Klawiatura w MB12" 2017 faktycznie jest ciut inna, klawisze się głębiej wciskają. Dla mnie minus, byłem już przyzwyczajony, ale pewnie ludziom się spodoba.
MacBook 12" - Opinie
Napisano 10 lipca 2017 - 11:29
Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2
Napisano 10 lipca 2017 - 22:33
Klawiatura w MB12" 2017 faktycznie jest ciut inna, klawisze się głębiej wciskają. Dla mnie minus, byłem już przyzwyczajony, ale pewnie ludziom się spodoba.
Jaką wersję MB 2017 przygarnąłeś? I jaką miałeś? Widzisz jakieś konkretne różnice??
MacBook Pro 14,2" M1 Pro, 512 GB/16GB Silver iPhone 13 Pro 128GB Gold
Napisano 11 lipca 2017 - 07:20
Jaką wersję MB 2017 przygarnąłeś? I jaką miałeś? Widzisz jakieś konkretne różnice??
Podstawową Space grey (1,2 GHz/8GB RAM/256GB SSD), miałem zeszłoroczny model, też podstawowy.
Klawiatura jest mocno inna, klawisze mają większy uskok, są niestety trochę bardziej głośne. Różnice - pewnie działa trochę szybciej i napis Macbook na obudowie jest nieco inny Baterii jeszcze nie testowałem.
Może za rok doczekam się Touchbara...
Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2
Napisano 11 lipca 2017 - 19:37
Podstawową Space grey (1,2 GHz/8GB RAM/256GB SSD), miałem zeszłoroczny model, też podstawowy.
Klawiatura jest mocno inna, klawisze mają większy uskok, są niestety trochę bardziej głośne. Różnice - pewnie działa trochę szybciej i napis Macbook na obudowie jest nieco inny Baterii jeszcze nie testowałem.
Może za rok doczekam się Touchbara...
Przy TDP macbooka porównywalnym do tabletów nie spodziewałbym się w nim touchbara, macbook pro ze zdecydowanie większym TDP i chyba sporo większą baterią - nie daję rady pracować na baterii tyle ile zapewnia Apple, a co dopiero 12'. Touchbar to naprawdę udana rzecz, ale raczej sądzę że skasują macbooka pro bez touchbara i jedynie macbook 12 pozostanie wyjątkiem.
Klawiaturę w nowym modelu oceniasz na plus/minus czy raczej w wygodzie użytkowania różnic nie ma?
Testowałeś może nową zintegrowaną grafikę? W internecie na próżno szukać rzetelnych porównań pomiędzy HD 5300/HD 515 oraz HD 615
Napisano 12 lipca 2017 - 08:14
A co ma TDP do touchbara?
Napisano 12 lipca 2017 - 08:24
A co ma TDP do touchbara?
Racja - źle to ująłem, TDP odnosi się tylko i wyłącznie do CPU, a ja miałem po prostu na myśli pobór energii, który w przypadku touchbara jest ogromny.
Użytkownik tka11 edytował ten post 12 lipca 2017 - 08:24
Napisano 13 lipca 2017 - 07:10
Przy TDP macbooka porównywalnym do tabletów nie spodziewałbym się w nim touchbara, macbook pro ze zdecydowanie większym TDP i chyba sporo większą baterią - nie daję rady pracować na baterii tyle ile zapewnia Apple, a co dopiero 12'. Touchbar to naprawdę udana rzecz, ale raczej sądzę że skasują macbooka pro bez touchbara i jedynie macbook 12 pozostanie wyjątkiem.
Klawiaturę w nowym modelu oceniasz na plus/minus czy raczej w wygodzie użytkowania różnic nie ma?
Testowałeś może nową zintegrowaną grafikę? W internecie na próżno szukać rzetelnych porównań pomiędzy HD 5300/HD 515 oraz HD 615
Przyzwyczaiłem się do tej "starej" w MB12, ale w sumie chyba lepiej się pisze na nowej - to tak po 3 dniach użytkowania. Choć jest trochę głośniejsza Bardziej słychać przy pisaniu. Grafiki nie testowałem, dla mnie to bez znaczenia.
Napisano 13 lipca 2017 - 08:29
kiedyś czytałam artykuł pt." jakim jesteś makiem?" - ja z pewnością zielonym, więc proszę o pomoc. Jaka jest różnica między portem turtlebot a usb-c i czy pod mojego MB12 z 2016 podłączę coś na turtlebort? z góry dziękuje i pozdrawiam
MacBook 12" (2016), iPhone 7, Apple Watch 3, Apple TV 4K
Napisano 13 lipca 2017 - 08:44
usb-c to typ złącza, thunderbolt to protokół komunikacji który może mieć różne typy złącz(wcześniej był identyczny z displayport, teraz usb-c). MB12 nie ma obsługi protokołu thunderbolt więc nie podłączysz żadnego urządzenia tego typu.
generalnie sprawa z tym złączem jest dość skomplikowana, nawet rodzaj kabla może mieć duże znaczenie, jest o tym dobry artykuł:
http://blog.fosketts...-thunderbolt-3/
tl;dr
The core issue with USB-C is confusion: Not every USB-C cable, port, device, and power supply will be compatible, and there are many different combinations to consider.
Użytkownik qb4hkm edytował ten post 13 lipca 2017 - 08:55
- a.s-6704ce448e lubi to
Napisano 13 lipca 2017 - 08:55
usb-c to typ złącza, thunderbolt to protokół komunikacji który może mieć różne typy złącz(wcześniej był identyczny z displayport, teraz usb-c). MB12 nie ma obsługi protokołu thunderbolt więc nie podłączysz żadnego urządzenia tego typu.
generalnie sprawa z tym złączem jest dość skomplikowana, jest o tym dobry artykuł:
http://blog.fosketts.net/2016/10/29/total-nightmare-usb-c-thunderbolt-3/
tl;dr
dzięki wielkie
Napisano 16 lipca 2017 - 11:58
właśnie przez to zdecydowałem się kupić do domu mbp13 a nie mb12 mała rzecz ale jednak ......
A minori ad maius
Napisano 16 lipca 2017 - 16:52
Wiesz, jesli tylko przez brak protololu Thunderbold w MB12 wybrales MBP13 to troche slabo.właśnie przez to zdecydowałem się kupić do domu mbp13 a nie mb12 mała rzecz ale jednak ......
No chyba, ze bez tego nie dasz rady zyc ;-)
Użytkownik pino22 edytował ten post 16 lipca 2017 - 16:53
Napisano 16 lipca 2017 - 18:56
Wiesz, jesli tylko przez brak protololu Thunderbold w MB12 wybrales MBP13 to troche slabo.
No chyba, ze bez tego nie dasz rady zyc ;-)
właśnie tak
A minori ad maius
Napisano 16 lipca 2017 - 21:34
A tak serio, to jak jest w stanie wykorzystać port Thunderbold przeciętny użytkownik? Mam od miesiąca MBP13, ale ciągle zastanawiam się nad MB12. Wziąłem Pro, bo był to logiczniejszy wybór (udało mi się wyrwać w dobrej cenie wersję 2016 z touchbarem. Dla mnie i tak jest to procek bardzo na wyrost, więc przyspieszenie tegorocznej edycji jakoś nie robi mi różnicy). Wydawało mi się, że przy małym ustępstwie przy wadze i wymiarach zyskam absolutnie wszystko - od wydajności po lepsze głośniki. Teraz widzę, że te wszystkie "lepszości" Pro wcale nie są mi potrzebne. MB12 ma swoje wady, które dla ogromnej rzeczy ludzi wadami wcale nie są. To, co kryje się w USB-C w tych dwóch komputerach to zupełnie inne prędkości. Ale ja jestem użytkownikiem Office'a i Safari, więc pewnie braku prędkości oferowanych przez Thunderbold bym nie odczuł. A może jednak się mylę? Pytam zupełnie serio. W jakiej sytuacji mogę poczuć, że ten port jest mi potrzebny, bo w tej chwili nie mogę sobie tego wyobrazić. W tej chwili poważnie zastanawiam się nad przesiadką na MB12. Napisałem akurat o tym, bo właśnie musiałem dziewczynie skonfigurować swój stary komputer 11'' i jak go wziąłem do ręki, to zatęskniłem za efektem "biere i lece". MBP13 jest już naprawdę mały i lekki, ale jednak... rozumiecie;). Jak komputerek jest naprawdę mały, to nawet w inny sposób się z niego korzysta: tu go gdzieś w powietrzu przytrzymujesz jedną ręką, innym razem robisz coś, niosąc komputerek przed sobą, itd... Poręczność tych wszystkich malców jest naprawdę cenną rzeczą. a waga urządzenia to nie tylko różnica wagi w plecaku. Nie wiem, czy wystarczająco jasno się wyrażam:)
Napisano 16 lipca 2017 - 21:56
Miałem MB 12'' i sobie chwaliłem. Jednak wymieniłem go i zakupiłem MB PRO 2017r. z TB 15''. Zależało mi jednak na większym ekranie i więcej złącz.
Jeśli ktoś robi podstawowe zadania na komputerze to taki MB12 spokojnie wystarczy.
Użytkownik effe edytował ten post 16 lipca 2017 - 21:57
iPhone 12 mini
Napisano 17 lipca 2017 - 00:02
A tak serio, to jak jest w stanie wykorzystać port Thunderbold przeciętny użytkownik? Mam od miesiąca MBP13, ale ciągle zastanawiam się nad MB12. Wziąłem Pro, bo był to logiczniejszy wybór (udało mi się wyrwać w dobrej cenie wersję 2016 z touchbarem. Dla mnie i tak jest to procek bardzo na wyrost, więc przyspieszenie tegorocznej edycji jakoś nie robi mi różnicy). Wydawało mi się, że przy małym ustępstwie przy wadze i wymiarach zyskam absolutnie wszystko - od wydajności po lepsze głośniki. Teraz widzę, że te wszystkie "lepszości" Pro wcale nie są mi potrzebne. MB12 ma swoje wady, które dla ogromnej rzeczy ludzi wadami wcale nie są. To, co kryje się w USB-C w tych dwóch komputerach to zupełnie inne prędkości. Ale ja jestem użytkownikiem Office'a i Safari, więc pewnie braku prędkości oferowanych przez Thunderbold bym nie odczuł. A może jednak się mylę? Pytam zupełnie serio. W jakiej sytuacji mogę poczuć, że ten port jest mi potrzebny, bo w tej chwili nie mogę sobie tego wyobrazić. W tej chwili poważnie zastanawiam się nad przesiadką na MB12. Napisałem akurat o tym, bo właśnie musiałem dziewczynie skonfigurować swój stary komputer 11'' i jak go wziąłem do ręki, to zatęskniłem za efektem "biere i lece". MBP13 jest już naprawdę mały i lekki, ale jednak... rozumiecie;). Jak komputerek jest naprawdę mały, to nawet w inny sposób się z niego korzysta: tu go gdzieś w powietrzu przytrzymujesz jedną ręką, innym razem robisz coś, niosąc komputerek przed sobą, itd... Poręczność tych wszystkich malców jest naprawdę cenną rzeczą. a waga urządzenia to nie tylko różnica wagi w plecaku. Nie wiem, czy wystarczająco jasno się wyrażam:)
Bardzo trafnie to wszystko ująłeś. Brawo. Miałem podobnie.
Posiadałem trzy MBP 13 i w końcu zauważyłem, że bardziej zależy mi na mobilności niż na "nadmiarze mocy", której nie wykorzystuję. Pomijam fakt, że gdy wyszedł MB12 to wcale nie rzucał na kolana. Ale z czasem zacząłem go postrzegać jako takie swoiste dzieło inżynierii materiałowej, i designerskiej.
Problem polega na tym, że ludzie nie potrafią zrozumieć, że powinno się kupować pod SWOJE POTRZEBY. nie patrząc na innych. A te każdy ma inne. I tak jak w moim przypadku moce obliczeniowe MB12 naprawdę wystarczają to inne walory decydują jeszcze bardziej o przejściu z MBPr 13 na MB12. Tak naprawdę to nie chcę wchodzić w technikalia bo o tym było już wiele. Sam mam MB12 2015 z m3 ale kupiony w 06.2016, i gdy porównywałem ze swoim ostatnim MBPr13 z 2014 nie czułem pogorszenia w żadnym aspekcie. Lecz waga kompa na kolanach, mobilność i ogólnie pojęta poręczność.....palce lizać ;-)
Lesp....nt wykorzystania Thunderbold to nie rozwinę tematu bo nie mam doświadczeń w tej sprawie.
Ale powiem Ci szczerze, MB12 to takie małe dzieło sztuki, które cieszy każdego dnia A gdy jeszcze byś brał z 2017 to.....bierz!!
Użytkownik pino22 edytował ten post 17 lipca 2017 - 00:06
Napisano 17 lipca 2017 - 09:25
Nie sądziłam, że moje pytanie wywoła taka dyskusję Moje pytanie o ten port nie było skierowane pod kątem dyskredytowania MB12... przymierzam się do kupna dysku zewnetrznego i chciałam wiedzieć czy brać pod uwagę także te z Thunderbolt'em..., ale oczywiście, ze jego brak niczym nie ujmuje MB12 i nigdy nie przyszłoby mi do głowy, by od szybkości portu miały zależeć moje zakupy. Z resztą jak komuś tak bardzo o to chodzi to chyba lepszym (szybszym) rozwiązaniem jest postawienie na wifi... bez problemu znajdziemy dziś dysk czy pendrive obsługujący te technologie, a chyba jest szybsza od Thunderbolt'a.
Przyznaje też rację użytkownikom forum twierdzącym, że kompa kupować należy kierując się potrzebami a nie specyfikacją. Nie miałam co prawda MBP, ale jeśli ktoś nie potrzebuje tak wydajnego maca a zależy mu na mobilności to MB12 jest wspaniały. Ja użytkuje go od kilku tygodni i jestem bardzo zadowolona. Nie zauważyłam, by jego wydajność mnie jakoś ograniczała.
Użytkownik a.s edytował ten post 17 lipca 2017 - 10:03
- pino22 lubi to
Napisano 17 lipca 2017 - 09:58
co wy się czepiliście tego Thunderbold ?? to jest Thunderbolt !
- Krzyssp2 lubi to
Napisano 17 lipca 2017 - 10:02
no i masz babo placek
Napisano 17 lipca 2017 - 10:51
Z resztą jak komuś tak bardzo o to chodzi to chyba lepszym (szybszym) rozwiązaniem jest postawienie na wifi... bez problemu znajdziemy dziś dysk czy pendrive obsługujący te technologie, a chyba jest szybsza od Thunderbolt'a.
COOOOO!? Jest dokładnie przeciwnie...
Napisano 17 lipca 2017 - 11:02
COOOOO!? Jest dokładnie przeciwnie...
jak to przeciwnie..? jak ktoś ma szybkie wifi to co za problem?
Użytkownik a.s edytował ten post 17 lipca 2017 - 11:03
Napisano 17 lipca 2017 - 11:04
Cóż to za kosmiczna technologia, nie słyszałem o takiej?
Napisano 17 lipca 2017 - 11:27
jak masz mówić coś to mów konkretnie, a nie cwaniakuj... poza tym nie wiesz co to wifi?
Napisano 17 lipca 2017 - 11:41
Thunderbolt 3 - 40 Gb/s
Teoretycznie
Napisano 17 lipca 2017 - 11:47
Wi-Fi 802.11 ac - 1300 Mbps
Thunderbolt 3 - 40 Gb/s
Teoretycznie
aaa, ok. faktycznie znów pomyliłam Mbps z Gb/s - sorry ... ale nawet jeśli to wifi też jest ok. a przynajmniej nie trzeba się męczyć ze standardami portów... z resztą kto wykorzysta te 40 Gb/s...? musiałby naprawdę duże pliki przenosić i to w dużych ilościach.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych