Tanio? Najtańszy jaki widziałem kosztuje 4250 zł.
Więc tanio, bo w sklepie minimum 5500 pln chcą za tego kastrata. 4000-4500 jestem w stanie wydać za ten komputerek, bo tyle jest on wart.
Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Napisano 12 lutego 2016 - 17:30
Tanio? Najtańszy jaki widziałem kosztuje 4250 zł.
Więc tanio, bo w sklepie minimum 5500 pln chcą za tego kastrata. 4000-4500 jestem w stanie wydać za ten komputerek, bo tyle jest on wart.
Napisano 12 lutego 2016 - 17:31
Tyle, że pewnie niedługo będzie nowy model, ale jak chcesz.
Z używanymi baaardzo bym uważał.
Użytkownik soczekpl edytował ten post 12 lutego 2016 - 17:32
Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2
Napisano 12 lutego 2016 - 17:33
Tym bardziej starszy potanieję, z pewnością zaczekam do nowego modelu, ale jak będzie tam procesor HD 515 lub HD 520 to biorę pierwszą generację, a możesz coś powiedzieć o audio tego sprzętu? Lepsze niż w Air?
Napisano 12 lutego 2016 - 18:07
Aira sprzedałem kilka lat temu, ale głośniki są naprawdę dobre. Chwalone w wielu testach.
Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2
Napisano 12 lutego 2016 - 18:16
Jesteś pewien, że to na pewno ten laptop jest ci potrzebny?6.) Czy podczas grania w gry...
Napisano 12 lutego 2016 - 18:32
Jesteś pewien, że to na pewno ten laptop jest ci potrzebny?
Co do głośników, podobno najlepsze ze wszystkich modeli MacBooków.
Minecraft oraz Sprintires - głównie w tę grę gram, ale to i tak dość rzadko. Na HD 6000 działa na średnich w 60 fps, a gra wygląda lepiej niż Wiedźmin 3... dosłownie.
To dobrze, że głośniki są na wysokim poziomie, ja po prostu chcę dobrą jakość dźwięku - to mi wystarczy. Wiadomo... mało laptopów bez jabłka ma głośniki chociażby na średnim poziomie... i stąd moje obawy.
Możesz jeszcze udzielić informacji odnośnie gładzika? Napisałem parę postów wcześniej pytanie odnośnie jego, a ta informacja jest kluczowa.
Napisano 12 lutego 2016 - 18:35
No gładzik jest fajny, duży (chyba większy niż w Air) i ma Force Touch. Trudno mi sobie wyobrazić, że można go zepsuć
Napisano 12 lutego 2016 - 18:41
Ale pod wpływem dużego nacisku można go zepsuć? No niestety... mam tiki nerwowe i muszę być ostrożny na każdym kroku. Trochę śmieszne, ale prawdziwe...
Napisano 12 lutego 2016 - 18:48
Pewnie każdy gładzik można zepsuć, ale nie wydaje mi się, żeby przy normalnym korzystaniu coś się stało.
W sumie, jeśli chcesz, to po premierze nowego MB może będę sprzedawać moją 12. Aczkolwiek nie jest to pewne, bo nie wiem, jakie będą nowości i czy nie podniosą znowu ceny o 800 zł
Napisano 12 lutego 2016 - 19:02
Napisano 12 lutego 2016 - 19:20
Jeszcze jedno pytanko odnośnie chłodzenia. Jak odpalę raz na tydzień zaawansowaną gierkę to laptop się nie spali? Jest pasywny, więc nie wiem na jakiej zasadzie to chłodzenia działa. Domyślam się, że pod wpływem wysokich temperatur procesor automatycznie zmniejsza zegary?
Napisano 12 lutego 2016 - 19:21
Pojawia się komunikat, że komputer jest zbyt ciepły. Mi osobiście nigdy mi się to nie zdarzyło. Ale to serio nie jest komputer do gier. Kolega próbował włączyć jakąś grę z App Store (chyba Batmana) i lagowało.
Napisano 12 lutego 2016 - 19:28
Sprintires ma genialną optymalizację i działa na air 11 na średnich w 60 klatkach i wygląda dodatkowo lepiej niż wiedźmiń 3, no nic będę próbował w najgorszym wypadku bez gier - przeżyję.
Napisano 13 lutego 2016 - 13:06
http://myapple.pl/po...abli-typu-usb-c
Czyżby to kable były powodem szybkiego spadku pojemności baterii?
Napisano 13 lutego 2016 - 14:58
http://myapple.pl/posts/10722-apple-uruchomilo-program-wymiany-kabli-typu-usb-c
Czyżby to kable były powodem szybkiego spadku pojemności baterii?
Raczej nie, ja mam Macbooka od początku z dobrym kablem (ma numer seryjny na kablu).
Komputer: iMac 21,5 Late 2013, Intel Iris Pro, Intel Core i5 2,7ghz, 8gb ram Sprzęt Mobilny: iPhone 6s Plus 64gb Gwiezdna Szarość, Macbook 12 Early 2015 Gwiezdna Szarość
Napisano 13 lutego 2016 - 15:17
Te kable to tylko z pierwszych wersji, chyba pierwsze 2 miesiące.
Napisano 17 lutego 2016 - 16:53
Witam, czy posiada ktoś wersję 1.1GHz? Potrzebuję parę informacji, otóż używane egzemplarze na allegro są dość tanie, to i laptop nabiera powoli na opłacalności. Mam parę pytań do posiadacza wersji 1.1GHz, miło by było aby ktoś zgłosił się na PW lub chociaż odpowiedział na parę pytań poniżej.
1.) Bateria, wszyscy się skarżą na potężny spadek pojemności, o ile ja się tym jakoś nie przejmuję to chciałbym jednak wiedzieć jak wypada czas pracy na baterii przy używaniu google chrome i np. youtube, ile czasu pokazuję licznik?
2.) Jasność ekranu - Lepsza, gorsza od Air'a?
3.) Czy jak gładzik zostanie bardzo mocno naciśnięty coś mu grozi? ( Tiki nerwowe, nie do opanowania... )
4.) Czy będzie jakiś problem aby zainsalować windowsa z pendriva typu USB C?
5.) Czy laptop potrafi się wyginać?
6.) Czy podczas grania w gry jest szansa na spalenie podzespołów? Komputer sam zbija taktowania aby się nie spalić?
7.) I pytanie trochę dla geeków/ekspertów odnośnie procesora graficznego... o ile procesor jest w sam raz to grafiki potrzebuję konkretnej. Czy HD Graphics w Core M jest w stanie dorównać HD 5000? Podobno jest pomiędzy HD 5000 i HD 6000, o ile liczbowo - tak to nie wiem, jednak czy wydajnościowo także.
aaa... komputer ma głównie służyć do filmów, wyjazdów i kodzenia.
aaa... komputer ma głównie służyć do filmów, wyjazdów i kodzenia.
1.1 Ghz wersji osobiscie nie posiadam, ale kupilem 3 sztuki handlowcom w firmie. Sprobuje Ci pomoc, opierajac sie o opinie pracownikow.
1) Cykle od 50 do 60 ( Bateria ma 96% pojemnosci ). Wydaje mi sie, iz nie jest to zle. Ktos powyzej wspomnial, iz to jest zwykly blad systemowy. W moim odczuciu jest to raczej prawda. Po skalibrowaniu znow pojawia sie po 100-99%.
2) Jasnosc od Aira na pewno bedzie lepsza. Nie ma co porownywac metrycy w Airze do Retiny. zupelnie 2 inne ekrany.
3) Jesli uzyjesz naprawde poteznej sily, to mozliwe, ze cos sie moze stac. Osobiscie uzywam tego najglebszego klikniecia i nie odczulem zadnego problemu.
4) Nie. Sam posiadam SanDiska 64 GB z usb C oraz zwyklym 3.0 w jednym, i na MB 12 bez zadnego problemu zainstalowalem Windowsa 10 przez pendriva.
5) W normalnych warunkach MacBook nie ma prawa sie wygiac. Chyba, ze bedziesz chcial przetestowac i robic bezsensowne testy jak na przykladzie Iphonow 6+ na youtubie, gdzie z calych sil napieralo sie na srodek konstrukcji, a ten pod wzgledem ludziej sily najzwyczajniej sie wyginal. Wystarczy dbac o sprzed, a nic sie nie stanie.
6) Od czasu do czasu odpalam jakas lajtowa gre i tutaj musze faktycznie przyznac, iz MacBook robi sie troszeczke goracy, ale informacja o spaleniu podzespolow to zwykly mit. Od tego masz turbo boosta, zeby w razie potrzeby wiekszej mocy, podkrecic procka, a potem go momentalnie zwolnic. Poza tym to nei jest komputer do gier.
7) Na ten temat sie nie wypowiem, bo nie mam zielonego pojecia .
MacBook 12" 1.3Ghz Early 2015 | MacBook Air 11" Early 2014 | Apple Watch Sport 42mm Space Gray | Iphone 6 Plus 128 GB
Napisano 18 lutego 2016 - 12:52
1.1 Ghz wersji osobiscie nie posiadam, ale kupilem 3 sztuki handlowcom w firmie. Sprobuje Ci pomoc, opierajac sie o opinie pracownikow.
1) Cykle od 50 do 60 ( Bateria ma 96% pojemnosci ). Wydaje mi sie, iz nie jest to zle. Ktos powyzej wspomnial, iz to jest zwykly blad systemowy. W moim odczuciu jest to raczej prawda. Po skalibrowaniu znow pojawia sie po 100-99%.
2) Jasnosc od Aira na pewno bedzie lepsza. Nie ma co porownywac metrycy w Airze do Retiny. zupelnie 2 inne ekrany.
3) Jesli uzyjesz naprawde poteznej sily, to mozliwe, ze cos sie moze stac. Osobiscie uzywam tego najglebszego klikniecia i nie odczulem zadnego problemu.
4) Nie. Sam posiadam SanDiska 64 GB z usb C oraz zwyklym 3.0 w jednym, i na MB 12 bez zadnego problemu zainstalowalem Windowsa 10 przez pendriva.
5) W normalnych warunkach MacBook nie ma prawa sie wygiac. Chyba, ze bedziesz chcial przetestowac i robic bezsensowne testy jak na przykladzie Iphonow 6+ na youtubie, gdzie z calych sil napieralo sie na srodek konstrukcji, a ten pod wzgledem ludziej sily najzwyczajniej sie wyginal. Wystarczy dbac o sprzed, a nic sie nie stanie.
6) Od czasu do czasu odpalam jakas lajtowa gre i tutaj musze faktycznie przyznac, iz MacBook robi sie troszeczke goracy, ale informacja o spaleniu podzespolow to zwykly mit. Od tego masz turbo boosta, zeby w razie potrzeby wiekszej mocy, podkrecic procka, a potem go momentalnie zwolnic. Poza tym to nei jest komputer do gier.
7) Na ten temat sie nie wypowiem, bo nie mam zielonego pojecia .
Dzięki za odpowiedź! Nurtuję mnie jeszcze jedna kwestia... jakim cudem 12 calowy macbook jest mniejszy od 11 calowego air? Tutaj taka fotka znaleziona w internecie.
Napisano 18 lutego 2016 - 12:57
ten cud to ramki
iPhone 12 mini
Napisano 18 lutego 2016 - 13:11
Mniejsze ramki - nawet widać na tym zdjęciu, i przy klawiaturze, i ekranie.
Napisano 19 lutego 2016 - 23:18
"Jedenastka" Air ma 11.6" w 16:9 więc musi być "szersza" niż 12" w 16:10 , plus oczywiście szerokość marginesów.
Pomogłem ? - Lubię to
Napisano 20 lutego 2016 - 08:18
Za to Macbook Air 13 to już wielkość prawie 15 MBP...
Wczoraj porównywałem te 3 komputery. Póki co najzgrabniejszą 13" jest MPB. Za to najbardziej dopasowanym do swojej wielkości - nowy Macbook 2015
BTW - jeszcze jeden filmik znaleziony na youtube, łamiący mity, że na Macbooku tym nic się nie da:
Użytkownik Mariusz Piaścik edytował ten post 20 lutego 2016 - 08:39
Napisano 20 lutego 2016 - 11:11
I ten film powinni obejrzeć wszyscy, którzy widzieli MacBook-a tylko na wystawie i wypisują bzdury.
MacBook 12/ iPhone X/ iPad Mini 4/ AW
Napisano 20 lutego 2016 - 20:04
Jeszcze raz powtorze. Posiadam MBP 13'', Air 11'' i MB 12''. Dwunastka praktycznie niczym sie nie rozni od pozostalych dwoch Makow w szybkosci, jezeli chodzi o to, co praktycznie robi 90% osob z tego forum ( przegladanie internetu, youtube, maile, czytanie ksiazek, sluchanie muzyki itp... ). Reszta osob to jest faktycznie garstka profesjonalistow, ktorzy komputerem zarabiaja na zycie. Nie wierzcie osobom, ktore nigdy w zyciu nie mialy tego malego cacka w domu do zabawy. ISpot nie wystarczy, posiadaja tam wersje demo, ktore sa faktycznie zamulone.
Pytanie teraz tylko brzmi, jak nasz kochany OS X bedzie dzialal za ten rok moze 2 na Macbooku. Strasznie mnie to ciekawi.. Czym nowszy system, tym w jakiejs tam mierze ten komputer zwalnia, wiec poczekamy - zobaczymy .
MacBook 12" 1.3Ghz Early 2015 | MacBook Air 11" Early 2014 | Apple Watch Sport 42mm Space Gray | Iphone 6 Plus 128 GB
Napisano 20 lutego 2016 - 20:51
Według mnie przyspiesza z każdą aktualizacją. A na pewno działa lepiej niż w momencie premiery w PL. El Capitan dał mu kopaJeszcze raz powtorze. Posiadam MBP 13'', Air 11'' i MB 12''. Dwunastka praktycznie niczym sie nie rozni od pozostalych dwoch Makow w szybkosci, jezeli chodzi o to, co praktycznie robi 90% osob z tego forum ( przegladanie internetu, youtube, maile, czytanie ksiazek, sluchanie muzyki itp... ). Reszta osob to jest faktycznie garstka profesjonalistow, ktorzy komputerem zarabiaja na zycie. Nie wierzcie osobom, ktore nigdy w zyciu nie mialy tego malego cacka w domu do zabawy. ISpot nie wystarczy, posiadaja tam wersje demo, ktore sa faktycznie zamulone.
Pytanie teraz tylko brzmi, jak nasz kochany OS X bedzie dzialal za ten rok moze 2 na Macbooku. Strasznie mnie to ciekawi.. Czym nowszy system, tym w jakiejs tam mierze ten komputer zwalnia, wiec poczekamy - zobaczymy .
Użytkownik dawid595 edytował ten post 20 lutego 2016 - 20:51
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych