Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Kiedy wyjdzie nowy MacBook Pro

• Please log in to reply
412 replies to this topic

#76 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 31 October 2014 - 07:59

Zgadza się. Wziąłem większy dysk i zastanawia mnie to dlaczego dłużej trzeba czekać na wysyłkę. Oni te dyski dolutowywują?

Chinczyk na rowerze prosto z fabryki wiezie do sklepu ;)

Ja na pierwsza retine czekalem ponad 2 miesiace bo bralem swoja konfiguracje. Teraz jak pytalem o iMaca na mojej konfiguracji to ponac 2 tygodnie...

#77 marcus753

marcus753
  • 16 posts

Posted 02 November 2014 - 23:40

Jak myślicie jaka grafika będzie w nowej 13" ? oczywiście będzie to grafika zintegrowana natomiast zastanawiam się jak będzie u niej z wydajnością. Obecny iris pro 5100 jest trochę "średni" do zastosowań nieco bardziej ambitnych, zaawansowanych (photoshop etc.) zresztą wystarczy że mam kilkanaście zakładek + monitor 27 cali 2560x1440 i już widać lagi przy przełączaniu się między ekranami...

#78 Szaman35

Szaman35
  • 194 posts

Posted 03 November 2014 - 17:59

Chinczyk na rowerze prosto z fabryki wiezie do sklepu ;) Ja na pierwsza retine czekalem ponad 2 miesiace bo bralem swoja konfiguracje. Teraz jak pytalem o iMaca na mojej konfiguracji to ponac 2 tygodnie...

I kolega ma rację. Maczek idzie z Szanghaju. Nigdy bym nie przypuszczał. Myślałem, że może z Irlandii albo z Czech wysyłają tak jak inne sprzęty.

#79 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 03 November 2014 - 20:48

Do czasu prezentacji Mac Pro w 2013 roku na WWDC nikt nie widział na oczy tego komputera. Skoro "rumory" mówiły o tym, że 12 calowe komputery Apple pojawią się na wiosnę to znaczy, że wtedy będzie prezentacja. Ma to sens, zwłaszcza, że na tej prezentacji ponownie pokazaliby AppleWatch, oraz zapowiedzieliby terminy pre-orderów, oraz dokładne specyfikacje. Przy okazji odświeżyliby Mac Pro o Haswell-EP i nowe układy graficzne od AMD, które pojawią się w lutym. Ma to sens. Pytanie jak bardzo zbieżny z przyszłością. Ludzie mówią, że Maci nie są do grania. Każdy laptop nie nadaje się do poważnego grania. Grzeje się, układy mają problemy z odprowadzaniem ciepła, itp, itd. Koniec tematu. Nie ma co tutaj dyskutować. Razer Blade ma kartę graficzną, która była projektowana pod 20 nm proces technologiczny i ma problemy ze stabilnością pod jakimkolwiek obciążeniem. W dodatku ma większy pobór prądu niż cały MBP razem wzięty. Jedyne układy graficzne na jakie można liczyć w MBP to Integry od Intela lub karty o TDP nie przekraczającym 30W(coraz mniej mają sensu patrząc na porównanie HD5200 a GT750M).

#80 yez84

yez84
  • 28 posts

Posted 04 November 2014 - 19:22

Do czasu prezentacji Mac Pro w 2013 roku na WWDC nikt nie widział na oczy tego komputera. Skoro "rumory" mówiły o tym, że 12 calowe komputery Apple pojawią się na wiosnę to znaczy, że wtedy będzie prezentacja. Ma to sens, zwłaszcza, że na tej prezentacji ponownie pokazaliby AppleWatch, oraz zapowiedzieliby terminy pre-orderów, oraz dokładne specyfikacje. Przy okazji odświeżyliby Mac Pro o Haswell-EP i nowe układy graficzne od AMD, które pojawią się w lutym. Ma to sens. Pytanie jak bardzo zbieżny z przyszłością.

Ludzie mówią, że Maci nie są do grania. Każdy laptop nie nadaje się do poważnego grania. Grzeje się, układy mają problemy z odprowadzaniem ciepła, itp, itd. Koniec tematu. Nie ma co tutaj dyskutować. Razer Blade ma kartę graficzną, która była projektowana pod 20 nm proces technologiczny i ma problemy ze stabilnością pod jakimkolwiek obciążeniem. W dodatku ma większy pobór prądu niż cały MBP razem wzięty. Jedyne układy graficzne na jakie można liczyć w MBP to Integry od Intela lub karty o TDP nie przekraczającym 30W(coraz mniej mają sensu patrząc na porównanie HD5200 a GT750M).

Dobrze kolego mówisz. Ale co by nie mówić mój lapek z GT550 wyciska tyle co dzisiaj jest w stanie wycisnąć MBA 11, a różnica w wielkości obu urządzeń jaki prądożerności jest spora.
Osobiście zmęczył mnie owczy pęd za wszelkimi najnowszymi grami, bo myślę że nikt nie jest w stanie ograć wszystkich fajnych gier które już na tą gwiazdkę pojawią się na rynku. Uważam że reklama robi ludziom taką wodę z mózgów aby ci tylko gonili za każdą nowością. Dlatego właśnie ja się tak zakochałem w MBA 11 i tym że potrafi tyle co moja 17calowa cegła. Można powiedzieć że MBA 11 ze swoim HD5000 jest cofnięty o 4 lata w stosunku do najnowszych GeForceów, ale czy to aż tak źle? Fajnie że taką moc można w ogóle obłaskawić i wpakować do tak małej obudowy. A i tak często sprawa rozbija się o to że spora ilość gier jest tragicznie oprogramowana i przez to sprzętożerna. Dobrym przykładem jest GTA4 które na moim laptopie wygląda lepiej niż na PS3. Dodatkowo GTA5 lepiej wygląda od GTA4 na PS3, pomimo że ta pierwsza w założeniu ma w ogóle dobrze wyglądać i powinna wejść na nową generację konsol.

#81 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 16 December 2014 - 14:25

Obawiam się, że raczej nieprędko. 4 rdzeniowe procesory Broadwell zostały właśnie zabite przez Intela, zostaje więc czekać na Skylake. 4 kwartał 2015 roku.

#82 Nim

Nim
  • 9 posts

Posted 25 December 2014 - 11:56

Jak myślicie warto zaczekać teraz na nowego rMBP? Planuje zakup styczeń-luty. To pewne z tym Broadellem ,ze wycofany?

#83 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 25 December 2014 - 13:36

Jak myślicie warto zaczekać teraz na nowego rMBP? Planuje zakup styczeń-luty. To pewne z tym Broadellem ,ze wycofany?

Jeżeli potrzebujesz to kup, czekać to można do usranej śmierci. 

#84 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 27 December 2014 - 10:44

Kupować, upgrade jeśli będzie to w czerwcu (sądząc po tym co ma oferować Intel na rynku mobilnych CPU). Przełomu i tak za dużego nie będzie (chyba że cenowy). Skok będzie w Air jeśli 12" się potwierdzi.

pozakadrem.pl

mba2010/13/2/128 rmbp2013/13/8/256 iphone 3g, iphone 4, xperia z1c Garmin Fenix 2 Garmin Fenix 3 sapphire

#85 gufi79

gufi79
  • 24 posts

Posted 19 January 2015 - 14:35

Ja też rozmyślam nad zakupem ale postanowiłem poczekać. Zastanawiałem się nawet nad zakupem late2013 z gf750m od jej wprowadzenia minął ponad rok i tu liczyłem na zmianę na koniec 2014 albo może początek tego i wtedy starsze modele też obniżą ceny. Niestety cisza póki co. Z procesorami to nie wiem ale jeżeli masz na czym pracować to nawet do czerwca/lipca warto poczekać bo będzie to chyb większa zmiana niż aktualizacja zegarów w procesorach. 

Niestety co do zmiany ceny może być gorzej, a nie lepiej bo w chwili obecnej dolar zmierza do 4zł i to może bardzo zaszkodzić przy zakupie.

#86 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 19 January 2015 - 14:57

Trudno, żeby z Broadwellem nie było pewne, skoro Intel zapowiedział oficjalnie Skylake na Q2 2015.

Tak jest, nowe Macbooki na WWDC.

Edited by koyoot, 19 January 2015 - 14:57.

#87 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 19 January 2015 - 17:08

Mnie najbardziej ciekawią ceny, jestem pewien ze w PL podniosą ceny ze względu na kurs USD.

#88 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 19 January 2015 - 18:28

Ceny w USA pewnie obniżą o kolejny 100-200 dolarów, tradycyjnie już, czy w Polsce się zmienią?

Kwestia jest taka jaka będzie wartość Euro w Polsce. Bo to na bazie Euro jest wyznaczana tutaj cena. Chyba, że komputery kupujesz w USA.

;)

#89 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 19 January 2015 - 18:52

Ceny w USA pewnie obniżą o kolejny 100-200 dolarów, tradycyjnie już, czy w Polsce się zmienią?

Kwestia jest taka jaka będzie wartość Euro w Polsce. Bo to na bazie Euro jest wyznaczana tutaj cena. Chyba, że komputery kupujesz w USA.

;)

Przypomnij sobie jak to było kilka lat temu gdzie to Maki podrożały o ponad 1000zl w związku z kursem USD.

Spójrz chociażby na sytuacje rubla, na chwile obecna sprzęt w Europie jest tańszy aniżeli w USA. Dla Apple się to nie opłaca i jestem pewien na 100% ze nowy model podrożeje u nas i to całkiem sporo.

Ps. Na obniżkę cen w USA bym nie liczył.

#90 Gontar3d

Gontar3d
  • 283 posts

Posted 24 January 2015 - 10:01

Od lipca do czerwca, nie no chyba aż tak długo nie będą kazać nam czekać na nowe komputery... :(

iPhone  X

MacBook Pro Retina 13"  2016 I7 16GB RAM

#91 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 14 February 2015 - 00:01

Jak już parę miesięcy temu pisałem, Intel postanowił ukrócić ilość linii PCi-Ex w Chipsetach płyt głównych poprowadzonych do mobilnych procesorów.

Efekt? Skylake Chipset Będzie mieć tylko maksymalnie 20 linii PCi-Ex 3.0.

Jeśli macie zewnętrzną kartę graficzną podpiętą do procesora zabierze ona 16 linii PCi-Ex. Zostaną 4, na dysk SSD w przypadku MBP, Thunderbolt, oraz kilku innych rzeczy. Yup, koniec z zewnętrznymi kartami graficznymi w laptopach. Co najciekawsze, Broadwell nie będzie oferowany w formie LGA, ani nawet w formie 4 rdzeniowych procesorów, Intel idzie od razu po dwurdzeniowcach Broadwell na BGA na Skylake. 

A Skylake jest ostatnią generacja procesorów desktopowych opartych o podstawkę LGA, więc pożegnajcie też PC'ty w formie takiej jaką dotychczas znacie. Zwłaszcza, że Intel kończy za 2 lata produkcję płyt głównych dla Haswell i Skylake, oraz nikomu nie pozwoli ich produkować. No chyba, że wybierzecie Xeony, z odpowiednio wyższą opłatą. Nadchodzi czas komputerów NUC, All-in-One oraz laptopów z kartami graficznymi typu eGPU.

#92 RPAnimation

RPAnimation
  • 387 posts

Posted 14 February 2015 - 22:28

To ciekawe co zrobią gamerzy :/
„Żyłem jak chciałem i umrę jak mi się podoba.”

#93 zakino

zakino

• 10510 posts

Posted 14 February 2015 - 22:30

Przeniosą się na konsole ;p

NIE pomagam przez PW. Mogę co najwyżej pogawędzić.

Follow me on Instagram jacobswitek
Follow me on Twitter zakino4

#94 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 14 February 2015 - 23:25

Przyroda nie znosi próżni :) A wątpię aby Intel oddał gamingowy tort dla AMD a później może dla wydajnych ARM64 :)

pozakadrem.pl

mba2010/13/2/128 rmbp2013/13/8/256 iphone 3g, iphone 4, xperia z1c Garmin Fenix 2 Garmin Fenix 3 sapphire

#95 archiveDB

archiveDB
  • 48 posts

Posted 16 February 2015 - 23:58

Planuję kupno Maca (najprawdopodobniej Pro Retina) i z wielu źródeł wywnioskowałem, że można się go spodziewać w połowie tego roku. Planowałem zakup na maj/czerwiec, więc się nie pali.

Zastanawia mnie jedna rzecz, jako, że jestem początkującycym userem Apple - jak wychodzą nowe modele to są one znacznie droższe, czy cena pozostaje bez zmian? :)

Dzięki!

#96 Gontar3d

Gontar3d
  • 283 posts

Posted 17 February 2015 - 10:01

Bez zmian, czyli około 5500 zł za najtańszy model, jednak kurs Euro szaleje więc może być drożej. Pewne jest to , że starsze modele potanieją.

iPhone  X

#97 wlacha

wlacha
  • 8 posts

Posted 25 February 2015 - 10:15

Witam wszystkich. Jestem nowy na forum. Chcę kupić MacBook Pro, ale chyba poczekam na nowe procesory i jakieś zmiany :)

#98 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2630 posts

Posted 25 February 2015 - 12:23

To sobie poczekasz,wczoraj niby mialo byc odswierzenie  MBA,mialo.

Mac Mini i7(Late2012)-2.3GHz/16GB/128GB SSD+1TB/HD4000/10.12+DELL U2412M,iMac24"C2D(Late2006)2.16GHz/4GB/320GB/7300GT/10.6.8,PM G5 Quad Core(Late2005)-2.5GHz/8GB/2.5TB/7800GT/10.5.8,iPhone 6+ 16GB

#99 wlacha

wlacha
  • 8 posts

Posted 25 February 2015 - 13:16

No to nieciekawie. Chcę kupić w kwietniu, ale może do czerwca coś się zmieni.

#100 Gontar3d

Gontar3d
  • 283 posts

Posted 26 February 2015 - 11:54

Kupuj teraz ;)

iPhone  X

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users