Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 6 głosy

MacBook 12" - Opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1906 odpowiedzi w tym temacie

#801 pino22

pino22
  • 359 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 07 lipca 2016 - 21:53

Przesiadlem sie z rMBP 13" 2014r prosto po premierze i kupnie MB 12" 2015r. Zadasz pytanie pewnie dlaczego? Jestem osoba, ktora jest w ciaglym ruchu. Prowadze dzialanosc, w ktorej to bardzo czesto podrozuje, spedzam dziesiatki godzin w samolotach, busach, dlatego tez wybor tego malego cacka odpowiadal mi najbardziej. W porownaniu pelnoprawnego laptopa do ciezkiej "cegielki" jaka byl MBP, Macbook 12" wypada o niebo lepiej, jesli chodzi o mobilnosc i bardzo to w nim cenie.

Wydajnosciowo, szczerze bez oszukiwania nie widze kompletnie zadnej roznicy miedzy moim Pro, ktorego uzytkuje narzeczona, a swoim aktualnym MB 12" z 2016r. (poprzedni model oddalem handlowcowi i kupilem tegoroczny). Roznica jest tylko wtedy, kiedy chcemy np. obrobic jakis film w 4k, badz zarabiamy na tworzeniu profesjonalnych grafik; wtedy to bedzie nam dane poczekac kilka/kilkanascie sekund dluzej przy zapisywaniu projektu lub renderowaniu filmu. Co do gier niestety sie nie wypowiem. Mam od tego konsole w domu i na 12-stce nic na razie nie instalowalem i podejrzewam, ze przy tym zostane. Codzienne wykonuje te same czynnosci na sprzecie, a to pisze po kilkadziesiat maili, wyliczam cos w exelu, projektuje oferty handlowe, slucham muzyki ( glosniki to bajka w tym malutkim cacku), surfuje po internecie i wiele innch rzeczy. "Zamulic" MacBooka udalo mi sie po przez otworzenie 20 kart w safari z filmami 4K (dziwne testy, ale musialem sprobowac); wtedy tez troszke zwolnil, lecz nadal bylo mozna z niego korzystac. Bateria przy takim normalnym uzytkowaniu na ekranie rozjasnionym do 60-70% trzyma 7-8h, wiec tragedii nie ma.

Wiekszosc uwaza MacBooka 12", za zwykla, droga, nieporeczna z 1 portem zabaweczke do Starbunia. Osobiscie sie z tym absolutnie nie zgadzam, poniewaz MacBooki Pro, jak i MacBooki 12 calowe maja swoja grupe odbiorcow. Jedni potrzebuja mocy, drudzy zas potrzebuja mobilnosci, a jeszcze inni i tego i tego. W moim odczuciu laptop oferuje i moc i mobilnosc, a do tego posiada ekran Retina, ktory robi swietna robote. Dodatkowo design ukazuje, ze to produkt premium i ludzie widzac pieknego Space Graya mowia zawsze WOW :).

Super napisane Skinneq !! Podpisuję się obiema rękoma. Także przesiadłem sie z MBPr 2014 ( zakupionego w 2015r ) i nie mam żadnego dyskomfortu. Choć czasem czasem brakuje troszkę tych 13,3 cala.

Ale......( to poniżej do Skinneq :-)  )

" Wydajnosciowo, szczerze bez oszukiwania nie widze kompletnie zadnej roznicy miedzy moim Pro, ktorego uzytkuje narzeczona, a swoim aktualnym MB 12" z 2016r. (poprzedni model oddalem handlowcowi i kupilem tegoroczny). Roznica jest tylko wtedy, kiedy chcemy np. obrobic jakis film w 4k, badz zarabiamy na tworzeniu profesjonalnych grafik; wtedy to bedzie nam dane poczekac kilka/kilkanascie sekund dluzej przy zapisywaniu projektu lub renderowaniu filmu. "

Zobacz tak po ludzku......nie widzisz różnicy między MB 2016 vs MBPr 2014 gdzie 1,1 GHz do 2,6 GHz więc TYM BARDZIEJ NIE MOŻNA POCZUĆ RÓŻNICY (może na poziomie 1%-3% więc naprawdę pomijalnie w codzienności ) POMIĘDZY MB 2015 VS MB 2016 !!!

Taka słodka prawda. MB 2015 Panie i Panowie daję radę :-)

 MacBook Pro 14,2"  M1 Pro, 512 GB/16GB Silver  iPhone 13 Pro 128GB Gold

#802 Skinneq

Skinneq
  • 117 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 lipca 2016 - 22:22

2015 jak i 2016r daja rade. Nie mowie, ze nie. Chociaz 2015 potrafil od czasu do czasu przylagowac. Osobiscie uwazam, ze ten sprzet jest wart kazdej zlotowki i wcale nie ukrywam, ze czekam juz na nastepna generacje, ktora wyjdzie w 2017r  :) . Podejrzewam rowniez, ze nadchadzace MacBooki Pro jesienia tego roku beda istna petarda w swiecie komputerow z nadgryzionym jabluszkiem. 

Z calego serca polecam MacBooka 12'' 2015 i 2016r. Najwiecej krazy opinii o nim od ludzi, ktorzy widzieli go w jakims iSpocie czy Media Markcie i bawili sie przez 10 min. Ten laptop ma potencjal i mam nadzieje, ze Apple pomysli z czasem, aby zrobic MB 13 calowego.

Komputer: MacBook 12'' 2016 Space Gray
Telefon: iPhone X Silver

#803 blogger

blogger
  • 331 postów
  • SkądKatowice

Napisano 08 lipca 2016 - 07:03

Mi się podoba, na Core M miałem Yoga 3 Pro działający bardzo sympatycznie ale dla mnie to jednak MBP 13 jest optymalnym rozwiązaniem. Dla każdego coś miłego. Chcesz grać - kup konsole, chcesz uniwersala - kup MBP 13, 15, chcesz design, mobilność i trochę lansu - kup Macbook.

#804 MiL

MiL
  • 1 453 postów
Napisano 08 lipca 2016 - 08:59

Jeżeli ktoś przesiada się z MacBooka Pro na MacBooka 12 i nie widzi różnicy to znaczy że niepotrzebnie kupował Pro bo i tak do niczego go nie wykorzystał. Do przeglądania internetu, słuchania muzyki czy pisania maili nie trzeba MacBooka Pro z i7, wystarczy taki MacBook 12 i właśnie do tego został on stworzony.

• mpk794 i Mariusz Piaścik lubią to

#805 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 08 lipca 2016 - 09:27

Niektórzy kupują Pro tylko dlatego że ekran ma te 13 czy 15 cali. We wrześniu sytuacja się pewnie zmieni na korzyść MBP. 

• Mariusz Piaścik lubi to

MacBook Air 13 + ThinkPad X260

#806 Ament

Ament
  • 505 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 11 lipca 2016 - 08:43

Mam prosbe do jakiegos posiadacza MB12 - moglby ktos zmierzyc linijka rozmiar wyswietlanego obrazu i podac w cm? Z gory thx.

 Macbook / iPad Pro / iPhone / Watch

#807 Ament

Ament
  • 505 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 11 lipca 2016 - 13:36

Juz niewazne. Kupilem tego nowego z 2016 w max configu (1.3 M7, 8GB RAM, 512SSD, Silver). Wieczorem postawie public beta i zobaczymy jak to smiga. 

#808 MacYaro

MacYaro
  • 29 postów

Napisano 11 lipca 2016 - 14:39

Tak MB 12' daje radę!

Moje tygodniowe obcowanie z nowym MacBook 12' 2016 utwierdza mnie w przekonaniu, że dokonałem dobrego wyboru.

Na co dzień  zajmuje się network marketingiem. Prowadzę często szkolenia, warsztaty. W związku z tym jestem często w podróży (samochód, pociąg, samolot). Do tej pory używałem MBP 13' jak sięgam pamięcią od 2008 roku. Był też MB Air.

Komputer potrzebny mi jest do kontaktu ze światem, tworzenia prezentacji uwzględniających fotografie i filmy, oraz arkusz kalkulacyjny. Długo bo prawie rok przyglądałem się nowemu MB 12', przeglądałem net, czytałem opinie, "macałem" w iSpot, w końcu wylądował w mojej torbie.

Nie należę do osób które to co "moje" to najlepsze i chwalą. Staram się zawsze wszystko i wszystkich obiektywnie oceniać.

Moja ocena 12'-ki jest pozytywna. Do moich wyżej wymienionych potrzeb zakup okazał się przysłowiowym strzałem w 10-kę.

Miałem możliwość przetestować komputer  "w boju" w miniony weekend, prowadząc całodniowe szkolenie.

Nie było lagowania, zacinania przy odtwarzaniu filmów w rozdzielczości 720p wmontowanych w prezentację. 

Dodatkową zaletą dla mnie jest wielkość i waga tego sprzętu. Jest ultra mobilny a to dla mnie jest kluczowe.

Nie zauważyłem żadnego dyskomfortu związanego z przejściem za MBP za MB.

Potencjalnym nabywcom polecam oryginalną przejściówkę "3 w jednym" (usb-c, HDMI, USB3) a nie zamiennik. Chciałem zaoszczędzić i kupiłem takową marki "Sandberg" w cenie 230 zł, wyglądała solidnie oferowana była przez miejscowego resellera. Niestety port usb-c w przejściówce nie obsługiwał zasilania :(. Musiałem niestety a może i "stety" wymienić ją na oryginał.

Wynikać to mogło zapewne z braku aktualnego softu do obsługi Sandberga. Po podłączeniu oryginalnej komputer wykrył ją i zaktualizował oprogramowanie.

Moja ocena MB 12" do moich zastosowań 9/10. Ten brakujący jeden punkt to cena :( ale cóż :)

Pozdrawiam

Użytkownik MacYaro edytował ten post 11 lipca 2016 - 14:49

MacYaro
MacBook Air 2020 i5 /iPhone 7 Plus/ wszystko co nadgryzione ... ;)

#809 GregoryMc

GregoryMc
  • 125 postów

Napisano 11 lipca 2016 - 14:55

Odnośnie przejściówek 3 w 1. Ja zamówiłem takową (zamiast HDMI z VGA) prosto z Chin za 76 zł, ładowanie po USB-C odbywa się bez problemu, żadne sterowniki nie były wymagane. Kupiłem też samą przejściówkę na micro USB i mogę teraz ładować Macbooka z powerbanków i dzięki temu mam nie 7h a prawie 14h :) 

#810 MacYaro

MacYaro
  • 29 postów

Napisano 11 lipca 2016 - 15:05

Port HDMI oraz USB 3,0 działały bezproblemowo poza przekazywaniem zasilania przez USB-C.

MacYaro

#811 GregoryMc

GregoryMc
  • 125 postów

Napisano 11 lipca 2016 - 19:57

Dla tych co bulwersują się gdy ktoś pisze o graniu na 12 calowym Macbooku, ciekawy artykuł:

Link do wpisu o graniu na komputerach Apple.

#812 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 11 lipca 2016 - 20:09

Jestem już prawie gotowy na zmianę. Ile razy się Wam zdażyło aby komputer był gorący? ;)

NIE pomagam przez PW. Mogę co najwyżej pogawędzić.

Follow me on Instagram jacobswitek
Follow me on Twitter zakino4

#813 markdk-fe5228f169

markdk-fe5228f169
  • 154 postów
  • SkądKopenhaga DK

Napisano 11 lipca 2016 - 20:35

"Kobiety sa gorace" jak spiewal Norbi. Komputer sie nagrzewa, ewentualnie przegrzewa  B) Panie redaktorze, blogerze, moderatorze i Bog wie co tam jeszcze  :lol:

#814 GregoryMc

GregoryMc
  • 125 postów

Napisano 11 lipca 2016 - 22:13

Robi się ciepły dosyć często, ale jeszcze mnie nie poparzył :) myślę że spora część laptopów z wiatrakami grzeje się mocniej.

#815 MacYaro

MacYaro
  • 29 postów

Napisano 11 lipca 2016 - 22:49

Robi się ciepły dosyć często, ale jeszcze mnie nie poparzył :) myślę że spora część laptopów z wiatrakami grzeje się mocniej.

Ciepły ale nie gorący! 

Robi się ciepły dosyć często, ale jeszcze mnie nie poparzył :) myślę że spora część laptopów z wiatrakami grzeje się moc

Użytkownik MacYaro edytował ten post 11 lipca 2016 - 22:52

MacYaro

#816 Skinneq

Skinneq
  • 117 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 lipca 2016 - 23:50

Jestem już prawie gotowy na zmianę. Ile razy się Wam zdażyło aby komputer był gorący? ;)

Core M robi swoje. Od czasu do czasu jak zaczne wiecej od niego wymagac to staje sie cieply i nic poza tym. W porownaniu do mojego rMBP z 2014r to jest niebo, a ziemia  :P .

Komputer: MacBook 12'' 2016 Space Gray
Telefon: iPhone X Silver

#817 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 12 lipca 2016 - 00:34

Czyli super, bo już mam dość tego odgłosu w pro... Własnie 62000rpm ;x Jeszcze tylko będzie trzeba się zdecydować na wersję. SG czy silver, ale chyba SG. Różowe złoto fajnie wygląda, ale nie będę szalał.

#818 inuictus

inuictus
  • 1 023 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 lipca 2016 - 08:45

Nie szalej, kup męską wersję :) Moim zdaniem SG wygląda najlepiej. 

iPhone 12 Pro, MacBook Pro, iPad Air, Apple Watch, AirPods, AppleTV

#819 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 postów
  • SkądPoznan, Poland, Poland

Napisano 12 lipca 2016 - 08:50

Nie szalej, kup męską wersję :) Moim zdaniem SG wygląda najlepiej. 

tzn tę różową...? Jak pan Pająk wszystko różowe ma ostatnio...

#820 MacYaro

MacYaro
  • 29 postów

Napisano 12 lipca 2016 - 10:05

Rose gold  MB jest piękny !! Moja żona nie chce innego!

MacYaro

#821 Ament

Ament
  • 505 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 12 lipca 2016 - 10:27

Heh, po calej nocy zabawy i konfiguracji jestem jeszcze w szoku jak to malenstwo popie.... I tak chyba zrobilem interes zycia bo kupilem max config (M7,512SSD) za 5,9k (facet dal kilka dni temu 8,2k w Apple Store i wstawil do lombardu a ci chyba za bardzo niewiedzieli o co kaman) :)

Po pierwsze niesamowite wrazenie jesli chodzi o gabaryty i lekkosc, tego nie da sie odczuc ogladajac zdjecia czy filmy w sieci - to po prostu trzeba poczuc organoleptycznie. Najbardziej sie obawialem ekranu 12" ale jakos w ogole mi to nie przeszkadza, malo tego - jeszcze lepiej mi sie dziala w 1440x900 (skalowanie z 2880x1800). Ta beta sierry chodzi jak maselko przy takim skalowaniu - nie wiem czy to zasluga najmocniejszego procka (1.3) i tej nowej integry 515 ale wlasnie bardzo sie obawialem czkawki przy takiej rozdzielczosci, tymczasem wszystko pomyka az milo.

Druga sprawa - to ta bloga cisza  :) Jesli chodzi o nagrzewanie to robi sie cieply, szczegolnie po prawej stronie ale w stopniu w ogole nie wplywajacym na komfort trzymania np. na kolanach. Co prawda jeszcze mocno go nie obciazalem (zobaczymy swoja droga jak bedzie z throttlingiem) bo na razie poszla instalacja sierry i ogolny config ale w miejscach nadgarstkow i na touchpadzie jest na razie zimny.

Z klawiatura tez nie ma tragedii, podejrzewam ze to kwestia kilku dni zeby sie przyzwyczaic do tak malego skoku; touchpad imho najlepszy ze wszystkich jakie macalem (oczywiscie ze wzgledu na swoja wielkosc ale tez jesli chodzi o Force Touch bo wczesniej tego nie mialem). Acha - jeszcze to podswietlenie robi wrazenie, swieca sie praktycznie same litery, bez takiej otoczki dookola jak w MBP.

Jedyny bol to oczywiscie jedno gniazdo i koniecznosc zakupu przejsciowki; mam zbyt wiele sprzetu na starym USB zeby teraz wymieniac a i na razie wybor tez niewielki. Nie moge tez na razie podpiac pod monitor.

Po kilkunastu godzinach zabawy nie zaluje ani jednej zlotowki. Zobaczymy jeszcze jak bedzie z ogolna wydajnoscia na co dzien w sensie zarowno zabawy jak i pracy ale tak jak juz pisalem wczesniej - nawet przy obrobce filmu z wakacji te kilkanascie sekund w ta czy tamta strone nie ma dla mnie znaczenia, tym bardziej ze nie jestem zadnym pro userem i jak ktos slusznie napisal wyzej - rzadko kiedy chyba wykorzystywalem potencjal MBP (a config tez dobry - i7, 16GB RAM) - chyba tylko jak pykalem w Original SIn ale teraz juz praktycznie nie gram.

Reasumujac, sprzet godny uwagi i wbrew pozorom nie jest to taka popierdolka jak wiekszosc sobie mysli a raczej pelnoprawny Macbook, tylko troche mniejszy :)

• bolec71 lubi to

#822 soczekpl

soczekpl
  • 3 273 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 13 lipca 2016 - 11:01

Rose gold jest super, ale wstydziłbym się chodzić z de facto różowym komputerem :P Co innego iPhone czy nawet iPad. Tak, Rose gold widać, że nowy model, jest lans ;-) Ale ten lans się kończy po kilku tygodniach i zostajemy z damskim.

W ubiegłym roku miałem Space grey, teraz mam złotego. Oba kolory fajne.

Btw. ktoś pisał, że świecą się same klawisze, bez otoczki. Tak, tylko ta klawiatura strasznie łatwo łapie brud, nie bardzo wiem, czym to czyścić.

Użytkownik soczekpl edytował ten post 13 lipca 2016 - 11:03

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#823 Ament

Ament
  • 505 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 13 lipca 2016 - 12:05

U mnie rozowy i zloty odpadly w przedbiegach przy czym rozwazalem jeszcze space gray ale jak zobaczylem go po kilku miesiacach uzytkowania to jednak zdecydowalem sie na srebrnego, niemalowanego.

Anyway, po kolejnym dniu uztykowania jeszcze bardziej sie utwierdzilem w przekonaniu, ze kupno MB to byl dobry wybor - wierzcie lub nie ale wszystko normalnie "lata" z tym M7.  Chrome, kilka apek systemowych (kalendarz, poczta, reminders, sklep itp.), Spotify w tle, word + powerpoint przy pracy i wszystko plywa a na obu rdzeniach po 51C. I to wszystko przy skalowaniu z 2880x1800 :)

Na razie jedyna rzecza, ktora zauwazylem ze robi troche dluzej w stosunku do MBP to otwieranie instalacji duzych programow - wtedy koleczko kreci sie zdecydowanie dluzej. Czesto tez zdarza mi sie przypadkiem wcisnac tylde ~ jak pisze tekst bezwzrokowo i troche sie jeszcze gubie ze strzalkami.

Acha - po pierwszym ladowaniu wykonczylem baterie w niecale 6h ale szly caly czas instalki i konfiguracja. Dzisiaj odbieram przejsciowke to zabaczymy jak pociagnie z podpietym Passportem.

#824 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 13 lipca 2016 - 12:51

Rose gold jest super, ale wstydziłbym się chodzić z de facto różowym komputerem :P Co innego iPhone czy nawet iPad. Tak, Rose gold widać, że nowy model, jest lans ;-) Ale ten lans się kończy po kilku tygodniach i zostajemy z damskim.

W ubiegłym roku miałem Space grey, teraz mam złotego. Oba kolory fajne.

Btw. ktoś pisał, że świecą się same klawisze, bez otoczki. Tak, tylko ta klawiatura strasznie łatwo łapie brud, nie bardzo wiem, czym to czyścić.

Schodziła Ci farba?  W kilku miejscach czytałem, że schodzi. Będzie trzeba sprzedać pro i kupić MB xD

#825 MiL

MiL
  • 1 453 postów
Napisano 13 lipca 2016 - 13:10

Chrome, kalendarz, Spotify czy Word u mnie lata na komputerze z 2007 roku więc dziwne by było gdyby się to cięło na laptopie z 2016.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych