Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Apple TV - aktualizacja 7.0, brak Airplay

• Please log in to reply
114 replies to this topic

#51 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 13 October 2014 - 18:40

Softu ATV raczej, bo Macbook nie ma iOS, a też nie ma ikonki po update ATV, a przed było.

To jak AirPort Express znika (z urzadzen z iOS8) to tez wina softu ATV?

#52 robgrab

robgrab
  • 1384 posts
  • SkądWarszawa

Posted 13 October 2014 - 19:02

To jak AirPort Express znika (z urzadzen z iOS8) to tez wina softu ATV?

W Twoim przypadku masz coś zwalonego i niekoniecznie jest to iOS w atv. Ale pisanie że aktualizacja atv nic nie zepsuła to niestety trochę naginanie rzeczywistości. Poczytaj tutaj kilka wątków https://discussions....appletv/appletv

#53 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 13 October 2014 - 20:09

A co moge miec zwalonego skoro tylko 2 z 5 urzadzen maja problemy a reszta dziala tak szwajcarski zegarek? Sieć? Nie bo inaczej problemy bylyby z kazdym urzadzeniem. ATV? Nie bo inaczej nie dochodziloby do sytuacji w ktorej 4 urzadzenia go widza a losowo jedno na chwile przestaje. AirPort? Nie, patrz wyzej. No to pozostaje iOS8 w iPhone 5 i iPad 4 bo tylko one na przemian szwankuja. Dodam, ze te dwa urzadzenia jako jedyne nie pojawiaja sie w iTunes do synchronizacji po Wi-Fi wiec jak dla mnie sprawa jest jasna kto jest winny. Btw. praktycznie wcale nie jest to dla mnie uciazliwe gdyz czasem wystarczy, ze chwile dluzej poczekam albo pare razy wysune/schowam Control Center i ATV/AirPort Express sie w koncu pojawiaja. Raptem raz na dwa, trzy dni musze zrestartowac iPad albo iPhone bo wyzej wspomniany sposob juz nie daje rady i znowu moge sluchac muzyczki. Wiec ja czekam tylko na poprawki w iOS na tych dwoch urzadzeniach i bedzie idealnie. O dziwo na 4S z iOS 8.0.2 tego problemu nie ma, na nim zawsze mam AirPlay aktywne. To samo na 3GS z 6.1.6.

#54 robgrab

robgrab
  • 1384 posts
  • SkądWarszawa

Posted 13 October 2014 - 20:19

A co moge miec zwalonego skoro tylko 2 z 5 urzadzen maja problemy a reszta dziala tak szwajcarski zegarek?

Sieć? Nie bo inaczej problemy bylyby z kazdym urzadzeniem.
ATV? Nie bo inaczej nie dochodziloby do sytuacji w ktorej 4 urzadzenia go widza a losowo jedno na chwile przestaje.
AirPort? Nie, patrz wyzej.

No to pozostaje iOS8 w iPhone 5 i iPad 4 bo tylko one na przemian szwankuja. Dodam, ze te dwa urzadzenia jako jedyne nie pojawiaja sie w iTunes do synchronizacji po Wi-Fi wiec jak dla mnie sprawa jest jasna kto jest winny.

Btw. praktycznie wcale nie jest to dla mnie uciazliwe gdyz czasem wystarczy, ze chwile dluzej poczekam albo pare razy wysune/schowam Control Center i ATV/AirPort Express sie w koncu pojawiaja. Raptem raz na dwa, trzy dni musze zrestartowac iPad albo iPhone bo wyzej wspomniany sposob juz nie daje rady i znowu moge sluchac muzyczki. Wiec ja czekam tylko na poprawki w iOS na tych dwoch urzadzeniach i bedzie idealnie. O dziwo na 4S z iOS 8.0.2 tego problemu nie ma, na nim zawsze mam AirPlay aktywne. To samo na 3GS z 6.1.6.

Ale to w Twoim przypadku, reszta ma błedy tylko z powodu aktualizacji atv. U tych osób po downgrade atv wszystko zaczyna działa idealnie.

#55 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 17 October 2014 - 13:25

No to chowajcie chlopaki glowy w piach bo wlasnie naprawilem wszystko co mi do tej pory szwankowalo. Zaczalem od handoff bo mi to nie dzialalo miedzy iP5 a iPad4 i oto co zrobilem: Restart handoff w ustawieniach Restart przekazywania polaczen miedzy iPhone/iPad Reboot telefonu/tabletu Restart iCloud Drive Reboot telefonu/tabletu Efektem czego: Zaczela dzialac synchronizacja iTunes/iOS po Wi-Fi AirPort Express/ATV juz nie znikaja z zadnego z moich urzadzen A takze dziala AirPrint, AirDrop czyli wszystkie uslugi zwiazane z komunikacja miedzy iOS-iOS i iOS-PC. Przed chwila z drzaca reka wykonalem update do iTunes 12.0.1 i na szczescie nic sie nie pochrzanilo. Ciekawe jak bedzie w poniedzialek z iOS 8.1.

#56 robgrab

robgrab
  • 1384 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 October 2014 - 13:32

No to chowajcie chlopaki glowy w piach bo wlasnie naprawilem wszystko co mi do tej pory szwankowalo.
Zaczalem od handoff bo mi to nie dzialalo miedzy iP5 a iPad4 i oto co zrobilem:

Restart handoff w ustawieniach
Restart przekazywania polaczen miedzy iPhone/iPad
Reboot telefonu/tabletu
Restart iCloud Drive
Reboot telefonu/tabletu

Efektem czego:
Zaczela dzialac synchronizacja iTunes/iOS po Wi-Fi
AirPort Express/ATV juz nie znikaja z zadnego z moich urzadzen
A takze dziala AirPrint, AirDrop czyli wszystkie uslugi zwiazane z komunikacja miedzy iOS-iOS i iOS-PC.

Przed chwila z drzaca reka wykonalem update do iTunes 12.0.1 i na szczescie nic sie nie pochrzanilo. Ciekawe jak bedzie w poniedzialek z iOS 8.1.

Wow typowe Applowe "It just works", czuję się jak na forum androida.

#57 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 17 October 2014 - 13:45

A ja czuje sie jakbym byl tam gdzie jestem bo w Andku jeszcze mi sie nic nie posypalo poza parowaniem z myszka BT. Anyway, probujcie, wydaje mi sie to lepszym wyjsciem od restore'ow. Powodzenia, u mnie juz wszystko chodzi jak przecinak.

#58 robgrab

robgrab
  • 1384 posts
  • SkądWarszawa

Posted 20 October 2014 - 19:21

Wyszła aktualizacja? Naprawili airplay? Czekam na info bo jak nie to zostaję na 6.1

#59 madhunt3r

madhunt3r
  • 2530 posts

Posted 20 October 2014 - 20:51

Sprawdziłem przed chwilą, ATV włączone - Airplay widoczny na Macbooku i iPhonie. Usypiam ATV - Airplay znika z Macbooka i iPhone. Włączam ATV - znów Airplay się pojawia na wszystkich urządzeniach. Porażka. Tyle w temacie.

#60 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 21 October 2014 - 12:38

U mnie po aktualizacjach nic sie nie zepsulo.

#61 GAMA007

GAMA007
  • 1394 posts

Posted 21 October 2014 - 17:56

Witam,

moge potwierdzić slowa kolegi @Homer, działa tak jak powinno.

Pozdrawiam

GAMA007

#62 Driff

Driff
  • 423 posts

Posted 24 October 2014 - 21:10

Na moim dziś kupionym ATV3 mam OS 6, czy na tą chwilę opłaca się go aktualizować do 7? Na iPhone 5s na razie mam iOS 7.1.2 i AirPlay działa jak powinien, MBA z Yosemite też poprawnie uruchamia ATV przy włączeniu AirPlay. Czy poza wprowadzeniem Peer to peer jest coś wartego aktualizacji?

#63 Driff

Driff
  • 423 posts

Posted 25 October 2014 - 16:54

Zrobiłem update ATV do 7.0.1 i faktycznie po uśpieniu znika Airplay z telefonu (iPhone 5s i 4, oba na 7.1.2), więc to chyba rzeczywiście wina softu atv? Mi to jakoś mocno nie przeszkadza bo i tak muszę włączyć telewizor pilotem, więc jedno kliknięcie w tą czy w tamtą nie robi mi różnicy. Wcześniej na 6.2 iPhone 4 poprawnie wykrywał atv (czy to uśpione czy włączone), nawet po wyłączeniu i ponownym włączeniu wifi. Niestety 5s miał z tym problemy, airplay losowo pojawiał się i znikał. Teraz na obu urządzeniach jest tak samo: na włączonym atv oba urządzenia idealnie pokazują airplay, na uśpionym nic się nie dzieje. No chyba, że do idealnego działania potrzeba 7.0.1 na atv i iOS8 na iDevice.

#64 jakubson

jakubson
  • 14 posts

Posted 25 October 2014 - 19:55

Umnie tez problem. Masakra, leżę sobie rano w łożku jak zawsze biorę iphone'a chce puścić muzykę patrzę a tu nie ma ikony airplay. To samo na ipadzie. Szkoda ze apple nie moze wypuścić jakiejś aktualizacji. Trochę to irytujące.

#65 davidose

davidose
  • 134 posts

Posted 25 October 2014 - 20:35

Nie wiem czu to kwestia softu. Mam zaktualizowany ATV do 7 i wszystko mi chula jak ta lala, ikona airplay widoczna nawet w uśpieniu. Z tym że wszystkie moje urządzenia (ipad i dwa iphony)działają pod iOS 6. Z macbook air na 10.9 tez bez problemu.

#66 Driff

Driff
  • 423 posts

Posted 25 October 2014 - 20:55

Najwyraźniej ATV z 7 gryzie się z iOS - w moim przypadku 7, niektórym na 8 działa. Przed chwilą sprawdziłem i Macbook z 10.10 bez problemu uruchamia uśpione ATV.

#67 madhunt3r

madhunt3r
  • 2530 posts

Posted 25 October 2014 - 21:05

U mnie czy to iOS 7 czy 8 bez różnicy. Tu problem tkwi w oprogramowaniu ATV.

#68 Driff

Driff
  • 423 posts

Posted 25 October 2014 - 21:29

U mnie czy to iOS 7 czy 8 bez różnicy. Tu problem tkwi w oprogramowaniu ATV.

To co napisałem wcale nie wyklucza tego, że jest to wina softu ATV. Tylko, że u Ciebie na Macu też nie działa, prawda? U mnie na iPhone jest dokładnie jak u Ciebie - atv on - pojawia się airplay, atv off - airplay znika. Z tym, że na Macbooku Air 2014 u mnie wszystko działa, normalnie odpala uśpione atv.

W moim przypadku i tak jest lepiej bo przynajmniej iPhone 5s normalnie widzi atv, na sofcie 6.2 miał problemy (co dziwne iP4 z tym samym softem działał bez problemu). Jestem tylko ciekaw czy ten problem jest znany Apple i czy w ogóle to naprawią.

#69 madhunt3r

madhunt3r
  • 2530 posts

Posted 25 October 2014 - 21:38

U mnie jak ATV jest uśpione to zarówno na Macu i iPhonie Airplay znika. Od czasu do czasu się pojawi na chwilę, ale i tak nie idzie połączyć. Jedynie działa, kiedy ATV jest włączone, nie uśpione. Przed aktualizacją ATV, Airplay działał idealnie ikonka była przez cały czas widoczna na iPhonie i Macu i można było się połączyć zawsze.

#70 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 25 October 2014 - 22:59

Bonjour (technologia po ktorej lata cale AirPlay, AirPrint itd) jest bardzo wrazliwe na ustawienia router'a. Ja z moim tp linkiem walczlem 2 lata i ustawilem tak zeby dzialalo, to samo z firewall'em w Windowsie (Mac pewnie juz jest odpowiednio skonfigurowany). Moge go jutro wyjac z szuflady i dac zrzuty ekranu z ustawien bo musialem odblokowywac odpowiednie porty, bramki po ktorych komunikuja sie urzadzenia Apple. Ogolnie polecam wymiane routera na AirPort, mniej roboty i swiety spokoj.

#71 madhunt3r

madhunt3r
  • 2530 posts

Posted 25 October 2014 - 23:14

Ale przed aktualizacją było wszystko ok, na tych ustawieniach rutera co jest. Po aktualizacji nie jest jak być powinno, więc to aktualizacja coś narobiła. Widocznie z niektórymi ruterami działa ok, a z resztą nie. Skoro działało wcześniej, to nic innego mi nie przychodzi tylko jakieś bugi w nowym sofcie. Wystarczy tylko poczytać na forach ile osób ma z tym problem, więc jest to na większą skalę.

#72 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 26 October 2014 - 00:10

Byc moze to ta sama sytuacja co w iOS4 cos poprawili w Bluetooth i trzeba bylo zmienic samochod zeby sie polaczyc a wszyscy oczywiscie uznali, ze BT nie dziala. Teraz widocznie ten sam update dotyczy AirPlay i trzeba albo grzebac w routerze albo zmienic router.

#73 Driff

Driff
  • 423 posts

Posted 26 October 2014 - 06:49

@Homer jak Ci się będzie chciało to wrzuć te screeny :-)

#74 madhunt3r

madhunt3r
  • 2530 posts

Posted 26 October 2014 - 09:40

No tak, na pewno specjalnie zmienię ruter, jak wcześniej działało i inne sprzęty działają bezproblemowo, a to nie działa. Wszystko mam skonfigurowane tak jak na Apple stronie opisane.

#75 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 26 October 2014 - 16:23

Podstawowa sprawa: IGMP Snooping, wasz router musi to obslugiwac i miec wlaczone. Warto wykonac update softu routera bo byc moze funkcja ta zostala z czasem dodana. Druga sprawa to wylaczenie firewall'a w routerze i ostatnia ustawienie virtualnych serwerow dla uslug Bojnour i chyba MDNSresponder. Mniejsza o nazwe, w screenach macie moje (dzialajace) ustawienia w routerze TP-Link TL-WDR3600. Jesli po dodaniu ich w routerze AirPlay dalej nie dziala to to samo trzeba zrobic w firewallu na kompie (jesli chcemy puszczac muzyke z iTunes). http://imageshack.co...8586/IwGeBV.jpg http://imageshack.co...5992/GeIkY6.jpg http://imageshack.co...1799/7Il60v.jpg

7 user(s) are reading this topic

0 members, 7 guests, 0 anonymous users