Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

Apple Pay - działa w Polsce! :-)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
993 odpowiedzi w tym temacie

#276 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 lutego 2018 - 20:22

Mujjo ma pokrowce bardzo fajne na miejsce dla karty.

#277 iSEe

iSEe
  • 249 postów
Napisano 27 lutego 2018 - 22:42

Od około roku korzystam z naklejki zbliżeniowej pod etui. Raz, może dwa razy zdarzyło się że nie została odczytana ale to był jakiś stary terminal. Nawet już nie zabieram ze sobą portfela na zakupy bo wszędzie mogę płacić zbliżeniowo. To jest naprawdę wygodne.

Nie wierzę że nikt inny nie używa tak telefonu a raczej naklejki do codziennych płatności — tak naprawdę dla mnie to czy będzie czy nie aktywna w PL usługa Apple Pay nie ma znaczenia.

iPhone SE (2016) + iPad Air M1 + Watch SE

#278 Emej

Emej
  • 1 161 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 lutego 2018 - 22:50

Ja nie noszę żadnego etui i taka naklejka wyglądałaby słabo na telefonie. Jest to jakieś rozwiązanie, ale Apple Pay czy Google Pay to jednak zupełnie inny poziom (możliwość dodania różnych kart, współpraca z zegarkami, itp).

MBP Retina 15 2014 | iP X Space Gray | Apple Watch S4 | Airpods Pro

#279 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 28 lutego 2018 - 07:29

Wczoraj zupełnie przylądkiem osoba pracująca w PKO na trochę wyższym stanowisku usłyszała od dyrektora że bank się wciąż rozwija i w najbliższym czasie stanie się jeszcze jeszcze lepszy zwłaszcza jeśli chodzi o kwestie mobilne. Oby zwiastowało to Apple Pay

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#280 gentelman

gentelman
  • 452 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 28 lutego 2018 - 12:44

A ja slyszalem ze apple pay bedzie obslugiwac sezonowe zbieranie jablek w sadach na wshcodzie kraju, dobre info?

Macbook Air | iPhone 13pro | Watch 7 | AirPods Pro

#281 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 28 lutego 2018 - 13:41

A ja slyszalem ze apple pay bedzie obslugiwac sezonowe zbieranie jablek w sadach na wshcodzie kraju, dobre info?

To że te wszystkie informacje to plotki i wciąż nic nie wiadomo jest jasne. 

Jeśli ci to przeszkadza to nie wchodź w ten wątek i tyle. 

#282 gentelman

gentelman
  • 452 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 28 lutego 2018 - 15:57

Wchodzic moge, zastanawiam sie tylko po co takie "smieci" wypisywac... To nawet nie jest godne miana plotki... No sory, ale takie posty powinny byc odrazu usuwane.

• 6c1fb0760d lubi to

#283 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 884 postów
Napisano 28 lutego 2018 - 16:03

Zatem z pewnością nie masz nic naprzeciwko plotce o zbieraniu jabłek w sadach, prawda? Bądź co bądź, jest równie wiarygodna.

• 6c1fb0760d i lousylucky lubią to

#284 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 28 lutego 2018 - 22:55

Czegoś tu nie rozumiem. Ten temat to plotki i każdy dobrze o tym wie. Nie rozumiem zatem po co ktoś to komentuje. Rozumiem ze podobne zdanie macie o każdym artykule napisanym przez poważne źródło. W końcu to też jedynie plotki. Ja rozumiem ze komuś może się to nie podobać. Nie raz nie dwa tematy były zaśmiecanie. Mam jednak wrażenie ze zaśmiecaniem jest rozmowa tu o etui które to maja osobny temat dla siebie. Reszta to są i będą plotki dopóki nie będzie oficjalnej informacji.

Użytkownik kristof461 edytował ten post 28 lutego 2018 - 23:00

#285 gentelman

gentelman
  • 452 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 01 marca 2018 - 08:37

Jednym slowem, belkot bo belkot... A moze spam? Nie zebym sie jakos super czepial, ale jest dzial w ktorym mozna sobie kazde pierdy pisac, a to jest forum dyskusyjne. Wolalbym poczytac cos ciekawego popartego jakimis faktami niz pierdy wymyslone podczas zalatwiania swoich potrzeb fizjologicznych, np.

Użytkownik gentelman edytował ten post 01 marca 2018 - 08:38

• 6c1fb0760d lubi to

#286 dominik0408

dominik0408
  • 54 postów

Napisano 01 marca 2018 - 11:26

Podobno 21.03.2018 roku Apple ma ogłosić, że wchodzi na nowe rynki z Apple Pay w tym do Polski. Oczywiście to plotki, ale z wiarygodnych źródeł - porozumienie już jest, teraz kwestia kiedy Apple zdecyduje się na wejście na Polski rynek - jedyne co jest pewne to MUSI to się stać w tym roku :)

#287 madhunt3r

madhunt3r
  • 2 530 postów

Napisano 01 marca 2018 - 11:40

mBank?

iPhone 11 Pro Max | Macbook Air 13

#288 towal

towal
  • 832 postów
  • SkądSRC

Napisano 01 marca 2018 - 21:41

mBank? Średnio, w Niemczech nie ma Apple Pay.

@dominik0408 po co kolejny temat i tej samej nazwie w tym samym dziale?

Użytkownik towal edytował ten post 01 marca 2018 - 21:51

#289 nosferatu

nosferatu
  • 120 postów

Napisano 02 marca 2018 - 10:03

Podobno 21.03.2018 roku Apple ma ogłosić, że wchodzi na nowe rynki z Apple Pay w tym do Polski. Oczywiście to plotki, ale z wiarygodnych źródeł - porozumienie już jest, teraz kwestia kiedy Apple zdecyduje się na wejście na Polski rynek - jedyne co jest pewne to MUSI to się stać w tym roku :)

A podobno na początku listopada 2017 mieli poinformować o dokładnie tym samym xD. Był tu taki jeden, który mocno to ogłaszał, aż dziw bierze że za trollowanie nie dostał bana. Widocznie za opowiadanie głupot dostaje się wyłącznie atencję. Jak w rzeczywistym życiu.

Użytkownik nosferatu edytował ten post 02 marca 2018 - 10:03

#290 Moongroow

Moongroow
  • 334 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 02 marca 2018 - 10:32

Myślmy realnie, będzie to będzie. Nie ma oficjalnego ogłoszenia to po co siać ferment i plotki z czapy :)
  • 5b46927ee6 lubi to

#291 towal

towal
  • 832 postów
  • SkądSRC

Napisano 02 marca 2018 - 10:41

Ja kupiłem zegarek z Androidem, sparowałem z iOS i mam płatności zbliżeniowe. Apple nie robi mi "laski" jakby to powiedział Radzio Sikorski, żebym musiał czekać, aż ogłoszą kolejny amejzing na polskim rynku.

#292 Moongroow

Moongroow
  • 334 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 02 marca 2018 - 11:05

Jest to jakiś sposób. Mi nie pasują smartwatche, wole tradycyjne :)

#293 landr

landr
  • 1 395 postów

Napisano 02 marca 2018 - 12:03

towal, może coś bardziej szczegółowo byś napisał....jaki zegarek itp, i płatność masz przez aplikacje z zegarka????......

#294 towal

towal
  • 832 postów
  • SkądSRC

Napisano 02 marca 2018 - 12:33

towal, może coś bardziej szczegółowo byś napisał....jaki zegarek itp, i płatność masz przez aplikacje z zegarka????......

Kupiłem Huawei Watch 2 Sport LTE, bo mam drugi numer z którego korzystam w weekendy. Włożyłem SIMa do zegarka, żeby mieć drugie, niezależne od telefonu urządzenie. W czasie gdy zegarek ma połączenie Bluetooth z telefonem, dostaje wszystkie powiadomienia itd.  Jeżeli je gubi, wtedy aktywuje kartę SIM i działa niezależnie. Płacę zbliżeniowo dzięki Google Pay, aplikacji która jest zainstalowana na zegarku - jest niezależna od telefonu - co korzystając z iOS jest konieczne. Z tego co się orientowałem - ale mogę być w błędzie - zegarki bez karty, łączą się z telefonem i korzystają z Google Pay na telefonie. Przez ostanie 1,5 roku korzystania z Androida - płacenie telefonem stało się dla mnie must have. Płacąc zegarkiem, jest jeszcze lepiej. Ja akurat mam nawyk zakładania zegarka - lub spania w nim (nie mówię o klasykach, które leżą w pudełku i czekają na okazje). W telefonie mam ustawione przekierowanie, jeżeli nie odbieram, idzie na zegarek. Ultra wygodne. Jeżeli masz jakieś pytania, wal śmiało.

EDIT: wklejam listę smartwatchy z "androbiedą" - bardzo przejrzysta - https://docs.google...._sfc/edit#gid=0

Użytkownik towal edytował ten post 02 marca 2018 - 13:02

• kalvin lubi to

#295 landr

landr
  • 1 395 postów

Napisano 02 marca 2018 - 13:24

Przepraszam, ale nie rozumiem np jaka jest rola iphona w płaceniu zbliżeniowym jak te funkcje ma zegarek, który ma aplikacje google pay??, tak?.Do tej pory płaciłem zbliżeniowo z ING (mastercard) w systemie HCE, ale widzę, że ING od pewnego czasu ma google pay, ale nadal nie na iphona ??? Czyli iphone po połączeniu z zegarkiem służy do powiadomień???.

#296 Regiss

Regiss
  • 2 945 postów
  • SkądRadom

Napisano 02 marca 2018 - 13:37

Żadna rola, równie dobrze może telefonu nie być. Wszystko robi zegarek, bo ma kartę sim i zachowuje się jak telefon z androidem. A że jest sparowany z telefonem, to tylko po to żeby odbierać powiadomienia o sms, połączeniach. 

iPhone 15 Pro

#297 towal

towal
  • 832 postów
  • SkądSRC

Napisano 02 marca 2018 - 13:39

Są zegarki, które nie mają internetu lub okrojone Google Pay - wymagają połączenia z telefonem - żeby zaciągnąć dane i podać dalej. Swojego rodzaju pośrednik. Tego w połączeniu z iOS nie zrobisz - bo nie masz Google Pay. Dlatego, żeby wszystko działało dobrze - masz do wyboru trzy zegarki. Wspomniany Huawei oraz LG: Sport i Urbane 2. Płatności HCE też nie działają na iPhonie, bo moduł NFC jest tylko i wyłącznie do Apple Pay i niczego więcej. Tak postanowili właściciele sadu, że nikogo nie wpuszczają do swojego ogródka. Tak, na zegarku dostajesz powiadomienia, tzn - w porównaniu do Watcha - pełne informacje: Whatsapp, od kogo, co napisał - ale bez zdjęć, pełne maile i multum innych powiadomień, w zależności co chcesz - możesz sobie część zablokować. Dodatkowo zegarek wyświetla kto dzwoni na iPhona, możesz odebrać, ale rozmawiać tylko przez iPhone - pewnie przez zamkniętość systemu. 

Jeżeli gdzieś walnąłem babola to przez brak możliwości testowania Google Pay na innych zegarkach, a temat jeżeli chodzi o połączenie z iOS jest niepopularny. 

Użytkownik towal edytował ten post 02 marca 2018 - 13:40

#298 landr

landr
  • 1 395 postów

Napisano 02 marca 2018 - 13:49

Dziękuję za wyjaśnienia, pozostaje czekać na apple pay.....

#299 Emej

Emej
  • 1 161 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 marca 2018 - 17:45

Google nie wycofało przypadkiem obsługi Google Pay na zegarkach w Polsce z najnowszą aktualizacją?

MBP Retina 15 2014 | iP X Space Gray | Apple Watch S4 | Airpods Pro

#300 towal

towal
  • 832 postów
  • SkądSRC

Napisano 02 marca 2018 - 18:10

Na Android Wear 3.0, ja mam wersję 2.9. Poza tym da się włączyć Google Pay, więc nie ma stresu.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych