Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* * * * * 6 votes

MacBook 12" - Opinie

• Please log in to reply
1906 replies to this topic

#501 Pietruszex

Pietruszex
  • 141 posts

Posted 08 February 2016 - 17:00

@UP ILICZ

Raczej aktualnie nie warto. Zaraz wyjdzie wersja 12-stki ze Skylake, prawdopodobnie naprawiona bateria, bo ta aktualna to smiech na sali, zebym ja po 30 cyklach mial 80% baterii i kamera 720p lub nawet wyzsza. Lepiej poczekac i wtedy zmienic. A zmiana w sama sobie w porzadku. CS go powinien odpalic, choc nie wymagaj 200fpsow w grze.

Ja po 30 cyklach mam 95% baterii więc albo program którym to monitorujesz źle ci pokazuje albo trafił ci się egzemplarz z wadliwą baterią. A Cs Go nie jest jakąś wymagającą gierką, powinien ci chodzić płynnie tak na low-medium ustawieniach w rozdzielczości 1280x800.

Komputer: iMac 21,5 Late 2013, Intel Iris Pro, Intel Core i5 2,7ghz, 8gb ram Sprzęt Mobilny: iPhone 6s Plus 64gb Gwiezdna Szarość, Macbook 12 Early 2015 Gwiezdna Szarość 

#502 tka11

tka11
  • 455 posts

Posted 08 February 2016 - 18:53

Ja po 30 cyklach mam 95% baterii więc albo program którym to monitorujesz źle ci pokazuje albo trafił ci się egzemplarz z wadliwą baterią. A Cs Go nie jest jakąś wymagającą gierką, powinien ci chodzić płynnie tak na low-medium ustawieniach w rozdzielczości 1280x800.

To i tak fatalnie... Ja w MBA po około 50 cyklach mam 99.8%  :lol:

Swoją drogą liczę na to, że przyszła generacja będzie lepsza, mmm od zawsze tak chyba było, że dopiero 2 generacja ma naprawione problemy wieku dziecięcego.

#503 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 09 February 2016 - 10:39

Dokładnie dlatego 1 gen to testerzy. :P 

#504 Sulinari

Sulinari
  • 165 posts
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Posted 09 February 2016 - 11:29

Mam 12" i mam gdzieś ile ma cykli czy innych pierdół. Działa mi zajebiście, robie na nim wszystko. Ja Was nie rozumiem :D po co te Wasze głupie testy? :D Odpowiedz jest jedna: masz kasę to kupujesz, jak nie masz kasy to nie kupuj :D Po co się rozwodzić nad tym tematem przez 21 stron??? 

• markdk-fe5228f169 likes this
Always Ready!!! ;)

#505 Dusiek

Dusiek
  • 541 posts
  • SkądWrocław

Posted 09 February 2016 - 12:56

Mam 12" i mam gdzieś ile ma cykli czy innych pierdół. Działa mi zajebiście, robie na nim wszystko. Ja Was nie rozumiem :D po co te Wasze głupie testy? :D Odpowiedz jest jedna: masz kasę to kupujesz, jak nie masz kasy to nie kupuj :D Po co się rozwodzić nad tym tematem przez 21 stron???

No jak to po co. Posalem już - masz kase to kupujesz, nie masz kasy a tato nie chce ci go kupić - mówisz kolegom, że jakbyś chciał to byś go miał ale to rupieć ze słabą baterią z wykastrowanymi portami i procesorem.

Oczywiście nie dotyczy to wszystkich. Ale z pewnością jest kilku takich :)

Edited by Dusiek, 09 February 2016 - 12:57.

• Sulinari likes this

#506 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 09 February 2016 - 13:13

Może dlatego, że nie lubimy kupować kota w worku. 

Może dlatego, że ten kto szanuje zł nie kupi bubla jeśli produkt takowym jest tylko np. wstrzyma się i poczeka na kolejną gen. 

Matko...

#507 Pietruszex

Pietruszex
  • 141 posts

Posted 09 February 2016 - 14:02

Może dlatego, że ten kto szanuje zł nie kupi bubla jeśli produkt takowym jest tylko np. wstrzyma się i poczeka na kolejną gen. 

Matko...

Odezwał się... Obecny Macbook wcale nie jest bublem, to świetny sprzęt który może nie jest idealny ale nie ma przecież rzeczy idealnych. Ja jestem bardzo zadowolony z baterii na tym urządzeniu, a ilością cykli się nie przejmuje tym bardziej że u mnie to skacze między 93-97% także nie jest to też miarodajne. Pozdrawiam zadowolonych posiadaczy i nie pozdrawiam hejterów.

Komputer: iMac 21,5 Late 2013, Intel Iris Pro, Intel Core i5 2,7ghz, 8gb ram Sprzęt Mobilny: iPhone 6s Plus 64gb Gwiezdna Szarość, Macbook 12 Early 2015 Gwiezdna Szarość 

#508 Sulinari

Sulinari
  • 165 posts

Posted 09 February 2016 - 14:55

Matko...

Zamiast oszczędzać, narzekać etc naucz się więcej zarabiać :) Ja mam aktualną 12" i nie mogę się doczekać nowego modelu w tym roku bo z miejsca wymienię mojego złotego 12" z 2015 roku :)

Co ma szanowanie PLN do tego? :D Rozumiem że gdybym je palił publicznie to mógłbyś się zdenerwować ale ja zwyczajnie zamieniam dobry sprzęt na jeszcze lepszy :)

Edited by Sulinari, 09 February 2016 - 14:56.

• Wuyek likes this
Always Ready!!! ;)

#509 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 09 February 2016 - 15:06

Zamiast oszczędzać, narzekać etc naucz się więcej zarabiać :) Ja mam aktualną 12" i nie mogę się doczekać nowego modelu w tym roku bo z miejsca wymienię mojego złotego 12" z 2015 roku :)

Co ma szanowanie PLN do tego? :D Rozumiem że gdybym je palił publicznie to mógłbyś się zdenerwować ale ja zwyczajnie zamieniam dobry sprzęt na jeszcze lepszy :)

Problem w tym że zamieniając nie wiesz czy będzie lepszy czy nie :) Ja miałem chrapkę na 12", ale okazał się dla mnie kiepski (port usb-a i hdmi) no i po drodze doszło acu. Podobnie było z Air, 2 pierwsze wersje (1 port usb) były słabe, dopiero model 3 z 2010 okazał się godny zakupu :)

Kasa nie ma nic do tego, mam kupić aby się męczyć z przejściówkami? Jeszcze vga/hdmi to nie problem, bo wrzucę do torby z projektorem - bo tylko do niego używam, ale usb na co dzień.

pozakadrem.pl

mba2010/13/2/128 rmbp2013/13/8/256 iphone 3g, iphone 4, xperia z1c Garmin Fenix 2 Garmin Fenix 3 sapphire

#510 Sulinari

Sulinari
  • 165 posts

Posted 09 February 2016 - 15:08

Problem w tym że zamieniając nie wiesz czy będzie lepszy czy nie :) Ja miałem chrapkę na 12", ale okazał się dla mnie kiepski (port usb-a i hdmi) no i po drodze doszło acu. Podobnie było z Air, 2 pierwsze wersje (1 port usb) były słabe, dopiero model 3 z 2010 okazał się godny zakupu :)

Kasa nie ma nic do tego, mam kupić aby się męczyć z przejściówkami? Jeszcze vga/hdmi to nie problem, bo wrzucę do torby z projektorem - bo tylko do niego używam, ale usb na co dzień.

Powiem szczerze że wszystko mam wirtualne Żadnego usb nie uzywałem od ponad 2 lat :) tak samo było z płytami CD etc :) powoli to wszystko odchodzi do lamusa :)

Always Ready!!! ;)

#511 soczekpl

soczekpl
  • 3272 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 09 February 2016 - 17:26

Z baterią to trochę dziwnie, ale faktycznie to skacze. Po rozładowaniu do zera (0-10%) trochę traci, ale potem się jakby regeneruje. Inna sprawa, że nie ma to IMO żadnego wpływu na działanie :P

Nie chcę rozpoczynać kłótni, ale mam wrażenie, że autorów wpisów typu "kastrat za 6 tys. zł" po prostu nie stać na takiego Macbooka. ;-) Jasne, każdy ma inny gust, alternatywą jest MBP 13 Retina, ale miałem oba modele i mogę się chyba wypowiedzieć neutralnie.

• Sulinari likes this

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#512 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 09 February 2016 - 17:40

Powiem szczerze że wszystko mam wirtualne Żadnego usb nie uzywałem od ponad 2 lat :) tak samo było z płytami CD etc :) powoli to wszystko odchodzi do lamusa :)

Płyty to tak, od dawna nie używam i krótko używałem - jednak mała poręczność i powolność zapisywania itd. Ale pendrive niestety trzymają się ostro i szybko się ich nie pozbędziemy. Szczególnie gdy masz do czynienia z materiałami ciut większymi niż dostępność cloudów itp (np RAW z aparatów czy video). Niestety nawet najszybsze wifi klasy AC na 5GHz jest powolne i nawet usb2 chodzi szybciej i stabilniej (co innego że usb ma dysk na wyłączość i jest to jednak stabilne ~350Mbps).
No i niestety wszelakie cloudy na obecnie powszechnych uploadach ssą. W biurze mam łącza symetryczne 100Mpit w bgp, ale w komórce tak nie mam i na łączu 'zastanym' wifi też się raczej nie spodziewam.
Więc na pewno kiedyś, ale obecnie nie ma ochoty marnować kilku godzin na upload 16GB po dsl dla jednorazowej operacji - kiedy robię to przez pendrive w kilka minut.

pozakadrem.pl

mba2010/13/2/128 rmbp2013/13/8/256 iphone 3g, iphone 4, xperia z1c Garmin Fenix 2 Garmin Fenix 3 sapphire

#513 Sulinari

Sulinari
  • 165 posts

Posted 09 February 2016 - 17:55

Płyty to tak, od dawna nie używam i krótko używałem - jednak mała poręczność i powolność zapisywania itd. Ale pendrive niestety trzymają się ostro i szybko się ich nie pozbędziemy. Szczególnie gdy masz do czynienia z materiałami ciut większymi niż dostępność cloudów itp (np RAW z aparatów czy video). Niestety nawet najszybsze wifi klasy AC na 5GHz jest powolne i nawet usb2 chodzi szybciej i stabilniej (co innego że usb ma dysk na wyłączość i jest to jednak stabilne ~350Mbps).
No i niestety wszelakie cloudy na obecnie powszechnych uploadach ssą. W biurze mam łącza symetryczne 100Mpit w bgp, ale w komórce tak nie mam i na łączu 'zastanym' wifi też się raczej nie spodziewam.
Więc na pewno kiedyś, ale obecnie nie ma ochoty marnować kilku godzin na upload 16GB po dsl dla jednorazowej operacji - kiedy robię to przez pendrive w kilka minut.

Proponuję jednorazowo kupić przejściówkę i już nigdy więcej nie będzie problemu z kupowaniem komputerów nowej generacji bez USB :)

Always Ready!!! ;)

#514 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 09 February 2016 - 18:18

Proponuję jednorazowo kupić przejściówkę i już nigdy więcej nie będzie problemu z kupowaniem komputerów nowej generacji bez USB :)

Niestety zgubię :) więc to takie średnio jednorazowe :)

pozakadrem.pl

#515 666

666

Mac Pro doctor

• 2401 posts

Posted 09 February 2016 - 18:44

Dziwie sie admina, ilez stron mozna w kolko walkowac o kastracie za blisko 7k.

Admina to nie wiem, ale moderator za takie teksty w tym temacie daje warny, więc miarkuj się ;)

mac-pro.pl

Serwis i (roz)budowa stacji roboczych Apple
Masz problem z Makiem Pro? Brakuje mu mocy?

Pisz lub dzwoń: 501211594

#516 dawid595

dawid595
  • 493 posts

Posted 09 February 2016 - 19:41

Niestety zgubię :) więc to takie średnio jednorazowe :)

Istnieją też takie rzeczy:
http://www.agito.pl/...ontent=11777910

Edited by dawid595, 09 February 2016 - 19:43.

 MacBook 12",  iPad Pro 11”,  iPhone Xs Max

#517 Sulinari

Sulinari
  • 165 posts

Posted 09 February 2016 - 22:12

Szach mat :)

Always Ready!!! ;)

#518 bee3

bee3
  • 3841 posts

Posted 10 February 2016 - 02:49

... i są tańsze niż przejściówka .

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#519 tka11

tka11
  • 455 posts

Posted 10 February 2016 - 05:29

Takie coś jest lepsze, tylko niewiadomo ile kosztuję.  :lol:

http://www.macobserv...nch_550_340.jpg

#520 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 10 February 2016 - 07:22

Odezwał się... Obecny Macbook wcale nie jest bublem, to świetny sprzęt który może nie jest idealny ale nie ma przecież rzeczy idealnych. Ja jestem bardzo zadowolony z baterii na tym urządzeniu, a ilością cykli się nie przejmuje tym bardziej że u mnie to skacze między 93-97% także nie jest to też miarodajne. Pozdrawiam zadowolonych posiadaczy i nie pozdrawiam hejterów.

Nikt nie mówi, że MB12 to bubel.

O moje zarobki nie bój się. Zaglądać do kieszeni możesz sobie czy swoim najbliższym.
Stać Ciebie, kupuj codziennie inne MB, sedesy z logiem Apple, cokolwiek. Są ludzie którzy chcą poznać opinie o sprzęcie który kupują raz na kilka lat dla których wydanie lekką ręką 6000zł to niełatwa sprawa. Po to jest ten wątek.

Edited by Molimo, 10 February 2016 - 07:56.

#521 Sulinari

Sulinari
  • 165 posts

Posted 10 February 2016 - 12:46

Nikt nie mówi, że MB12 to bubel.
O moje zarobki nie bój się. Zaglądać do kieszeni możesz sobie czy swoim najbliższym.
Stać Ciebie, kupuj codziennie inne MB, sedesy z logiem Apple, cokolwiek. Są ludzie którzy chcą poznać opinie o sprzęcie który kupują raz na kilka lat dla których wydanie lekką ręką 6000zł to niełatwa sprawa. Po to jest ten wątek.

Martwię się skoro płaczesz na forum ;) bo gdybyś nie mial problemów to byś był równie wyluzowany co ja :) 

Dzięki z dobrą radę. Sprzęt kupuję jak tylko jakiś nowy wyjdzie czyli często :) 

Co do opinii to dostali ją kilkanaście stron temu, teraz w tym wątku jest jeden wielki lament którego nie da się czytać :)

Always Ready!!! ;)

#522 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 10 February 2016 - 13:21

To nie czytaj lamentu. Prosta sprawa. Jak zacytujesz mój "płacz na forum" to masz u mnie piwo.

Warszawiacy z reguły są wyluzowani. ;)

• Sulinari likes this

#523 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6245 posts

Posted 10 February 2016 - 15:17

Panowie PAX ! Wracamy do tematu.

Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

#524 tka11

tka11
  • 455 posts

Posted 12 February 2016 - 16:28

Witam, czy posiada ktoś wersję 1.1GHz? Potrzebuję parę informacji, otóż używane egzemplarze na allegro są dość tanie, to i laptop nabiera powoli na opłacalności. Mam parę pytań do posiadacza wersji 1.1GHz, miło by było aby ktoś zgłosił się na PW lub chociaż odpowiedział na parę pytań poniżej. ;)

1.) Bateria, wszyscy się skarżą na potężny spadek pojemności, o ile ja się tym jakoś nie przejmuję to chciałbym jednak wiedzieć jak wypada czas pracy na baterii przy używaniu google chrome i np. youtube, ile czasu pokazuję licznik?

2.) Jasność ekranu - Lepsza, gorsza od Air'a?

3.) Czy jak gładzik zostanie bardzo mocno naciśnięty coś mu grozi? ( Tiki nerwowe, nie do opanowania... )

4.) Czy będzie jakiś problem aby zainsalować windowsa z pendriva typu USB C?

5.) Czy laptop potrafi się wyginać?

6.) Czy podczas grania w gry jest szansa na spalenie podzespołów? Komputer sam zbija taktowania aby się nie spalić?

7.) I pytanie trochę dla geeków/ekspertów odnośnie procesora graficznego... o ile procesor jest w sam raz to grafiki potrzebuję konkretnej. Czy HD Graphics w Core M jest w stanie dorównać HD 5000? Podobno jest pomiędzy HD 5000 i HD 6000, o ile liczbowo - tak to nie wiem, jednak czy wydajnościowo także. ;)

aaa... komputer ma głównie służyć do filmów, wyjazdów i kodzenia.

aaa... komputer ma głównie służyć do filmów, wyjazdów i kodzenia.

#525 soczekpl

soczekpl
  • 3272 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 12 February 2016 - 16:57

Tanio? Najtańszy jaki widziałem kosztuje 4250 zł, czyli tyle, co używany rMBP. Mi bateria wytrzymuje jakieś 7 godzin, ale korzystam z Safari, a nie Chrome.

Jasność pewnie taka sama jak w Air, ale MB 12 ma Retinę, więc przede wszystkim jakość będzie lepsza. Z wyginaniem się nie spotkałem.

Co do gier - to nie jest IMO odpowiedni laptop do tego.

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

3 user(s) are reading this topic

0 members, 3 guests, 0 anonymous users