Kiedy wybrać model 6, a kiedy 5S - wskazówki i porównanie
Napisano 10 listopada 2014 - 08:26
Napisano 15 listopada 2014 - 14:38
Napisano 15 listopada 2014 - 16:46
iPhone 6 z designem 5 (+ znaaacznie mniejsze ramki) i 4,7" - ideał.
Jestem za!, Taki iPhone byłby rewelacyjny. Oczywiście jeśli chodzi o design, to już kwestia gustu. Mi osobiście iPhone 6 bardziej się podoba niż 5/5s, zwłaszcza jeśli chodzi o czarną wersję i front.
Z dnia na dzień jestem coraz bardziej zadowolony ze swojej "6"

Napisano 15 listopada 2014 - 16:53
Mi się ta 6 po prostu nie widzi, stąd mam ten dylemat.
- Sebosz lubi to
Napisano 17 listopada 2014 - 21:41
Napisano 18 listopada 2014 - 12:55
Napisano 11 marca 2015 - 17:23
- System operacyjny iOS 8.1
- Procesor A8 64-bit i koprocesor ruchu M8
- Wyświetlacz 5,5 cala Retina HD 1920x1080
- Aparat fotograficzny 8 Mpix z optyczną stabilizacją obrazu
Największy jak dotąd iPhone 6 Plus imponuje nie tylko rozmiarem — jest lepszy pod każdym względem. Większy, a wyraźnie smuklejszy. Dla tych, którzy uwielbiają phablety ten telefon bedzie idealny. Potężniejszy, ale niesłychanie energooszczędny. Począwszy od jednolitej obudowy ze szkła i metalu, aż po uderzająco smukły profil, każdy szczegół został dokładnie przemyślany. Dlatego iPhone 6 Plus, mimo większego wyświetlacza, idealnie leży w dłoni. Kamera iSight ma całkowicie nowy czujnik z funkcją Focus Pixels oraz nowe funkcje wideo, takie jak nagrywanie w formacie HD 1080p z częstością 60 klatek na sekundę lub 240 klatek na sekundę dla filmów w zwolnionym tempie oraz nagrywanie poklatkowe. Teraz będziesz mieć jeszcze więcej powodów, żeby uwiecznić niezapomniane chwile na wideo. iPhone 6 Plus szybciej pobiera dane w sieci 4G LTE i obsługuje więcej pasm LTE niż jakikolwiek inny smartfon — co dla Ciebie oznacza jeszcze wygodniejszy roaming. Wi-Fi jest teraz nawet trzykrotnie szybsze. Przełomowa technologia Touch ID pozwala Ci w łatwy sposób zabezpieczyć iPhone'a idealnym hasłem: własnym odciskiem palca. Możesz go użyć także do potwierdzania zakupów w iTunes i App Store, co uwalnia Cię od konieczności wprowadzania hasła. Obecnie w następnym roku sam zamierzam kupić iPhone 6 Plus, ponieważ dopiero od 1 roku mam Sony xperia Z2. Lecz nie tylko w telefonie zamierzam przejść z Sony do Apple. Patrząc na opinie i w rzeczywistości iP6 + mojego kolegi bardzo go polecam.
Napisano 11 marca 2015 - 17:25
5S to nadal bardzo szybki telefon i nie ma znaczących różnic w szybkości między 5S a 6.
iPhone 11 Pro Max | Macbook Air 13
Napisano 12 marca 2015 - 09:01
Rok temu wymienilem moja 4 na 5s. Bylo swietnie, telefon idealny w kazdym calu. Po premierze 6 nie bylem nia mocno zachwycony, design mi sie wmiare podobal, bebechy ma wmiare lepsze od 5s.. Nie myslalem o zmianie, az nagle dostalem niespodziewany telefon z oferta od orange. Zaproponowali mi 6 w cenie za ktora sprzedam swojego 5s i jeszcze troche zostanie... Skusilem sie.
Iphone 6 jest bardzo fajnym telefonem, ale odkad go wyjalem z pudelka cos mnie w nim nie przekonywalo. Ten telefon w ogole nie lezy w dloni - jest za duzy. Bez pokrowca to juz bym go w ogole nie utrzymal w rece. Dodam ze kawal chlopa ze mnie... Wyswietlacz wiekszy przydaje sie do przehladania internetu, a ze telefon dzialal tak samo wysmienicie szybko jak 5s postanowilem dac mu szanse i zostawic go na wieki... Wczoraj minelo 5 miesiecy od tej decyzji, a ja dalej jestem sceptyczny. Uswiadomilem sobie ze ten telefon nie spelnia swojej podstawowej funkcji. Nie jest wygodny. Postanowilem wymienic go na 5s.. Wiem ze cofam sie w rozwoju, ale nie bede sie zmuszal do urzadzenia ktore mi nie lezy w dloni.
Podsumowujac. Ip6 to swietny telefon, ale dla ludzi ktorzy potrzebuja duzego ekranu - ogladaja jakies filmy, graja. Ja potrzebuje telefon tylko do dzwonienia i do obslugi maila. W ip6 ciezko mi sie pisze jedna reka, bo wtedy telefon lezy na dloni, zamiast byc nia chwytany.
Polecam zarowno ip6 jak i 5s, ale wszystko uzaleznione jest od wymagan. A ludziom przed ktorymi czeka wybor jednego z tych telefonow polecam nie patrzec na specyfikacje bo w uzytkowaniu sprawdza sie ona odentycznie - wiem bo uzywalem oby dwoch telefonow, ale patrzec na wyglad i rozmiar. To sa dla mnie jedyne aspekty do porownania obu modeli.
Pozdrawiam i czekam na mojego nowego 5s
Ps. A wyboru jeszcze pomogla mi dokonac zona. Kupila sobie ip5c i jak go wzialem do reki to przupomnialem sobie jak to jest miec wygodny telefon

- iPhone X
- Macbook Pro 13' 2012
- MacBook Pro 15' 2017
Napisano 12 marca 2015 - 10:15
A u mnie jest zupełnie na odwrót, 5s wydaje się kwadratowy, ciężki gruby nieporęczny a 6 jest idealna Ale to możę dlatego, że mam koszykarskie łapska
iPhone X
MacBook Pro Retina 13" 2016 I7 16GB RAM
Napisano 19 marca 2015 - 09:41
A wiec i ja napisze cos od siebie.
Rok temu wymienilem moja 4 na 5s. Bylo swietnie, telefon idealny w kazdym calu. Po premierze 6 nie bylem nia mocno zachwycony, design mi sie wmiare podobal, bebechy ma wmiare lepsze od 5s.. Nie myslalem o zmianie, az nagle dostalem niespodziewany telefon z oferta od orange. Zaproponowali mi 6 w cenie za ktora sprzedam swojego 5s i jeszcze troche zostanie... Skusilem sie.........
Oli - świetna recenzja, dziękuję !!! Dokładnie pokrywa się z moimi przewidywaniami (aktualnie użytkuje 5'kę). Niemniej jednak chcę się przekonać na własnej skórze dlatego będę zmieniał na szóstkę. U mnie może się sprawdzić, gdyż oprócz dzwonienia tel. służy mi głównie jako przeglądarka i nawigacja.
To jest podpis - podpis prosty. Podpis prosty jest lubiany przez Administratorów i nigdy nie zostanie usunięty, bo spełnia ich WSZYSTKIE wymagania.
Cyt: "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Napisano 19 marca 2015 - 11:33
Jakkolwiek większy wyświetlacz jest pewnym plusem, to sam telefon, jak dla mnie, jest po prostu niewygodny. Jak mam telefon bez etui, to ciągle mam wrażenie,że zaraz mi wypadnie z ręki, jak nałożę etui, to traci on swoją największą zaletę, jaką jest cienka obudowa.
Efekt - na giełdzie właśnie wylądowała moja propozycja zamiany na 5s
Napisano 21 marca 2015 - 13:23
Żartujesz prawda? Wiesz ile na świecie jest milinów iphonów z 4 calowym ekranem? Do tego 5s ciągle jest w ofercie. Apple nie pozbędzie sie tak szybko złotej rzeki przychodów z Appstore
Podpisuje się pod tym co piszesz. Biorąc pod uwagę, że jeszcze niedawno w sprzedaży był iPhone 4S, nie martwiłbym się ubiciem iPhona 5S.
Ponadto ten temat najlepiej dowodzi, że 5S to bardzo dobra i nadal popularna słuchawka. Sam wolę kupić 5S ze względu na brak wystającego aparatu i po części cenę.
Od paru lat mam iPhone, z przerwami na Androida, i z mojego doświadczenia wnioskuję, że najlepiej kupować modele S, gdyż są dopracowane i pozbawione nad pierwowzorów. Liczę, że 6S nie będzie miał wystającego "oka"
Użytkownik zapsu edytował ten post 21 marca 2015 - 13:26
Napisano 21 marca 2015 - 13:38
Podpisuje się pod tym co piszesz. Biorąc pod uwagę, że jeszcze niedawno w sprzedaży był iPhone 4S, nie martwiłbym się ubiciem iPhona 5S.
Ponadto ten temat najlepiej dowodzi, że 5S to bardzo dobra i nadal popularna słuchawka. Sam wolę kupić 5S ze względu na brak wystającego aparatu i po części cenę.
Od paru lat mam iPhone, z przerwami na Androida, i z mojego doświadczenia wnioskuję, że najlepiej kupować modele S, gdyż są dopracowane i pozbawione nad pierwowzorów. Liczę, że 6S nie będzie miał wystającego "oka"
Hmm, ostatnio odwiedziłem iSpot i sobie porównałem właśnie 5S z 6 i myślę, że obecnie po 3 miesiącach użytkowania 5S wybrałbym 6. Wcześniej tego nie zrobiłem bo wydawał mi się za duży i brzydszy (no cóż, jak widać trochę czasu i da się przywyknąć do nowego designu i dodam, że przesiadałem się z Nokii E5-00, więc ekran malutki, a rozmiary miał identyczne). Obecnie jednak minimalnie jest wygodniejsza 6 (choć nie potrafiłem sięgnąć bez napinania mięśni w palcu w lewy górny róg (z pół cm brakowało )), a szkoda, bo jednak mogłem mieć w styczniu wersję 64GB za 2600, a za 2500 kupiłem 64GB 5S'a, ale nie żałuję aż tak, ponieważ też jest wygodny
MacBook Pro 13" nTB 2017 256GB Silver | iPhone 13 mini 128GB Red | iPad Pro 11 (1st gen) 64GB Silver | iPod Shuffle 4 gen. Blue
Nie pomagam na PW
Napisano 21 marca 2015 - 14:56
@Andaar
Wszystko zależy z czego się przesiadasz.
Ja użytkowałem teraz Galaxy S5, przez co iPhone, zwłaszcza 5S, wydaje mi się malutki i niezwykle kompaktowy.
Odnośnie 5S i 6, to jak już pisałem, wolę kupować "S", gdyż są bardziej dopracowane.W 5S ekran ogranicza pole działania, jednak ja akurat nie widziałem w tym jakiejś ujmy względem chociażby większego Galaxy S5. Póki co mam dobry wzrok
Mam jedynie nadzieję, że iOS 9 nie zabije 5S, tak jak iOS7 utrudnił korzystanie z 4S, a iOS8 z 5. Przynajmniej takie odnosiłem wrażenie. Spadek długości pracy na baterii i spowolnienie systemu dokuczało znacznie.
Napisano 21 marca 2015 - 15:07
Zgodzę się z tobą w 100%, że zależy z czego się przesiada, nawet napisałem, czemu wybrałem 5S'a, a nie 6 i także w kwestii dopracowania zgodzę się, że S jest lepszy
Ano oby, a jak zabije to będę się musiał przenieść na paletkę, bo mi nie starczy wtedy na ipada i nowego iPhona :/
MacBook Pro 13" nTB 2017 256GB Silver | iPhone 13 mini 128GB Red | iPad Pro 11 (1st gen) 64GB Silver | iPod Shuffle 4 gen. Blue
Nie pomagam na PW
Napisano 22 marca 2015 - 10:37
Przeczytałem test iPhone 6 na gsmarena.
Zgodnie z testami w benchmarkach iPhone 6 jest szybko od 5S o około 15-20%.
Zgołą odmiennie wygląda sytuacja z iPhone 5, który od 5S jest wolniejszy o 50%.
Utwierdza mnie to w przekonaniu, żeby kupić 5S i następnie 6S.
Napisano 22 marca 2015 - 12:32
Podejrzewam, że te różnice będą teraz co raz mniejsze z każdą prezentacją..
Napisano 22 marca 2015 - 15:24
iMac + MacBook Air + Time Capsule | iPhone 12 Pro | iPhone 11 Pro Max | WATCH + Band(PRODUCT) RED | iPad Pro 12,9" + Pencil
Napisano 22 marca 2015 - 15:35
Jeszcze żeby lepiej iPhone wygospodarował miejsce na ekran to by było super.
iPhone 15 Pro 256GB
Lenovo LOQ
Napisano 23 marca 2015 - 12:43
Jednym ze sposobów na porównanie 6 i 5S bedzie udanie się do jakiegoś salonu typu Cortland, iSpod, iMad czy Saturn lub MM, z reguły te modele leżą koło siebie, wziąć do ręki ...potestować a póżniej podjąć właścową dla siebie decyzję.
Napisano 04 kwietnia 2015 - 16:29
Napisano 04 kwietnia 2015 - 16:55
Napisano 23 czerwca 2015 - 08:56
miałem ten sam dylemat jak wielu z was. wahałem się między kupnem iPhone 5s a iPhone 6. dodam, że mam dłonie pianisty, dłuuugie paluchy.
najpierw czytałem mnóstwo recenzji i opinii użytkowników. żadna z tych opinii mnie nie przekonała o tym, że iPhone 6 jest lepszy.
zależało mi na dobrym aparacie i obejrzałem chyba wszystkie możliwe porównania, włączając w to filmiki na youtube, strony internetowe, zdjęcia użytkowników. wniosek? aparaty robią niemalże identyczne zdjęcia. czasem zdarza się nawet, że 5s zrobi w ciągu dnia lepsze zdjęcie od 6, ale za to zawsze przegrywa w zdjęciach robionych nocą, różnica bardzo subtelna i nie ma 'wow', aczkolwiek widoczna. jako, że zdjęcia w 90% robię w ciągu dnia pod tym względem dla mnie iPhone 6 nie zyskał żadnych plusów.
moim poprzednim telefonem był iPhone 5 i bardzo polubiłem jego 4 calowy wyświetlacz. (choć idealny był dla mnie ten z Samsung Galaxy S2 i szczerze mówiąc, gdyby ten telefon odświeżyli i można by tam zainstalować iOS to zostałbym przy nim na zawsze.)
byłem też w mediamarkt żeby porównać sobie leżenie w dłoni tych telefonów. i mimo, że istnieje reachability, mimo, że mam długie palce u dłoni, to używanie iPhone 6 było dla mnie po prostu niewygodne, a to cenie sobie w telefonach najbardziej,- wygoda użytkowania.
nie raz próbowałem się przekonać do większego ekranu. mój ojciec ma większy, moja dziewczyna ma większy, moja mam również. za każdym razem kiedy używałem ich telefonów, przeszkadzał mi właśnie rozmiar. tak więc moim zdaniem jeśli komuś zależy na wygodzie powinien wybrać iPhone 5s, jeśli jednak komuś zależy na większym ekranie wtedy powinien wybrać iPhone 6. na tą chwilę to moim zdaniem dwie takie kwestionujące cechy tych telefonów, które mogą przesądzić o wyborze. wydajnościowo sprzęty się prawie wcale nie różnią. co pokaże przyszłość? zobaczymy. na tą chwilę nawet iPhone 5 działa bardzo dobrze, a 5s jest od niego 2 razy wydajniejszy, więc można spodziewać się, że jeszcze długo będzie dobrze służył.
design to kwestia gustu, ja uważam, że 5s w każdej wersji jest od 6 ładniejszy. jeśli jednak miałbym wybierać 6 to z pewnością wybrałbym szary odcień tego telefonu, reszta moim zdaniem wygląda bardzo kiepsko.
ceną się jakoś bardzo nie sugerowałem. stać mnie na iPhone 6. po cichu liczę, że kolejna generacja iPhone'ów zaoferuje nam inne ekrany. chyba, że zrobią tak świetny aparat, że zapomnę o wygodzie użytkowania i przesiądę się na trochę większy ekran.
Napisano 23 czerwca 2015 - 11:22
Zaczynałam od iP 3G i tak coraz nowsze, pomiędzy gdzieś były Samsungi i Xperie, ale iP uzależnia.
Z początku 6 nie robiła na mnie wrażenia i użytkowałam 5... dopóki nie wzięłam 6 do ręki Lekki, płaski, większy - jak dla mnie to najważniejsze atuty. Mam wersję Gold i jestem zachwycona
I też chyba jak ktoś tu wspomniał z każdym dniem coraz bardziej się przywiązujemy do siebie
iPhone 14 PRO Max
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych