Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook Pro 13" 2010r. grzanie się, bardzo słaba wydajność.

• Zamknięty Temat jest zamknięty
42 odpowiedzi w tym temacie

#26 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 16 sierpnia 2014 - 12:49

Sprawdzałem 4 różne pendrive na obu wejściach.. zaraz zrobię diagnostykę, dokończę odcinek Family Guy i dam znać o wynikach :)

#27 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 16 sierpnia 2014 - 12:51

4 różne pendrive, ale każdy może być w NTFS, więc najlepiej na drugim kompie sprawdź czy na pewno działa i zobacz czy jest w NTFS jak tak to przeformatuj do FAT32:)

#28 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 16 sierpnia 2014 - 13:03

Mam w domu 3 pendrive używane na codzień (czwarty od kolegi) myślisz że wsadziłbym do kompa jakiś śmieć z piwnicy nie wiedząc czy działa? Działa na każdym kompie z windowsem bez zająkniecia. Wszystkie są w Fat32. Teraz zrobię tą diagnostykę systemu. Okej, potrzebuję instrukcji jak zrobić tą diagnostykę systemu, przytrzymanie cmd+r pewnie jest w odpowiednim momencie, a ja nie wiem w którym. :P

#29 edwa

edwa
  • 880 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 16 sierpnia 2014 - 13:14

Trzymaj od momentu jak wciśniesz power non stop to musi zatrybić. Jak Ci USB nie działają to już w ogóle jest jakaś masakra, jak dla mnie to naprawdę kupiłeś uszkodzonego macbooka po prostu. Co do aktualizacji: tak trzeba będzie trochę ściągnąć, sam najnowszy system to chyba ponad 4gb z Appstore. Idź do kogoś ze znajomych kto ma ludzki internet i wtedy zrób wszystkie aktualizację, zrobisz to w parę godzin, a znajomemu na piwo odpalisz ;).

#30 wojtala

wojtala
  • 170 postów
  • SkądPforzheim.DE

Napisano 16 sierpnia 2014 - 13:16

Witam czytam ten temat i inne tez jestem od niedawna posiadaczem Macbooka pro 6.2 czy faktycznie to taki sprzet problemowy awaryjny bo zaczynam po lekturze postow sie bac czy ten sprzet wart tyle kasy i jest tak awaryjny. pozdrawiam

#31 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 16 sierpnia 2014 - 14:01

Problem jest taki że u mnie w mieście mam najszybszy dostępny internet, musiałbym jechać do znajomych 20 km do innego miasta żeby mieć szybszy.

Nie będę ściągał 4 gb, zajmie mi to z 2-3 dni jak nic… A nie mogę zostawić go na tym systemie Snow Leopard? Ja nie potrzebuję ani jednej aplikacji, poza safari i itunes. Do tego dogrywam League of Legends, o ile będzie mi się chciało spędzić kolejne parę dni gdzie nikt z rodziny na internet nie będzie mógł wejść bo ja będę pobierał horrendalne 5 gb aktualizacji ..

ps. USB działają, myszka działa normalnie ale pendrive nie widzi.

- - - Połączono posty - - -

Może mi ktoś powiedzieć jak wykonać ta diagnostykę? Po uruchomieniu Maca z cmd+r wyskakuje mi menu w którym mam opcję przywrócenia kopii zapasowej, wgrania systemu od nowa oraz włączenia narzędzia dyskowego.

#32 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 16 sierpnia 2014 - 14:04

Jakie CMD+R? Na SL? Gdzie tu partycja recovery niby ma być? Dobre rady zawsze w cenie... ;) Masz płytki z systemem dołączane do kompa (szare takie)? Jeśli tak, to uruchom AHT (Apple Hardware Test) - płytka nr 2 i start z wciśniętym klawiszem D. Najpierw jednak zrób reset SMC i PRAM i sprawdź czy to coś zmieni w zachowaniu komputera. Potem dopiero AHT. Na moje oko to wygląda na postępujący problem z mostem (chipsetem), co akurat w Mid 2010 się zdarza.

#33 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 16 sierpnia 2014 - 14:09

To ja poproszę po windowsowemu. Ten slang się odbija od mojej wiedzy. :P Mam macbooka z całym pudełkiem i płytkami. Jak uruchomić ten AHT? Czy tylko włożyć płytkę i włączyć Maca z wciśniętym klawiszem D? Co to reset SMC i PRAM? I system mam 10.9.4 Mavericks a nie Snow Leopard. Snow Leoparda mam na płycie i jego mogę wgrać. :P

#34 pino22

pino22
  • 359 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 17 sierpnia 2014 - 10:11

Arkhan - to może zrób według procedury z tej strony

Mac OS X 10.6 Snow Leopard: przeprowadzanie instalacji metodą Wymaż i instaluj

Gdy wgrywałem to pamiętam, że miałem trochę problemów w części pierwszej ( pkt 7 do 16 ) ale jakoś z tego wyszedłem ( kurcze może tu leżą te problemy ?? :( )

Ale możesz spokojnie wgrywać z płyt i używać ( na jakiś czas próby ) tylko Snow Leoparda. Ponoć jest trochę użytkowników którzy zostali przy tym systemie.

#35 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 17 sierpnia 2014 - 13:46

Okej wgrałem system z płytki poprzez ten poradnik.. I teraz jednak chcę zaktualizować do Mavericksa, bo ten Snow Leopard jest strasznie.. dziwny :P Niby wszystko chodzi dużo szybciej i szybciej reaguje na polecenia, ale wolę chyba Mavericksa :P Nie wykonałem tylko punktu czwartego, czyli nie zainstalowałem dodatkowych aplikacji.. nawet bez tego widzę że mam ich całkiem sporo w docku, a mi do szczęścia potrzeba jedynie safari i itunes :P A co do punktów 7-16 chyba wiem w czym miałeś problem, w poradniku nie jest dokładnie jedna kwestia opisana ale jakoś sam do niej doszedłem po paru minutach i myślę że zrobiłem tak jak powinno być zrobione :)

#36 pino22

pino22
  • 359 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 17 sierpnia 2014 - 14:46

Super :) Arkhan naprawdę mocno trzymam kciuki, że te bolączki miną na dobre i będziesz wreszcie ( tak jak ja byłem ) z tego Maczka zadowolony :) ps. jedna uwaga: zanim zainstalujesz Mavericka to popracuj na Snow Leopardzie jakiś czas (może z 2-3 dni) żebyś rozwiał wszystkie wcześniejsze dolegliwości!!

#37 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 17 sierpnia 2014 - 15:03

Okej, spróbuję wytrzymać parę dni na tym Snow Leopardzie.. już teraz mogę powiedzieć że system jest szybszy, Macbook mniej się grzeje, wszystko włącza się dużo szybciej, ale brakuje mi gestów w Safari, do tego w Safari wszystko jest jakieś takie ociężałe, strony ładują się dużo wolniej i filmiki też się wolniej wczytują, do tego laguje kazde przesuwanie z góry na dół i to chyba bardziej niż to było na Mavericks.. :P

#38 pino22

pino22
  • 359 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 17 sierpnia 2014 - 23:02

Ustaw sobie w: Preferencje Systemowe / Gładzik i zaznacz wszystkie "ptaszki" żebyś miał jak najwięcej gestów na gładziku. Moim zdaniem z tego co pamiętam będziesz miał tyle samo gestów na Safari ( z tego co mnie pamięć nie myli :P ) Jak sobie dobrze ustawisz różne opcje/personalizacje pod siebie to Snow Leopard naprawę daje rade.

#39 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 17 sierpnia 2014 - 23:31

Nie ma połowy gestów, nawet po zaznaczeniu wszystkiego. A najbardziej brakuje mi tego gestu w safari, gdzie dwoma palcami w prawo się przesuwa i mamy poprzednią stronę :P Ale jednak w safari wszystko się wolniej ładuje niż to było na Mavericks. Nie wiem czego to konkretnie wina, ale cały transfer jest słabszy. Próbuję pobrać Mavericksa.. wczoraj idąc spać włączyłem pobieranie, dzisiaj patrzę.. nawet mi się pasek postępu jeszcze nie pojawił. Ja to z miesiąc jak nic będę ściągął, kto to wymyślił żeby instalki z internetu ważyły po parę gb .. jak to ściągać ..

#40 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 21 sierpnia 2014 - 16:01

Pobieram już od trzeci dzień, pobrałem jedną piątą lub nieco mniej ... chyba zacznę opieprzać apple że robi aktualizacje OTA ważące powyżej 2 gb..

#41 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 22 sierpnia 2014 - 18:59

Aktualizacja się pobrała i już po zainstalowaniu, uzywam macbooka parę godzin i jestem zachwycony, dostał drugie życie! Nic nie muli, mogę przeskakiwać między kartami w czasie rzeczywistym bez opóźnień, cały czas macbook jest przyjemnie chłodny nawet przy paru kartach i muzyce z youtube w tle, bateria dostała parę godzin więcej do tego jakość muzyki na wyjściu jack jest nieco lepsza niż była na 10.6, nie mogę chcieć więcej bo dostałem 100% tego czego wymagałem od tego urządzenia! Temat do zamknięcia.

#42 edwa

edwa
  • 880 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 22 sierpnia 2014 - 19:20

No i wypijmy za to, że w końcu jest jak powinno, a ja zwracam honor sprzedającemu za bezpodstawne oskarżenia :).

#43 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 22 sierpnia 2014 - 20:53

Temat do zamknięcia.

Jak sobie stryjenka....

Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1