Ponowna instalacja systemu
Napisano 24 października 2014 - 19:27
Napisano 24 października 2014 - 19:51
"Nadinstalowanie" (zainstalowanie bez kasowania danych) OS X nie wykasuje danych.
- - - Połączono posty - - -
"na czysto" z definicji oznacza "zrobić format dysku i zainstalować system na nowo", więc siłą rzeczy format wykasuje wszystko.
"Nadinstalowanie" (zainstalowanie bez kasowania danych) OS X nie wykasuje danych.
- - - Połączono posty - - -
Ale zawsze backup jest wskazany

Napisano 24 października 2014 - 19:57
Napisano 24 października 2014 - 20:04
Napisano 02 listopada 2014 - 09:58
Napisano 02 listopada 2014 - 11:02
Tu masz dwa rozwiązania, może zadziałają, może nie. https://discussions....tart=0&tstart=0 Jedno proponuje naprawę uprawnień ale z Narzędzia Dyskowego uruchomionego z Partycji Recovery. Drugie rozwiązanie - okazuje się że do Smart Mailboxów Mail używa Spotlight. Więc po pierwsze trzeba poczekać na zakończenie indeksowania, po drugie może ci po prostu nie indeksuje dysku. Sprawdź obecność pliku .metadata_never_index. W linku to opisane jest.Nie pomogło. Co zrobić, żeby odzyskać funkcjonalność inteligentnych skrzynek pocztowych?
Napisano 02 listopada 2014 - 22:53
Napisano 02 listopada 2014 - 23:05
No tak, jak mogłem się nie domyśleć, że chodzi o plusa.Trochę nie do końca o to chodzi. Skrzynki można założyć i nawet działają, ale brakuje tego plusa, który umożliwia dodawania nowych kryteriów sortowania.
Napisano 30 listopada 2014 - 20:13
Napisano 06 grudnia 2014 - 13:32
Zainstalowałem Yosemite jako nakładkę na Mavericks i mój Mac bardzo przymulił.
Postanowiłem zainstalować na czysto i przegrać potrzebne rzeczy z dysku,teraz wszystko gra.
Pytanie do was koledzy,czy ktoś wie jak przywrócić wszystkie wiadomości ( bardzo mi na tym zależy ) z Time Machine na czysty system.
Pozdrawiam i liczę na pomoc.
WIDZEW ŁÓDŹ 1910 & RUCH CHORZÓW 1920
- Macbook Pro 13'' Mid 2012 iPhone 5s 32GB White +JB iPad Air 32 GB White WiFi +JB
Napisano 01 stycznia 2015 - 13:27
Mam do Was trochę głupie pytanie, ale w kwestii Maca jestem kompletnie zielony i chciałbym się upewnić czy na pewno wszystko zrobiłem dobrze. Wczoraj pobrałem aplikację 'boom' ze strony softonic, niestety nie przemyślałem, że może być to jakieś złe źródło no i niestety zaraz po zainstalowaniu zaczął się problem. Safari wywaliło błąd "program safari nieoczekiwanie zakończył pracę" i tak w kółko, restarty komputera nic nie pomagały, w trybie bezpiecznym safari uruchamiało się ale czyszczenie danych witryn itp. nic nie dawało. Jako, że jeszcze nie miałem żadnych danych to na niczym mi nie zależało, więc wszedłem w tryb recovery (cmd+r na starcie) i najpierw wymazałem całą partycję a później wybrałem opcji instalacji OSX. Wszystko przebiegło pomyślnie, komputer działa (chyba) dobrze. No właśnie - czy na pewno wszystko zrobiłem jak trzeba i nie będę miał żadnych problemów?
edit: pytam bo po tej instalacji miałem więcej wolnego miejsca na dysku niż po wyjęciu z pudełka i mam wrażenie, że trochę szybciej procenty baterii mi uciekają.
Użytkownik Driff edytował ten post 01 stycznia 2015 - 13:41
Napisano 01 stycznia 2015 - 21:44
Przepraszam za post pod postem ale nie mogę już edytować poprzedniego. Z miejscem to już wiem o co chodzi - muszę zainstalować cały pakiet iWork od nowa. Natomiast nadal nie wiem czy coś się stało z baterią czy tylko mi się wydaje. Czy możliwe jest żeby taka instalacja systemu po wymazaniu całej partycji (w trybie recovery) coś namieszała z baterią? Według mnie powinno być nawet lepiej bo nowy system zainstalował się na czysto?
Napisano 01 stycznia 2015 - 22:53
Według mnie powinno być nawet lepiej bo nowy system zainstalował się na czysto?
Po instalacji Spotlight indeksuje pliki w tle, icon services zapisuje ikony, itd. więc komp jest obciążony. Sprawdź za jakiś czas po nowym naładowaniu.
Użytkownik ciotka_paszczaka edytował ten post 01 stycznia 2015 - 22:58
Nie czytam prywatnych wiadomości.
Napisano 03 stycznia 2015 - 17:30
Pozdrawiam!
Napisano 03 stycznia 2015 - 17:40
System nie zostanie zainstalowany "na czysto", to chyba logiczne.
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Napisano 05 stycznia 2015 - 02:12
A jak zostanie zainstalowany Twoim zdaniem jeśli nie "na czysto"? Posiadając dysk 1TB po wykasowaniu całej partycji, na dysk zotaje przywrócone ok. 998,5~ GB, więc coś stanowi tą brakującą resztę do pełnego 1TB. Oprę się na przykładzie tego filmiku:
Na 1:50 widać jak gościu kasuje partycję dysku, ja pytam czy byłoby źle gdybym zaznaczył i wykasował nie partycję, tylko to wyżej - cały dysk. Na każdym jednym filmiku o kasowaniu dysku tak właśnie to wygląda, ale przed chwilą znalazłem jeden (filmik), gdzie youtuber czyści całość na 2:20:
Jaka jest różnica? Jak oglądałem parę nagrań to niektórzy tłumacząc, mówili nawet żeby wybrać partycję, nie cały dysk.
Użytkownik Igito edytował ten post 05 stycznia 2015 - 02:13
Napisano 05 stycznia 2015 - 14:35
Aj, nie doczytałem i byłem pewien, że napisałeś 'jakbym nie wymazał' ;-)
Wybierz partycję, jeśli masz oprócz niej jakieś inne i nie chcesz stracić z nich danych. Jak Ci nie robi, to żadna różnica - przy wybraniu całego dysku zostanie stworzona nowa tablica partycji z - defaultowo - jedną partycją.
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Napisano 05 stycznia 2015 - 14:39
Co stałoby się jeśli chcąc zainstalować system "na czysto", nie wymazałbym partycji dysku tylko cały dysk twardy?
Nie ma żadnej różnicy podczas instalowania nowego systemu.
Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl
ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków
kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91
Napisano 06 stycznia 2015 - 03:56
Bardzo Wam dziękuję za odpowiedź! : )
Użytkownik Igito edytował ten post 06 stycznia 2015 - 03:56
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych