Witam.
iMac (21,5-calowy, koniec 2013 r.) 2,9 GHz Intel Core i5
Na nim był zainstalowany OS X (10.9 )
teraz jest OS X (10.10 )
I tu pytanie czy jest możliwość zainstalowania starszej wersji czyli OS X (10.9 ) ?
Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Posted 05 December 2014 - 11:50
Witam.
iMac (21,5-calowy, koniec 2013 r.) 2,9 GHz Intel Core i5
Na nim był zainstalowany OS X (10.9 )
teraz jest OS X (10.10 )
I tu pytanie czy jest możliwość zainstalowania starszej wersji czyli OS X (10.9 ) ?
Posted 05 December 2014 - 16:37
Trzymasz wciśnięte cmd+alt+r w momencie uruchamiania/restartu kompa (podłączonego do Internetu). Pojawia się instalator sieciowy. Instaluje się wersja, która była zainstalowana na komputerze fabrycznie. Już myślałem, że nikt o to dziś nie zapyta...
Edited by Yellowfrog, 05 December 2014 - 16:37.
Posted 16 December 2014 - 02:27
To ja dorzucę pytanie. Co w sytuacji, gdy komputer ma fabrycznie zainstalowany 10.10 (nowy MBP15) ? Uruchomienie instalacji z usb z 10.9 nie jest możliwe, odtworzyć można tylko 10.10. Czy w ogóle istnieje opcja aby na takiej maszynie postawić system starszy?
Posted 16 December 2014 - 02:50
To ja dorzucę pytanie. Co w sytuacji, gdy komputer ma fabrycznie zainstalowany 10.10 (nowy MBP15) ? Uruchomienie instalacji z usb z 10.9 nie jest możliwe, odtworzyć można tylko 10.10. Czy w ogóle istnieje opcja aby na takiej maszynie postawić system starszy?
Jak najbardziej - instalujesz z instalki na USB (alt przy starcie). Mavericksa niestety prawdopodobnie będziesz musiał pobrać z torrentów, chyba, że masz dostęp do kompa z możliwością pobrania go z AppStore - na twoim nie będzie to możliwe.
Podczas instalacji, z tego co pamiętam, musisz sformatować dysk (na początku instalacji jest taka możliwość z Narzędzi Systemowych), bo inaczej nie będzie się chciał zainstalować. Ja bez problemu instalowałem tak Mountain Liona na kompie z Mavericksem fabrycznym.
Edited by Yellowfrog, 16 December 2014 - 02:52.
Posted 16 December 2014 - 09:57
Problem z tym że ta procedura nie działa. Mam instalkę, z której już stawiałem Mavericksa i tu wyświetla się szary ekran ze znaczkiem "zakazu". W ogóle nie chce odpalić instalki Mavericksa. I z tym mam zagwozdkę. I to pomimo formatu. Mavericks mam ściągnięty z App Store i co do jakości tego pliku nie mogę mieć wątpliwości.
Dodam, że instalkę Mavericksa sprawdziłem na innym MBP (starszym) i jest sprawna.
Edited by rodagon, 16 December 2014 - 10:21.
Posted 16 December 2014 - 10:33
A instalka Yosemite z USB (jeśli masz) idzie? Sprawdzałeś? Bo coś to podejrzanie wygląda. Chyba, że ja o czymś nie wiem i coś nowego Apple wymyśliło przy najnowszym systemie.
Posted 16 December 2014 - 10:39
Instalki Yosemite z USB? mh… chyba spróbuję. Mi też to czymś niedobrym pachnie, no chyba, że coś jest z samym kompem, ale to nówka sztuka.
Posted 16 December 2014 - 11:20
Jak najbardziej - instalujesz z instalki na USB (alt przy starcie). Mavericksa niestety prawdopodobnie będziesz musiał pobrać z torrentów, chyba, że masz dostęp do kompa z możliwością pobrania go z AppStore - na twoim nie będzie to możliwe.
Podczas instalacji, z tego co pamiętam, musisz sformatować dysk (na początku instalacji jest taka możliwość z Narzędzi Systemowych), bo inaczej nie będzie się chciał zainstalować. Ja bez problemu instalowałem tak Mountain Liona na kompie z Mavericksem fabrycznym.
Trochę dziwnie,że Ci się to udało.Od kiedy pamiętam nigdy nie było możliwości instalacji wstecz.
Faktycznie może być taka opcja jak dany model był sprzedawany wcześniej z poprzednim systemem.
Edited by fanboj, 16 December 2014 - 11:25.
Posted 16 December 2014 - 11:26
Trochę dziwnie,że Ci się to udało.Od kiedy pamiętam nigdy nie było możliwości instalacji wstecz.
Mój model Maca Mini był produkowany zarówno z Mountain Lionem (na początku), jak i Mavericksem (pod koniec). Ja kupiłem już z Mavericksem, ale bez problemu zainstalowałem Mountain. Może to dlatego. Nie wiedziałem, że są jakieś blokady. Na drugim kompie - iMacu - był 10.6 fabryczny - to wiadomo, że nie próbowałem wcześniejszego.
Posted 16 December 2014 - 11:42
Mam oficjalną odpowiedź wsparcia technicznego Apple. Cofnięcie się w tej sytuacji (10.10 zainstalowany fabrycznie) nie jest możliwe. Choć wcześniej takie możliwości były. Natomiast możliwe jest użycie innego maca z 10.9 i tą trochę okrężną drogą powinno się udać. Link do artykułu na ten temat:
http://support.apple.com/pl-pl/HT4848
Będę próbował, zobaczymy czy się uda.
Posted 16 December 2014 - 11:56
Jeśli masz najnowszy model MacBooka, który był sprzedany z Yosemite to nie zainstalujesz nic starszego, bo komputer nie obsługuje starszych systemów. Dlatego pojawia się znak zakazu kiedy próbujesz uruchomić na nim Mavericks.
Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl
ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków
kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91
Posted 16 December 2014 - 16:35
A co w takim razie z Mac pro? tam też nie uda się w żaden sposób? MacPro był robiony wcześniej z Mawericksem, a żadnej modyfikacji tych komputerów nie było.
Posted 16 December 2014 - 16:41
W każdym Macu możesz zainstalować system z jakim został sprzedany i każdy nowszy. Wynika to z tego, ze starsze systemy nie mają np. wymaganych sterowników.
W takim Macu Pro normalnie ściągasz instalkę z AppStore, robisz bootowalny pendrive i z niego instalujesz system.
Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl
ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków
kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91
Posted 16 December 2014 - 16:46
Dzięki, czeka mnie pracowity wieczór. A miało być łatwo, prosto i przyjemnie.
Posted 17 December 2014 - 13:45
Ile razy będziecie to jeszcze wałkować?
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
0 members, 1 guests, 0 anonymous users