Nic nie kombinuje, poznaje system
To, że można otworzyć kilka okien to wiem, sam często to stosuje. Ale widzę, że na macku ten drobny szczegół nieco inaczej funkcjonuje niż np. w Linuxie - gdzie albo okno minimalizowałem, albo po prostu zamykałem okno, czyli program. No ok, mówisz, że czerwony przycisk zamyka okno, ale nie program. I wszystko jasne. Bo takie Safari, poza minimalizowaniem na docku (żółty przycisk na oknie), mogę ukryć (cmd+H), mogę program zamknąć (cmd+Q), ale też mogę zamknąć tylko okno (czerwony przycisk na oknie), co jak mam jedno okno otwarte powoduje, że program jakby jest ukryty - działa w tle, ale nie ma żadnych okien otwartych. A otwierając nowe okno dostaje czyste okno. Rzuciłem jeszcze okiem w ustawieniach. Musiałbym zmienić ustawienie dla nowo otwieranych okien by np. by pokazywał sie konkretny zestaw kart.
Thx
Wszystko słusznie w (prawie) wszystkich wypowiedziach forumowiczów. Pomińmy Chrome’a, bo, oczywiście o Safari pytałeś.
Z poprzednimi wypowiedziami można by co nieco podyskutować gwoli uściślenia, ale nie na to tu miejsce. Przejdźmy do Twojego zapytania.
Safari w preferencjach nie posiada opcji, obecnej w niektórych przeglądarkach, o nazwie „Przywróć okna/karty z poprzedniej sesji”, niestety. Sesję/okno/karty – jakkolwiek by tego nie zwał – zamyka się czerwonym krzyżykiem lub skrótem cmd+shift+W, czy też cmd+shift+option+W, jeśli otwartych jest kilka okien. Po ponownym kliknięciu ikony Safari w Docku rozpoczynasz nową sesję. Jeśli nie chcesz korzystać ze skrótu klawiaturowego cmd+H, żeby jedynie ukryć okno/sesję, zawsze możesz, żeby uzyskać pożądany przez Ciebie efekt, użyć opcji w pozycji menu Historia>Otwórz ostatnio zamknięte okno.
A ponieważ akurat ta komenda nie posiada żadnego przypisanego domyślnie skrótu klawiaturowego, możesz go sam dodać (pod warunkiem, że nie koliduje on z już istniejącym). Dla przykładu: otwierasz Preferencje Systemowe>Klawiatura>Skróty>Skróty programu, gdzie naciskasz znak plusa i wybierasz Safari, po czym w nazwie menu wpisujesz dokładnie komendę „Otwórz ostatnio zamknięte okno” i dodajesz skrót klawiszowy, jaki Ci pasuje, pod warunkiem, że nie pokrywa się z już istniejącym (spróbuj np. ctrl+O, chyba że uznasz inny za wygodniejszy). Po zatwierdzeniu i ponownym kliknięciu ikony Safari w Docku powinien zadziałać.
I przepraszam, że tak łopatologicznie, ale pierwszym zdaniem z cytatu zasugerowałem się, żeby próbować wytłumaczyć to jak najprościej. Powodzenia.
Użytkownik cronopioverde edytował ten post 19 grudnia 2014 - 22:48