Szczerze? Dla zachowania pełnej jakości, ja bym dał sobie spokój z jakąkolwiek chmurą i po prostu skopiował zdjęcia przez USB/apkę Zdjęcia - wtedy masz pewność, że jakość jest najwyższa (zaznaczasz opcję, żeby iOS zachowywał jpegi i heice).
Odpada, bo musiałbym w iphonie ustawić żeby trzymał oryginały, a na to w iphonie nie mam miejsca. Po to uruchomiłem zdjęcia icloud, żeby na telefonie mieć wszystko w miniaturkach, itlyko jak potrzebuję, dociągnąć z chmury na telefon
Dobra, jeszcze raz od początku. Masz MacBooka więc podłączasz iPhona kablem i kopiujesz wszystkie zdjęcia na dysk przy użyciu aplikacji Pobieranie zdjęć (Image Capture). I już, masz zdjęcia na dysku.
Nie do końca, bo w iphonie mam ustawione Optymalizuj dysk, więc jak będę chciał je pobrać, to z telefonu na maca (kablem lub przez Airdrop) pobierze tylko miniatury, które są na telefonie - więc odpada. To miało by sens gdybym miał włączone pozostaw oryginały na iphonie. Kiedyś dokładnie tak robiłem, ale nie starczało miejsca i musiałem wiele zdjęć z telefonu wywalać bo brakowało miejsca.
Teraz jeżeli chcesz je władować do aplikacji Photos to masz 2 wyjscia. Albo zrobić tak że kopiują się do biblioteki, wtedy możesz skasować oryginały z dysku bo one będą w bibliotece, albo nie kopiować i kazać aplikacji Photos korzystać ze zdjęć w oddzielnym katalogu. Takie rozwiązanie jest i tak kiepskie bo oprócz zdjęć, Photos zrobi mnóstwo miniatur które będą zajmować kilka GB.
Możesz też te zdjęcia posegregowane w katalogi przegrać na dysk zewnętrzny.
To wiem- nie korzystam w ogóle na macu z programu Zdjęcia. Trzymam najpotrzebniejsze zdjęcia w katalogach i używam programu LilyView do przeglądania. Czasem na potrzeby pokazu sladjów, który fajnie działa w "Zdjęciach" importuję jakiś katalog (w ustawieniach mam wyłączone kopiowanie do biblioteki) po zrobieniu pokazu slajdów wywalam te zdjęcia z aplikacji wraz z miniaturkami, i zdjęcia nadal leżą w katalogu na dysku.
BTW, 1000 zdjęć z jednego wyjazdu..... miej litość nad teściem ;-)))
Spokojnie nie chcę pokazywać mu wszytskiego- chcę za to mieć wszytsko w pełnej jakości na dysku zewnętrznym a w telefonie chcę mieć wszytsko, ale w miniaturkach- taki zbieracz ze mnie;)