Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Delikatny alkohol na sylwestra

• Zamknięty Temat jest zamknięty
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 TTomekk

TTomekk
  • 1 741 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 23 grudnia 2014 - 22:50

Cześć,
Święta za pasem, czas radości, a tu nagle... sylwester. Jeszcze większa radość, bo impreza (mniejsza, bo kolejny krzyżyk na plecach ciśnie, ale nie o tym). Tutaj rodzi się u mnie pytanie... co na tego popularnego "sylwka" zabrać? szykuje się u mnie domówka, sami bliscy znajomi. Wszyscy piją oczywiście wódkę, ale w tym roku idę z moją kobietą i postanowiłem nie pić oczywistego trunku, tylko coś z nią na pół. Ona jest raczej z tych niepijących, także na pewno coś lekkiego, nie mdłego, żeby można było pić to przez całą noc, no i w miarę przystępnego cenowo. Myślałem o winie, tylko na dobre wino nie będę tracił pieniędzy, a tańsze zalatują drożdżami i taka z tym robota ;) Nie mam doświadczenia w wyborze damskich trunków, także zdaję się na doświadczenie starszych i bardziej doświadczonych :) 
Pytanie może owszem, nie jest związane z tematyką forum, ale dział offtopic jest chyba właśnie do dyskusji o niczym :)

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam :)

Mac mini 6.1  Late 2012 ///  MBA '14

iPhone XR

#2 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 23 grudnia 2014 - 23:01

Dobre wino to nie jest strata pieniędzy. Strata pieniędzy to kiepskie wino. Są wina dobre i przystępne cenowo. Każde Missiones de Rengo chociażby (jest wytrawne). Tylko pić przez całą noc? Trzeba kilka butelek :D

Z dobrych "bąbelków" Cava (praktycznie każda), Prosecco.

mac-pro.pl

Serwis i (roz)budowa stacji roboczych Apple
Masz problem z Makiem Pro? Brakuje mu mocy?

Pisz lub dzwoń: 501211594

#3 TTomekk

TTomekk
  • 1 741 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 23 grudnia 2014 - 23:15

Z tym piciem całą noc to przesadziłem, albo raczej źle się wyraziłem. Chodzi o to, żeby nie było mulące. Według mnie wydawanie pieniędzy na sam dodatek do zabawy to właśnie strata kasy :) Dlatego pytam czy zna ktoś jakiś damski trunek, który po lampce nie pójdzie w odstawkę, bo więcej fizycznie człowiek nie będzie umiał wypić :)

A za nazwy win dziękuję :) jak nie na teraz, to na kiedy indziej się przydadzą

Użytkownik TTomekk edytował ten post 23 grudnia 2014 - 23:18

iPhone XR

#4 folharth

folharth
  • 436 postów
  • Skądfolharth_ca

Napisano 24 grudnia 2014 - 00:20

Butelka rumu dobra na wszystko .

Dla dziewczyny mozesz robic : Pina Colada, Daiquiri , Mojito - powinna byc zadowolona ;) 

Użytkownik folharth edytował ten post 24 grudnia 2014 - 00:22

• TTomekk lubi to

#5 kubeonek

kubeonek
  • 305 postów
  • SkądWWA / RJS

Napisano 24 grudnia 2014 - 01:16

Zbójeckie Grzane !

MacBook Pro 13 (Mid 2010)
iPhone 6 Space Gray 16GB

#6 TTomekk

TTomekk
  • 1 741 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 24 grudnia 2014 - 09:25

Drinki/koktajle - dzieki, że o tym nie pomyślałem :)

iPhone XR

#7 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 24 grudnia 2014 - 09:59

Sheridan, martini, może malibu z mlekiem i dodatkiem kahluy, ewentualnie z sokiem ;)

NIE pomagam przez PW. Mogę co najwyżej pogawędzić.

Follow me on Instagram jacobswitek
Follow me on Twitter zakino4

#8 Maxavelli

Maxavelli
  • 1 040 postów

Napisano 24 grudnia 2014 - 10:03

Drinki/koktajle - dzieki, że o tym nie pomyślałem :)

Albo whiskey ;-). Tylko pamietaj, ze w piekle jest osobny krag dla tych, ktorzy dolewaja do niej Coli.

#9 TTomekk

TTomekk
  • 1 741 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 24 grudnia 2014 - 10:18

Whisky uwielbiam, jednak picie jej z moją kobietą raczej nie przejdzie ;) Pierwszy post. O coli oczywiście wiem ;)

Sheridan też jest świetny, ale troszkę za słodki. No cóż, jakieś drinki z martini, albo poprzednie zaproponowane przez folharth to doskonały pomysł. 

Dziękuję bardzo :)

Użytkownik TTomekk edytował ten post 24 grudnia 2014 - 10:20

iPhone XR

#10 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 24 grudnia 2014 - 10:27

Zależy jak się będą lały składniki w sheridanie ;) 

A malibu nie chcesz?

#11 Lita

Lita
  • 651 postów

Napisano 24 grudnia 2014 - 10:45

Jako kobieta doradzę - zdecydowanie Mojito - da sie tego wypić bardzo dużo, alkoholu w smaku prawie nie czuć (jeśli kobieta jest raczej niepijąca to jest to istotne), smaczny, lekki i zdecydowanie nie za słodki, nie za wytrawny, nie mulący - idealny dla kobiety na imprezę, a i mężczyzna tym nie pogardzi :)

Użytkownik Lita edytował ten post 24 grudnia 2014 - 10:46

 Telefon: iPhone 8 PLUS, 64GB Gold,
 Tablet: iPad Pro 9,7 WiFi Cellular, 32GB
 Apple TV4
 Apple TV3

#12 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 24 grudnia 2014 - 10:49

@Lita błagam, zmień te pogrubienia w stopce.

#13 TTomekk

TTomekk
  • 1 741 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 24 grudnia 2014 - 13:58

Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi, naprawdę bardzo mi pomogły  :)

Pozdrawiam i Wesołych

iPhone XR

#14 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 345 postów

Napisano 24 grudnia 2014 - 17:10

@Lita błagam, zmień te pogrubienia w stopce.

W ramach prezentu świątecznego ja zmieniłem.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#15 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 24 grudnia 2014 - 17:16

Cud, nawet @FTPD "przemówił" ludzkim głosem :D

#16 Lita

Lita
  • 651 postów

Napisano 24 grudnia 2014 - 18:00

Sorry, nie zauważyłam ze tło coś pogrubione. Po tych wszystkich zmianach nieco sie nie odnajduje
 Telefon: iPhone 8 PLUS, 64GB Gold,
 Tablet: iPad Pro 9,7 WiFi Cellular, 32GB
 Apple TV4
 Apple TV3

#17 qb4hkm

qb4hkm
  • 529 postów

Napisano 26 grudnia 2014 - 21:01

A cydr? I czemu musisz pić to co Twoja kobieta?

#18 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 26 grudnia 2014 - 21:21

Cydr nie każdy lubi.  

Tak sobie postanowił i jego sprawa. To nie jest problem tego tematu ;)

#19 trumil9

trumil9
  • 64 postów
  • Skądchicago

Napisano 28 grudnia 2014 - 05:53

Kiedys jak bylem mlody i wydawalo mi sie ze jestem fajny to pilismy spirytus rektyfikowany 97%, zagryzajac chlebem z maslem, krojonym grubo czosnkiem, posypanym sola. Popitke robilo sie z oranzady w proszku z woda. Ale to byly wczesne lata 70 a spirytus kupowalo sie wtedy w Baltonie. Oczywiscie dziewczyny tego nie pily. Teraz polecilbym raczej proste rzeczy zubrowke z sokiem jablkowym, z niewielka iloscia startej skorki z pomaranczy, albo drozsza wersja drinka Campari z sokiem pomaranczowym, jezeli ktos lubi - zgnieciony w mozdzierzu swiezy listek miety czekoladowej. Ten ostatni drink dziewczyny lubia, nie jest za slodki, nie mozna sie tym upic i nie powoduje zadnych skutkow ubocznych. Wino nie jest najlepszym alkoholem na cos takiego jak zabawa sylwestrowa, kiedys wino podawalo sie odpowiednio do odpowiednich potraw. Popijac to przez cala zabawe, czy ja wiem? Mysle, ze upijanie sie wodka czysta pita na stopki, kieliszki, szklanki, z gwinta powoli odchodzi w niepamiec, teraz byla na topie tequila, ale ja tego nie trawie. Poniewaz handlowalem troche energy drink to sprzedawalo sie duze ilosci na stacje benzynowe i do barow, gdzie szlo to w olbrzymich ilosciach jako mix z Jagermeister. Mozna wymyslac rozne napitki, np piwo jasne 1/3, sprite/7up 1/3, gin 1/3, mozna probowac jako dodatek krojone w cwiartki pomidory polane musztarda miodowa, czy plastry cytryny posypane lekko sola. Jednym z "drinkow" jaki dosc wczesnie poznalem to byla 50tka bialej zimnej wodki a na zagryzke "ostryga", czyli wybite do kieliszka zoltko polane maggi. Jednym z najlepszych deserow o swietnym smaku jest pieczony slodki banan, gdy peka zbrazowiala skorka nalezy ostroznie otworzyc skorke, i jak zacznie stygnac wlac jedna czy 2 lyzki stolowe zimnej bialej wodki. Zawartosc konsumuje sie lyzeczka. Zycze dobrej zabawy na sylwestra i szczesliwego nowego roku

Użytkownik trumil9 edytował ten post 28 grudnia 2014 - 05:55

• ave cesar lubi to

#20 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 28 grudnia 2014 - 10:23

Ja jestem matematykiem i programistą więc podchodzę do tematu naukowo :)

Po wielu doświadczeniach ;) wiem że aby być "ok" całą noc nie mogę przekroczyć dawki 25ml "spirytusu"/h co stanowi 1 piwo 0.5 albo 25 wódki + małe piwo, albo np 2 drinki z 25mg wódki. Rodzaj alko ma tu raczej niewiele do powiedzenia, gazowane (piwo , szampan) powodują po prostu chwilowe zwiększenie dawki przez szybsze przyswajanie, ale to są po prostu lokalne ekstrema :)

Ale pewnie każdy ma swój inny limit :)

Co do gatunków to moja Pani lubi Martini bianko, Pincoladę w drinkach, grzańce z cytrusami ale też np drinki z żołądkowej gorzkiej miętowej.

pozakadrem.pl

mba2010/13/2/128 rmbp2013/13/8/256 iphone 3g, iphone 4, xperia z1c Garmin Fenix 2 Garmin Fenix 3 sapphire

#21 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 28 grudnia 2014 - 18:30

Z takich lekkich bardzo dobre jest Malibu (nie musi być oryginalne malibu, każdy rum/likier kokosowy się nada - w tesco można kupić np. bazilio za połowę ceny malibu) + mleko zagęszczone słodzone (trzeba dać trochę więcej malibu żeby nie było za gęste) lub mleko zagęszczone niesłodzone (można zrobić słabsze, bo to mleko nie jest gęste), od biedy to i zwykłe mleko da radę ;) Sporo drinków można zrobić z mleka, mi smakuje też jagermeister z mlekiem, ale niestety jagermeister jest dość drogi i nie piłem nigdy dobrego tańszego odpowiednika. Soplica robi dobre smakowe "wódki", z mlekiem fajnie smakuje Soplica Orzech Laskowy (takie połączenie przypomina trochę w smaku jogurt monte), a np. Soplica Malinowa jest bardzo dobra z colą. Wszystkie wermuty powinny być ok, martini lub tańszy zamiennik np. Istra bodajże w sedalu dostępna, są dobre same w sobie, ale fajnie smakują też z colą/spritem - no i niedrogie. Zwykła wódka też da radę jak się ją połączy z czymś ciekawym, np. wódka + sok pomarańczowy + trochę syropu blue curacao (1L w makro z Rioby za ok 20 zł) - wychodzą ładne warstwy, a po zmieszaniu ciekawy kolor, no i smak też dobry. Dobre są też likiery kawowe (Sheridans albo jakiś tani "z biedronki" już wymieszany), ale są dość słodkie i nie wiem czy to dobry pomysł żeby pić cały czas ;) My z dziewczyną w tego sylwestra chyba zostaniemy przy brandy Napoleon + Cola, na tego napoleona była niedawno (być może jeszcze jest) fajna promocja w biedronce - 35 zł za 0,7.

To co napisałem może urazić niektórych koneserów różnych alkoholi, ale piszę jako młoda osoba, która się na tym nie zna, wódkę pije bardzo rzadko, za to od czasu do czasu lubię popróbować jakieś lżejsze rzeczy i nie przejmuję się tym, że james bond by nigdy nie zmieszał whisky z colą  ;)

Użytkownik klnt edytował ten post 28 grudnia 2014 - 18:34

#22 qb4hkm

qb4hkm
  • 529 postów

Napisano 28 grudnia 2014 - 21:39

Świetny jest Czarny Balsam Ryski, można kupić albo gotowy do wypicia zmieszany z sokiem porzeczkowym lub tradycyjny - ale nie polecam go pić solo - no chyba że na dolegliwości żołądkowe, ale zmieszany z sokiem porzeczkowym jest przepyszny nie za mocny, nie za słaby. Nie wiem jak z dostępnością u nas bo ja sobie zawsze z Wilna lub Rygi przywożę :-)

#23 TTomekk

TTomekk
  • 1 741 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 29 grudnia 2014 - 16:22

Dziękuję jeszcze raz za rady. Biały rum kupiony, śmietanka kokosowa również, sok ananasowy tak samo, także wszystko jest ;) Wybór padł na pina coladę (rzecz jasna w odpowiednich proporcjach zależnych od płci :D )

iPhone XR

#24 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 345 postów

Napisano 29 grudnia 2014 - 16:53

Wybornie, czyli wreszcie można ten arcygłupi wątek zamknąć.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych