Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Nie działają klawisze funkcyjne

Best Answer Yellowfrog , 02 February 2015 - 20:06

No i jeszcze może to, chociaż nie wiem czy to ma wpływ na klawiaturę (na podświetlenie w Macbookach to wiem, że ma), nie zaszkodzi spróbować

Reset PRAM / SMC

Go to the full post

• This topic is locked This topic is locked
12 replies to this topic

#1 egzy

egzy
  • 7 posts

Posted 02 February 2015 - 19:40

Cześć!

Wszystkie klawisze od F1 do F12 działają jak zwykłe klawisze funkcyjne, a nie działają jako te regulujące jasność klawiatury, głośność etc.

W menu klawiatury opcja "Używaj wszystkich klawiszy F1, F2, itd…" jest odznaczona. 

Nie zmieniałem żadnych ustawień. Podczas zwykłej pracy zauważyłem, że F12 zamienił się w przycisk przekierowujący do Dashboarda.

Wszystkie ustawienia klawiatury domyślne.

Sprzęt: MacBook Air, OS X Yosemite 10.10.2

Reinstalacja Yosemite nie pomogła.

Wraz z tym problem pojawiła się na pasku menu ikona (zaznaczona), której wcześniej nie widywałem.

117uy2u.jpg

Pal licho z ikoną, ale brak dostępu do regulacji jasności ekranu i głośności z poziomu klawiatury jest irytujący.

Co mogę z tym zrobić?

Czy to efekt aktualizacji do 10.10.2? Czekać na poprawkę?

Przejrzałem amerykańskie i polskie fora w kontekście tego problemu, ale rozwiązania nie ma.

#2 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1548 posts
Posted 02 February 2015 - 19:47

Ikonę to sobie usuń wyciągając poza belkę z klawiszem którymś (nigdy nie pamiętam czy cmd czy ctrl).

#3 egzy

egzy
  • 7 posts

Posted 02 February 2015 - 19:50

Dzięki, ikona poszła do kosza (złapana z wciśniętym cmd).

Co z klawiszami?

#4 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1548 posts
Posted 02 February 2015 - 19:53

Dzięki, ikona poszła do kosza (złapana z wciśniętym cmd).

Co z klawiszami?

A jak wciskasz razem z klawiszem funkcyjnym klawisz fn (pierwszy na dole po lewej) na klawiaturze to coś zmienia?

Edited by Yellowfrog, 02 February 2015 - 19:53.

#5 egzy

egzy
  • 7 posts

Posted 02 February 2015 - 19:56

A jak wciskasz razem z klawiszem funkcyjnym klawisz fn (pierwszy na dole po lewej) na klawiaturze to coś zmienia?

Samo F12: dashboard

fn+F12: również dashboard.

Oczywiście tyczy się to wszystkich klawiszy F.

#6 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1548 posts
Posted 02 February 2015 - 20:00

Samo F12: dashboard

fn+F12: również dashboard.

Oczywiście tyczy się to wszystkich klawiszy F.

Dashboard to dlatego, że domyślnie w Opcjach klawiatury>Skróty>Mission Control tak jest ustawiony (jako F12). 

Nie wiem dlaczego ci tylko zwykłe funkcyjne działają, może jeszcze ktoś będzie miał jakiś pomysł, sam jestem ciekawy. A próbowałeś zmieniać rodzaj klawiatury na próbę, tym przyciskiem w Opcjach Klawiatury - wtedy wykrywa automatycznie, może coś to da.

Edited by Yellowfrog, 02 February 2015 - 20:01.

#7 egzy

egzy
  • 7 posts

Posted 02 February 2015 - 20:06

Dashboard to dlatego, że domyślnie w Opcjach klawiatury>Skróty>Mission Control tak jest ustawiony (jako F12). (…)

Ale przy odznaczonej opcji, aby używać "efów" jako zwykłe przyciski, nie powinno mieć to miejsca. Jedynie przy fn+F12.

A próbowałeś zmieniać rodzaj klawiatury na próbę, tym przyciskiem w Opcjach Klawiatury - wtedy wykrywa automatycznie, może coś to da.

Jakim przyciskiem? :)

#8 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1548 posts
Posted 02 February 2015 - 20:06   Best Answer

No i jeszcze może to, chociaż nie wiem czy to ma wpływ na klawiaturę (na podświetlenie w Macbookach to wiem, że ma), nie zaszkodzi spróbować

Reset PRAM / SMC

#9 klnt

klnt
  • 2043 posts
  • SkądOpole

Posted 02 February 2015 - 20:08

Spróbuj też założyć nowego użytkownika na komputerze i zobacz czy na nowo utworzonym profilu też tak będzie.

#10 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1548 posts
Posted 02 February 2015 - 20:09

Ale przy odznaczonej opcji, aby używać "efów" jako zwykłe przyciski, nie powinno mieć to miejsca. Jedynie przy fn+F12.

Jakim przyciskiem? :)

Nie wiem, może nie ma przycisku jak na Air jest zainstalowany system (na Mini jest). Preferencje systemowe> Klawiatura / Klawiatura pierwszy przycisk na dole: Zmień rodzaj klawiatury.

#11 egzy

egzy
  • 7 posts

Posted 02 February 2015 - 20:18

Reset PRAM / SMC

Reset SMC dał radę! Dziękuję :-)

Spróbuj też założyć nowego użytkownika na komputerze i zobacz czy na nowo utworzonym profilu też tak będzie.

Tego próbowałem wcześniej, ale niestety nie pomagało.

Można zamknąć wątek.

#12 szurke23

szurke23
  • 2 posts

Posted 11 March 2015 - 11:06

Witam. Mam takie pytanie:
W jaki sposób można wyłączyć wyświetlanie podpowiedzi skrótów klawiszowych? 

21400617217364735417.jpg

Edited by szurke23, 11 March 2015 - 11:15.

#13 ftpd

ftpd

Nie.

• 24314 posts

Posted 12 March 2015 - 19:16

A co to ma niby wspólnego z tym wątkiem?

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users