Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Air nowy - gdzie najtaniej?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
72 odpowiedzi w tym temacie

#26 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 24 września 2014 - 21:11

Cytat

Jestem już raczej zdecydowany na 13" za 3500zł ze zniżką EDU w Saturnie,bo cześć mogę na raty.

Boję się jedynie zbliżającej się premiery 12" Air Retina.Jak sądzicie ceny Airów zwykłych wtedy spadną?
Czy teraz jest dobry moment na taki zakup? Czy lepiej poczekać np. do świąt?

Czekać można w nieskończoność, bo nowe sprzęty wychodzą ciągle. Potrzebujesz? Kup. Niepotrzebujesz? Nie kupuj. Ja właśnie kupiłem MBA11" i jakoś nie boję się prezentacji mba 12" - niech najpierw wyjdzie, niech się okaże jakie są jego choroby wieku dziecięcego i jak się sprawuje - wtedy można myśleć o sprzedaży starego i kupnie nowego zamiast od razu na hurra. Trzeba się liczyć ze stratą, ale bez przesady, nie będzie tragedii.

Poza tym, przed świętami dużo sklepów lubi sobie podnieść ceny.

#27 roger1801

roger1801
  • 508 postów

Napisano 25 września 2014 - 07:54

Cytat

Jestem już raczej zdecydowany na 13" za 3500zł ze zniżką EDU w Saturnie,bo cześć mogę na raty.

Boję się jedynie zbliżającej się premiery 12" Air Retina.Jak sądzicie ceny Airów zwykłych wtedy spadną?
Czy teraz jest dobry moment na taki zakup? Czy lepiej poczekać np. do świąt?

Moze spadna, moze nie. Jak spadna to moze 100zl, moze 200. Odpowiedz sobie, czy warto czekac 2-3 miesiace za 100-200zl? Nie wolisz uzywac juz komputera?

#28 mckaczka

mckaczka
  • 188 postów
  • SkądTychy

Napisano 27 września 2014 - 19:15

Podzielę się z wami finalną decyzją :) Kupiłem wczoraj w Saturnie Macbooka Air 13" ze zniżką EDU za 3509zł część jeszcze na raty 0% Po sprawdzeniu macbooka po przejsciu przez kasę zauważyłem skazę na klapie,punkt obsługi,pani coś grymasiła ale wysała po nowy egzemplarz na dział mimo ze macbook byl juz odpakowany i wlaczony.Z drugim egzemplarzem było już wszystko ok. Z zakupu jestem niesamowicie zadowolony,sądzę że jest wart swojej ceny.Nigdy nie spotkałem bardziej idealnego komputera.Jego lekkość,szybkość,bezgłośność,design,osx yosemite,czas na baterii,wyświetlacz tez robi wrażenie. Myślałem że będzie to mój drugi laptop jednak po 10 min uświadomiłem że już nie mam ochoty do niego wracać ;)

#29 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 27 września 2014 - 21:24

Jesteś chyba pierwszą osobą, na której wyświetlacz w MBA robi wrażenie ;)

#30 imn

imn
  • 333 postów

Napisano 27 września 2014 - 21:40

Tak, jak zobaczy retinę, to chyba zemdleje z wrażenia. ;)

#31 tresor

tresor
  • 42 postów

Napisano 06 października 2014 - 10:38

Cytat

Podzielę się z wami finalną decyzją :)
Kupiłem wczoraj w Saturnie Macbooka Air 13" ze zniżką EDU za 3509zł część jeszcze na raty 0%
Po sprawdzeniu macbooka po przejsciu przez kasę zauważyłem skazę na klapie,punkt obsługi,pani coś grymasiła ale wysała po nowy egzemplarz na dział mimo ze macbook byl juz odpakowany i wlaczony.Z drugim egzemplarzem było już wszystko ok.

Z zakupu jestem niesamowicie zadowolony,sądzę że jest wart swojej ceny.Nigdy nie spotkałem bardziej idealnego komputera.Jego lekkość,szybkość,bezgłośność,design,osx yosemite,czas na baterii,wyświetlacz tez robi wrażenie.
Myślałem że będzie to mój drugi laptop jednak po 10 min uświadomiłem że już nie mam ochoty do niego wracać ;)

Kupiłeś tego MACa z znizką i raty 0 % też mogłeś dobrać ?

#32 mckaczka

mckaczka
  • 188 postów
  • SkądTychy

Napisano 06 października 2014 - 12:34

Tak ,w Saturnie ;) Nie chcieli nawet legitymacji.

#33 tresor

tresor
  • 42 postów

Napisano 06 października 2014 - 14:20

Cytat

Tak ,w Saturnie ;)

Nie chcieli nawet legitymacji.

Hej i jak ci kolego działa ten lapek, bo borykam się z wyborem pomiedzy 4 a 8 GB ram , przy czym w Saturnie wyjdzie wersja 4GB 3500 zł , a wersja 8 GB jest dostępna tylko w Warszawie , a chce kupic sprzęt w Wrocławiu więc wersja 8Gb zostaje mi tyko w Cortland lub w Ispot , ale to koszty 4600. i wtedy róznica między 4 a 8 GB około 1000 zł

#34 oli44

oli44
  • 197 postów

Napisano 06 października 2014 - 14:40

Cytat

Hej i jak ci kolego działa ten lapek, bo borykam się z wyborem pomiedzy 4 a 8 GB ram , przy czym w Saturnie wyjdzie wersja 4GB 3500 zł , a wersja 8 GB jest dostępna tylko w Warszawie , a chce kupic sprzęt w Wrocławiu więc wersja 8Gb zostaje mi tyko w Cortland lub w Ispot , ale to koszty 4600. i wtedy róznica między 4 a 8 GB około 1000 zł

Ja mam dokłądnie ten sam model.

Photoshop + Pages + Eclipse + XCode + Spotify + Safari - winda z 6 gb i podobnymi programami dławi jak szalona, a mac z 4 gb ramu prosi o więcej. Nie zastanawiaj się

#35 pebe86

pebe86
  • 35 postów

Napisano 06 października 2014 - 16:37

Informacyjnie- w sobotę na otwarcie Apple Shop w MM w W-ie, na Krakowskiej, kupiłem Aira 13' 4GB/256GB. Zapłaciłem 4199 zł (cena chyba promocyjna, ale bez żadnych zniżek studenckich itp.). Wersja 128GB była za 3299 zł. Model oczywiście tegoroczny. Na chwilę obecną mogę stwierdzić że przy standardowym użytkowaniu żadnych przycięć nie zaobserwowałem, ustawiłem sobie Clean Memory na czyszczenie automatyczne gdy wartości spadną poniżej 800 MB, i wszystko hula super. Parę programów odpalonych (Word, Firefox z kilkunastoma zakładkami itp.). Rzeczywiście śmiga znacznie szybciej niż mój poprzedni laptop na windowsie z 6GB Ramu, chociaż SSD też pewnie robi swoje :) Gdybym miał wybór to pewnie wolałbym wersję 8GB, ale różnica cenowa była już dla mnie nie do przeskoczenia- a jednak 256GB uważam za absolutne minimum do wygodnej pracy, więc wersją 128GB/8GB nie byłem zainteresowany.

#36 tresor

tresor
  • 42 postów

Napisano 07 października 2014 - 20:31

Cytat

Informacyjnie- w sobotę na otwarcie Apple Shop w MM w W-ie, na Krakowskiej, kupiłem Aira 13' 4GB/256GB. Zapłaciłem 4199 zł (cena chyba promocyjna, ale bez żadnych zniżek studenckich itp.).
Wersja 128GB była za 3299 zł. Model oczywiście tegoroczny. Na chwilę obecną mogę stwierdzić że przy standardowym użytkowaniu żadnych przycięć nie zaobserwowałem, ustawiłem sobie Clean Memory na czyszczenie automatyczne gdy wartości spadną poniżej 800 MB, i wszystko hula super. Parę programów odpalonych (Word, Firefox z kilkunastoma zakładkami itp.).

Rzeczywiście śmiga znacznie szybciej niż mój poprzedni laptop na windowsie z 6GB Ramu, chociaż SSD też pewnie robi swoje :)
Gdybym miał wybór to pewnie wolałbym wersję 8GB, ale różnica cenowa była już dla mnie nie do przeskoczenia- a jednak 256GB uważam za absolutne minimum do wygodnej pracy, więc wersją 128GB/8GB nie byłem zainteresowany.

Jednak ja będe czekał aż do wrocławia sprowadzą do Saturna wersje 8GB/128GB , jednak ram się przyda bardziej , a dysk zawsze można po USB lub karte wzucić

#37 mckaczka

mckaczka
  • 188 postów
  • SkądTychy

Napisano 07 października 2014 - 20:54

Mi się używa go znakomicie na 4GB ;)

#38 tresor

tresor
  • 42 postów

Napisano 08 października 2014 - 11:35

Cytat

Mi się używa go znakomicie na 4GB ;)

filmy w 1080p (z duzym bitrate ) odtwarza bez problemów ?

#39 oli44

oli44
  • 197 postów

Napisano 08 października 2014 - 13:14

Cytat

filmy w 1080p (z duzym bitrate ) odtwarza bez problemów ?

tak

edit. a co ma do tego 4 gb ramu?

#40 tresor

tresor
  • 42 postów

Napisano 09 października 2014 - 20:13

Cytat

tak

edit. a co ma do tego 4 gb ramu?

w sumie to nie wiem , ale kiedyś na starym PC komp materiał w 1080p ciął że się oglądać nie dało. Ale dobrze wiedzieć że przy 4GB MAc ładnie odtwarza materiał w 1080p z duzym bitrate.

Czy ktoś się orientuje czy w Saturnie dalej jest te -10% na Macki , bo do najbliżeszego mam 100 km

#41 mckaczka

mckaczka
  • 188 postów
  • SkądTychy

Napisano 09 października 2014 - 20:41

do 26.10 jest promo ;)

#42 tresor

tresor
  • 42 postów

Napisano 09 października 2014 - 20:45

Cytat

do 26.10 jest promo ;)

chyba jednak wybiore tą opcje z 4GB 128 , mam nadzieje ze wystarczy mi na 4 lata :)

#43 seboskrk

seboskrk
  • 104 postów
  • SkądStołeczne Królewskie miasto Kraków, PL.

Napisano 09 października 2014 - 20:54

Cytat

w sumie to nie wiem , ale kiedyś na starym PC komp materiał w 1080p ciął że się oglądać nie dało

To nie ram tylko procesor i grafika nie wyrabialy.

#44 tresor

tresor
  • 42 postów

Napisano 19 października 2014 - 21:04

Witam , dzisiaj stałem się posiadaczem pierwszego Maca , a jest nim najuboższa wersja MacbookAir 13"4GB ram 128GB ,, kupiłem go z racji ceny po obniżce studenckiej w Saturnie wyszedł 3509 zł , pierwsze wrażenie mega , ale długo się zastanawiałem nad IPAD AIR , ale jednek lapek bardziej mi sie na razie przyda. Dzięki wszystkim za pomoc w wyborze.

#45 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 19 października 2014 - 21:54

Miłego używania.

#46 silentner

silentner
  • 2 postów

Napisano 20 października 2014 - 11:11

Witam wszystkich! To mój pierwszy post na tym forum. Nie chciałem zakładać nowego tematu. Chciałbym uzyskać pomoc w podjęciu decyzji. Jestem zainteresowany zakupem nowego macbook'a air 11 z pamięcią 4gb i dyskiem ssd (komputer będzie podpięty pod monitor). Jestem w zasadzie zdecydowany, ale po lekturze tego forum mam pewne wątpliwości. Otóż generalnie potrzebuję komputer do pracy. Moja praca polega na korzystaniu z edytora tekstów i pisaniu. Generalnie zawsze pracuję na kilku, a czasem nawet kilkunastu dokumentach. Oprócz tego korzystam z poczty i internetu (youtube etc) oraz drukuję faktury dla klientów. Komputer czasami służyć mógłby jako prosty edytor własnych zdjęć ewentualnie do obejrzenia jakiegoś filmu. Pytanie jest proste: Czy taki komputer jest wystarczający co najmniej na najbliższe 2 lata? Z góry dziękuję

#47 qb4hkm

qb4hkm
  • 529 postów

Napisano 20 października 2014 - 12:15

Spokojnie wystarczy. Polecam jednak 13,3" model.

#48 darecki86

darecki86
  • 65 postów

Napisano 20 października 2014 - 12:18

MBA będzie miał wystarczająco dużo mocy dla Twoich potrzeb. Inna sprawa czy edycja zdjęć lub oglądanie filmów będzie wygodne na 11 calach. To już kwestia indywidualna. Natomiast o brak mocy się nie martw. Nie zmieni się to przez najbliższe kilka lat

#49 silentner

silentner
  • 2 postów

Napisano 20 października 2014 - 12:21

Filmy i tak będę oglądał po podłączeniu do TV. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy są problemy ze sterownikami do drukarek? Bo korzystam chyba ze 4 rodzajów na raz, z czego jedna to już leciwa HP 1200 laserjet.

#50 mckaczka

mckaczka
  • 188 postów
  • SkądTychy

Napisano 20 października 2014 - 19:15

Miałem epsona sx410 na windowsie nawet z płytą od producenta były problemu.A Macbook? Zapytał tylko czy zainstalować sterowniki po podłączeniu i drukował

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych