Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 6 głosy

MacBook 12" - Opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1906 odpowiedzi w tym temacie

#1501 tka11

tka11
  • 455 postów

Napisano 02 lipca 2017 - 00:12

Jak to nie jest, do gier nie jest, do obróbki zdjęć nie jest, do kompresji wideo nie jest, to do czego jest?

A do czego służy kalkulator?  :lol: Poważnie... MacBook to według mnie najlepszy sprzęt od Apple, ale nie ma co się oszukiwać - Core M znany w dzisiejszych czasach także jako i5 i i7 to procesor typowo tabletowy. Tego laptopa stricte do obróbki zdjęć nawet wrogowi bym nie polecił, aczkolwiek da się wykonywać na nim takie zadania - okazjonalnie co najwyżej. za >9000 PLN jest MacBook Pro, który bardziej nadaję się do tego typu pracy.

MacBook wraz ze swoim środowiskiem ( macOS oraz kooperacja z iOS ) ma setki zastosowań, zresztą jakby tak nie było to skąd Apple miałoby taką wysoką sprzedaż? Zauważ przyjacielu fakt, że nie każdy do swojej pracy potrzebuję "miliona rdzeniuf", ale też mnóstwo osób kupuję macbooki ( jakiekolwiek nie tylko 12' ) w celach konsumpcyjnych...

#1502 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 02 lipca 2017 - 10:00

Zauważ przyjacielu fakt, że nie każdy do swojej pracy potrzebuję "miliona rdzeniuf"

A zauważasz może ostatnią tendencję na myapple? 

W kółko tematy w stylu:

- Kiepska wydajność

- Grzanie się komputera

- przycinanie się animacji

Większość użytkowników którzy kupują komputer od apple, po miesiącu czy dwóch znika bez śladu gdyż od komputera oczekiwali czegoś więcej niż tylko zabawki do przeglądania internetu.

Dzisiaj przed komputerem stawia się już zupełnie inne zadania niż kilka lat do tyłu, apple odważnie sprzedaje swoje komputery w wersji 2 rdzeniowej aczkolwiek zatraca przy tym to co miało dawniej - optymalizację. Dzisiaj przechodząc obok sprzętu apple nie ma już tego wrażenia że komputer działa płynnie pomimo iż sprzętowo nie powala. To samo jest na iPhone wszyscy fanatycy korzystający z tego sprzętu od pierwszej wersji piszą że jest co raz to gorzej bo system nawet na najwyższych modelach tnie. 

Niestety nawet sprowadzając zastosowania komputera za 7000zł do przeglądania internetu można by oczekiwać iż będzie to działać perfekcyjnie a posty na forum pokazują iż wystarczy kilka kart jednocześnie otwartych w przeglądarce aby komputer zaczął się grzać i mulić - o animacjach w systemie już nawet nie wspominam.

Podsumowując temat masz rację iż nie każdy potrzebuje "miliona rdzeniuf" i olbrzymich ilości ramu, ale każdy oczekuje że będzie zadowolony z zakupu a czar mija bardzo szybko. Przewiną się temat przeskalowywania okna safari z zawartością że animacja zacina, czy jest to duży problem? Może i nie ale osoba która zapłaciła za komputer te 7000zł pewnie liczyła na to że komputer chociaż przez jakiś czas będzie działał na zadowalającym poziomie. 

#1503 tka11

tka11
  • 455 postów

Napisano 02 lipca 2017 - 10:53

W kółko tematy w stylu:

- Kiepska wydajność

- Grzanie się komputera

Większość użytkowników którzy kupują komputer od apple, po miesiącu czy dwóch znika bez śladu gdyż od komputera oczekiwali czegoś więcej niż tylko zabawki do przeglądania internetu.

Dzisiaj przed komputerem stawia się już zupełnie inne zadania niż kilka lat do tyłu, apple odważnie sprzedaje swoje komputery w wersji 2 rdzeniowej aczkolwiek zatraca przy tym to co miało dawniej - optymalizację. Dzisiaj przechodząc obok sprzętu apple nie ma już tego wrażenia że komputer działa płynnie pomimo iż sprzętowo nie powala. To samo jest na iPhone wszyscy fanatycy korzystający z tego sprzętu od pierwszej wersji piszą że jest co raz to gorzej bo system nawet na najwyższych modelach tnie. 

Niestety nawet sprowadzając zastosowania komputera za 7000zł do przeglądania internetu można by oczekiwać iż będzie to działać perfekcyjnie a posty na forum pokazują iż wystarczy kilka kart jednocześnie otwartych w przeglądarce aby komputer zaczął się grzać i mulić - o animacjach w systemie już nawet nie wspominam.

Podsumowując temat masz rację iż nie każdy potrzebuje "miliona rdzeniuf" i olbrzymich ilości ramu, ale każdy oczekuje że będzie zadowolony z zakupu a czar mija bardzo szybko. Przewiną się temat przeskalowywania okna safari z zawartością że animacja zacina, czy jest to duży problem? Może i nie ale osoba która zapłaciła za komputer te 7000zł pewnie liczyła na to że komputer chociaż przez jakiś czas będzie działał na zadowalającym poziomie. 

Bardzo dziwi mnie twoja opinia, bo w moim środowisku pełno osób używa sprzętu od Apple i nie, nie są fanbojami. MacBooka 12 używałem do grania w GTA V, renderowanie w 4k, oglądanie filmów w 4k, katowałem go - dosłownie i nie narzekałem na brak płynności. Dysk SSD o przepustowosci 1gb/s robi swoje jednak... nawet gdy sprzęt zacząłby swapować to ciężko to odczuć. Niech ktoś jeszcze się wypowie na temat "płynności", bo osobiście nie narzekam.

#1504 cobytuwpisać-945fbb9a76

cobytuwpisać-945fbb9a76
  • 454 postów

Napisano 02 lipca 2017 - 13:25

...MacBooka 12 używałem do grania w GTA V...

ile klatek i przy jakich ustawieniach?

pytam, bo u mnie nie da się grać, 15fps przy najniższych ustawieniach

#1505 tka11

tka11
  • 455 postów

Napisano 02 lipca 2017 - 13:32

ile klatek i przy jakich ustawieniach?

pytam, bo u mnie nie da się grać, 15fps przy najniższych ustawieniach

25-30 fps - normal, rozdzielczość nie pamiętam ale coś 1100x700, podstawowe pytanie, jaka wingroza, jaki model macbooka?

#1506 cobytuwpisać-945fbb9a76

cobytuwpisać-945fbb9a76
  • 454 postów

Napisano 02 lipca 2017 - 15:14

25-30 fps - normal, rozdzielczość nie pamiętam ale coś 1100x700, podstawowe pytanie, jaka wingroza, jaki model macbooka?

windows 10, macbook 2015 1.3GHz

#1507 tka11

tka11
  • 455 postów

Napisano 02 lipca 2017 - 16:04

windows 10, macbook 2015 1.3GHz

Podejrzana sprawa, ja na M7 wyciskam 25-30 klatek. Zresztą - , nie gram w tak ciężkie gry na macbooku, ale do testów użyłem swojego własnego obrazu, ustaw wysoką wydajność na karty intela i w planie zasilania, zaktualizuj system, powyłączaj cały syf i powinno być znacznie lepiej.

#1508 BartTheViking

BartTheViking
  • 13 postów

Napisano 06 lipca 2017 - 00:05

Bardzo dziwi mnie twoja opinia, bo w moim środowisku pełno osób używa sprzętu od Apple i nie, nie są fanbojami. MacBooka 12 używałem do grania w GTA V, renderowanie w 4k, oglądanie filmów w 4k, katowałem go - dosłownie i nie narzekałem na brak płynności. Dysk SSD o przepustowosci 1gb/s robi swoje jednak... nawet gdy sprzęt zacząłby swapować to ciężko to odczuć. Niech ktoś jeszcze się wypowie na temat "płynności", bo osobiście nie narzekam.

Jakiś czas temu pytałem czy MB12 wystarczy mi do amatorskiej zabawy w FCPX chodziło mi o 1080/60. Wszyscy jak jeden mąż "TYLKO NA MBP!". A tu kolega pisze że katuje w 4k i działa. Światełko w tunelu. Napaliłem sie na MB12 jak arab na kurs pilotarzu. Wystrzumuje się z kupnem bo nie było żetelnych opinii na temat pracy z FCPX. Nie chcę Air, nie chce PROkloca, MB12 w zupełności wystrczy. Oczywiście jak brać to w najwyższych ustawieniach.
A co powiecie o tym?

#1509 cobytuwpisać-945fbb9a76

cobytuwpisać-945fbb9a76
  • 454 postów

Napisano 06 lipca 2017 - 10:47

Jakiś czas temu pytałem czy MB12 wystarczy mi do amatorskiej zabawy w FCPX chodziło mi o 1080/60. Wszyscy jak jeden mąż "TYLKO NA MBP!". A tu kolega pisze że katuje w 4k i działa. Światełko w tunelu. Napaliłem sie na MB12 jak arab na kurs pilotarzu. Wystrzumuje się z kupnem bo nie było żetelnych opinii na temat pracy z FCPX. Nie chcę Air, nie chce PROkloca, MB12 w zupełności wystrczy. Oczywiście jak brać to w najwyższych ustawieniach.
A co powiecie o tym?

ja powiem tak: popraw błędy ortograficzne

co do komputera: to jest tak, że jak kupisz mb12 i się uprzesz to dasz radę na nim naprawdę dużo zrobić ale jak gdzieś kiedyś na chwilkę siądziesz przy jakimś poważniejszym komputerze to po powrocie do mb12 zrozumiesz dlaczego większość poleca PROsiaka, to co na mb12 da się zrobić na PRO zrobisz komfortowo, tak to wygląda

#1510 soczekpl

soczekpl
  • 3 274 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 06 lipca 2017 - 12:18

Może przestań wprowadzać ludzi w błąd? Miałem model 2015 i 2016 - grzeje się MNIEJ niż Macbook Pro Retina (przynajmniej w wersji z 2014 roku). Jest cichszy i nie słychać wiatraków, mi się też nic nie zacina. Na początku było średnio z optymalizacją, ale któryś nowy system (pod koniec 2015 roku) znacząco to poprawił.

Teraz czekam na dostawę 2017 roku. Musiałem wymienić w AOS bo w tym co dostałem coś "cykało" przy obudowie :P 

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#1511 a.s-6704ce448e

a.s-6704ce448e
  • 842 postów

Napisano 06 lipca 2017 - 20:36

Witajcie, ja dopiero od kilku dni mam pierwszego Maca. Bardzo się napaliłam na MB12, bo zależało mi na mobilności i muszę powiedzieć że mam mieszane odczucia. Niby jest super, ale...wydajność jest chyba niewystarczająca nawet do Internetu. Fakt wzięłam wersję podstawową z 2016 r. ale nie sądziłam, że komputer za ok. 6000 zł będzie ciął przy przeglądaniu stron. Mam więc prośbę o rade - to mój główny komp, nic w sumie na nim nie robię poza pisaniem na office i przeglądaniem Internetu, czasem jakiś film.... Niestety czasem gdy jest sporo reklam i obrazków przy przewijaniu stron na necie wyraźnie widać szarpnięcia. Apki też otwierają się wolniej niż na mojej 5 letniej Yodze 13, którą niestety nieopatrznie sprzedałam. Mam wrażenie, że procesor zbyt się grzeje, z reguły chodzi przy temperaturze ok. 37-43 stopnie, ale jak uruchomię jakieś zdjęcia czy ściągam z sieci pliki to podchodzi do ok. 50 stopni i wtedy wydajność spada. Czy Maki tak chodzą? Czy można go jakoś zoptymalizować?

z góry dzięki za odpowiedź.

Użytkownik a.s edytował ten post 06 lipca 2017 - 20:37

MacBook 12" (2016), iPhone 7, Apple Watch 3, Apple TV 4K 

#1512 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 07 lipca 2017 - 08:44

Może przestań wprowadzać ludzi w błąd? Miałem model 2015 i 2016 - grzeje się MNIEJ niż Macbook Pro Retina (przynajmniej w wersji z 2014 roku). Jest cichszy i nie słychać wiatraków, mi się też nic nie zacina. Na początku było średnio z optymalizacją, ale któryś nowy system (pod koniec 2015 roku) znacząco to poprawił.

Teraz czekam na dostawę 2017 roku. Musiałem wymienić w AOS bo w tym co dostałem coś "cykało" przy obudowie :P

Ja wprowadzam ludzi w błąd? Przeczytaj post użytkownika a.s który jest nad tym postem.

Nie pisze swojej opinii tylko o tym co najczęściej pojawia się na myapple, a zazwyczaj wygląda to właśnie tak jak pisałem i tak jak w poście wyżej - rozczarowanie.

#1513 tka11

tka11
  • 455 postów

Napisano 07 lipca 2017 - 12:23

Jeżeli macbook 12 wam zacina się przy przeglądarce to jest to równoznaczne, że macbook air z 2013 roku również nie wyrabia. :P

Pomijając już te bezsensowne kłótnie, orientuję się ktoś ile amperów musiałby mieć powerbank aby zasilić macbooka 12 bez drenażu baterii? Mowa tu o lekkiej pracy, żadnego katowania na 100%.

#1514 qb4hkm

qb4hkm
  • 529 postów

Napisano 07 lipca 2017 - 12:43

2,4A bodajże. Przy 2A też działa ale tylko eksperymentalnie sprawdzałem.

#1515 a.s-6704ce448e

a.s-6704ce448e
  • 842 postów

Napisano 07 lipca 2017 - 17:34

Jeżeli macbook 12 wam zacina się przy przeglądarce to jest to równoznaczne, że macbook air z 2013 roku również nie wyrabia. :P

zaraz, zaraz chcecie powiedzieć, że wydałam 6000 zł na przestarzałego laptopa....no to mnie pocieszyliście :(

#1516 tka11

tka11
  • 455 postów

Napisano 07 lipca 2017 - 19:33

zaraz, zaraz chcecie powiedzieć, że wydałam 6000 zł na przestarzałego laptopa....no to mnie pocieszyliście :(

oooo :( Na macbooka air w konfiguracji z 256GB SSD i 8GB RAM zaraz po premierze zapłaciłbyś dosłownie tyle samo. (: Rekompensata za procesor rodem z kalkulatora to Retina, klawiatura motylkowa, jedna dioda zamiast dziesiątek dla jednego klawisza, force-touch i różowy kolor. :D

#1517 a.s-6704ce448e

a.s-6704ce448e
  • 842 postów

Napisano 07 lipca 2017 - 20:14

oooo :( Na macbooka air w konfiguracji z 256GB SSD i 8GB RAM zaraz po premierze zapłaciłbyś dosłownie tyle samo. (: Rekompensata za procesor rodem z kalkulatora to Retina, klawiatura motylkowa, jedna dioda zamiast dziesiątek dla jednego klawisza, force-touch i różowy kolor. :D

ten róż jest najlepszy :D, ale ja mam gwiezdną szarość :D a tak na serio to ogólnie nie jest tak źle. Komputer jest ok. i gdybym kupowała jeszcze raz to pewnie też bym wzięła ten tylko jednak z co najmniej m5. Z resztą w sumie nie wiem czego to jest wina. Może firefoxa... na nim jest najgorzej. Reszta ujdzie. Poza tym być może nie mogę się przestawić, bo wcześniej miałam kompa na i7. Chodził z lekka lepiej... Generalnie jest póki co raz tak raz tak - raz pełna zachwytu, raz się we mnie gotuje. Jednak trzeba powiedzieć sobie szczerze nie ma sprzętu idealnego. Choć ten jest ciut drogi jak na możliwości, ale... ten MacOS jest cool :D i cieszę się, że pozbyłam się Windy.

Użytkownik a.s edytował ten post 07 lipca 2017 - 20:47

#1518 douglas

douglas
  • 613 postów

Napisano 07 lipca 2017 - 21:05

Z resztą w sumie nie wiem czego to jest wina. Może firefoxa... na nim jest najgorzej.

Na Maku najlepiej działa Safari, zarówno pod względem wydajności jak i zużycia baterii. Poza jakimiś wyjątkami (flash, czasem jaka strona lepiej działa w FF/Chrome) nie ma sensu używać innych przeglądarek.
  • Ania.S i a.s-6704ce448e lubią to

#1519 a.s-6704ce448e

a.s-6704ce448e
  • 842 postów

Napisano 07 lipca 2017 - 21:13

Na Maku najlepiej działa Safari, zarówno pod względem wydajności jak i zużycia baterii. Poza jakimiś wyjątkami (flash, czasem jaka strona lepiej działa w FF/Chrome) nie ma sensu używać innych przeglądarek.

no i chyba masz rację. Przez prawie dwa tygodnie męczyłam się na Foxie, a dziś ... od kilku godzin jestem na Safarii i jednocześnie mam włączone jeszcze dwie, trzy apki i chodzi ok. :) 

#1520 Kamil Kamiq

Kamil Kamiq
  • 25 postów

Napisano 08 lipca 2017 - 11:44

W kółko tematy w stylu:
- Kiepska wydajność
- Grzanie się komputera

Podsumowując temat masz rację iż nie każdy potrzebuje "miliona rdzeniuf" i olbrzymich ilości ramu, ale każdy oczekuje że będzie zadowolony z zakupu a czar mija bardzo szybko. Przewiną się temat przeskalowywania okna safari z zawartością że animacja zacina, czy jest to duży problem? Może i nie ale osoba która zapłaciła za komputer te 7000zł pewnie liczyła na to że komputer chociaż przez jakiś czas będzie działał na zadowalającym poziomie.

Wydaje mi sie iż to niezadowolenie oraz posty na forum pojawiają sie raczej z niewiedzy bądź mniej świadomego wydawania pieniędzy, ludzie wydają 5-10k na laptopa nie mając nigdy wcześniej styczności z produktami apple i np jak koleżanka wyżej instalują FF zamiast safari, to nie jest jej wina jako usera ze nie wiedziała ze świat apple ma tego typu "smaczki" inna kwestia jest ze ten FF powinien śmigać w moim przekonaniu równie dobrze co safari ale znów wracamy do tego ze to właśnie apple, i koło sie zamyka. Co do zapytań na forum trzeba powiedzieć ze pytań typu "kupiłem komp za 8k i grzeje mi sie w diablo 3" a troszkę mniej "mbp ma problemy z fcpx" grono użytkowników produktów apple sie powiększa jednak sprzęt dalej pozostaje w mniejszym bądź większym stopniu jednak zamknięty i z pewnymi ograniczeniami z którymi nowi użytkownicy nie zawsze mogą sie zapoznać przed kupnem.

A minori ad maius  :) 

#1521 a.s-6704ce448e

a.s-6704ce448e
  • 842 postów

Napisano 08 lipca 2017 - 18:35

Wydaje mi sie iż to niezadowolenie oraz posty na forum pojawiają sie raczej z niewiedzy bądź mniej świadomego wydawania pieniędzy, ludzie wydają 5-10k na laptopa nie mając nigdy wcześniej styczności z produktami apple i np jak koleżanka wyżej instalują FF zamiast safari, to nie jest jej wina jako usera ze nie wiedziała ze świat apple ma tego typu "smaczki" inna kwestia jest ze ten FF powinien śmigać w moim przekonaniu równie dobrze co safari ale znów wracamy do tego ze to właśnie apple, i koło sie zamyka. Co do zapytań na forum trzeba powiedzieć ze pytań typu "kupiłem komp za 8k i grzeje mi sie w diablo 3" a troszkę mniej "mbp ma problemy z fcpx" grono użytkowników produktów apple sie powiększa jednak sprzęt dalej pozostaje w mniejszym bądź większym stopniu jednak zamknięty i z pewnymi ograniczeniami z którymi nowi użytkownicy nie zawsze mogą sie zapoznać przed kupnem.

myślę, że zawsze bedą "mniej świadomi" nowicjusze, bo faktycznie nie każdy zaczyna od takiego sprzętu. Natomiast faktem jest, że wiele rzeczy wychodzi w praniu i nawet przy dobrych chęciach sprzedawcy czy też samego klienta nie zawsze da się wszystko uwzględnić. Ale... przecież znowu problem z przeglądarka to nie taki dramat. Ja przechodzę z windy i wierz mi z ulgą pozbyłam się koszmaru pod nazwą Win10. Myśle też, że jednak ograniczenia softu tylko do tego z AppStore mogą być pewnym problemem, bo akurat FFoxa instalowałam tylko dlatego, że na Safarii nie zawsze działa VOD. Nie lubię korzystać z kilku przeglądarek toteż ustawiłam FFoxa jako główną i to był błąd. Ale nie ma co szukać ideału, bo wtedy niczego się nie kupi. Mój MACBOOK 12 it's the best! Ktoś wyżej pisał o klawiaturze motylkowej i gładziku. Inni producenci umywają się do nich, szczególnie do tego gładzika. A chłodzenie pasywne... o bajka! aż się boję, ze później nie bede mogła korzystać z lapka z wiatrakami.

Dlatego nie zrażajmy chętnych na MB12 bo wart jest ryzyka :) Jak pisałam wyżej możnaby jedynie zachęcać do kupowania lepszych konfiguracji, ale zapewne w kolejnych latach procesory niskonapięciowe bedą rozwijane i pewnie przestanie to budzić emocje. Poza tym m3 nie jest taki dramatyczny... dziś się nieźle napracował i się spisał, do tego bateria jest rewelacyjna, obecnie po ok. 10 godzinach pracy na Internecie (otwartych kilka kart naraz), Office, i Youtube, aaa i FB jeszcze (wszystkie apki chodzą jednocześnie) mam jeszcze 35%. i MB działa bez wieszania i przycięć... :)

Użytkownik a.s edytował ten post 08 lipca 2017 - 18:41

#1522 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 09 lipca 2017 - 09:17

Ja przechodzę z windy i wierz mi z ulgą pozbyłam się koszmaru pod nazwą Win10.

A co dokładnie było z nim nie tak? no i podstawowe pytanie na jakim sprzęcie? 

Nie lubię korzystać z kilku przeglądarek toteż ustawiłam FFoxa jako główną i to był błąd.

Szczerze? Używam FF na Windowsie, linuksie i macOS Sierra przeglądarka działa w zasadzie identycznie. Z tym że podstawowe pytanie której wersji FF używasz? 

Inni producenci umywają się do nich, szczególnie do tego gładzika.

Owszem.

A chłodzenie pasywne... o bajka! aż się boję, ze później nie bede mogła korzystać z lapka z wiatrakami.

Dla osób nie wymagających wiele od laptopa pewnie tak :)

i MB działa bez wieszania i przycięć... :)

Jak każdy poprawnie działający komputer - bez względu na system jaki posiada byle poprawnie skonfigurowany.

#1523 a.s-6704ce448e

a.s-6704ce448e
  • 842 postów

Napisano 09 lipca 2017 - 10:43

A co dokładnie było z nim nie tak? no i podstawowe pytanie na jakim sprzęcie? 

Szczerze? Używam FF na Windowsie, linuksie i macOS Sierra przeglądarka działa w zasadzie identycznie. Z tym że podstawowe pytanie której wersji FF używasz? 

Owszem.

Dla osób nie wymagających wiele od laptopa pewnie tak :)

Jak każdy poprawnie działający komputer - bez względu na system jaki posiada byle poprawnie skonfigurowany.

odpowiadając od tyłu - faktycznie nie mam dużych wymagań odnośnie wydajności, za to cenie sobie komfort i tu pasywne chłodzenie się świetnie sprawdza. Faktycznie z FFoxem to też trochę jestem zaskoczona. Jest to wersja 54.0.1 (64bit), system skonfigurowany automatycznie, bo nie znam się jeszcze zbytnio na MacOS. 

Co do Windowsa - win10 robi wrażenie przyciężkawego, jest to hybryda kafelkowej 8 i czegoś w rodzaju xp. nie lubię takich kombajnów, nawet wizualnie są bez sensu. Te kafelki to w nim zbędny element, choć należałam do zwolenników win8 i same kafelki lubię to w win10 mnie irytowały. Poza tym na mojej Yodze 13 z Intel core i7 , 4 gb pamięci, i 128 ssd (rzekomo kompatybilnej z win10) działy się dziwne rzeczy np. ekran się wywracał na bok i niekiedy był problem z nieładującą się baterią (bateria sprawdzana i była sprawna - problem był systemowy). Długo by wymieniać, ale nie bawiło mnie ciągłe przeinstalowywanie sterów i systemu po każdym większym update. Nie zarzekam się, że do niego nie wrócę, ale nawet po tych dwóch tygodniach z MacOS widzę, że Win10 to nie to czego oczekuje od systemu, przynajmniej na ten czas.

A tak na marginesie masz jakiś pomysł skąd problem z FFoxem - myślisz, że to m3 nie wyrabia? Zaznaczam, ze problem pojawiała się głownie gdy komp osiągał ok. 45-50 stopni na procku, ale o to zaś u mnie nie trudno :)

#1524 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 09 lipca 2017 - 11:23

Czyli korzystasz z normalnego FF, przetestuj sobie Firefox ESR jest to specjalna wersja przeglądarki dla firm która jest znacznie pewniejsza a nowości są do niej wolniej wprowadzane aby zachować stabilność.

• a.s-6704ce448e lubi to

#1525 a.s-6704ce448e

a.s-6704ce448e
  • 842 postów

Napisano 09 lipca 2017 - 11:38

Czyli korzystasz z normalnego FF, przetestuj sobie Firefox ESR jest to specjalna wersja przeglądarki dla firm która jest znacznie pewniejsza a nowości są do niej wolniej wprowadzane aby zachować stabilność.

o rany wielkie dzięki, faktycznie chodzi lepiej :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych