Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Uruchamianie systemu bez potrzeby logowania do OS.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 radzikddch

radzikddch
  • 54 postów
  • SkądWałbrzych

Napisano 28 października 2014 - 09:58

Witam.
Szukałem, ale moje poszykowania spełzły na niczym :(
Dlatego zwracam się z zapytaniem:
1) Jak ustawić w opcjach aby podczas uruchomienia na nowo systemu, nie musiałbym wpisywać hasła (logować się do systemu)?
2) Jak ustawić w opcjach aby po stojącym bez czynnie MBP, system nie wywalał mnie do zablokowanego ekranu, gdzie muszę wpisać hasło abym mógł powrócić do pracy przed kompem.

Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam Radek

#2 Zbig.AppleUser

Zbig.AppleUser
  • 1 327 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 października 2014 - 10:07

ad 1. Chyba się nie da. Albo za każdym razem albo w ogóle. ad 2. Ustawienia wygaszacza ekranu na "Nigdy".

#3 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 28 października 2014 - 10:17

1. Ustawienia > Użytkownicy i grupy > Opcje logowania > Automatyczne logowanie 2. Ustawienia > Ochrona i prywatność > Ogólne > Wymagaj hasła

#4 radzikddch

radzikddch
  • 54 postów
  • SkądWałbrzych

Napisano 28 października 2014 - 10:23

1. Ustawienia > Użytkownicy i grupy > Opcje logowania > Automatyczne logowanie
2. Ustawienia > Ochrona i prywatność > Ogólne > Wymagaj hasła



Co do Automatycznego logowania mam nieaktywne nawet jeśli jest kłódka zdjęta.
2 punkt się udał :) Dziękuję :)

#5 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 28 października 2014 - 10:38



Co do Automatycznego logowania mam nieaktywne nawet jeśli jest kłódka zdjęta.
2 punkt się udał :) Dziękuję :)


A robisz to z konta administratora?

#6 radzikddch

radzikddch
  • 54 postów
  • SkądWałbrzych

Napisano 28 października 2014 - 10:58

A robisz to z konta administratora?


Instalując nowy OS na czystym dysku od razu stworzył mi profil z iCloud . Przy uruchamianiu systemu wybieram albo siebie, albo jako gość innych opcji nie ma.


#7 Chip

Chip
  • 1 563 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 października 2014 - 21:31

Czyli administrator. Masz z resztą przecież napisane w 'Użytkownicy i grupy'. Czy szyfrowałeś dysk komputera FileVault?

#8 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
  • Płeć:

Napisano 28 października 2014 - 22:18


Instalując nowy OS na czystym dysku od razu stworzył mi profil z iCloud . Przy uruchamianiu systemu wybieram albo siebie, albo jako gość innych opcji nie ma.


W Yosemite przy instalacji można wybrać logowanie do kompa za pomocą konta icloud i hasła od niego lub stworzyć własne konto o dowolnej nazwie. Wybrałeś to icloud, czy utworzyłeś własne hasło i login?

#9 elita

elita

  • 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 30 października 2014 - 08:58

Właśnie, jak jest FileVault to operacja 1) się nie uda, bo trzeba "otworzyć" dysk.

#10 pawelnrg

pawelnrg
  • 525 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 30 października 2014 - 12:10

Mam ten sam problem,przy ponownym uruchomieniu maka chce haslo,jak to wylaczyc?w uzytkownicy i grupy wchodze opcje logowania ale nie moge zmienic na automatyczne logiwanie bo jest szara opcja.odblokowanie klodka nic nie daje.

#11 jj_jacol

jj_jacol
  • 31 postów
  • SkądGniezno

Napisano 31 października 2014 - 18:16

Preferencje systemowe/Ochrona i prywatność/FileVault - odblokuj kłódkę i wyłącz FV, potem zrób to co pisali chłopacy do góry, powinno pomóc. Ja miałem ten sam problem i dało radę. Loguje się normalnie, jak na mavericksie, bez hasła… po prostu odpalam maca. pzdr.

#12 pawelnrg

pawelnrg
  • 525 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 01 listopada 2014 - 11:04

Nic to nie daje,FileVault było wyłączone.Nie moge zmienić na automatyczne logowanie (szara tabela,brak możliwości zmiany)

#13 awakeman

awakeman
  • 497 postów
  • Płeć:
  • SkądŁDZ

Napisano 29 listopada 2014 - 00:22

Preferencje systemowe/Ochrona i prywatność/FileVault - odblokuj kłódkę i wyłącz FV, potem zrób to co pisali chłopacy do góry, powinno pomóc. Ja miałem ten sam problem i dało radę. Loguje się normalnie, jak na mavericksie, bez hasła… po prostu odpalam maca.

pzdr.


U mnie pomogło. Dzięki kolego.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych