Kupiłem Huawei Watch 2 Sport LTE, bo mam drugi numer z którego korzystam w weekendy. Włożyłem SIMa do zegarka, żeby mieć drugie, niezależne od telefonu urządzenie. W czasie gdy zegarek ma połączenie Bluetooth z telefonem, dostaje wszystkie powiadomienia itd. Jeżeli je gubi, wtedy aktywuje kartę SIM i działa niezależnie. Płacę zbliżeniowo dzięki Google Pay, aplikacji która jest zainstalowana na zegarku - jest niezależna od telefonu - co korzystając z iOS jest konieczne. Z tego co się orientowałem - ale mogę być w błędzie - zegarki bez karty, łączą się z telefonem i korzystają z Google Pay na telefonie. Przez ostanie 1,5 roku korzystania z Androida - płacenie telefonem stało się dla mnie must have. Płacąc zegarkiem, jest jeszcze lepiej. Ja akurat mam nawyk zakładania zegarka - lub spania w nim (nie mówię o klasykach, które leżą w pudełku i czekają na okazje). W telefonie mam ustawione przekierowanie, jeżeli nie odbieram, idzie na zegarek. Ultra wygodne. Jeżeli masz jakieś pytania, wal śmiało.
EDIT: wklejam listę smartwatchy z "androbiedą" - bardzo przejrzysta - https://docs.google...._sfc/edit#gid=0
Rozumiem że masz 2 karty sim, sim-1 (telefon), sim-2 (zegarek). Teraz jak ktoś do ciebie pisze sms na sim-2 (zegarek) to w telefonie masz powiadomienie np: treść sms ?
Przekierowanie z telefonu masz zrobione na zegarek pomimo że w zegarku masz inną kartę sim ? (opłaty pewnie są naliczone jak za normalne połączenie).
Pytam bo potrzebuje dodatkową kartę sim, praktycznie tylko do sms a nie uśmiecha mi się rezygnować z iPhona na rzecz przykładowo S9 dual-sim.