Pół roku ze skrzypiącym komputerem się skończyło. Byłem ostatni tydzień w Szwajcarii i pojechałem do Genevy do Apple Store. Niestety przez brak terminów nie udało się nic załatwić. 4 Dni przed wylotem do Polski (Sobota) poszedłem tam na samo otwarcie z samego rana, aby dostać się bez kolejki. Przyjął mnie geniusz i sprawdził wady czyli skrzypienie obudowy i słaba bateria. Jak się okazało test baterii wyszedł pozytywnie 96%. Co do skrzypienia ostatnio było z tym lepiej i czasem nie było slychac skrzypienia, ale udało mi się wydobyć dzwiek z laptopa i geniusz to slyszal. Zabral lapka, aby go rozkrecic. Wrocil za 5 min i powiedzial, ze bateria sprawna, a w srodku nie jest nic urwane i, ze to wada kosmetyczna. Poprosilem kierownika i za 5 minut wrocl geniusz i powiedzial ze wymienia cały "Cover, Bottom Case" oraz "Housing, Top Case with Keyboard" Co wazne to byłą sobota i powiedział, że częsci dopiero moze zamowic w poniedzialek i dojda na wtorekk wiec nie wie czy przez pare godzin przed moim odlotem do Polski uda im sie to zrobic. Powiedzieli, ze na 90% oddadzą mi komputer nie zrobiony.
Zamawiajac klawiature trzeba pamietac, aby geniusz nie zamowil polskiej... bo jak sie okazalo na stronie Apple polska klawiatura jest ze znakami po prawej stronie Ą Ę Ż Ź Ó i ta, której uzywamy w Polske nazywa się "English International"
Wtorek godzina 14:59 dostaje mail, ze komputer jest gotowy do odbioru w Apple Store Rue de Rive. Pojechałem, odebrałem. OKazało się, ze bateria, która jest sprawna i gdzie wyszedl test diagnostyczny bardzo dobrze tez wymienili i powiedzieli, ze maja nadzieje, ze teraz bedzie wszystko ok.
2 ciekawostki: Mam 3 Macbooki w domu i tylko w moim dotyk klawiatury i sam skok był inny. Po wymianie mam taką samą jak w tamtych laptopach. Oraz przy podgłaszaniu/przyciszaniu laptopa pojawia się dzwiek charakterystycznego pykania (nawet na sluchawkach) jakiego nigdy nie miałem.
Morał z tego taki, ze nie opłaca się nic oddawać do Polskich serwisów tylko znależć tani lot za granice, umowic sie z geniuszem bo zawsze sie czeka pare dni i leciec oddac komputer i byc pewnym, ze dobrze naprawią sprzęt.
W Polsce wymiana baterii to wydatek ok 800 zł.
Cała naprawa kosztowała Apple ok 450/500 Franków szwajcarskich. Czyli w przeliczeniu ok 2000zł.