Usb-c się przyjmie, jeden port do wszystkiego, zajmuje mało miejsca.
MacBook 12" - Opinie
Posted 14 December 2016 - 11:03
Posted 14 December 2016 - 12:58
Gdybym MacBook kosztował 4000 PLN nie marudziłbym tak na niego, owszem kastrat, bezużyteczny i w ogóle, ale byłby do przełknięcia, ale gdy jego cena wynosi tyle, że za jego cenę mamy dosłownie równie mobilnego potwora od Della no to robi się trochę nie ciekawie, bo taki XPS zjada 12' na śniadanie, a wręcz połyka w całości.
Znam osoby które na co dzień pracują na tym bezużytecznym komputerze i sobie go chwalą. Nie każdemu do pracy potrzeba i7 qc i dedykowane GPU.
A co do zjadania na śniadanie to pod pewnymi względami XPS zjada a pod pewnymi jest zjadany.
I żeby nie było że jestem jakimś zaślepiony na punkcie Apple to używam równolegle mac/pc i mam świadomość plusów i minusów obydwu platform/systemów
Edited by jaco88, 14 December 2016 - 12:58.
Posted 14 December 2016 - 18:10
Usb-c się przyjmie, jeden port do wszystkiego, zajmuje mało miejsca.
Coś dużo czasu już minęło... Micro-usb - nawet bym zrozumiał, ale jakiś egzotyczny standard? Używany przez jedynie garstkę do bardzo szybkiego przesyłu danych? Choć i tak większość osób używała/używa thunderbolta, bo popularniejszy.
Znam osoby które na co dzień pracują na tym bezużytecznym komputerze i sobie go chwalą. Nie każdemu do pracy potrzeba i7 qc i dedykowane GPU.
A co do zjadania na śniadanie to pod pewnymi względami XPS zjada a pod pewnymi jest zjadany.
I żeby nie było że jestem jakimś zaślepiony na punkcie Apple to używam równolegle mac/pc i mam świadomość plusów i minusów obydwu platform/systemów
Racja, nie każdy potrzebuję porządnego GPU, ale ta 4 jajowa i7 przynajmniej się nie podda po trzech aktualizacjach macOS lub wingrozy - w ogóle żeby dostrzec plusy windowsa to trzeba być naprawdę dziwnym - gigantyczne, spuchnięte, ociężałe, napakowane syfem i telemetrią badziewie, dodatkowo bardziej dziurawe aniżeli ser szwajcarski - Jeśli ktoś miałby brać takiego Della to tylko z linuxem, windows tylko to potrzebnych aplikacji, choć i tak lepiej je symulować na Wine. Serio... Apple się sypię, ale w porównaniu do M$ to nadal przoduję i brnie do przodu.
Posted 14 December 2016 - 23:47
Oczywiście, że USB-C się przyjmie. Pytanie tylko jak szybko. W przeszłości Apple forsowało swoje standardy, które nie miały szans na sukces, natomiast USB-C jest także wspierany m.in. przez Google (ich Pixel) i inne firmy jak HP czy Dell w najnowszym XPS. Gdyby Apple zdecydowało się dać USB-C do przyszłorocznego iPhone, to przejście byłoby jeszcze szybsze.
Posted 15 December 2016 - 05:31
tka11, dnia 14 Gru 2016 - 18:10, napisał:żeby dostrzec plusy windowsa to trzeba być naprawdę dziwnym - gigantyczne, spuchnięte, ociężałe, napakowane syfem i telemetrią badziewie, dodatkowo bardziej dziurawe aniżeli ser szwajcarski
No i wyobraź sobie że na takim dziadostwie bez problemu używałem kompa przez 3 lata (dzień w dzień po 8 godzin) Dopiero niedawno odświeżyłem system bo...zmieniłem kompa (nadal używam 8.1)
Wszystko działa płynnie jak marzenie - jak na złość nie ma nawet zwiech. Najbardziej marudzą zwykle Ci którzy z windą pożegnali się w czasach XP czy Visty
Ja operuję i na windzie i na MacOS i żaden nie jest moim faworytem bo każdy ma swoje plusy i minusy.
Posted 15 December 2016 - 06:32
Ja operuję i na windzie i na MacOS i żaden nie jest moim faworytem bo każdy ma swoje plusy i minusy.
Dokładnie
Posted 15 December 2016 - 14:03
No i wyobraź sobie że na takim dziadostwie bez problemu używałem kompa przez 3 lata (dzień w dzień po 8 godzin) Dopiero niedawno odświeżyłem system bo...zmieniłem kompa (nadal używam 8.1)
Wszystko działa płynnie jak marzenie - jak na złość nie ma nawet zwiech. Najbardziej marudzą zwykle Ci którzy z windą pożegnali się w czasach XP czy Visty
Hehe, otoz to. Zupelnie sie z tym zgadzam. Rowniez rownolegle do MB 12'' 2016r m7 uzywam Samsunga R540 z 2008r, tylko z wymienionym dyskiem na SSD i zwiekszonym ramem do 8gb, a na pokladzie z Winda 10. Chodzi bajecznie i rowniez bez zaciecia. Microsoft z miesiaca na miesiac moim zdaniem poprawia system, a sprzetowo bardzo, ale to bardzo sie rozwija. Widac, ze maja jasno obrany przyszlosciowy cel, a Apple, jesli pojdzie dalej takim dziwnym tokiem myslenia potraca klientow.
Odnosnie MB 12'' sprzecior naprawde fajny. Nie zgodze sie ze stwierdzeniem, iz jest to maszyna tylko i wylacznie do pisania, poniewaz jesli nie jest sie pro monterem filmow, czy jakims grafikiem to Core M radzi sobie rowniez dobrze. W firmie mam tylko MacBooki, osobiscie uzywam 12'' jako glowny komputer, co dla niektorych moze sie wydac smieszne, ale tak, to prawda; w domu stoi jeszcze MacBook Pro 13'' z 2015r i naprawde nie widze tej AZ tak ogromnej roznicy. Specyfikacja to tylko czarny druk na papierze.
Nie chce z nikim wojowac, ale po prostu czasami jak czytam niektore wypowiedzi, to nie wiem czy sie smiac czy plakac. Mozna wmawiac sobie czysto teoretyczne zdanie, ktore opierac sie bedzie tylko na specyfikacji, ktora na papierze wyglada zenujaco, ale mozna tez kupic tego Maka i doswiadczyc na wlasnej skorze, jaki to naprawde dobry sprzet, o ile nie ma sie wady wzroku +-10.
Komputer: MacBook 12'' 2016 Space Gray
Telefon: iPhone X Silver
Posted 15 December 2016 - 18:15
Oczywiście, że USB-C się przyjmie. Pytanie tylko jak szybko. W przeszłości Apple forsowało swoje standardy, które nie miały szans na sukces, natomiast USB-C jest także wspierany m.in. przez Google (ich Pixel) i inne firmy jak HP czy Dell w najnowszym XPS. Gdyby Apple zdecydowało się dać USB-C do przyszłorocznego iPhone, to przejście byłoby jeszcze szybsze.
Na razie popularyzacja tego standardu idzie śmiesznie wolno... W sklepach stacjonarnych wciąż ciężko o dysk zewnętrzny na USB C lub Pendrive na USB C...
Niestety windowsa używam do dziś i stwierdzam z bólem, że tym nowsza wersja - tym bardziej niszczą tego windowsa, XP, 98 i 95 były zdecydowanie lepsze, na szczęście społeczność wine nie śpi i coraz więcej aplikacji można emulować na linuksie, marzy mi się dzień w którym będę mógł odinstalować wingrozę raz na zawsze - windows jest potwornie dziurawy, ostatnio pojawił się błąd związany z szyfrowaniem dysku, przed załadowaniem systemu - zanim wpiszemy hasło do odszyfrowania, mogliśmy klawiszem f10 odpalić konsolę z uprawnieniami administratora. Serio... Obecne porażki Apple to nic w porównaniu do Microsoftu, apple'a krytykuję bo produkuję obecnie słaby sprzęt ale i tak są sto lat przed wingrozą.
Hehe, otoz to. Zupelnie sie z tym zgadzam. Rowniez rownolegle do MB 12'' 2016r m7 uzywam Samsunga R540 z 2008r, tylko z wymienionym dyskiem na SSD i zwiekszonym ramem do 8gb, a na pokladzie z Winda 10. Chodzi bajecznie i rowniez bez zaciecia. Microsoft z miesiaca na miesiac moim zdaniem poprawia system, a sprzetowo bardzo, ale to bardzo sie rozwija. Widac, ze maja jasno obrany przyszlosciowy cel, a Apple, jesli pojdzie dalej takim dziwnym tokiem myslenia potraca klientow.
Odnosnie MB 12'' sprzecior naprawde fajny. Nie zgodze sie ze stwierdzeniem, iz jest to maszyna tylko i wylacznie do pisania, poniewaz jesli nie jest sie pro monterem filmow, czy jakims grafikiem to Core M radzi sobie rowniez dobrze. W firmie mam tylko MacBooki, osobiscie uzywam 12'' jako glowny komputer, co dla niektorych moze sie wydac smieszne, ale tak, to prawda; w domu stoi jeszcze MacBook Pro 13'' z 2015r i naprawde nie widze tej AZ tak ogromnej roznicy. Specyfikacja to tylko czarny druk na papierze.
Nie chce z nikim wojowac, ale po prostu czasami jak czytam niektore wypowiedzi, to nie wiem czy sie smiac czy plakac. Mozna wmawiac sobie czysto teoretyczne zdanie, ktore opierac sie bedzie tylko na specyfikacji, ktora na papierze wyglada zenujaco, ale mozna tez kupic tego Maka i doswiadczyc na wlasnej skorze, jaki to naprawde dobry sprzet, o ile nie ma sie wady wzroku +-10.
Dobre porównanie. Samsung z 2008 roku = MacBook 12' 2016, też się w pełni zgadzam. Microsoft z miesiąca na miesiąc coraz bardziej się pogrąża... Ostatni PRISM update albo NSA update... Jeszcze te reklamy w systemie, który jest płatny. macOS święty nie jest, ale telemetria w Macintoshach to nic w porównaniu do tego co znajdziemy w Windowsie - tak czy siak linux lepszy i na Macintoshu działa bardzo fajnie.
Edited by tka11, 15 December 2016 - 18:16.
Posted 16 December 2016 - 16:57
Problem w tym że nie za szybko
Gdyby nie było alternatywy - wystarczająco szybkiej w postaci USB-A to przyjęło by się błyskawicznie, a tak przyjdzie czekać z 4-6 lat na jako takie przyjęcie - a przez ten czas sprzęt na usb-a i tak będzie w domach i w sklepach.
pozakadrem.pl
mba2010/13/2/128 rmbp2013/13/8/256 iphone 3g, iphone 4, xperia z1c Garmin Fenix 2 Garmin Fenix 3 sapphire
Posted 22 December 2016 - 13:11
Nie - unikaj modelu 2015 jak tylko możesz, jak już to bierz 2016. Pierwsze MacBooki zawsze cierpią na problemy wieku dziecięcego, były różne jaja z baterią itp.
Jakie masz problemy na myśli? Szybszy spadek pojemności baterii?
MB 2015 właśnie nie ma istotnych problemów wieku dziecięcego, to bardzo udana konstrukcja.
czy cena 4999 za model 2015 z dyskiem 512gb jest wg Was atrakcyjna? jest dostepny w arkadii w sieci niemieckich sklepow rtv..
Można taniej znaleźć. Poszukaj w dziale "outlet" tej samej sieci;)
Edited by bogdan840, 22 December 2016 - 13:09.
Posted 23 December 2016 - 09:19
Kupiłem ten sprzęt i jestem zaskoczony jego wydajnością, wszystko pięknie płynnie chodzi, wygląda rewelacyjnie a jkość głośniczków cudo. ( Biorąc pod uwagę taki mały sprzęt.).
Posted 23 December 2016 - 09:46
Ten komputer jest responsywny ze względu na szybki dysk. To sprawia że system chodzi jak burza i większość użytkowników jest w siódmym niebie. Przy konkretnych zastosowaniach mocy może brakować.
Posted 23 December 2016 - 12:10
Konkretnych czyli jakich?
MacBook Air 13 + ThinkPad X260
Posted 23 December 2016 - 12:12
To jest sprzęt mobilny, dla mnie idealnie się sprawuje. Spełnia wszystkie wymagania, które przed nim stawiałem. W dodatku nówkę sztukę z 2016 roku udało mi się kupić za 4200
Posted 23 December 2016 - 12:27
Dla mnie to też sprzęt stacjonarny, podpięty monitor 2K, 25'', klawiatura, mysz, hub USB 3.0 inie narzekam na brak mocy. Czasem tylko jak robię coś cięższego przez paralles desktop to potrafi przymulić windows.
Posted 23 December 2016 - 12:31
Nie wiem jak Ty to robisz, u mnie config z podpisu z Dellem 27" 4k czasami zlaguje...
Macbook Pro 15" 2018 i7 2.6/560X/32GB/512GB | iPhone 11 Pro MAX | AW V 44mm | iPad Pro 12.9 WiFi+Cell 3gen | HomePod | AirPods
Posted 23 December 2016 - 12:34
Tak jak pisałem mam monitor 2k 2560x1440. Grafiki Intela średnio sobie radzą z 4K.
Posted 23 December 2016 - 13:31
To jest sprzęt mobilny, dla mnie idealnie się sprawuje. Spełnia wszystkie wymagania, które przed nim stawiałem. W dodatku nówkę sztukę z 2016 roku udało mi się kupić za 4200
gdzie, jak ;-)?
Posted 23 December 2016 - 13:41
Jakie masz problemy na myśli? Szybszy spadek pojemności baterii?
MB 2015 właśnie nie ma istotnych problemów wieku dziecięcego, to bardzo udana konstrukcja.
Można taniej znaleźć. Poszukaj w dziale "outlet" tej samej sieci;)
Jakie problemy? Ogromne spadki pojemności i krótka żywotność, w modelu 2016 jest już znacznie lepiej aczkolwiek nadal dość przeciętnie...
No właśnie, gdzie i jak? 4200 to bardziej sensowna cena jak na takiego kastrata. :PPP
Posted 23 December 2016 - 15:22
Sapać na sprzęt do kawiarni że jest słaby i nie wydoi w Adobe przy 4k- to tylko w naszym kraju
Posted 23 December 2016 - 17:38
Sapać na sprzęt do kawiarni że jest słaby i nie wydoi w Adobe przy 4k- to tylko w naszym kraju
Tylko że sprzęt do kawiarni powinien mieć cenę adekwatną do tego typu zadań. Nie podoba się to zapraszam do niemiec - tutaj to się boimy ostatnio wyjść na zakupy...
Posted 24 December 2016 - 11:19
To już inna para kaloszy- cena tego macbooka. Tak samo cena u nas w kraju/ w USA.
Ale nie można narzekać w co 2 poście jaki on be, zły, kastrat. On został zrobiony do konkretnych zadań-prostych i tu jest bezkonkurencyjny
Posted 24 December 2016 - 12:19
Czy któryś z kolegów posiadających macbooka 12 z 2016 w konfie 1,2 Ghz i 8 GB ram mógłby odpalić wysłany na priv projekt w Logic X i nagrać to?
Opisać jak macbook się zachowuje - czy sie grzeje i jeśli tak to jak. Jeśli idzie bez problemów to w jakim czasie ładuje projekt itp...looźne spostrzeżenia.
Pozzdro, aa
Posted 24 December 2016 - 12:30
Tylko że sprzęt do kawiarni powinien mieć cenę adekwatną do tego typu zadań. Nie podoba się to zapraszam do niemiec - tutaj to się boimy ostatnio wyjść na zakupy...
A Rolex powinien kosztować 500 zł. Są firmy które stanowią synonim luksusu/prestiżu i mogą dyktować ceny nie patrząc na produkty konkurencji. Tak było, jest i będzie. Co do Niemiec - widzę patriota emigrant, który jak tylko się źle powie o Polakach to na stryczek
iPhone X iPad Pro 12,9 Pencil Macbook Pro 13" Retina Watch Steel
Posted 24 December 2016 - 22:30
Są firmy które stanowią synonim luksusu/prestiżu i mogą dyktować ceny nie patrząc na produkty konkurencji.
Apple synonimem luksusu, chłopie wróć gdzie twoje miejsce - czyli do książek o pantofelkach. Im czytam więcej takich wypocin tym zastanawia mnie co wy młodzi macie we łbach. Od kiedy metka cokolwiek znaczy więcej niż to, że różni się od chińskich badziewi. Może Cie to zdziwi, ale po wojnie (tej drugiej) na japońskie rzeczy też mówiło się "japanese shit" - porównaj czasy dzisiejsze. Kiedyś apple nie był synonimem luksusu a niezawodności. Coś jak siemens w telekomunikacji i cisco w telekomutacji (czyt. dzisiejszy internet). Jak chcesz luksusu to popatrz sobie na http://myfirstclassl...s/?singlepage=1 . Miej świadomość bo na chwilę obecną iphone 7 czy samsung czy inne ustrojstwo nijak mają się do luksusu - co więcej dla przeciętnego mieszkańca "zachodu" jest to średni wydatek dawany w abo przez operatora.
No offence, aa
9 user(s) are reading this topic
0 members, 8 guests, 0 anonymous users
-
Bing (1)