Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

Apple Pay - działa w Polsce! :-)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
993 odpowiedzi w tym temacie

#301 kalvin

kalvin
  • 789 postów
  • SkądDE

Napisano 03 marca 2018 - 11:33

Kupiłem Huawei Watch 2 Sport LTE, bo mam drugi numer z którego korzystam w weekendy. Włożyłem SIMa do zegarka, żeby mieć drugie, niezależne od telefonu urządzenie. W czasie gdy zegarek ma połączenie Bluetooth z telefonem, dostaje wszystkie powiadomienia itd.  Jeżeli je gubi, wtedy aktywuje kartę SIM i działa niezależnie. Płacę zbliżeniowo dzięki Google Pay, aplikacji która jest zainstalowana na zegarku - jest niezależna od telefonu - co korzystając z iOS jest konieczne. Z tego co się orientowałem - ale mogę być w błędzie - zegarki bez karty, łączą się z telefonem i korzystają z Google Pay na telefonie. Przez ostanie 1,5 roku korzystania z Androida - płacenie telefonem stało się dla mnie must have. Płacąc zegarkiem, jest jeszcze lepiej. Ja akurat mam nawyk zakładania zegarka - lub spania w nim (nie mówię o klasykach, które leżą w pudełku i czekają na okazje). W telefonie mam ustawione przekierowanie, jeżeli nie odbieram, idzie na zegarek. Ultra wygodne. Jeżeli masz jakieś pytania, wal śmiało.

EDIT: wklejam listę smartwatchy z "androbiedą" - bardzo przejrzysta - https://docs.google...._sfc/edit#gid=0

Rozumiem że masz 2 karty sim, sim-1 (telefon), sim-2 (zegarek). Teraz jak ktoś do ciebie pisze sms na sim-2 (zegarek) to w telefonie  masz powiadomienie np: treść sms ? 

Przekierowanie z telefonu masz zrobione na zegarek pomimo że w zegarku masz inną kartę sim ? (opłaty pewnie są naliczone jak za normalne połączenie). 

Pytam bo potrzebuje dodatkową kartę sim, praktycznie tylko do sms a nie uśmiecha mi się rezygnować z iPhona na rzecz przykładowo S9 dual-sim. 

  MacBook Air 2020    iPhone 12    HomePod mini    Apple TV 4k   

#302 towal

towal
  • 832 postów
  • SkądSRC

Napisano 03 marca 2018 - 12:14

Rozumiem że masz 2 karty sim, sim-1 (telefon), sim-2 (zegarek). Teraz jak ktoś do ciebie pisze sms na sim-2 (zegarek) to w telefonie  masz powiadomienie np: treść sms ? 

Przekierowanie z telefonu masz zrobione na zegarek pomimo że w zegarku masz inną kartę sim ? (opłaty pewnie są naliczone jak za normalne połączenie). 

Pytam bo potrzebuje dodatkową kartę sim, praktycznie tylko do sms a nie uśmiecha mi się rezygnować z iPhona na rzecz przykładowo S9 dual-sim. 

Tak, mam dwa sim. Sim - 1 firmowy numer, sim - 2 weekendowy. Jeżeli ktoś pisze na zegarek, treść jest tylko i wyłącznie na zegarku. Przekierowanie mam zrobione z telefonu (sim-1) na zegarek (sim-2). Opłaty - bez zmian, po prostu forwarduje połączenie na inny numer. Sms-y na zegarku piszesz głosowo (OK google, wyślij wiadomość do kalvin "co słychać chłopie". Asystent głosowy jest po Polsku, nie działają wszystkie komendy - do tego potrzebny jest telefon z Androidem. Te podstawowe z dzwonieniem, sms itp. działają. Można pisać używając klawiatury na zegarku, jest to o dziwo wygodne mimo mikroskopijnych rozmiarów - działa też przeciąganie palcem - wtedy się nie pomylisz. Jeżeli nie ma to być główny telefon, a tylko dorywczy, wydaje mi się, że przyjmie się u Ciebie ten zegarek.

Użytkownik towal edytował ten post 03 marca 2018 - 12:14

• kalvin lubi to

#303 kalvin

kalvin
  • 789 postów
  • SkądDE

Napisano 03 marca 2018 - 20:47

EOT:

To wydaje się że właśnie takie rozwiązanie potrzebuje. :) A powiedz jeszcze jak trzyma bateria do 2 dni ? 

  MacBook Air 2020    iPhone 12    HomePod mini    Apple TV 4k   

#304 towal

towal
  • 832 postów
  • SkądSRC

Napisano 04 marca 2018 - 07:30

Bardziej półtora. W nocy mocno schodzi - pewnie ekran co chwilę się uruchamia podczas wiercenia się. Bateria porównywalna z telefonem czyli też dziennie trzeba naładować jak dużo używasz.

#305 gentelman

gentelman
  • 452 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 06 marca 2018 - 20:36

Zacząłem na telefonie służbowym, z androidem, uzywać andorid pay... Jest mi tym bardziej smutno, że "wspaniałe" apple jeszcze tego nam nie udostępnia. Ba, nawet podstawowy model samsunga J5 ma NFC... Trochę mnie te apple już nudzi.

Macbook Air | iPhone 13pro | Watch 7 | AirPods Pro

#306 DarioMario

DarioMario
  • 109 postów
  • SkądToruń-Starachowice

Napisano 07 marca 2018 - 06:50

Revolut Oficjalnie w Polsce z siedziba w Krakowie.... :)

#307 madhunt3r

madhunt3r
  • 2 530 postów

Napisano 10 marca 2018 - 11:35

http://thinkapple.pl/2018/03/10/apple-pay-w-polsce-2018/

Moze jutro, może pojutrze, może nigdy.

Użytkownik madhunt3r edytował ten post 10 marca 2018 - 11:35

• kristof461 lubi to

iPhone 11 Pro Max | Macbook Air 13

#308 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 10 marca 2018 - 17:24

Miał być koniec marca. Potem czerwiec a teraz koniec roku. Równie dobrze można powiedzieć ze do 2030 roku będzie. Choć w sumie to także niezbyt pewne.
A tak poza tym ciekaw jestem co takie PKO może zaoferować Apple. Ok wiemy ze wiele banków może nie być zainteresowane Apple Pay wiec taki Blik byłby spoko. Tyle ze Blik to nie jest wyłączna własność PKO wiec dlaczego to oni są tutaj głównym rozgrywającym. Chyb wszystkie banki będące udziałowcami powinny się wypowiadać

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#309 olo11

olo11
  • 165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 marca 2018 - 18:04

Żenujące, żeby wprowadzenie takiej usługi stanowiło aż taki problem...

MBP M1; iPhone 13 Pro; AirPods Pro

#310 DarioMario

DarioMario
  • 109 postów
  • SkądToruń-Starachowice

Napisano 10 marca 2018 - 18:31

To ile już trwaja rozmowy..??? Dwa lata jak miało wejść..??? :D  :D  :D  Naprawdę Żenada....

#311 Moongroow

Moongroow
  • 334 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 10 marca 2018 - 20:51

Apple Pay to kolejne życzenie nie do spełnienia jak polska siri ;)

#312 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 10 marca 2018 - 22:03

Dobrze wiemy ze Apple Pay jest blisko. Pytanie tylko czy czekają czy też chcieli może już wprowadzić ale takie PKO coś negocjuje. Z jednej strony co PKO może w starciu z Apple. Z drugiej może przekona ich do Blik ale jeszcze z innemu strony tak jak mówiłem. Nie tylko PKO jest właścicielem blik

#313 dredg

dredg
  • 2 452 postów
  • SkądVendin les Béthune

Napisano 10 marca 2018 - 22:36

Dla ciekawostki napisze, ze np we Francji jak weszlo apple pay to przez ponad rok tylko w jednym lub w dwoch bankach to dzialalo. Powoli zaczyna sie to zmieniac, ale w moim (crédit di nord) do tej pory ani slychu ani widu. Mam tez konto w orange bank w ktorym apple pay dziala.

#314 kpicard

kpicard
  • 94 postów

Napisano 10 marca 2018 - 23:37

A jak to jest w końcu z tym Revolutem i Apple Pay? Z tego co pamiętam to osoba odpowiedzialna za rozwój usługi w naszym kraju najpierw mówiła że do końca 2017 będzie Apple Pay w Polsce za pośrednictwem Revolut, potem okazało się, że miał na myśli że będzie działać dopiero jak Apple Pay wejdzie oficjalnie do Polski. Niech mnie ktoś poprawi jak się mylę. A jak jest w innych krajach? Tam Revolut obsługuje Apple Pay?

#315 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2 064 postów
  • SkądRzym

Napisano 10 marca 2018 - 23:58

A jak to jest w końcu z tym Revolutem i Apple Pay? Z tego co pamiętam to osoba odpowiedzialna za rozwój usługi w naszym kraju najpierw mówiła że do końca 2017 będzie Apple Pay w Polsce za pośrednictwem Revolut, potem okazało się, że miał na myśli że będzie działać dopiero jak Apple Pay wejdzie oficjalnie do Polski. Niech mnie ktoś poprawi jak się mylę. A jak jest w innych krajach? Tam Revolut obsługuje Apple Pay?

Nie obsługuje nigdzie. 

#316 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 884 postów
Napisano 11 marca 2018 - 10:12

Dobrze wiemy ze Apple Pay jest blisko.

Wishful thinking level pro.

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 11 marca 2018 - 10:14

#317 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 11 marca 2018 - 10:37

Wishful thinking level pro.

Nie żaden level Pro. Po prostu wiadomo że Apple wraz z polskimi bankami miało już konkretniejsze rozmowy. Dlatego mówię ze jest blisko. Teraz potrzebne są albo konkretniejsze ustalenia albo czekamy wyłącznie na decyzje Apple. Pamietajmy o czym chyba zbyt dużo osób zapomina ze decyzja o wprowadzeniu Apple Pay to nie jest zerowy koszt dla Apple. To im się musi opłacić.

#318 olo11

olo11
  • 165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 marca 2018 - 14:34

Google jakoś nie pobiera prowizji od swojego rozwiązania  ;)

#319 gentelman

gentelman
  • 452 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 20 marca 2018 - 15:25

Dziala! w koncu, czy nie? :D

Macbook Air | iPhone 13pro | Watch 7 | AirPods Pro

#320 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 20 marca 2018 - 16:19

Google jakoś nie pobiera prowizji od swojego rozwiązania  ;)

za Google wallet? Pobiera przecież. Dlatego się nie przyjęło. Mówisz o Android Pay? To działa inaczej przecież.

#321 olo11

olo11
  • 165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 marca 2018 - 18:19

Google Pay  ;)

#322 DarioMario

DarioMario
  • 109 postów
  • SkądToruń-Starachowice

Napisano 20 marca 2018 - 22:59

Jednak bardzo chca w drugim kwartale wprowadzic płatnosc...Zobaczymy co z tego im wyjdzie...

#323 Demos

Demos
  • 139 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 21 marca 2018 - 23:58

Jednak bardzo chca w drugim kwartale wprowadzic płatnosc...Zobaczymy co z tego im wyjdzie...

Można prosić o jakieś źródło?

MacBook Pro 13,3' 128GB 2017 | Magic Mouse 2 iPhone 14 Pro Max Deep Purple 256GB | Apple Watch UltraAirPods Pro | 

#324 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 22 marca 2018 - 07:39

https://www.google.p...-pay-433982/amp
Tylko co z tego skoro to wciąż po stronie Apple jest piłeczka

#325 DarioMario

DarioMario
  • 109 postów
  • SkądToruń-Starachowice

Napisano 22 marca 2018 - 09:00