Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook Pro 13'' Retina jako stacja robocza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
28 odpowiedzi w tym temacie

#1 piwanek

piwanek
  • 18 postów

Napisano 24 listopada 2014 - 14:32

Witajcie! Mam pytanie do wszystkich, którzy coś wiedzą na ten temat lub mają podobne rozwiązanie. Jeśli piszę w nieodpowiednim temacie - proszę o przeniesienie. Planuję zrobienie ze swojego rMBP stacji roboczej, czyli podpięcie go do zewnętrznego monitora. Teraz moje pytanie: czy jest możliwość pracowania na 'zamkniętym' macbooku na zewnętrznym monitorze? Czy takie rozwiązanie sprawdza się dobrze? Czy wystarczy podłączenie monitora przez HDMI? Przydałby mi się większy obszar roboczy, a jednocześnie bardzo odpowiadało by mi rozwiązanie, że w domu pracuję nad czymś, a gdy chce to zabrać odpinam komputer od kabli i biorę ze sobą. Czy w takim przypadku są jakieś konkretne parametry, które powinien mieć zakupiony monitor? Jeżeli ktoś z Was ma podobne rozwiązanie, proszę o informację, na jakich monitorach pracujecie. Bardzo dziękuję z góry za odpowiedź.

#2 witek321

witek321
  • 45 postów
  • SkądPoznan, Poland, Poland

Napisano 24 listopada 2014 - 15:33

MacBook może być zamknięty, ale musi mieć podłączoną myszkę, klawiaturę, zew. monitor i zasilanie.

#3 piwanek

piwanek
  • 18 postów

Napisano 24 listopada 2014 - 16:24

I jak wtedy go się włącza? Zauważyłem, że bezprzewodowe klawiatury od Apple nie mają przycisku włączenia tylko otwieranie napędu. Czy ten przycisk ma rolę przycisku włączającego?

#4 Dexter

Dexter
  • 95 postów

Napisano 02 grudnia 2014 - 16:34

I jak wtedy go się włącza? Zauważyłem, że bezprzewodowe klawiatury od Apple nie mają przycisku włączenia tylko otwieranie napędu. Czy ten przycisk ma rolę przycisku włączającego?

Naciskasz byle co. Myszka czy spacja i mac wstaje.

|| AppleWatch 5 || iPhone 11 PRO 256 || iPad Pro 64GB || iMac 5k i9/64/512 2019 || rMBP 13" 2.4/8/256 Late 2013 || Apple TV 4k || 2x HomePod || 

#5 awakeman

awakeman
  • 508 postów

Napisano 14 grudnia 2014 - 23:55

MacBook może być zamknięty, ale musi mieć podłączoną myszkę, klawiaturę, zew. monitor i zasilanie.

Czy to znaczy, że kiedy MBP jest włączony, a jego lid zamknięty to pracując na monitorze, mogę bez problemów posługiwać się np. Magic Mouse i jakąś klawiaturą, które to są połączone z MBP bluetooth'em? Nie zawsze pracuję na dwóch ekranach (retina mojego Pro + monitor) i ciekawi mnie możliwość pracy wyłącznie na monitorze zewnętrznym za pomocą bezprzewodowej klawiatury i myszy.

Użytkownik awakeman edytował ten post 14 grudnia 2014 - 23:56

#6 AdiGITAL

AdiGITAL
  • 400 postów

Napisano 15 grudnia 2014 - 00:16

Mój rMBP 15" zasypia kiedy wyłączę monitor (DisplayPort). Klawiatura i trackpad "podpięte" przez Bluetooth. Obudzenie go to trącenie klawisza bądź trackpada.

#7 awakeman

awakeman
  • 508 postów

Napisano 15 grudnia 2014 - 00:42

Chodzi mi o pracę na zewnętrznym monitorze, przy zamkniętym lidzie MBP.

#8 AdiGITAL

AdiGITAL
  • 400 postów

Napisano 15 grudnia 2014 - 00:59

Tak, jak Witek napisał i jak ja to praktykuję - pracuje normalnie z zamkniętym monitorem/pokrywą.

#9 awakeman

awakeman
  • 508 postów

Napisano 15 grudnia 2014 - 01:09

Dzieki za odpowiedz, pozdrawiam.

#10 tomaszk-poz

tomaszk-poz
  • 26 postów

Napisano 17 grudnia 2014 - 15:32

Czy na pewno nie da się korzystać z zewnętrznego monitora lub TV bez podłączonej klawiatury i myszy?  Mam na myśli obejrzenie filmu na większym ekranie.

#11 Blue

Blue
  • 577 postów
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Napisano 17 grudnia 2014 - 18:18

Ależ oczywiście, że się da. Tylko nie bardzo wiem jak można tym filmem potem sterować. Można oczywiście puścić i zamknąć klapkę i będzie szło, jednak spauzować się nie itp. W końcu przecież tracimy dostęp do klawiatury i gładzika... Fizyczny dostęp.

#12 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 17 grudnia 2014 - 18:36

Czy na pewno nie da się korzystać z zewnętrznego monitora lub TV bez podłączonej klawiatury i myszy?  Mam na myśli obejrzenie filmu na większym ekranie.

Da nie zamykajac pokrywy laptopa oczywiscie

#13 tomaszk-poz

tomaszk-poz
  • 26 postów

Napisano 18 grudnia 2014 - 00:07

ok, zmylił mnie tekst "MacBook może być zamknięty, ale musi mieć podłączoną myszkę", pomyślałem, że to jakieś niestandardowe rozwiązanie, że wyśle wygnał na zewnątrz dopiero po podłączeniu zewnętrznej myszy i klawiatury. :D

#14 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 18 grudnia 2014 - 06:52

Dokupujesz najlepiej ori klawiature i gryzonia. Laczysz bez zbednych adapterow jak w przypadku sprzetu nie apple bo malo ktore smigaja na BT wiekszosc na fale radiowe 2,4 albo 5ghz na jakims tam kanale czasami potrafi sie pogrysc z routerem niestety albo z karta wifi mialem taki przypadek z gryzoniem Logitecha MB555 czy cos takiego dedykowana dla Apple ale mniejsza z tym. 

Laczysz owy sprzet z macbookiem, podpinasz zasilanie i monitor, zamykasz klape i pracujesz i to cala magia. 

#15 awakeman

awakeman
  • 508 postów

Napisano 18 grudnia 2014 - 18:11

Dokupujesz najlepiej ori klawiature i gryzonia. Laczysz bez zbednych adapterow jak w przypadku sprzetu nie apple bo malo ktore smigaja na BT wiekszosc na fale radiowe 2,4 albo 5ghz na jakims tam kanale czasami potrafi sie pogrysc z routerem niestety albo z karta wifi mialem taki przypadek z gryzoniem Logitecha MB555 czy cos takiego dedykowana dla Apple ale mniejsza z tym.

Laczysz owy sprzet z macbookiem, podpinasz zasilanie i monitor, zamykasz klape i pracujesz i to cala magia.

Co to jest ori klawiatura? Masz na myśli oryginalna? Bolą oczy...

Użytkownik awakeman edytował ten post 18 grudnia 2014 - 18:48

#16 disponpk

disponpk
  • 3 postów

Napisano 18 grudnia 2014 - 21:13

Witam

A ja mam takie pytanie. Od kilku dni jestem posiadaczem Macbooka Pro z monitorem 27cali.

Na chwilę obecną korzystam z maca tylko jako stacja robocza czyli mac podpięty pod monitor.

Czy to aby nie szkodzi dla sprzętu, że komputer jest ciągle połączony kablem megasafe razem z thunderbolt i pali się diodka zielona na kablu ?.

Czy to aby nie jest coś takiego...... jak by był ciągle podłączony do zasilania na kablu ?

#17 awakeman

awakeman
  • 508 postów

Napisano 18 grudnia 2014 - 21:57

Witam

A ja mam takie pytanie. Od kilku dni jestem posiadaczem Macbooka Pro z monitorem 27cali.

Na chwilę obecną korzystam z maca tylko jako stacja robocza czyli mac podpięty pod monitor.

Czy to aby nie szkodzi dla sprzętu, że komputer jest ciągle połączony kablem megasafe razem z thunderbolt i pali się diodka zielona na kablu ?.

Czy to aby nie jest coś takiego...... jak by był ciągle podłączony do zasilania na kablu ?

https://www.apple.co...ng-performance/

#18 disponpk

disponpk
  • 3 postów

Napisano 18 grudnia 2014 - 23:07

Nic mi to nie mówi.... Pogrzebałem i się dowiedziałem. Jeśli monitor jest podpięty kablem thunderbolt + megasafe bateria jest ladowana tylko do momentu naładowania na max. Potem monitor korzysta z ladowania i teoretycznie nie powinien korzystac z bateri...swiadczy o tym informacja w systemie zakladka zasilanie tam gdzie widac cykle...wyżej jest ladowanie - nie.

#19 awakeman

awakeman
  • 508 postów

Napisano 18 grudnia 2014 - 23:27

Nic mi to nie mówi.... Pogrzebałem i się dowiedziałem. Jeśli monitor jest podpięty kablem thunderbolt + megasafe bateria jest ladowana tylko do momentu naładowania na max. Potem monitor korzysta z ladowania i teoretycznie nie powinien korzystac z bateri...swiadczy o tym informacja w systemie zakladka zasilanie tam gdzie widac cykle...wyżej jest ladowanie - nie.

Kolego, na tym forum są tysiące postów na temat baterii. Ja wrzuciłem Ci tylko link, w którym Apple daje nam info jak możemy pomóc baterii zwiększyć jej żywotność.

Jeśli chcesz mieć cały czas podłączonego laptopa do zasilania to pamiętaj o jednej zasadzie- raz na miesiąc rozładuj baterię do zera.

#20 lewy

lewy
  • 1 034 postów
  • SkądMálaga

Napisano 19 grudnia 2014 - 10:03

Witam

Mam identyczną rozkminę. Póki co używam i około 15% podłączam do ładowania, z tym, że jest to trochę uciążliwe...

#21 awakeman

awakeman
  • 508 postów

Napisano 19 grudnia 2014 - 15:53

Ktos usunal ostatnie dwa posty, nie wiem dlaczego... Jezeli ktos chce miec caly czas podlaczonego laptopa do zasilania, wskazane jest raz w miesiacu rozladowac go do zera.

#22 disponpk

disponpk
  • 3 postów

Napisano 20 grudnia 2014 - 11:24

No tak rozumiemy. Tylko ze korzystanie z monitora Thunderbolt 27 wiąże się z stałym podlaczeniem megasafe do laptopa,inaczej to nie działa.... przez co jest on "tak jak by na kablu". Z tego co widać w opcjach jest to chyba bezpieczne. Oprogramowanie samoczynnie przestaje ładować laptopa. Nie wiem tylko na ile takie rozwiązanie jest optymalne dla baterii.

#23 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 20 grudnia 2014 - 21:48

Co to jest ori klawiatura? Masz na myśli oryginalna? Bolą oczy...

Tak Ori to skrot od Original jak mozna sie latwo domysles. Nie widze tutaj problemu a tym bardziej bolesci wzroku bo jak ktos napisze AFK itp czy wtf to wiadomo o co chodzi. Chcemy byc jak ludzie na zachodzie a nie znamy podstawowych skrotow uzywanych na codzien w usa itp. a warto to znac bo na wielu forach polskich sa te skroty uzywane. 

Wiem, ze jezyk przez to robi sie coraz to badziej zabrudzony i zatraca swoje wartosci ale swiat sie zmienia, jezyk sie zmienia.

Koniec OT.

(dla wyjasnienia jakbys nie wiedzial OT - off topic, poza tematem)

Peace V 

No tak rozumiemy. Tylko ze korzystanie z monitora Thunderbolt 27 wiąże się z stałym podlaczeniem megasafe do laptopa,inaczej to nie działa.... przez co jest on "tak jak by na kablu". Z tego co widać w opcjach jest to chyba bezpieczne. Oprogramowanie samoczynnie przestaje ładować laptopa. Nie wiem tylko na ile takie rozwiązanie jest optymalne dla baterii.

Od ponad 2 lat tak robie i bateria ma 89% i jest w stanie BDB. Stac Cie na sprzet Apple to stac Cie na jego utrzymanie. Bateria nowa do 15 kosztuje jakies 800zl wiec nie jest zle do 13 moze byc ciut tansza. 

#24 awakeman

awakeman
  • 508 postów

Napisano 20 grudnia 2014 - 22:51

Tak Ori to skrot od Original jak mozna sie latwo domysles. Nie widze tutaj problemu a tym bardziej bolesci wzroku bo jak ktos napisze AFK itp czy wtf to wiadomo o co chodzi. Chcemy byc jak ludzie na zachodzie a nie znamy podstawowych skrotow uzywanych na codzien w usa itp. a warto to znac bo na wielu forach polskich sa te skroty uzywane. 

Wiem, ze jezyk przez to robi sie coraz to badziej zabrudzony i zatraca swoje wartosci ale swiat sie zmienia, jezyk sie zmienia.

Koniec OT.

(dla wyjasnienia jakbys nie wiedzial OT - off topic, poza tematem)

Oczy bolą od braku znaków interpunkcyjnych i zdań na trzy wiersze pisanych jednym ciągiem... A po angielsku z racji, że mieszkam od 15 lat w kraju, w którym ten język jest językiem urzędowym chyba daję radę. Tak mi przynajmniej mówi moja żona, Irlandka ;)

Wracając do tematu, to też się dziwię ludziom, którzy zwracają wielką uwagę na ilość cyklii. Przecież w głównej mierze od tego jest laptop, żeby go używać bez kabla. Jakiś czas temu znalazłem na allegro ogłoszenie sprzedaży rocznego macbooka pro. Facet napisał, że ilość cykli wynosi 12 i że laptop nigdy nie był poza jego domem. Rozładowywał go tylko raz w miesiącu, bo tak zaleca Apple. Czy to oby nie jest już wariactwo?

Użytkownik awakeman edytował ten post 20 grudnia 2014 - 22:52

#25 Artisana

Artisana
  • 12 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 grudnia 2014 - 18:46

Pytałam o to w serwisie. Powiedzieli mi, że Mac ma inteligentny system ładowania, który "odłącza" baterie gdy poziom naładowania >95%. Czyli w przedziale pomiedzy 95 a 100% komputer jest tylko zasilany z sieci, bez użycia baterii i bez jej ładowania. Więc jeśli ktoś pracuje na kabelku, powinien nie odłączać i się nie przejmować. Raz na cztery tygodnie rozładować do 5% i naładować do 100%.

Wracając do tematu, to też się dziwię ludziom, którzy zwracają wielką uwagę na ilość cyklii.

No bez przesady. Ja się aż nie dziwię. Liczba cykli decyduje o żywotności baterii. Widziałam gdzieś tabelę, ile cykli wytrzymuje bateria w zależności od rodzaju MacBooka i daty produkcji. W moim - 1000, a potem konieczna wymiana.

Z drugiej strony 12 cykli na rok to już lekka nadgorliwość :D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych