Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

Apple Pay - działa w Polsce! :-)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
993 odpowiedzi w tym temacie

#376 Sebosz

Sebosz
  • 4 178 postów

Napisano 03 maja 2018 - 21:44

Orientujecie się czy jak wejdzie Apple Pay, to będę mógł dodać normalnie nasze polskie karty lojalnościowe jak w Google Pay? Np Tesco, Payback itd?

A to nie działa przypadkiem niezależnie od Apple Pay? Ja kartę Starbucksa mam normalnie dodaną.

iPhone 13 Pro Max • MacBook Pro (16" 2021 M1 Max) • iPad Pro 11" • 2x HomePod mini • AirPods Pro/Solo Pro • Watch Series 6

#377 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2 064 postów
  • SkądRzym

Napisano 03 maja 2018 - 22:01

A to nie działa przypadkiem niezależnie od Apple Pay? Ja kartę Starbucksa mam normalnie dodaną.

Tak. Flixbus też dodaje bilety do Apple Watch

#378 madhunt3r

madhunt3r
  • 2 530 postów

Napisano 03 maja 2018 - 22:30

To jak mam dodać np kartę Payback, bądź kartę Tesco które można dodać w Google Pay? Nic nie da zeskanować.

EDIT: nie mówcie ze muszę mieć aplikacje dana, która na dodatek ma obsługę Walleta, przecież to bez sensu, na Gpay da radę :P

Użytkownik madhunt3r edytował ten post 03 maja 2018 - 22:44

iPhone 11 Pro Max | Macbook Air 13

#379 Sebosz

Sebosz
  • 4 178 postów

Napisano 03 maja 2018 - 23:27

Gpay rządzi się swoimi zasadami - to chyba kwestia tego czy dana firma dogada się z Apple i umożliwi obsługę swoich kart przez Wallet.

Użytkownik Sebosz edytował ten post 03 maja 2018 - 23:28

iPhone 13 Pro Max • MacBook Pro (16" 2021 M1 Max) • iPad Pro 11" • 2x HomePod mini • AirPods Pro/Solo Pro • Watch Series 6

#380 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 04 maja 2018 - 01:14

Nieprawda. Nikt się z nikim nie musi co do czegokolwiek dogadywać.

Dla jasności:

- Wallet przechowuje tylko i wyłącznie "rzeczy" w specjalnym, zaprojektowanym przez Apple formacie.

- Specyfikacja formatu nie jest tajemnicą. Jest dobra dokumentacja na portalu deweloperskim Apple.

- "Rzeczami" mogą być karty lojalnościowe, bilety lotnicze czy do kina i tym podobne.

- Zatem taka karta lojalnościowa, bilet czy cokolwiek innego musi być przygotowane w formacie wspieranym przez iOS.

- Może być zainstalowane z Safari, z MMS/iMessage, Maila lub z Appki. Pewnie to nie są jedyne sposoby.

- Każdy może stworzyć appkę czy jakikolwiek inny mechanizm dystrybucji "rzeczy" Wallet, który jakąś "rzecz" serwuje iOSowi, tak by aplikacja Wallet zgłosiła się jako ta do obsługi tego czegoś. Nie trzeba się z nikim w żaden sposób dogadywać.

Celem Wallet NIE jest zastąpić portfel. Ta funkcjonalność jest stworzona do obsługi interaktywnych kart i biletów.

Dlatego nie ma tam funkcjonalności "skanowania" różnych kart. 

To co może być tutaj konfundujące to fakt, że tak się składa że Apple Pay wykorzystuje Wallet jako część swojego interfejsu (wybór kart płatniczych aktywowanych w Apple Pay) i Apple zdecydowało się dać możliwość skanowania kart płatniczych jako jedną z form wprowadzania kart do Apple Pay. Nie mylcie jednak kart płatniczych widocznych w Wallet z kartami lojalnościowymi i innymi takimi. Karta płatnicza nie jest tak na prawdę zapisana w Wallet, ona tam tylko jest widoczna.

"Rzeczy" wallet mają tą fajną właściwość, że mogą być interaktywne w pewnym zakresie, ale wymaga to backendu po stronie usługodawcy - jakiegoś serwera z którym karta zachowana na urządzeniu "gada" po przygotowanym przez usługodawcę API. Jednakże jakaś "logika" tego procesu musi pozostać na urządzeniu i tutaj wkracza Appka która wykonuje tą całą "logikę" - uwierzytelnia użytkownika, "gada" z serwerem, etc. To co widać w Wallet jest tylko reprezentacją.

Na przykład karta lojalnościowa w Wallet może wyświetlać aktualną ilość zdobytych punktów w programie lojalnościowym, bilet lotniczy pokazywać aktualny bramkę na lotnisku, etc. Mogą być też zakodowane informacje GPS i telefon czy zegarek sam wyświetli "rzecz" wallet gdy będziemy we właściwym miejscu. "Rzeczy" mogą wyświetlać różne kody kreskowe czy QR celem zeskanowania, etc.

Payback ma aplikację, ale nie chciało im się zakodować funkcjonalności Wallet. Dlaczego? Pytanie do Payback. Może nie chciało im się przygotowywać backendu pod tak niewiele osób, może musieliby za dużo wydać na dystrybucje czytników obsługujących ekrany LCD, a może wolą by klienci korzystali z aplikacji i oglądali oferty za które płacą im reklamodawcy? Kij wie, ale na pewno jest to uzasadnione biznesowo.

Są na App Store appki pozwalające przechowywać wersje cyfrowe różnych kart lojalnościowych i innych takich bzdetów i mają z reguły funkcję eksportu do Wallet (na przykład Stockard), ale rzeczywistość jest taka że jeśli jakaś sieć pralni, marketów czy innych stacji benzynowych czy lojalnościówek jeszcze tego nie prowadziła to są ku temu powody - nie jest to ładnie obsługiwane z ekranu telefonu.

Użytkownik imrik edytował ten post 04 maja 2018 - 01:19

• Sebosz i Krzyssp2 lubią to

#381 winmaciek

winmaciek
  • 6 743 postów
Napisano 04 maja 2018 - 01:20

Dokładnie tak jest. Karty lojalnościowe itp. to coś zupełnie innego niż Apple Pay. Np. swego czasu np. Politico zrobiło kartę, która pobierała na bieżąco informacje o postępie referendum odnośnie Brexitu. To był taki eksperyment, IMO całkiem fajny.
  • MasterM lubi to

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#382 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2 064 postów
  • SkądRzym

Napisano 04 maja 2018 - 10:51

Ciekawy jestem dlaczego nie działa jescze strona o Apple Pay. W przypadku Brazylii strona działała już na drugi dzień. W przypadku innych krajów tez hulały kilka miesięcy wcześniej.

#383 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 04 maja 2018 - 11:14

Ciekawy jestem dlaczego nie działa jescze strona o Apple Pay. W przypadku Brazylii strona działała już na drugi dzień. W przypadku innych krajów tez hulały kilka miesięcy wcześniej.

Może kwestia języka. W końcu z jakiegoś powodu uznawany jest za jeden z trudniejszych a w dodatku tylko my się nim posługujemy ;) 

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#384 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2 064 postów
  • SkądRzym

Napisano 04 maja 2018 - 11:39

Może kwestia języka. W końcu z jakiegoś powodu uznawany jest za jeden z trudniejszych a w dodatku tylko my się nim posługujemy ;)

Nie wiem czy kwestia języka bo Norwegia też nie ma. Może jeszcze negocjują coś :)

#385 madhunt3r

madhunt3r
  • 2 530 postów

Napisano 04 maja 2018 - 19:19

Czy to prawda ze za sprawa autoryzacji wcześniejszej twarzą, bądź palcem, nie będziemy musieli podawać już kodu pin przy transakcjach powyżej 50 zł?

#386 winmaciek

winmaciek
  • 6 743 postów
Napisano 04 maja 2018 - 21:15

Na 99% nie. W Irlandii regularnie korzystam z Apple Pay i odcisk palca (a jak korzystam z Apple Watch, to nawet nie) zawsze wystarcza.
Chyba w Stanach były czasem takie akcje, że płacisz Apple Pay, a terminal prosi o podpis, ale to jułesej, tego nie ogarniesz.
  • MasterM lubi to

#387 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2 064 postów
  • SkądRzym

Napisano 04 maja 2018 - 21:28

Nie wiem czy to nie zależy od regulacji danego państwa. U nad jednoznacznie mówią, że pin jest wymagany od 50 zł. Słyszałem gdzieś, że złożono wniosek do NBP o podwyższenie tej kwoty. 

Użytkownik krzysztofsds edytował ten post 04 maja 2018 - 21:29

#388 madhunt3r

madhunt3r
  • 2 530 postów

Napisano 05 maja 2018 - 06:30

No to po co w takim razie ta biometria i autoryzacja po raz drugi? Wyczytałem na Twitterze ze nie trzeba:

https://twitter.com/...1277512704?s=21

#389 Emej

Emej
  • 1 161 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 maja 2018 - 07:01

To chyba zależy już od banku, jak to ustawią. Poza tym, żeby teraz płacić Apple Pay trzeba mieć np. boon w Irlandii, a tam limity do konieczności wprowadzenia PIN są odpowiednio wyższe (np. £30 w UK). Obstawiam, że w Polsce powyżej 50zł trzeba będzie jednak PIN wpisać.

Użytkownik Emej edytował ten post 05 maja 2018 - 07:01

MBP Retina 15 2014 | iP X Space Gray | Apple Watch S4 | Airpods Pro

#390 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2 064 postów
  • SkądRzym

Napisano 05 maja 2018 - 07:14

Jeszcze trochę i sprawdzimy na własnej skórze :D Ja Boon właśnie zamknąłem bo będziemy mieć u nas, ale też juz chcieli mi miesięczne opłaty naliczać. 

#391 bf7a1f7821

bf7a1f7821

Trancex

• 597 postów

Napisano 05 maja 2018 - 09:05

W revolut jak doladowywujesz konto karta z mbanku, to już nie ma dodatkowej autoryzacji nie ważne jaka kwotę zasilasz. To już takie dobre nie jest, dlatego płacąc Apple Pay kwota powyżej 50zl powinno moim zdaniem wpisać się pin.

IP XS Max | MacBook Pro 2020 | Ipad Air2 | AW 4 SS

#392 madhunt3r

madhunt3r
  • 2 530 postów

Napisano 05 maja 2018 - 09:10

Ale masz wcześniejsza autoryzujące twarzą, bądź palcem wiec po co archaiczny pin? Wiec po co ta biometria w Apple Pay?

#393 Emej

Emej
  • 1 161 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 maja 2018 - 09:21

Tu jest całkiem nieźle wyjaśnione:

https://support.appl.../pl-pl/ht207435

https://support.appl.../pl-pl/HT202527

Myślę, że ostatecznie wszystko zależy od tego, co ustawi bank i czy sprzedawcy terminal obsługuje wspomniane CDCVM.

Użytkownik Emej edytował ten post 05 maja 2018 - 09:29

MBP Retina 15 2014 | iP X Space Gray | Apple Watch S4 | Airpods Pro

#394 adst

adst
  • 109 postów

Napisano 06 maja 2018 - 17:05

Fragment listu od BGŻ BNP:

"(...) w celu zapewnienia Państwu możliwości korzystania z nowych funkcjonalności i udogodnień, takich jak płatność mobilna BLIK i metoda szybkiej płatności Google Pay (...). Już wkrótce wdrożone zostaną kolejne usługi dla użytkowników dokonujących płatności zbliżeniowych."

Może i w BGŻ się pojawi :)

#395 Demos

Demos
  • 139 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 07 maja 2018 - 21:36

Nie jest to kwestia języka, bo od dawna mają gotową stronę w PL - parę razy przez przypadek ją udostępnili i było bum, że Apple Pay w Polsce. ;P 

MacBook Pro 13,3' 128GB 2017 | Magic Mouse 2 iPhone 14 Pro Max Deep Purple 256GB | Apple Watch UltraAirPods Pro | 

#396 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2 064 postów
  • SkądRzym

Napisano 07 maja 2018 - 21:44

Nie jest to kwestia języka, bo od dawna mają gotową stronę w PL - parę razy przez przypadek ją udostępnili i było bum, że Apple Pay w Polsce. ;P

Ciekawie kiedy ;D Przecież to była robota Maksa Motyki

#397 nosferatu

nosferatu
  • 120 postów

Napisano 09 maja 2018 - 12:22

Jakoś w zeszłym roku, w październiku:

https://support.appl.../pl-pl/HT201469

była po polsku, dodałem sobie ten link do zakładek i obserwowałem daty zmian, rzeczywiście co pewien okres czasu dochodziło do aktualizacji daty, ale nie byłem w stanie stwierdzić co zostało zmienione. Możliwe, że to co widzimy na stronie, jest tylko fragmentem opublikowanych materiałów, a data aktualizacji dotyczy całej treści (także tej po polsku).

#398 alladyn21

alladyn21
  • 1 207 postów

Napisano 09 maja 2018 - 13:10

Są na App Store appki pozwalające przechowywać wersje cyfrowe różnych kart lojalnościowych i innych takich bzdetów i mają z reguły funkcję eksportu do Wallet (na przykład Stockard), ale rzeczywistość jest taka że jeśli jakaś sieć pralni, marketów czy innych stacji benzynowych czy lojalnościówek jeszcze tego nie prowadziła to są ku temu powody - nie jest to ładnie obsługiwane z ekranu telefonu.

Poskanowałem karty programem ale nigdzie nie widze opcji exportu do wallet'a

#399 winmaciek

winmaciek
  • 6 743 postów
Napisano 09 maja 2018 - 14:49

Poskanowałem karty programem ale nigdzie nie widze opcji exportu do wallet'a

Musisz otworzyć daną kartę i na dole w Stockard jest przycisk „Udostępnij kartę”. Wtedy pojawia się opcja dodania do Wallet. Aczkolwiek nie wszystkie muszą mieć taką opcję, np. dla Tesco ROI mam taką opcję, a dla PayBack już nie.

#400 escobol

escobol
  • 72 postów

Napisano 11 maja 2018 - 22:31

kolejny keynote 4 czerwca? :)

Widzac ostatni ruch w temacie - cos czuje ze 4 czerwca bedzie oficjalnie dostepne

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych