Z racji małej wiedzy komputerowej, postanowiłem rozpocząć tytułowy proces od samego początku. Mianowicie włożyłem płytę instalacyjną (którą otrzymałem przy zakupie MacBooka Pro 17-calowy, początek 2011 r.) i posiadając teraz wgramy system OS X Yosemite, chciałem na czysto zainstalować oryginalny stary system Snow Leopard. Podczas rozruchu komputera przytrzymałem klawisze Command+R, jednak niestety okazało się że nie mogę wymazać twardego dysku startowego (brak możliwości zaznaczenia opcji 'wymaż').
Czy to oznacza że wgrany system OS X Yosemite, jeszcze bardziej utrudnił mi możliwość przywrócenia komputera do stanu fabrycznego? Jak mógłbym wymazać twardy dysk by cały komputer uzyskać w takim samym stanie jak podczas jego zakupu?

Wymazywanie i ponowne formatowanie urządzenia pamięci masowej (OS X Yosemite)
Started by
bielin
, 02 Nov 2014 09:54
7 replies to this topic
Posted 02 November 2014 - 09:54
Posted 02 November 2014 - 11:15
Żeby przywrócić 10.6 musisz przy starcie ruszyć z płyty 10.6.
wejdź do narzędzu dyskowych, partycje i od nowa załóż partycje.
Ta operacja wywali całkowicie z dysku niechciany system.
Posted 02 November 2014 - 11:28
Żeby przywrócić 10.6 musisz przy starcie ruszyć z płyty 10.6.
wejdź do narzędzu dyskowych, partycje i od nowa załóż partycje.
Ta operacja wywali całkowicie z dysku niechciany system.
Dziękuję Iro za cenne informacje. Wybacz że poproszę o więcej informacji. Czy powinienem dokonać wskazanego przez ciebie procesu, podczas rozruchu komputera przytrzymując klawisze Command+R ? Jestem tak zielony w temacie że nawet przy załączonym komputerze nie wiem jak mogę dokonać procesu założenia nowej partycji?
Posted 02 November 2014 - 11:43
Przy rozruchu trzymaj klawisz "option" będziesz miał do wyboru start z dysku lub start z płyty.
Posted 02 November 2014 - 11:47
Jak ruszysz z Command R, to nie będziesz mógł zainstalować starego systemu, bo to jest opcja rozruchu z recovery Yosemitre.
Kolega powyżej ci już napisał jak ruszyć.
Posted 02 November 2014 - 20:30
Dziękuję Iro i Jenson za pomoc. Udało mi się zainstalować z płyty system Snow Leopard. Jednak pojawiły się 2 nowe problemy, które pragnę prosić jeszcze was o rozwiązanie.
1- Nie mogę zainstalować systemu OS X Yosemite. Myślałem że może wpierw powinienem zainstalować starszy system, ale w App Store nie znalazłem innego systemu jak tylko OS X Yosemite którego nie mogę ściągnąć.
(Dla systemu Snow Leopard, aktualizacji też nie mam dostępnych w App Store).
2- Drugim problemem to druga oryginalna płyta z programami (np. Garage Band, itp.) której nie mogę uruchomić bo podczas próby instalacji pojawia się informacja ojakimś błędzie który powinienem rozwiązać z ludźmi ze serwisu.
Bardzo prosze o pomoc bo zależy mi na dobrze sprawnym MacBooku. Dziękuję za proste informacje.
Posted 02 November 2014 - 23:38
Od razu trzeba było napisać, że chcesz przeinstalować Yosemite.
W tym przypadku nie trzeba było instalować 10.6.
Ale jak już to zrobiłeś i nie chce ci się updatować, to ściągnij combo 10.6.8 i zrób to ręcznie.
po tym updacie będziesz miał pełny dostęp do Appstore.
Zaloguj się do swojego Apple ID i ściągnij instalkę Yosemite.
Posted 03 November 2014 - 15:11
Mam dość Twojego uporczywego olewania zasady 'najpierw poszukaj, potem zapytaj' i otwierania wątków z pytaniami o rzeczy oczywiste, wielokrotnie wałkowane.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users