Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Apple TV - aktualizacja 7.0, brak Airplay

• Please log in to reply
114 replies to this topic

#76 madhunt3r

madhunt3r
  • 2530 posts

Posted 26 October 2014 - 20:49

Co dokładnie daje ten IGMP Snooping? Włączyłem, nic to nie daje, po chwili po uśpieniu nie da się połączyć z Airplay, po czym znika z Maca i iPhone. Nadal mówię i podkreślam to, na ATV w wersji 6.x było wszystko ok na tych ustawieniach rutera co są, z chwilą aktualizacji do 7.0 Airplay znika po uśpieniu, więc w moim wypadku to jest jedynie wina aktualizacji.

#77 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 26 October 2014 - 21:51

IGMP Snooping - Protokół filtrujący ruch IGMP, umożliwiający efektywne zarządzanie przepływem pakietów multicast, tak, aby pakiety te trafiały tylko do właściwej lokalizacji (hosta) nie obciążając całej sieci ruchem tego typu. Nie jestem informatykiem wiec Ci tego na polski nie przetlumacze, ale wpisz sobie w Google "IGMP Snooping AirPlay" i zobaczysz, ze jedno ma cos do drugiego i generalnie zalecaja miec to wlaczone.

#78 davidose

davidose
  • 134 posts

Posted 27 October 2014 - 06:54

Mogę podpowiedzieć od siebie że u mnie pomogło ustawienie wifi na pasmo 5GHz. Homer Ty w jakim paśmie pracujesz?

#79 madhunt3r

madhunt3r
  • 2530 posts

Posted 27 October 2014 - 09:36

Tylko ATV jest podpięte kablem do rutera, a nie leci przez wifi.

#80 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 27 October 2014 - 10:40

Mogę podpowiedzieć od siebie że u mnie pomogło ustawienie wifi na pasmo 5GHz. Homer Ty w jakim paśmie pracujesz?

Na tp-linku ATV mialem na 2.4GHz i reszte urzadzen rowniez ze wzgledu na slaby zasieg pasma 5GHz. Na AirPort mam automatyczny wybor pasma i niestety nie jestem w stanie sprawdzic jakie urzadzenie na jakim pasmie sie znajduje.

#81 Driff

Driff
  • 423 posts

Posted 27 October 2014 - 12:51

Niestety mój router nie chce się zaktualizować, oficjalne sterowniki ze strony producenta krzaczą się. "File transmit failed, please check the inputted file name. " No chyba, że mam najnowsze oprogramowanie. W każdym razie jedyną opcją jaką mam, taką samą jak u Ciebie jest Virtual servers - i tu zrobiłem jak jest u Ciebie. Żadnej innej pozycji z Twoich screenów nie ma w moim routerze. Chyba trzeba będzie pomyśleć o jakimś nowszym sprzęcie.

#82 madhunt3r

madhunt3r
  • 2530 posts

Posted 27 October 2014 - 13:20

A działało Ci wszystko dobrze na poprzednim sofcie ATV?

#83 Driff

Driff
  • 423 posts

Posted 27 October 2014 - 13:25

Już pisałem, na sofcie 6.2 iPhone 4 działał bez problemu, natomiast 5s miał problemy - po wyłączeniu i właczeniu wifi (lub po wyjściu/przyjściu do domu) nie pokazywał od razu airplay, zajmowało mu to dłuższą chwilę, ponad to 'od tak' airplay znikało. Oba telefony mają ten sam iOS. Teraz na 7 obydwa zachowują się tak samo. Ogólnie to nie mam z tym żadnego ciśnienia, spokojnie sobie poczekam aż wyjdzie odpowiednia łaka. Z routerem kombinuję bo miałem nadzieję, że może da się coś więcej z niego wycisnąć, żeby streaming działał lepiej, ale raczej bez lepszego routera i podwyższeniu prędkości internetu się nie obejdzie.

#84 madhunt3r

madhunt3r
  • 2530 posts

Posted 27 October 2014 - 13:28

W moim wypadku wszystko pięknie działało, do czasu tego update w ATV. Ruter odpada. Czekam na naprawę tego przez Apple, tylko pytanie czy się doczekam...

#85 Driff

Driff
  • 423 posts

Posted 27 October 2014 - 13:32

U mnie dochodzi jeszcze kwestia, że dopóki iPhone nie rozłączy się z wifi i nie połączy z nim ponownie to widzi cały czas atv, nawet uśpione i normalnie jest w stanie go obudzić. No i to, że na Macu wszystko działa tak jak powinno.

#86 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 27 October 2014 - 14:12

To jest to samo jakby posadzic przed obrazem daltoniste i normalnego. To nie wina kolorow, ze daltonisci ich nie widza i tak samo to nie wina ATV, ze niektore urzadzenia go nie widza. Zanim wyszedl iOS 8.1 to moj iP5 i iPad 4 nie synchronizowaly sie z iTunes i losowo ATV oraz AirPort Express znikaly. Od 8.1 magicznie zaczely dzialac wiec tu nie ma watpliwosci kto mial buga. Skoro mamy te same urzadzenia na tych samych systemach a rozne konfiguracje sieci efektem czego jednym dziala a drugim nie to innego wytlumaczenia nie ma. Podejrzewam, ze ludziom ktorym nie dziala jest duzo mniej niz tych, ktorym dziala wiec na tej podstawie falszywa teza byloby zwalanie winy na ATV i czekanie na reakcje Apple bo mozna tak czekac w nieskonczonosc. Apple w sofcie 7.0 moglo zwyczajnie podniesc wymagania co do routerow i zrobilo to celowo, skoro jest juz 7.0.1 i dalej Wam nie dziala. Zazwyczaj takie rzeczy poprawiaja szybko bo nie oplaca im sie sprzedawac niedzialajacych urzadzen, patrz iPhone 6 i 8.0.1.

#87 madhunt3r

madhunt3r
  • 2530 posts

Posted 27 October 2014 - 14:22

Tylko poczytaj sobie fora Apple, ludzie nawet problemy mają na AirPort.

Pozatym nie mam jakiegoś śmieciowego rutera : http://www.asus.com/...tworking/RTN16/

Internet też ok mam 120 Mb/s.

Może nie jest to 5 Ghz ale daje rade.

Szkoda, że Apple nie podaje oprócz swoich rzecz jasna, polecanych ruterów na których wszystko działa. Bo zarówno po aktualizacji do iOS 8 jak i ATV do 7.0 ogólnie działanie wifi spadło na urządzeniach Apple (Macbook Air działa ok) a na innych magicznie wszystko dobrze działa.

Wydaje mi się, że problem jest w tym MAC address randomization co Apple wprowadziło w iOS 8.

#88 robgrab

robgrab
  • 1384 posts
  • SkądWarszawa

Posted 27 October 2014 - 14:51

To jest to samo jakby posadzic przed obrazem daltoniste i normalnego. To nie wina kolorow, ze daltonisci ich nie widza i tak samo to nie wina ATV, ze niektore urzadzenia go nie widza. Zanim wyszedl iOS 8.1 to moj iP5 i iPad 4 nie synchronizowaly sie z iTunes i losowo ATV oraz AirPort Express znikaly. Od 8.1 magicznie zaczely dzialac wiec tu nie ma watpliwosci kto mial buga. Skoro mamy te same urzadzenia na tych samych systemach a rozne konfiguracje sieci efektem czego jednym dziala a drugim nie to innego wytlumaczenia nie ma. Podejrzewam, ze ludziom ktorym nie dziala jest duzo mniej niz tych, ktorym dziala wiec na tej podstawie falszywa teza byloby zwalanie winy na ATV i czekanie na reakcje Apple bo mozna tak czekac w nieskonczonosc. Apple w sofcie 7.0 moglo zwyczajnie podniesc wymagania co do routerow i zrobilo to celowo, skoro jest juz 7.0.1 i dalej Wam nie dziala. Zazwyczaj takie rzeczy poprawiaja szybko bo nie oplaca im sie sprzedawac niedzialajacych urzadzen, patrz iPhone 6 i 8.0.1.

A Ty dalej swoje....... Dobra to wyjaśnij co dokładnie rozumiesz przez "Apple w sofcie 7.0 moglo zwyczajnie podniesc wymagania co do routerow"? Mi na Airport urządzenia nie widzą ATV z ios7 po jego uśpieniu, niezależnie czy mają to ipad z ios7 czy iphone z ios8.1. Natomiast tak jak już pisałem wielokrotnie, po wgraniu ios6.1 do ATV wszystko magicznie zaczyna działać nawet w uśpieniu. Ludzie na forum Apple to samo mają( jest tam wiele tematów o tym), problem ustaje jedynie po downgrade ios.
Proponują żeby w temacie udzielały się osoby, które mają takie problemu. Jak komuś działa to bardzo dobrze, ale nie musi tu zaglądać i pisać że skoro u niego działa to wina wszystkiego tylko nie softu Apple.

#89 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 27 October 2014 - 15:14

Próbuje pomóc ustalic w czym nalezy grzebac. Podałem ustawiena swojego routera, które juz na ATV 6.0 pomogły mi w rozwiazaniu problemu o ktorym teraz mówicie. Jak beda sie w tym temacie wypowiadac tylko osoby ktorym nie dziala to za 10 lat dalej bedziecie w tym samym miejscu bo tu zaden programista Apple nie zagląda. Skoro nawet jednej osobie na swiecie dziala to znaczy, ze da sie tak poustawiac zeby dzialalo. Do tego chyba powinno wam zalezec zeby dojsc. Btw. predkosc internetu nie ma znaczenia. Mozecie odlaczyc kabel od portu WAN w routerze i Apple TV uruchomi sie z jedyna dzialajaca funkcja czyli AirPlay, ktore dziala wlasnie po sieci lokalnej. Standart B/G w zupelnosci starcza, to samo pasma 2.4/5GHz. Próbujcie jeszcze z kanałami. Mozecie tez wylaczyc serwer DHCP w routerze i porezerwowac na sztywno adresy IP dla kazdego urzadzenia w sieci.

#90 madhunt3r

madhunt3r
  • 2530 posts

Posted 27 October 2014 - 16:37

To wszystko o czym mówisz, kanały, standardy b/g, pasma to się tyczy wifi, a ja mówię, że ATV jest podłączone kablem. Ale tak jak robgrab napisał, wcześniej było ok.

#91 Driff

Driff
  • 423 posts

Posted 27 October 2014 - 19:27

Mnie jeszcze zastanawia czym "w oczach" atv/routera różni się iPhone od Maca. Bo iPhone mają problemy a Mac żadnego. Mając samego Maca mógłbym powiedzieć, że nie ma żadych problemów. Homer, te porty mają być ustawione na ip atv, prawda?

#92 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 27 October 2014 - 19:37

Porty sa dla AirPlay'a (te ze screenow). Natomiast iPhone'owi i ATV nadaj jakies stale IP z zakresu 192.168.0.100-192.168.0.200. Oczywiscie nie takie same bo bedzie konflikt. Jeden niech ma koncowke 100 a drugi np. 150.

#93 Driff

Driff
  • 423 posts

Posted 27 October 2014 - 20:02

Wszystko działa do jednego wyłączenia i włączenia wifi. Tj. iPhone wifi on, atv on - wszystko gra (jak zwykle), iP wifi off, atv off, po czym włączam wifi i działa - widzi uśpione atv i może je włączyć. Ale po kolejnym wyłączeniu i włączeniu wifi już wszystko wraca do niedziałąjącej normy. Chyba jestem za głupi na poprawne skonfigurowanie tego wszystkiego i nie wiem czy brak konieczności kliknięcia jednego przycisku na pilocie od ATV jest wart takiego zachodu. No nic, może jak zmienię router na jakiś nowszy to coś się zmieni, przynajmniej będę miał więcej opcji (jak na Twoim n600). W każdym razie dzięki za pomoc :-) Screeny sobie zachowam bo mogą się kiedyś przydać.

#94 jakubson

jakubson
  • 14 posts

Posted 27 October 2014 - 20:37

Ja potwierdzam ze na time capsule mam takie same problemy jak tutaj opisujecie. Nie widza moje urządzenia Apple tv a jak juz zobaczą to nie mogą obudzić. Dopiero kliknięcie pilotem i obudzenie atv sprawia ze wszystko magicznie zaczyna działać.

#95 mart66

mart66
  • 49 posts

Posted 04 November 2014 - 21:14

Miałem podobny problem z atv po aktualizacji, ipad3, ip6 nie widziały air play, jedynie ip5 miał ikonkę ale nie działało nic, przeczytałem cały wątek, podszedłem do routera i go na chwile wyłączyłem... Wszystko już działa

#96 madhunt3r

madhunt3r
  • 2530 posts

Posted 04 November 2014 - 21:36

Jakby było to takie proste i by działało, to setki osób, jak nie tysiące by nie pisało tutaj, czy na forum Apple, że po prostu nie działa. W moim wypadku tylko i wyłącznie aktualizacja to zepsuła nic innego. Na starszym sofcie działa w każdych warunkach, bez kombinacji alpejskich, więc...

#97 mart66

mart66
  • 49 posts

Posted 05 November 2014 - 14:51

Nie twierdzę, że każdy przypadek jest taki sam, opisałem swój, też dopiero po jakimś czasie zorientowałem się, że to nie działa, a mam trochę kombinowane wi-fi bo przeniesione po sieci energetycznej z biura w tym samym budynku, a fakt że wszystko działało normalnie przed ostatnią aktualizacją ATV, mnie pomogła ta prosta czynność, teraz normalnie jak włączę ATV to pojawia się na urządzeniach ikonka air play.

#98 madhunt3r

madhunt3r
  • 2530 posts

Posted 05 November 2014 - 17:02

Jak włączysz, to każdemu się pojawia, ale tu chodzi o to, że jak ATV jest uśpione, to nie działa Airplay i nie wybudza go.

#99 mart66

mart66
  • 49 posts

Posted 05 November 2014 - 18:01

No właśnie mnie się wcale nie pojawiało na 2 z 3 urządzeń, teraz jak uruchamiam natychmiast jest ikona widoczna

#100 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 05 November 2014 - 23:49

Ona ma byc widoczna obojetnie czy ATV uspione czy nie. I wyglada na to, ze tylko u mnie tak jest.

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users