Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czy warto jeszcze kupować iPhone 4s?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
149 odpowiedzi w tym temacie

#101 art3Q

art3Q
  • 9 postów
  • SkądWB

Napisano 23 marca 2015 - 19:46

Witam wszystkich forumowiczów, to mój pierwszy post na tym forum :) Przerobiłem już większość możliwych systemów operacyjnych, ostatnio sporo czasu spędziłem na Windows Phone ale tak jakoś wyszło że pozbyłem się Lumii 920. Przez przypadek stałem się posiadaczem Xperii M2, ale niestety pierwsza sprawa jest zbyt nieporęczna a dwa że zawieszanie się androida mnie dobija... Czas więc zmienić, w grę wchodziły głównie Xperia Z1 Compact oraz Lumia 735. Pomyślałem jednak, że nigdy nie miałem żadnego smarfona na IOS i może czas spróbować. W podobnej półce cenowej co wyżej wymienione można znaleźć Iphona 4S w stanie idealnym prawie nówka lub dość zniszczonego Iphona 5. Czy jest sens jeszcze kupować 4S? Od nowego telefonu oczekuje kompaktowych rozmiarów, płynnego działania systemu i dobrego aparatu oraz dźwięku na słuchawkach, głównie będzie wykorzystywany do rozmów, smsów i messengera. Nie wiem czy te 3,5 cala to trochę nie za mało, 4 takie jak w Iphonie 5 byłyby ideałem ale trochę boję się wydawać pieniądze na coś zniszczonego niewiadomego pochodzenia, bo tak pewnie jest w przypadku tańszych ofert. Podsumowując jak sądzicie warto w moim przypadku wchodzić w ekosystem Apple na starszych urządzeniach typu 4S czy jednak lepiej się w to nie bawić i patrzeć raczej w stronę Windowsa, z płynnością na każdym androidzie chyba będzie ciężko, a odkładać fundusze i za kilka miesięcy od razu kupić coś pokroju 5S ?

#102 maucinek

maucinek
  • 52 postów

Napisano 23 marca 2015 - 20:03

Zastanawiam się nad zakupem 4S dla dziewczyny która, posiada teraz 4 z której jest zadowolona ale telefon ma już swoje lata a ona dodatkowo chciała białą wersję.

Czy ktoś z was kupował może ostatnio 4S z allegro z tej aukcji http://allegro.pl/ip...5080664189.html, lub innej podobnej? 

Ciekaw jestem czy to nie jest jakaś podróbka, bo cena jest zachęcająca.

DELL xps 1330 red SSD iPhone 5 16GB iPad 2 16GB 3G

#103 jasiecki

jasiecki
  • 4 271 postów

Napisano 23 marca 2015 - 20:12

chinskie dziadowstow - daj sobie loozu z tym bo wywalisz kase w błoto

Black 3gs/8 ---> Black 4s/16 ---> Black 4/16 ---> White 4s/16 ---> White 5/32 ---> Sliver 5s/64 -->Sliver 6 PLUS/16 ---> Sliver 6s/16 --> Rose gold 6s/64 ---> Black mat 7/128 ---> Black X/64  --> Black 12/128

#104 piotrek15000

piotrek15000
  • 30 postów

Napisano 23 marca 2015 - 21:29

Zgadzam się z przedmówcą, ja się tak nadziałem na telefon z niedziałającą kamerą tylną, nieoryginalną ładowarką i słuchawkami, a sprzedawca zapadł się pod ziemię. Do tego podatek doliczono mi rzędu 300 złotych, więc iPhone wyszedł mnie ponad 1000 zł. Co do tematu, sam przesiadłem się z L730 na Iphone 4S i mniejszy ekran mi doskwierał, był dla mnie zdecydowanie zbyt mały. Jeśli chodzi o system, to jest on płynny, choć czasem 4 telefon już z niektórymi funkcjami nie radził sobie tak sprawnie i zwyczajnie się przycinał, dlatego przesiadłem się na 5 i jest idealnie.

#105 radzion

radzion

master of disaster

• 1 193 postów

Napisano 24 marca 2015 - 18:07

Ludzie, opanujcie się z tym wklejaniem tego typu linków. Temat ma 5 stron i już dawno zostało wyjaśnione dlaczego nie należy kupować tego typu urządzeń. Np ale wciąż pojawia się ktoś kto na sile szuka okazji. I właśnie dzięki temu wciąż pojawiają się takie aukcje, dla jeleni którzy szukają najlepiej nowego iphona za grosze.

A wracając do tematu - nie warto na chwile obecna kupować nowki iphona 4s. Nie dość ze dostaniemy 8GB, to jeszcże wielce prawdopodobne, ze wyposażonego w iOS 8. Na tym systemie iPhone 4s pracuje bardzo wolno. Oczywiście jeśli ktoś nie miał wcześniej iphona i nie ma porównania, nie będzie zawiedziony. Ktoś kto używał wcześniej wyższy model lub model z ńizszym softem będzie wkurzony na maxa. Poza tym absolutnie minimalna wielkością pamięci to 16GB.
  • Giallorosso lubi to

 iMac + MacBook Air + Time Capsule |  iPhone 12 Pro |  iPhone 11 Pro Max |  WATCH + Band(PRODUCT) RED |  iPad Pro 12,9" +  Pencil

#106 lateralus

lateralus
  • 79 postów

Napisano 25 marca 2015 - 09:57

(...) to jeszcże wielce prawdopodobne, ze wyposażonego w iOS 8. Na tym systemie iPhone 4s pracuje bardzo wolno. Oczywiście jeśli ktoś nie miał wcześniej iphona i nie ma porównania, nie będzie zawiedziony. Ktoś kto używał wcześniej wyższy model lub model z ńizszym softem będzie wkurzony na maxa. Poza tym absolutnie minimalna wielkością pamięci to 16GB.

Wyżej niż iOS 7.1.2 nie będzie. W grudniu wymieniałem na gwarancji 5S w Cortlandzie. Spodziewałem się iOS 8, a otrzymałem 7.1.2. Zawsze jednak warto zapytać.

Z tą szybkością działania to faktycznie różnie jest. Mam trzy znajome z iP4 (bez "S") - dwóm hula ładnie na 7.1.2, a jednej tnie jak budżetowy Android (dosłownie! nawet przy przewijaniu ekranu startowego). Od siebie dodam, że iP5S na iOS 8.2 działa jak przy 7, podobnie stary iPad 2 - zero przycięć.

Na chwilę obecną, karen i x-kom wyprzedają na allegro 4S w cenie ok. 845zł (8GB). Jeśli się komuś nie śpieszy, warto śledzić promocje. Z miesiąc temu x-kom oferował iP5C - niebieski, 32GB za 1299zł.

#107 radzion

radzion

master of disaster

• 1 193 postów

Napisano 25 marca 2015 - 18:23

Wyżej niż iOS 7.1.2 nie będzie. W grudniu wymieniałem na gwarancji 5S w Cortlandzie. Spodziewałem się iOS 8, a otrzymałem 7.1.2. Zawsze jednak warto zapytać.

Z tą szybkością działania to faktycznie różnie jest. Mam trzy znajome z iP4 (bez "S") - dwóm hula ładnie na 7.1.2, a jednej tnie jak budżetowy Android (dosłownie! nawet przy przewijaniu ekranu startowego). Od siebie dodam, że iP5S na iOS 8.2 działa jak przy 7, podobnie stary iPad 2 - zero przycięć.

Na chwilę obecną, karen i x-kom wyprzedają na allegro 4S w cenie ok. 845zł (8GB). Jeśli się komuś nie śpieszy, warto śledzić promocje. Z miesiąc temu x-kom oferował iP5C - niebieski, 32GB za 1299zł.

Jestes pewien, ze wyzej niz 7.1.2 nie mozna dostac wraz z nowym iPhonem 4s? Skad masz taka informacje? Pytam nie z przekąsem a z ciekawości gdyz chyba niegdzie nie podaja co w pudelku mozesz trafic. A skoro 4s wspiera iOS 8 to moze sie tam znalezc.

Wspomnianego 7.1.2 to ja dostalem juz w lipcu jak kupowalem iPhona 4s jako drugi telefon (byla promocja w Mediamarkt). Zobacz jaki byl release date tego softu to sie zdziwisz.

Użytkownik radzion edytował ten post 25 marca 2015 - 18:23

 iMac + MacBook Air + Time Capsule |  iPhone 12 Pro |  iPhone 11 Pro Max |  WATCH + Band(PRODUCT) RED |  iPad Pro 12,9" +  Pencil

#108 lateralus

lateralus
  • 79 postów

Napisano 26 marca 2015 - 10:28

Nie mam żadnych pewnych danych, dlatego wspomniałem, że asekuracyjnie warto dopytać.

Swoje przypuszczenia wysnułem z tego, iż 4S to są już "leżaki magazynowe" (nie ma nowych dostaw od sierpnia ubiegłego roku). Poza tym w opisach jest informacja o wersji softu - wrzuć opis telefonu w x-kom... W karen jest opis z iOS 5 (można wziąć i w razie czego reklamować, jako niezgodny z umową). ;)

#109 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 07 kwietnia 2015 - 12:54

Kolega miał iP 4s od premiery, w styczniu zmienił na iP 5s, mówi że w działaniu kompletnie nie ma różnicy, ekran prawie też taki sam, aparat trochę lepszy..

Stwierdził że nie było sensu zmieniać.

Telefon: iPhone XR.
Komputer: Macbook Pro 13" early 2015.

#110 OneGhost

OneGhost
  • 296 postów

Napisano 07 kwietnia 2015 - 13:01

Kompletnie się nie zgadzam, różnica w szybkości działania między 4s a 5s jest bardzo duża i zauważalna od razu.

Użytkownik Damian Dudycz edytował ten post 07 kwietnia 2015 - 13:02

• RBB lubi to

#111 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 07 kwietnia 2015 - 14:06

Więc wiesz lepiej co chłopak sam widzi? Pokaż mi magię internetów która daje ci takie możliwości.

#112 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 kwietnia 2015 - 14:10

Nie żartujcie, ja sam używam jednego 4S i jako tako działa ale w porównaniu do iPhone 5S to jest przepaść.

• RBB i Giallorosso lubią to

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#113 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 07 kwietnia 2015 - 14:36

Jestem poważny, napisałem tylko jego słowa po używaniu iP 4s od premiery i 5s od stycznia tego roku.

#114 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 kwietnia 2015 - 14:41

No OK, może ktoś nie widzi różnicy. 

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#115 jasiecki

jasiecki
  • 4 271 postów

Napisano 07 kwietnia 2015 - 15:13

nie widzi roznicy pod warunkiem nie posiadania oczu... roznica jest i to kolosalna

roznicy moze nie byc miedzy 5s a 6 ew 6 a 6+

Black 3gs/8 ---> Black 4s/16 ---> Black 4/16 ---> White 4s/16 ---> White 5/32 ---> Sliver 5s/64 -->Sliver 6 PLUS/16 ---> Sliver 6s/16 --> Rose gold 6s/64 ---> Black mat 7/128 ---> Black X/64  --> Black 12/128

#116 Andaar

Andaar
  • 1 688 postów

Napisano 07 kwietnia 2015 - 15:32

Jedynie między 6, a 6+, bo między 5S, a 6 różnica jest zauważalna.

MacBook Pro 13" nTB 2017 256GB Silver | iPhone 13 mini 128GB Red | iPad Pro 11 (1st gen) 64GB Silver | iPod Shuffle 4 gen. Blue

Nie pomagam na PW

#117 jasiecki

jasiecki
  • 4 271 postów

Napisano 07 kwietnia 2015 - 15:40

chyba w wygladzie

• iFan2000 lubi to

#118 OneGhost

OneGhost
  • 296 postów

Napisano 07 kwietnia 2015 - 18:16

Więc wiesz lepiej co chłopak sam widzi? Pokaż mi magię internetów która daje ci takie możliwości.

Miałem 3gs, 4s, 5s i 6 plus, wszystkie jako urządzenia używane codziennie i jeśli chodzi o 4s i 5s to nie wiem jak ktoś może uważać, że nie ma różnicy. Serio to była jedna z pierwszych rzeczy na jakie zwróciłem uwagę po zmianie, bo widać ogromny skok szybkości.

#119 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 07 kwietnia 2015 - 18:31

A no widzisz, on stwierdził że niepotrzebnie zmieniał bo w szybkości nie ma żadnej różnicy a nieco lepszy aparat mu nie potrzebny :P Są gusta i guściki, dlatego ja choć myślałem o iPhone 5s to jednak będę sobie odkładał na iPhone 5/5c :)

#120 radzion

radzion

master of disaster

• 1 193 postów

Napisano 07 kwietnia 2015 - 20:52

4s to nadal niezły, budżetowy smartfon z iOS. Muli ale nie zawsze i nie w każdej apce. Muli głownie przy multitaskingu, przy otwieraniu i zamykaniu apek. A tak to działa całkiem niezłe. Jeśli ktoś chce taniego, niezłego smartfona to polecam. Miałem w zeszłym roku jako drugi telefon na wczasach. Nie bałem sie zabierać na plaże itp. Fotki jakie nim zrobiłem - BAJKA :) Aparat w 4s wciąż daje radę i robi naprawdę bardzo ładne zdjęcia. Wrzucałem na bierząco na iPada i efekt był bardzo zadowalający.

#121 szymon1991

szymon1991
  • 41 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 08 kwietnia 2015 - 09:14

Ja po pół rocznym użytkowaniu Samsunga Galaxy SIV(poprzednim telefonem był iPhone 5) postanowiłem znowu wrócić do Apple i zakupiłem iPhone'a 4S.Jak dla mnie różnica między wyższymi modelami jest zauważalna na pierwszy rzut oka,bo nawet takie podstawowe aplikacje jak wiadomości,maile czy internet dosyć wolno się odpalają.Także jeżeli chodzi o mnie to celował bym w jakiegoś używanego iPhone'a 5 jeśli już.Dodam,że swojego 4s kupiłem w komisie w Gdańsku za cenę 680 zł z pół roczną gwarancją w stanie jak na 4s idealnym(tył w ogóle nie porysowany)wersja 16GB,a jakiś czas temu były nówki 8GB w saturnie za 800zł.

#122 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 08 kwietnia 2015 - 11:25

Jakim cudem na iP 4s czy 5 wolno odpalały ci się wiadomości czy internet skoro u mnie na iP 4 to było tyle co trwanie animacji?

ps. dlaczego ktoś moje posty minusuje?

#123 OneGhost

OneGhost
  • 296 postów

Napisano 08 kwietnia 2015 - 11:29

Jeśli miałeś już wcześniej włączone wiadomości czy safari, to mogły leżeć w tle i nie musiały się od nowa uruchamiać, dlatego to trwało krótko. Ale jeśli używasz różnych aplikacji, to w niektórych momentach system musi zamknąć aplikacje w tle, żeby zwolnić pamięć dla innych i wtedy takie lagi są zauważalne.

#124 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 08 kwietnia 2015 - 12:14

Zawsze miałem wszystko uruchomione w ramie, po to jest ram żeby go używać, może nie używam telefonu tak ostro jak inni i te 5 aplikacji w tle cały czas tam siedziały bez zwalniania ramu.

#125 radzion

radzion

master of disaster

• 1 193 postów

Napisano 08 kwietnia 2015 - 17:12

Jakim cudem na iP 4s czy 5 wolno odpalały ci się wiadomości czy internet skoro u mnie na iP 4 to było tyle co trwanie animacji?

ps. dlaczego ktoś moje posty minusuje?

Eee, no nie przesadzaj. Plynnosci 4s pozostawia wiele do zyczenia na najnowszych softach. Tak jak pisalem, telefonik przyjemny ale niestety laduje podczas normalnych operacji np odpalania wiadomosci. Nie mowiac juz o multitaskingu - sprobuj uruchomic tasking dwoma kliknieciami home. Zobaczyc jak telefon pieknie przymuli :)

Nie zlosc sie, ze ktos pisze o przymułach 4s. To juz leciwy smartfon - ma prawo nie uciagnac juz iOS'a 8. Na siodemce jeszcze chodzil wzglednie. Osemka troche go dobiła. Jednak gdy ktos nie ma porownania - np niegdy wczesniej nie uzywal smartfonow od Apple, bedzie zadowolony. W porownaniu z Andkami ze sredniej półki, iPhone 4s wciaz chodzi jak rakieta. Porownam tutaj np takiego LG L9II ktorej po 2 tygodniach nie dalo sie uzywac. Chodzila ladnie kilka dni po wyjeciu z pudelka. iPhone pracuje stabilnie i rowno caly czas, bez wzlgedu na czas jaki go uzywasz oraz ilosc apek jakie masz zainstalowane. Co innego update. iOS 8 troche zabil ten telefon.

• RBB lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych