Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Chcę zainstalować starszą wersję Mac OS X. ?

• This topic is locked This topic is locked
14 replies to this topic

#1 wojtek0706

wojtek0706
  • 77 posts
  • SkądDüsseldorf/Szczecin

Posted 05 December 2014 - 11:50

Witam.

iMac (21,5-calowy, koniec 2013 r.) 2,9 GHz Intel Core i5

Na nim był zainstalowany  OS  X  (10.9 )

teraz jest  OS  X (10.10 )

I tu pytanie czy jest możliwość zainstalowania starszej wersji czyli OS  X  (10.9 ) ?

#2 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1548 posts
Posted 05 December 2014 - 16:37

Trzymasz  wciśnięte cmd+alt+r w momencie uruchamiania/restartu kompa (podłączonego do Internetu). Pojawia się instalator sieciowy. Instaluje się wersja, która była zainstalowana na komputerze fabrycznie. Już myślałem, że nikt o to dziś nie zapyta...

Edited by Yellowfrog, 05 December 2014 - 16:37.

• MaciejNowak likes this

#3 rodagon

rodagon
  • 89 posts
  • SkądWarszawa / Tarnobrzeg

Posted 16 December 2014 - 02:27

To ja dorzucę pytanie. Co w sytuacji, gdy komputer ma fabrycznie zainstalowany 10.10 (nowy MBP15) ? Uruchomienie instalacji z usb z 10.9 nie jest możliwe, odtworzyć można tylko 10.10. Czy w ogóle istnieje opcja aby na takiej maszynie postawić system starszy?

pozdrawiam Rodagon

#4 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1548 posts
Posted 16 December 2014 - 02:50

To ja dorzucę pytanie. Co w sytuacji, gdy komputer ma fabrycznie zainstalowany 10.10 (nowy MBP15) ? Uruchomienie instalacji z usb z 10.9 nie jest możliwe, odtworzyć można tylko 10.10. Czy w ogóle istnieje opcja aby na takiej maszynie postawić system starszy?

Jak najbardziej - instalujesz z instalki na USB (alt przy starcie). Mavericksa niestety prawdopodobnie będziesz musiał pobrać z torrentów, chyba, że masz dostęp do kompa z możliwością pobrania go z AppStore - na twoim nie będzie to możliwe.

Podczas instalacji, z tego co pamiętam, musisz sformatować dysk (na początku instalacji jest taka możliwość z Narzędzi Systemowych), bo inaczej nie będzie się chciał zainstalować. Ja bez problemu instalowałem tak Mountain Liona na kompie z Mavericksem fabrycznym.

Edited by Yellowfrog, 16 December 2014 - 02:52.

#5 rodagon

rodagon
  • 89 posts

Posted 16 December 2014 - 09:57

Problem z tym że ta procedura nie działa. Mam instalkę, z której już stawiałem Mavericksa i tu wyświetla się szary ekran ze znaczkiem "zakazu". W ogóle nie chce odpalić instalki Mavericksa. I z tym mam zagwozdkę. I to pomimo formatu. Mavericks mam ściągnięty z App Store i co do jakości tego pliku nie mogę mieć wątpliwości.

Dodam, że instalkę Mavericksa sprawdziłem na innym MBP (starszym) i jest sprawna.

Edited by rodagon, 16 December 2014 - 10:21.

pozdrawiam Rodagon

#6 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1548 posts
Posted 16 December 2014 - 10:33

A instalka Yosemite z USB (jeśli masz) idzie? Sprawdzałeś? Bo coś to podejrzanie wygląda. Chyba, że ja o czymś nie wiem i coś nowego Apple wymyśliło przy najnowszym systemie.

#7 rodagon

rodagon
  • 89 posts

Posted 16 December 2014 - 10:39

Instalki Yosemite z USB? mh… chyba spróbuję. Mi też to czymś niedobrym pachnie, no chyba, że coś jest z samym kompem, ale to nówka sztuka.

pozdrawiam Rodagon

#8 fanboj

fanboj
  • 146 posts

Posted 16 December 2014 - 11:20

Jak najbardziej - instalujesz z instalki na USB (alt przy starcie). Mavericksa niestety prawdopodobnie będziesz musiał pobrać z torrentów, chyba, że masz dostęp do kompa z możliwością pobrania go z AppStore - na twoim nie będzie to możliwe.

Podczas instalacji, z tego co pamiętam, musisz sformatować dysk (na początku instalacji jest taka możliwość z Narzędzi Systemowych), bo inaczej nie będzie się chciał zainstalować. Ja bez problemu instalowałem tak Mountain Liona na kompie z Mavericksem fabrycznym.

Trochę dziwnie,że Ci się to udało.Od kiedy pamiętam nigdy nie było możliwości instalacji wstecz.

Faktycznie może być taka opcja jak dany model był sprzedawany wcześniej z poprzednim systemem.

Edited by fanboj, 16 December 2014 - 11:25.

#9 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1548 posts
Posted 16 December 2014 - 11:26

Trochę dziwnie,że Ci się to udało.Od kiedy pamiętam nigdy nie było możliwości instalacji wstecz.

Mój model Maca Mini był produkowany zarówno z Mountain Lionem (na początku), jak i Mavericksem (pod koniec). Ja kupiłem już z Mavericksem, ale bez problemu zainstalowałem Mountain. Może to dlatego. Nie wiedziałem, że są jakieś blokady. Na drugim kompie - iMacu - był 10.6 fabryczny - to wiadomo, że nie próbowałem wcześniejszego.

#10 rodagon

rodagon
  • 89 posts

Posted 16 December 2014 - 11:42

Mam oficjalną odpowiedź wsparcia technicznego Apple. Cofnięcie się w tej sytuacji (10.10 zainstalowany fabrycznie) nie jest możliwe. Choć wcześniej takie możliwości były. Natomiast możliwe jest użycie innego maca z 10.9 i tą trochę okrężną drogą powinno się udać. Link do artykułu na ten temat:

http://support.apple.com/pl-pl/HT4848

Będę próbował, zobaczymy czy się uda.

pozdrawiam Rodagon

#11 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 16 December 2014 - 11:56

Jeśli masz najnowszy model MacBooka, który był sprzedany z Yosemite to nie zainstalujesz nic starszego, bo komputer nie obsługuje starszych systemów. Dlatego pojawia się znak zakazu kiedy próbujesz uruchomić na nim Mavericks.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#12 rodagon

rodagon
  • 89 posts

Posted 16 December 2014 - 16:35

A co w takim razie z Mac pro? tam też nie uda się w żaden sposób? MacPro był robiony wcześniej  z Mawericksem, a żadnej modyfikacji tych komputerów nie było.

pozdrawiam Rodagon

#13 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 16 December 2014 - 16:41

W każdym Macu możesz zainstalować system z jakim został sprzedany i każdy nowszy. Wynika to z tego, ze starsze systemy nie mają np. wymaganych sterowników.

W takim Macu Pro normalnie ściągasz instalkę z AppStore, robisz bootowalny pendrive i z niego instalujesz system. 

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#14 rodagon

rodagon
  • 89 posts

Posted 16 December 2014 - 16:46

Dzięki, czeka mnie pracowity wieczór. A miało być łatwo, prosto i przyjemnie.

pozdrawiam Rodagon

#15 ftpd

ftpd

Nie.

• 24354 posts

Posted 17 December 2014 - 13:45

Ile razy będziecie to jeszcze wałkować?

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users