Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nie działa Internet, jak zresetować ustawienia sieci

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 29 grudnia 2014 - 18:13

Dzisiaj chcąc podpiąć się do firmowego WiFi musiałem wpisać DNSy. Jako że prędkość była niska próbowałem pogrzebać w "adresie IPv4" zmieniając go na taki, który miał inny komputer. Wtedy już nic nie działało. Zmieniłem ostatnie cyfry na inne jakieś wymyślone i zaczęło działać poprawnie.

Problem w tym, że jak podłączam się do swojej sieci domowej lub nawet do iPhone'a przez hotspot osobisty to nic nie działa. Adres IPv4 się nie zmienia, DNSy są takie jakie wpisałem wcześniej w firmie.

Nie znam się na tym kompletnie i chcę zresetować wszystkie ustawienia sieci, ale nie mam pojęcia jak to usunąć, który plik wywalić, żeby wszystko wróciło do ustawień fabrycznych.

-----------

Przed chwilą w Sieci->Lokalizacja dodałem nową konfigurację i z automatu pobrały się wszystkie dane, które miała moja sieć i działa.

Czy teraz jak będę chciał skorzystać z firmowej sieci będę musiał zmieniać za każdym razem "lokalizację"?

Użytkownik bar-trek edytował ten post 29 grudnia 2014 - 18:20

#2 tommy73

tommy73
  • 443 postów
  • SkądChełm, PL

Napisano 29 grudnia 2014 - 23:31

Tak. To nawet wygodne. Ja w starszych systemach miałem kilka lokalizacji ustawionych, w zależności od danej sieci. Odpadała konieczność ponownej konfiguracji sieci w znanym miejscu. Nie wiem czemu nie ma tego w Yosemite?

#3 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 391 postów

Napisano 30 grudnia 2014 - 11:52

Jako że prędkość była niska próbowałem pogrzebać w "adresie IPv4" zmieniając go na taki, który miał inny komputer. Wtedy już nic nie działało.

Leżę. Leżę na ziemi i tylko macham kikutami ze śmiechu.

• wojtkow lubi to

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#4 folharth

folharth
  • 436 postów
  • Skądfolharth_ca

Napisano 30 grudnia 2014 - 16:12

Najlatwiej sie z kogos wysmiewac - zamiast wytlumaczyc. Zalosny jestes.

#5 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 391 postów

Napisano 30 grudnia 2014 - 16:21

Przykro mi, ale to jest tak podstawowa wiedza, jak oddychanie. Mam go uczyć oddychać? To nie przedszkole.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#6 folharth

folharth
  • 436 postów
  • Skądfolharth_ca

Napisano 30 grudnia 2014 - 16:35

Najwidoczniej nie dla wszystkich , jesli zadal tutaj pytanie na forum . Gdy pierwszy raz miales w rece komputer , od razy byles "alfa i omega"? Watpie!

#7 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 30 grudnia 2014 - 18:21

Najwidoczniej nie dla wszystkich , jesli zadal tutaj pytanie na forum . Gdy pierwszy raz miales w rece komputer , od razy byles "alfa i omega"? Watpie!

Spokojnie, ftpd często pisze rzeczy nie na temat, choć sam usuwa tego typu posty. No, ale "władza" ( :D  :lol: ) może więcej. Post zgłoszony jako niezwiązany z tematem, ale nadal wisi....
Może myśli, że każdy jest informatykiem i DNSy, maski podsieci i inne tego typu rzeczy są dla wszystkich chlebem powszednim - dla mnie zdecydowanie nie są. Ciekawy jestem jak by gadał ze mną na temat rzeczy, którymi ja się zajmuję. By nie wiedział co się dzieje.

Co do mojego tematu to pytałem o to jak usunąć plik odpowiedzialny za ustawienia sieciowe.

• Domizz lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych