Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

Apple Pay - działa w Polsce! :-)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
993 odpowiedzi w tym temacie

#201 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 15 listopada 2017 - 20:22

Bredzisz.

Banki które mają odpowiednie tokenizacje mają łatwiej. Nie wiem co dokładnie trzeba jeszcze zrobić ale tokenizacja to pierwszy krok i mam wrażenie jeden z trudniejszych. Potem trzeba zaakceptować warunki Apple (bo negocjacje z nimi nie mają sensu) i w sumie tyle. Wiadomo że technicznie coś jeszcze trzeba zrobić ale nie sądzę by polskie banki nie były na to gotowe.

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#202 Tomzik87

Tomzik87
  • 1 015 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 15 listopada 2017 - 20:48

skąd wiesz, ze był błąd ?

Bo tym się zajmuję:)

#203 alucky

alucky
  • 186 postów

Napisano 15 listopada 2017 - 20:50

Bo tym się zajmuję :)

To w czym był błąd?

#204 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 15 listopada 2017 - 21:48

Bredzisz.

Chyba Ty.

MacBook Air M2 - iPad Pro M2 - iPhone 15 Pro MAX - Garmin Epix2 PRO - AirPods 2 PRO 

#205 Kardas

Kardas
  • 557 postów

Napisano 16 listopada 2017 - 09:59

Chyba Ty.

Niestety ale koledzy mają rację. Bredzisz :)

Wprowadzenie apple pay to nie jest prosta rzecz jak wydanie nowej karty. 

Użytkownik Kardas edytował ten post 16 listopada 2017 - 10:00

MacBook Pro 2020 i5 2.0 / 16GB / 512GB + Iphone 12 + AppleTv 4K + Airport Express

#206 towal

towal
  • 832 postów
  • SkądSRC

Napisano 16 listopada 2017 - 10:01

Mocne argumenty. Ostatnie takie słyszałem jak byłem w 5 klasie.

#207 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 listopada 2017 - 10:03

W każdym temacie ma mocne argumenty.
Gdyby to była taka prosta rzecz to by już cała Europa miała płatności, przecież niby TYLKO wystarczyło by się dogadać z Apple o prowizje.

#208 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 16 listopada 2017 - 10:34

Jezu ja to was nie rozumiem. Nasz rynek jest jednym z najbardziej rozwiniętych jeśli chodzi o płatności zbliżeniowe i dobrze o tym wiemy. Można poczytać branżowe wpisy i dojść jasno do wniosku że te banki które mają tokenizacje są gotowe. Niemniej wciąż argument że gdyby to było takie proste to wszyscy by mieli. Moim zdaniem to błędny tok rozumowania bo decyzja o wprowadzeniu nie zależy od banków. Tak notabene to również argument z wyższej półki. Podobnie jak "bredzisz" Jak chcecie prowadzić rozsądną dyskusję podajcie za i przeciw. Wracając do tematu. Banki mogą jedynie zachęcać Apple nic więcej. Jak wspomniał również Apple ma swoje prowizje i negocjacje z nimi sensu nie mają więc albo się akceptuje warunki albo nie. 

Decyzje podejmuje Apple. W końcu oni coś od siebie również muszą dać. Choćby wsparcie techniczne i takie tam. Potem banki mogą chcieć wspierać Apple Pay bądź nie. Jakieś techniczne sprawy do tego dochodzą ale akurat polski rynek jest z nimi oswojony. 

Użytkownik kristof461 edytował ten post 16 listopada 2017 - 10:35

#209 towal

towal
  • 832 postów
  • SkądSRC

Napisano 16 listopada 2017 - 13:16

BZ WBK jest gotowy na Apple pay, ostatnio tak mówili. Problem rzeczywiście może być w prowizjach.

#210 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 16 listopada 2017 - 16:47

Niestety ale koledzy mają rację. Bredzisz :)
Wprowadzenie apple pay to nie jest prosta rzecz jak wydanie nowej karty.

Większość banków w Polsce jest gotowa na Apple Pay. Problemem jest tylko apple któremu poki co nie zależy na polskim rynku.

W każdym temacie ma mocne argumenty.
Gdyby to była taka prosta rzecz to by już cała Europa miała płatności, przecież niby TYLKO wystarczyło by się dogadać z Apple o prowizje.

Masz jakiś problem? Gdyby apple chciał to by już cała Europa miała Apple Pay, ale nie chce.

MacBook Air M2 - iPad Pro M2 - iPhone 15 Pro MAX - Garmin Epix2 PRO - AirPods 2 PRO 

#211 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 884 postów
Napisano 16 listopada 2017 - 16:55

Masz jakiś problem? Gdyby apple chciał to by już cała Europa miała Apple Pay, ale nie chce.

Żal d*** ściska, jak się czyta takie brednie. "Apple nie chce". Według Twojej teorii, pieniądze po prostu leżą na ulicy, nikogo to nic nie kosztuje, bo wszyscy są od dawna gotowi, ale Apple nie chce się po nie schylić.

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 16 listopada 2017 - 16:56

#212 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 listopada 2017 - 17:10

Widocznie Apple ma w nosie większe zyski. Tego jeszcze nie słyszałem. :D

#213 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 16 listopada 2017 - 18:42

Widocznie Apple ma w nosie większe zyski. Tego jeszcze nie słyszałem. :D

Zastanów się dlaczego apple nie wprowadza Apple Pay np w Polsce. Trochę Ci pomogę. Po pierwsze same nie jest gotowe na wprowadzenie na raz wszędzie usługi, po drugie już to kiedyś było omawiane Polacy mało kasy udają w AOS. Problemem nie jest Polski bank a apple. Nie tylko o zyski chodzi.

Żal d*** ściska, jak się czyta takie brednie. "Apple nie chce". Według Twojej teorii, pieniądze po prostu leżą na ulicy, nikogo to nic nie kosztuje, bo wszyscy są od dawna gotowi, ale Apple nie chce się po nie schylić.

Ja nie powiedziałem że nikogo to nic nie kosztuje. Nie dodawaj mi słów których nie powiedziałem. Google zrobiło to bez większego kłopotu dlaczego? Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę. I tyle w temacie. Wg. Ciebie pisze brednie a skoro tak uważasz to uzasadnij to konstrukcyjnie.

Zacytuje:

Podczas konferencji prasowej, Artur Pawłowski, dyrektor obszaru marketingu detalicznego i rozwoju oferty w BZ WBK oświadczył, że bank, który oferuje już wsparcie dla płatności HCE i Android Pay, prowadzi zaawansowane rozmowy nad wprowadzeniem trzeciej najważniejszej metody płatności mobilnych.

Prowadzi rozmowy nad wprowadzeniem a nie wdrozeniem. Bo system jest gotowy.

Użytkownik EMU edytował ten post 16 listopada 2017 - 18:46

#214 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 16 listopada 2017 - 20:40

Jeśli piszesz ze wprowadzenie tego typu usługi to jest blachostka dla banku, to nie widzę potrzeby komentowania szerzej niż „bredzisz” bo widać ze nie masz pojęcia o czym piszesz, jak wyglada i ile trwa wprowadzanie nowego produktu w dużej firmie, a w szczególności w banku, który wręcz pływa w wymaganiach formalno-prawno-bezpieczenstwowych.

#215 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 16 listopada 2017 - 21:01

Pisze błachostki bo system przynajmniej 3 banków w Polsce jest na to już gotowy. Kwestia tylko i wyłącznie podpisania umowy z apple.

Użytkownik EMU edytował ten post 16 listopada 2017 - 21:02

#216 Kardas

Kardas
  • 557 postów

Napisano 16 listopada 2017 - 21:41

A skąd to wiesz? Podaj źródło? Skąd wiesz że przynajmniej 3 banki są na to gotowe? Już był tu taki jeden który upierał się na konkretnej dacie wprowadzenia AP.

3ciego będzie w PL. Nie mogę zdradzić źródła. pozdr

Właśnie o tym piszę.

Użytkownik Kardas edytował ten post 16 listopada 2017 - 21:41

MacBook Pro 2020 i5 2.0 / 16GB / 512GB + Iphone 12 + AppleTv 4K + Airport Express

#217 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 16 listopada 2017 - 22:11

Ja nie będe mówił o żadnej dacie, nie będę robił tez żadnych nadzeji. O bankach wiem i tyle. Ja wiem o 3 tu na forum padało więcej, zdaje się 5 banków. Wystarczy czytać i słuchać managerów tych banków i wszystko będzie jasne. Przytoczyłem wyżej post takiego właśnie managera.

#218 Kardas

Kardas
  • 557 postów

Napisano 17 listopada 2017 - 07:25

O bankach wiem i tyle.

Przytoczyłem wyżej post takiego właśnie managera.

Siejesz zamęt na tym forum i tyle. Gówno wiesz i piszesz farmazony.

Użytkownik Kardas edytował ten post 17 listopada 2017 - 07:26

• Molimo lubi to

#219 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 17 listopada 2017 - 09:52

Ci którzy uważają że brak Apple Pay w Polsce jest spowodowany nieprzygotowaniem polskiego rynku i banków są moim zdaniem w błędzie. Nie wiem czy macie doświadczenie w jakimkolwiek biznesie. Powiem wam jedną rzecz z własnego doświadczenia. Odzież sportowa do jednego ze sportów na licencji Marvela. Każdy dzieciak chciałby takie. Ale producent ograniczył to do kilku krajów. Nas pod uwagę nie wziął. Na pytanie dlaczego odpowiada "za małe zyski". Cóż z Apple jest to samo. Pamiętajcie że Apple jak wspomniałem musi do Apple Pay prowadzić wsparcie techniczne nie tylko dla banków ale i użytkowników sprzętów. To generuje koszty. 

Nie twierdzę że odpalenie Apple Pay następuje z dnia na dzień. Wszystkie aspekty prawne itp wiadomo trzeba załatwić. Choć wciąż to Apple jest odpowiedzialne za tę usługę nie banki. Poza tym kto jak kto. Polskie banki wiedzą co to płatności mobilne itp więc dla nich to naprawdę nie jest problem. Zwłaszcza dla tych którzy mają odpowiednie tokenizacje (mówię o niej nie pierwszy raz ale mam wrażenie że większość nawet nie wie co to). Wtedy od strony technicznej banki są gotowe. Poczytajcie na branżowych portalach a nie tylko tutaj. Jeśli uważacie inaczej to cóż wasza sprawa. Biznes jest biznes. Wam może się wydaje że dla Apple to czysty zysk a w rzeczywistości nie jest to takie piękne.

P.S. Nie będę bronił tych którzy mają podobne zdanie do mojego i atakował reszty. Ale miło byłoby poczytać argumenty a nie "bredzisz" "siejesz zamęt gówno wiesz". To nie są argumenty (a jeśli już to takie na poziomie podstawówki) a jedynie agresywniejsza próba pokazania że ma się racje.

Użytkownik kristof461 edytował ten post 17 listopada 2017 - 10:02

• EMU lubi to

#220 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 17 listopada 2017 - 12:28

Siejesz zamęt na tym forum i tyle. Gówno wiesz i piszesz farmazony.

Twoje jedyne argumenty to siejesz zamęt? Gratuluje, ale mam wrażenie że jesteś "dzieciakiem" który lubi sobie popłakać jak ktoś ma inne zdanie niż Ty. Skoro uważasz inaczej niż ja lub inni którzy uważają podobnie to napisz swoje argumenty. Pisanie że "gówno wiesz i piszesz farmazony" to Twoja wizytówka i o Tobie źle świadczy. Nic więcej po za głupim tekstem nie wnosisz do dyskusji. 

Ci którzy uważają że brak Apple Pay w Polsce jest spowodowany nieprzygotowaniem polskiego rynku i banków są moim zdaniem w błędzie. Nie wiem czy macie doświadczenie w jakimkolwiek biznesie. Powiem wam jedną rzecz z własnego doświadczenia. Odzież sportowa do jednego ze sportów na licencji Marvela. Każdy dzieciak chciałby takie. Ale producent ograniczył to do kilku krajów. Nas pod uwagę nie wziął. Na pytanie dlaczego odpowiada "za małe zyski". Cóż z Apple jest to samo. Pamiętajcie że Apple jak wspomniałem musi do Apple Pay prowadzić wsparcie techniczne nie tylko dla banków ale i użytkowników sprzętów. To generuje koszty. 

Nie twierdzę że odpalenie Apple Pay następuje z dnia na dzień. Wszystkie aspekty prawne itp wiadomo trzeba załatwić. Choć wciąż to Apple jest odpowiedzialne za tę usługę nie banki. Poza tym kto jak kto. Polskie banki wiedzą co to płatności mobilne itp więc dla nich to naprawdę nie jest problem. Zwłaszcza dla tych którzy mają odpowiednie tokenizacje (mówię o niej nie pierwszy raz ale mam wrażenie że większość nawet nie wie co to). Wtedy od strony technicznej banki są gotowe. Poczytajcie na branżowych portalach a nie tylko tutaj. Jeśli uważacie inaczej to cóż wasza sprawa. Biznes jest biznes. Wam może się wydaje że dla Apple to czysty zysk a w rzeczywistości nie jest to takie piękne.

P.S. Nie będę bronił tych którzy mają podobne zdanie do mojego i atakował reszty. Ale miło byłoby poczytać argumenty a nie "bredzisz" "siejesz zamęt gówno wiesz". To nie są argumenty (a jeśli już to takie na poziomie podstawówki) a jedynie agresywniejsza próba pokazania że ma się racje.

Zgadzam się w 100% z Twoim zdaniem, mam podobne zdanie.

Odnoszę wrażenie że co po niektórzy ludzie na tym forum opierają swoją wiedzę tylko i wyłącznie o forum i jeśli ktoś napisz że coś jest nieprawdą to faktycznie staje się nieprawdą. 

#221 Janusz MB

Janusz MB
  • 851 postów

Napisano 17 listopada 2017 - 14:11

Można poczytać branżowe wpisy i dojść jasno do wniosku że te banki które mają tokenizacje są gotowe. Niemniej wciąż argument że gdyby to było takie proste to wszyscy by mieli.

A co trudnego w wynajęciu powierzchni sklepowej i otwarciu "salonu" Apple Store? 

#222 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 17 listopada 2017 - 14:31

A co ma do tego salon Apple? Sorry ale nie rozumiem. 

#223 sevecc

sevecc
  • 773 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 17 listopada 2017 - 14:35

no i po co się spieracie? Apple ma Polskę w dupie (Apple Pay, Siri, predykcja, News itp) więc jak dostaną zatwardzenia to dopiero sobie o nas może przypomną :D

• imrik lubi to

iPhone 13 Pro Max /  Watch S4 / MacBook Pro 2020 / iPad Air 4th gen.

#224 Kardas

Kardas
  • 557 postów

Napisano 17 listopada 2017 - 15:37

Twoje jedyne argumenty to siejesz zamęt? Gratuluje, ale mam wrażenie że jesteś "dzieciakiem" który lubi sobie popłakać jak ktoś ma inne zdanie niż Ty. Skoro uważasz inaczej niż ja lub inni którzy uważają podobnie to napisz swoje argumenty. Pisanie że "gówno wiesz i piszesz farmazony" to Twoja wizytówka i o Tobie źle świadczy. Nic więcej po za głupim tekstem nie wnosisz do dyskusji.

Wiek dziecięcy już dawno mam za sobą. Wiesz czym się różnimy? Ja gówno wiem na temat usługi apple pay w Polsce dlatego nie piszę tutaj farmazonów i nie wymyślam. Ty natomiast też gówno wiesz i piszesz że wprowadzenie AP to jak wydanie karty i że 3 banki w Polsce są przygotowane na AP. Kiedy pytam o źródło to odpowiadasz, cytuję: "wiem i tyle". Już był tutaj taki troll który twierdził że AP w Polsce ruszy 3 listopada.

no i po co się spieracie? Apple ma Polskę w dupie (Apple Pay, Siri, predykcja, News itp) więc jak dostaną zatwardzenia to dopiero sobie o nas może przypomną :D

Spokojnie. Ja jestem przekonany że kiedyś w końcu AP zawita do Polski. AP nie ma jeszcze dużo liczących się krajów, tak jak na przykład Niemcy, Norwegia czyli dwa zdecydowanie bardziej zamożne kraje od naszego. Widać wyraźnie że w Europie Apple wprowadza swoje usługi tak jakby od zachodu na wschód. Dopiero co apple pay zaczął obowiązywać w Szwecji i Finlandii. Póki co żaden kraj w naszym rejonie europy środkowej tej usługi jeszcze nie ma, nawet tak bogate Niemcy. Kiedyś pewnie przyjdzie czas na nasz region.
https://www.apple.co...lity/#apple-pay

Użytkownik Kardas edytował ten post 17 listopada 2017 - 15:44

• EMU lubi to

#225 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 17 listopada 2017 - 16:01

Kardas tylko ja dałem z imienia i nazwiska managera banku dałem wypowiedz o Apple Pay. A Ty się jak sam mówisz nie znasz ale podważa moje zdanie i zdanie managera banku. Gratuluje;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych