Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Safari gubi karty po uśpieniu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 KubaM80

KubaM80
  • 13 postów

Napisano 19 grudnia 2014 - 00:26

Witam.

Mam problem z zachowaniem otwartych kart w Safari. Mianowicie, mając otwarte x kart, zamknę okno przeglądarki (ale jej nie zakończę), a w między czasie komputer ulegnie uśpieniu, po jego wybudzeniu i ponownym otwarciu okna Safari, wszystkie otwarte karty uciekają. Mogę co najwyżej z historii otwierać odpowiednie karty, sama funkcja otwarcia kart z ostatniej sesji nie otwiera żadnych kart. Trochę to męczące, zwłaszcza, że zazwyczaj mam "na stałe" otwartych kilka kart. 

Zapoznaje się dopiero z systemem i z komputerem, mam go od kilku dni. Normalnie zainstalowałbym Chrome'a, ale dość sporo  już czytałem wypowiedzi, że Chrome nie tylko zżera zasoby ale też i energii ciągnie co nie miara szybciej rozładowując baterię. Fakt, żę po otwarciu Chrome'a mam wrażenie, że zamula cały komputer. Dlatego chciałem od razu przesiąść się na inną przeglądarkę. 

Dzięki za pomoc. 

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 337 postów

Napisano 19 grudnia 2014 - 11:05

Tak to działa - skoro zamykasz okno, to kończysz sesję i karty z tej sesji są traktowane jako już więcej niepotrzebne, zatem nie ma powodu, czemu miałbyś je mieć po ponownym otwarciu nowego okna (czytaj: nowej sesji).

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#3 KubaM80

KubaM80
  • 13 postów

Napisano 19 grudnia 2014 - 15:43

No dobra, ale zaznaczyłem w ustawieniach, by otwierając przeglądarkę były otwarte karty które miałem gdy ją zamykałem - czyli by kontynuować pracę. A program można z tego co widzę zamknąć dwoma sposobami - czerwony przycisk x w górnej belce okna albo komendą z menu (lub skrótem). Mam wrażenie jednak, że są to dwie różna sytuacje, gdyż zamykając okno x w belce, w docku pod ikonką safari jest mała kropeczka (rozumiem więc, że sam program nadal czuwa), zamykając przeglądarkę komendą z menu lub skrótem tej kropeczki nie ma, czyli program jest zamknięty. Z tego co piszesz, zamknięcie "x" to zamknięcie sesji, ale nie programu, bo po zamknięciu programu po jego ponownym uruchomieniu są wcześniej otwarte karty. Czy zatem jest możliwość ustawienia tak, by otwierając nową sesją był ten sam zestaw kart które miałem otwarte gdy sesję kończyłem?

#4 ciotka_paszczaka

ciotka_paszczaka
  • 1 052 postów

Napisano 19 grudnia 2014 - 17:08

Z tego co rozumiem, to potrzebujesz raczej jakiegoś rozszerzenia do Chrome aby każde nowootwierane okno zawierało określony zestaw kart. Może coś znajdziesz.

A czemu nie minimalizujesz okna na dock zielonym przyciskiem po prostu, albo nie ukrywasz (cmd+H) skoro bardzo nie chcesz zamykać całego programu (cmd+Q). 

Nie czytam prywatnych wiadomości.

#5 KubaM80

KubaM80
  • 13 postów

Napisano 19 grudnia 2014 - 18:55

Ale mówimy o Safari, w Chromie nie zauważyłem takich problemów. Nieco teraz precyzujesz moje pytanie. Jak minimalizuje okno (ale raczej masz na myśli żółty przycisk - zielony to pełen ekran) żółtym przyciskiem jest ok. Jak wyłączę program (cmd+Q) i ponownie go otworzę, jest ok. Ale jak ukrywam okno - to gdy zrobię to za pomocą cmd+H, po ponownym otwarciu okna jest ok. Ale jak ukryje okno przez czerwony przycisk okna (a z tego co zauważyłem czerwony przycisk okna oraz cmd+H dają ten sam efekt ukrycia okna) po ponownym jego otwarciu znikają wszystkie karty. 

#6 ciotka_paszczaka

ciotka_paszczaka
  • 1 052 postów

Napisano 19 grudnia 2014 - 19:21

Ale jak ukrywam okno - to gdy zrobię to za pomocą cmd+H, po ponownym otwarciu okna jest ok. Ale jak ukryje okno przez czerwony przycisk okna (a z tego co zauważyłem czerwony przycisk okna oraz cmd+H dają ten sam efekt ukrycia okna) po ponownym jego otwarciu znikają wszystkie karty. 

Czerwony przycisk nie ukrywa okna - on je zamyka. Zrozum, że możesz otworzyć kilka okien danego programu - Np. otwierasz Safari i kilka okien w nim (cmd+N- Plik>Nowe okno) a w tych oknach jeszcze karty. Obojętne czySafari czy Chrome. Wszędzie masz tak samo. Co ty kombinujesz?

#7 KubaM80

KubaM80
  • 13 postów

Napisano 19 grudnia 2014 - 19:41

Nic nie kombinuje, poznaje system :) To, że można otworzyć kilka okien to wiem, sam często to stosuje. Ale widzę, że na macku ten drobny szczegół nieco inaczej funkcjonuje niż np. w Linuxie - gdzie albo okno minimalizowałem, albo po prostu zamykałem okno, czyli program. No ok, mówisz, że czerwony przycisk zamyka okno, ale nie program. I wszystko jasne. Bo takie Safari, poza minimalizowaniem na docku (żółty przycisk na oknie), mogę ukryć (cmd+H), mogę program zamknąć (cmd+Q), ale też mogę zamknąć tylko okno (czerwony przycisk na oknie), co jak mam jedno okno otwarte powoduje, że program jakby jest ukryty - działa w tle, ale nie ma żadnych okien otwartych. A otwierając nowe okno dostaje czyste okno. Rzuciłem jeszcze okiem w ustawieniach. Musiałbym zmienić ustawienie dla nowo otwieranych okien by np. by pokazywał sie konkretny zestaw kart. :) Thx

#8 ciotka_paszczaka

ciotka_paszczaka
  • 1 052 postów

Napisano 19 grudnia 2014 - 20:32

Ale widzę, że na macku ten drobny szczegół nieco inaczej funkcjonuje niż np. w Linuxie - gdzie albo okno minimalizowałem, albo po prostu zamykałem okno, czyli program. 

Na Maku CZASEM możesz zamknąć cały program czerwonym przyciskiem. Np. jeśli program w ogóle nie pozwala na otwarcie wielu  okien (patrz Kalkulator, Kontakty). To tak aby zmącić twój spokój odnośnie tego przycisku.

#9 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 19 grudnia 2014 - 21:12

1. " zaznaczyłem w ustawieniach, by otwierając przeglądarkę były otwarte karty które miałem gdy ją zamykałem" 

i działa znaczy jak trzeba bo : 

"po zamknięciu programu po jego ponownym uruchomieniu są wcześniej otwarte karty

Więc w czym problem ? 

2. Każda z kart ma zdaje się swój własny indywidualny "X" do ZAMYKANIA. Karty działają jak osobne okna tylko w innej postaci - więc naciśnięcie główego (czerwonego) "X" jest równoznaczne z jednoczesnym naciśnięciem tych indywidualnych.  Efekt jest chyba oczywisty - zamkniecie głównego okna = zamknięcie wszystkich kart.

Użytkownik madmax332 edytował ten post 19 grudnia 2014 - 21:44

#10 KubaM80

KubaM80
  • 13 postów

Napisano 19 grudnia 2014 - 22:42

madmax, a czy dokładnie przeycztałeś to co napisałem?? tzn z zrozumieniem? Napisałem wyraźnie, że przy zamykaniu programu i jego ponownym uruchomieniu jest ok. Problem był przy ukrywaniu okna. A jak sie okazało mieszałem ukrycie programu z zamknięciem okna (ale nie wyłączeniem programu) z czym na innych systemach nie miałem styczności. Obsługa kart jest oczywista, coś na czym pracuje codziennie. 

Na Maku CZASEM możesz zamknąć cały program czerwonym przyciskiem. Np. jeśli program w ogóle nie pozwala na otwarcie wielu  okien (patrz Kalkulator, Kontakty). To tak aby zmącić twój spokój odnośnie tego przycisku.

No tak, trochę tym mącisz mój spokój, ale dzięki za wyjaśnienie. W innych systemach nie spotkałem się z takim rozwiązaniem. To są detale, ale jak to się mówi diabeł tkwi w szczegółach. 

#11 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 19 grudnia 2014 - 22:46

Nic nie kombinuje, poznaje system :) To, że można otworzyć kilka okien to wiem, sam często to stosuje. Ale widzę, że na macku ten drobny szczegół nieco inaczej funkcjonuje niż np. w Linuxie - gdzie albo okno minimalizowałem, albo po prostu zamykałem okno, czyli program. No ok, mówisz, że czerwony przycisk zamyka okno, ale nie program. I wszystko jasne. Bo takie Safari, poza minimalizowaniem na docku (żółty przycisk na oknie), mogę ukryć (cmd+H), mogę program zamknąć (cmd+Q), ale też mogę zamknąć tylko okno (czerwony przycisk na oknie), co jak mam jedno okno otwarte powoduje, że program jakby jest ukryty - działa w tle, ale nie ma żadnych okien otwartych. A otwierając nowe okno dostaje czyste okno. Rzuciłem jeszcze okiem w ustawieniach. Musiałbym zmienić ustawienie dla nowo otwieranych okien by np. by pokazywał sie konkretny zestaw kart. :) Thx

Wszystko słusznie w (prawie) wszystkich wypowiedziach forumowiczów. Pomińmy Chrome’a, bo, oczywiście o Safari pytałeś.

Z poprzednimi wypowiedziami można by co nieco podyskutować gwoli uściślenia, ale nie na to tu miejsce. Przejdźmy do Twojego zapytania.

Safari w preferencjach nie posiada opcji, obecnej w niektórych przeglądarkach, o nazwie „Przywróć okna/karty z poprzedniej sesji”, niestety. Sesję/okno/karty – jakkolwiek by tego nie zwał – zamyka się czerwonym krzyżykiem lub skrótem cmd+shift+W, czy też cmd+shift+option+W, jeśli otwartych jest kilka okien. Po ponownym kliknięciu ikony Safari w Docku rozpoczynasz nową sesję. Jeśli nie chcesz korzystać ze skrótu klawiaturowego cmd+H, żeby jedynie ukryć okno/sesję, zawsze możesz, żeby uzyskać pożądany przez Ciebie efekt, użyć opcji w pozycji menu Historia>Otwórz ostatnio zamknięte okno.

A ponieważ akurat ta komenda nie posiada żadnego przypisanego domyślnie skrótu klawiaturowego, możesz go sam dodać (pod warunkiem, że nie koliduje on z już istniejącym). Dla przykładu: otwierasz Preferencje Systemowe>Klawiatura>Skróty>Skróty programu, gdzie naciskasz znak plusa i wybierasz Safari, po czym w nazwie menu wpisujesz dokładnie komendę „Otwórz ostatnio zamknięte okno” i dodajesz skrót klawiszowy, jaki Ci pasuje, pod warunkiem, że nie pokrywa się z już istniejącym (spróbuj np. ctrl+O, chyba że uznasz inny za wygodniejszy). Po zatwierdzeniu i ponownym kliknięciu ikony Safari w Docku powinien zadziałać.

I przepraszam, że tak łopatologicznie, ale pierwszym zdaniem z cytatu zasugerowałem się, żeby próbować wytłumaczyć to jak najprościej. Powodzenia.

Użytkownik cronopioverde edytował ten post 19 grudnia 2014 - 22:48

• MaciejNowak lubi to

Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…

#12 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 19 grudnia 2014 - 23:32

madmax, a czy dokładnie przeycztałeś to co napisałem?? tzn z zrozumieniem? Napisałem wyraźnie, że przy zamykaniu programu i jego ponownym uruchomieniu jest ok. 

Właśnie tak to dokładnie odebrałem - więc przeczytałem ze zrozumieniem. Nie widzę zatem problemu jak po prostu zamknąć/otworzyć Safari. I spokojnie - każdy kiedyś zaczynał  :)  .

Użytkownik madmax332 edytował ten post 19 grudnia 2014 - 23:35

#13 KubaM80

KubaM80
  • 13 postów

Napisano 20 grudnia 2014 - 00:29

Właśnie tak to dokładnie odebrałem - więc przeczytałem ze zrozumieniem. Nie widzę zatem problemu jak po prostu zamknąć/otworzyć Safari. I spokojnie - każdy kiedyś zaczynał  :)  .

:) Od czegoś trzeba zacząć.

I przepraszam, że tak łopatologicznie, ale pierwszym zdaniem z cytatu zasugerowałem się, żeby próbować wytłumaczyć to jak najprościej. Powodzenia.

Luzik, powiedzmy, że spokojnie mogłeś to mniej łopatologicznie opisać, ale może ktoś jeszcze przy tym skorzysta :) Tak czy siak, dzięki za wyjaśnienie tematu.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych