A czy do oceny wydajności kompa trzeba go mieć rzeczywiście w łapach?
MacBook 12" - Opinie
Posted 22 November 2016 - 07:37
Posted 22 November 2016 - 10:47
Tak też myślę, że to takie tam opowiadanie głupot, bo Air jest taki i owaki, a Pro to już w ogóle super hiper, bo specyfikacje w dokumentacji wyglądają znacznie lepiej niż w 12''. Rocznik 2015 uważam, za bardzo przyjemny w obsłudze, teraz tylko czekam na przejściówkę
Posted 22 November 2016 - 11:43
A czy do oceny wydajności kompa trzeba go mieć rzeczywiście w łapach?
Czy do oceny tego jak jeździ samochód trzeba nim jeździć? Nie, no po co... -.-
Posted 22 November 2016 - 12:21
Czy do oceny tego jak jeździ samochód trzeba nim jeździć? Nie, no po co... -.-
To porównanie jest tak głupie, że aż śmieszne. Koledzy nie oceniają tego jak obcuje się z Macbookiem (wrażenia z jakości wykonania, palcujący się ekran, palcująca się obudowa itp.), a po prostu to jak jest wydajny na podstawie SUCHYCH danych, które pozwalają to zrobić. Mówienie o wydajności MB jest jak pisanie o tym jak szybko samochód przyspiesza do 100 km/h. Nie potrzebujesz samochodu żeby wiedzieć jak szybko przyspiesza, bo możesz to wyczytać z katalogu i różnica między tym co podaje producent, a tym co osiągniesz na drodze będzie minimalna.
BEKO MCNA406E40ZXBN HarvestFresh Nofrost A++ || ELECTROLUX EW6F329SP PerfectCare || ELECTROLUX ESF74661RX || Rubin 714p || Paseratti 1.9 TDI
Posted 22 November 2016 - 12:50
80% użytkowników komputera używa do facebooka, słuchania muzyki, oglądania filmów, czasem napiszą jakiś tekst. Do tych celów każdy komputer będzie dobry. Ja do tego mam MacBooka Pro z 2008 roku, czyli ma już 8 lat i działa dobrze i żwawo. Tym bardziej ten nowy MacBook też będzie dobrze działał. To prawda że jest to mało wydajny komputer ale do takich sypialnianych zastosowań jest dobry.
Posted 22 November 2016 - 13:51
To bardzo dobry komputer tylko za drogi. Gdybym miał zapłacić normalną cenę za niego to wolał bym kupić pro 13.
Posted 22 November 2016 - 14:38
To porównanie jest tak głupie, że aż śmieszne. Koledzy nie oceniają tego jak obcuje się z Macbookiem (wrażenia z jakości wykonania, palcujący się ekran, palcująca się obudowa itp.), a po prostu to jak jest wydajny na podstawie SUCHYCH danych, które pozwalają to zrobić. Mówienie o wydajności MB jest jak pisanie o tym jak szybko samochód przyspiesza do 100 km/h. Nie potrzebujesz samochodu żeby wiedzieć jak szybko przyspiesza, bo możesz to wyczytać z katalogu i różnica między tym co podaje producent, a tym co osiągniesz na drodze będzie minimalna.
Taaa... Tylko że z tego co widzę to narzekają głównie Ci którzy nie mają tego komputera i nawet go nie testowali... to jest świetne porównanie XD
Suche dane często nijak mają się do tego co dzieje się w świecie realnym. Weź np. spalanie z katalogu
I tak rozumiem że jak zrzucasz co drugi dzień kilkadziesiąt GB zdjęć z sesji itp. to nie jest komp dla Ciebie ale nikt nie każe Ci go kupować. Kilku ludzi których znam i tak robią mają 15 PRO albo jeżdżą nawet z iMac'ami czasami i nie narzekają
Posted 22 November 2016 - 15:21
Dlatego jako przykład podałem przyspieszenie, a nie spalanie, które jak wszyscy wiedzą zawsze jest podkolorowane (testowanie na hamowni itp.). Spalanie każdy osiągnie inne, różne style jazdy (różne zapotrzebowanie na moc w kontekście MBP), ale każdy osiągnie takie samo przyspieszenie do 100km/h (lub bardzo zbliżone) i każdy tak samo skorzysta z maksymalnej mocy oferowanej przez MBP, nic więcej.
BEKO MCNA406E40ZXBN HarvestFresh Nofrost A++ || ELECTROLUX EW6F329SP PerfectCare || ELECTROLUX ESF74661RX || Rubin 714p || Paseratti 1.9 TDI
Posted 22 November 2016 - 15:40
Dlatego jako przykład podałem przyspieszenie, a nie spalanie, które jak wszyscy wiedzą zawsze jest podkolorowane (testowanie na hamowni itp.). Spalanie każdy osiągnie inne, różne style jazdy (różne zapotrzebowanie na moc w kontekście MBP), ale każdy osiągnie takie samo przyspieszenie do 100km/h (lub bardzo zbliżone) i każdy tak samo skorzysta z maksymalnej mocy oferowanej przez MBP, nic więcej.
Ale dwa samochody o tej samej pojemności silnika, podobnej mocy i tej samej klasy mogą mieć różne przyspieszenie. Przez wagę, skrzynię biegów, rodzaj napędu. To chyba oczywiste że 13 Pro jest szybsza ale nie znaczy że dla każdego będzie lepsza... A mówienie że 12 nie nadaje się do niczego nawet jej nie używając jest mało wiarygodne ;P
Posted 27 November 2016 - 00:03
Jeżeli macie ochotę posłuchać w praktyce jak wygląda użytkowanie macbooka 12" możecie zapytać użytkownika a nie snuć błędne teorie liżąc cukierek przez papierek . ja posiadam Macbook 12" 1.3ghz 8 gb ram i 512gb ssd czyli najwyższy model macbook z 2015r
Posted 27 November 2016 - 00:17
- makemymind likes this
Posted 29 November 2016 - 22:21
Po tygodniu pracy na nowym Macbook 12 2016 - model podstawowy mogę śmiało powiedzieć, że jestem mega zadowolony. Długo zastanawiałem się nad wymianą z Maca 13 retina 2015 - model podstawowy i nie żałuję...aczkolwiek dokupiłem go po prostu jako drugi laptop, ultramobilny. W podróży niezastąpiony. Bateria lepsza niż w 13...ale tam miałem już 250 cykli przez 14msc.
Co do wydajności, nie widzę żadnej różnicy, 12 działa w każdej sytuacji tak samo szybko. Nie robię nic skomplikowanego na tych komputerach. Klawiatura na razie z jednej strony mi się podoba, z innej faktycznie odczuwam nadal, że piszę się jakby na ekranie...może dlatego, że często mam też nadal styczność z 13 Pro
Jeśli ktoś nie potrzebuje jakiejś ultra mocy to polecam ten model! Często noszę go teraz po prostu w etui, w ręce, a nie w żadnych torbach jak wczesniej 13 poza domem.
Jak ktoś ma jakieś pytanie albo chce, żebym coś mu porównał to dajcie znać.
Posted 01 December 2016 - 18:34
Zgadzam się z przedmówcą. Wydajność jest wystarczająca. Jedyny mankament to brak świecącego jabłka na klapie
Edited by bogdan840, 01 December 2016 - 18:35.
- makemymind likes this
Posted 12 December 2016 - 22:48
W Cortlandzie 5499 12 calowy. Ale widzę, że czekają na dostawy. Piękna cena.
4999 i bym miał mokro w gaciach
Posted 13 December 2016 - 13:37
W Cortlandzie 5499 12 calowy. Ale widzę, że czekają na dostawy. Piękna cena.
4999 i bym miał mokro w gaciach
Gdzie Ty taką cene widzisz?
Posted 13 December 2016 - 13:41
Już nie ma. Rano o 9 jak sprawdzałem to jeszcze były. Tylko cóż z tego, że były skoro nie można było ich zamówić, bo czekali podobno na dostawę? Dostawa przyszła i cena wskoczyła już na normalną
Posted 13 December 2016 - 14:23
Ja jestem zadowolony z MacBooka Pro z 2008 roku co wcale nie znaczy ze to jest super maszyna.
Ja mam MBP 2010 z rozbudowanym ramem i SSD i jest wyraźnie wolniejszy w codziennym użytkowaniu mimo braku Retiny. Wolniejszy RAM, SSD i starszy CPU/GPU robią swoje.
MacBook Air 13 + ThinkPad X260
Posted 13 December 2016 - 17:09
Ja mam MBP 2010 z rozbudowanym ramem i SSD i jest wyraźnie wolniejszy w codziennym użytkowaniu mimo braku Retiny. Wolniejszy RAM, SSD i starszy CPU/GPU robią swoje.
Halo, halo - nie przesadzajmy z tymi stwierdzeniami, w twoim laptopie ogranicza cię jedynie SATA II, gdyby nie to - to poczułbyś ciut wiekszą różnicę, dysk w MacBooku 12 ma akurat żenujący zapis, ramy które są wlutowane są również nie dużo szybsze od twoich 8.5 GB/s vs 12.8 GB/s. MacBook 12' to akurat kastrat i nie jest szybszy od starszych MacBooków Pro, być może obecna topowa wersja z Core M7 dorównuję modelowi z 2009 roku, ale jak już to tak na styk...
Mam kilka Macintoshy i z radością stwierdzam, że ten tablet to nadaję się tylko jako podkładka pod mysz i uwierz mi... porównanie mam ogromne.
MacBook Pro 2009 r. z najmocniejszym c2d, 8gb ram i SSD 850 pro 256gb zjada tego kastrata na śniadanie, wręcz połyka w całości.
Ja wiem że masz spore doświadczenie z Macintoshami - szanuję to i biorę to pod uwagę, ale proszę cię... nie brońmy tej największej porażki nadgryzionego jabłka.
Posted 13 December 2016 - 18:51
A do czego ci najmocniejszy c2d, 8Gb ramu, SSD850 pro 256gb?
To jest komputer do kawiarni i maila, a tutaj zjada Twojego na śniadanie- jest mobilniejszy.
Posted 13 December 2016 - 19:12
A do czego ci najmocniejszy c2d, 8Gb ramu, SSD850 pro 256gb?
To jest komputer do kawiarni i maila, a tutaj zjada Twojego na śniadanie- jest mobilniejszy.
To jest akurat komputer który ostatnio trafił w moje łapki, a do czego? Szkoda go wyrzucać, więc trzeba było doinwestować i przetrwa kolejne 10 lat.
Laptop to w założeniu komputer przenośny, także każdy laptop jest mobilny, kwestia gustu... Ja akurat walnąłem przykład z MBP 2009 r. Ale gdybym miałbym być szczery to zabrałbym o 1 kg cięższego MBP 15' - który jakkolwiekby to nie brzmiało jest kilkukrotnie potężniejszy od tego komputerka, a żeby było jeszcze śmieszniej, cenowo wychodzi tak samo i przytaczam tutaj swojego MBP 15' z 2012 r. bez retiny ( i7, ssd, 16gb ram, gtx 650m ).
Owszem... pierwsze pytanie po co jakiemuś hipsterowi w starbucksie 4 jajowy Core i7, a chociażby dlatego że tak potężny Macintosh - kosztuję tyle co jakiś kastrat o wydajności taniego smartfona - i ten fakt budzi we mnie niepokój, w jakich czasach my żyjemy?
Apple umarło razem ze Stevem...
Posted 13 December 2016 - 20:02
Etam kastrat, testowałem LR, śmiga aż miło. Film 1080p też no problem zmontować, sam na codzień używam della E7450 w maksymalnej konfiguracji i nie widzę różnicy prędkości w amatorskich zastosowaniach.
Posted 13 December 2016 - 20:19
tka11- czepiasz się dla czepiania Ja bym kupił tego 12 i to na chwile obecną komputer Apple za który wydam gotówkę. Cena mi nie pasi, bo 6299 to przesadza. Ale 4999, brałbym bez mrugnięcia.
Nowe przemilczę, bo 7,5 za najtańszą opcję to jakiś żart albo 9k za wersje z dotykowym paskiem.
Poczekam kolejny rok, niech wyrzucą Aira z oferty, a na jego miejsce 12 w niższej cenie i biorę Do FB, YT i poczty jak najbardziej.
A wystarczyło dać Airowi retine i byłby komputer idealny....
I cieszy mnie ruch MS ze swoim Surface. Pięknie cisną Ten nowy jak Imac, ale bardzo dobrze. Może Apple się ogarnie
Edited by luck1985, 13 December 2016 - 20:21.
Posted 13 December 2016 - 20:46
czy cena 4999 za model 2015 z dyskiem 512gb jest wg Was atrakcyjna? jest dostepny w arkadii w sieci niemieckich sklepow rtv..
Posted 13 December 2016 - 21:44
Etam kastrat, testowałem LR, śmiga aż miło. Film 1080p też no problem zmontować, sam na codzień używam della E7450 w maksymalnej konfiguracji i nie widzę różnicy prędkości w amatorskich zastosowaniach.
No pewnie że można, ale 6200 za komórkowy procesor? Apple ostro przegięło... brak normalnego złącza USB typu A... Zobaczycie, że USB C nie stanie się popularne... i ja to gwarantuję... Płyty można było przeżyć, bo bardzo popularne było USB, a teraz? Dali egzotyczne USB typu C i jest zonk - bo liczba urządzeń kompatybilna z tym jest znikoma... Baaa... nawet iphone nie są. XD
tka11- czepiasz się dla czepiania Ja bym kupił tego 12 i to na chwile obecną komputer Apple za który wydam gotówkę. Cena mi nie pasi, bo 6299 to przesadza. Ale 4999, brałbym bez mrugnięcia.
Nowe przemilczę, bo 7,5 za najtańszą opcję to jakiś żart albo 9k za wersje z dotykowym paskiem.
Poczekam kolejny rok, niech wyrzucą Aira z oferty, a na jego miejsce 12 w niższej cenie i biorę Do FB, YT i poczty jak najbardziej.
A wystarczyło dać Airowi retine i byłby komputer idealny....
I cieszy mnie ruch MS ze swoim Surface. Pięknie cisną Ten nowy jak Imac, ale bardzo dobrze. Może Apple się ogarnie
Gdybym MacBook kosztował 4000 PLN nie marudziłbym tak na niego, owszem kastrat, bezużyteczny i w ogóle, ale byłby do przełknięcia, ale gdy jego cena wynosi tyle, że za jego cenę mamy dosłownie równie mobilnego potwora od Della no to robi się trochę nie ciekawie, bo taki XPS zjada 12' na śniadanie, a wręcz połyka w całości.
czy cena 4999 za model 2015 z dyskiem 512gb jest wg Was atrakcyjna? jest dostepny w arkadii w sieci niemieckich sklepow rtv..
Nie - unikaj modelu 2015 jak tylko możesz, jak już to bierz 2016. Pierwsze MacBooki zawsze cierpią na problemy wieku dziecięcego, były różne jaja z baterią itp.
Posted 14 December 2016 - 00:05
Z tym USB to sam jestem ciekaw jak się rozwinie
Na chwile obecną sami się orają i MS to pięknie wykorzystuje Niech system poprawią i migracja tłumów
5 user(s) are reading this topic
0 members, 5 guests, 0 anonymous users