Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook Pro 13" 2010r. grzanie się, bardzo słaba wydajność.

• Zamknięty Temat jest zamknięty
42 odpowiedzi w tym temacie

#1 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 13 sierpnia 2014 - 13:12

Witam. Kupiłem jakiś czas temu macbooka Pro 13" od kolegi tutaj z forum. Macbook jest w idealnym stanie z konfiguracją 2.4 GHz C2D GF320M i 8 GB Ram DDR3 1067mhz. ze standardowym dyskiem HDD 250 gb. Pracuję na OSX 10.9.4 a korzystam tylko z safari i czasem gram w League of Legends, ale nie katuję sprzętu bo wiem że grzeje się przy tej grze. Główne problemy z macbookiem to jego bardzo słaba wydajność, nie ma animacji która by się nie przycinała, a czasem jest po prostu zwiecha i widać tylko końcówkę animacji, wszystko wczytuje się bardzo długo i często są zwiechy takie że nawet myszka się nie rusza. Do tego przy odtwarzaniu muzyki przez safari (youtube/open.fm) są bardzo częste czkawki dźwięku, a przy oglądaniu filmów często obraz się zawiesza na sekundę lub dwie i dopiero po chwili wraca do normalności. do tego przy samym safari i dwóch kartach z czego jedna to facebook a druga to to forum laptop jest gorący tak że ciężko trzymać na nim dłonie, jest to o tyle dziwne że jeszcze parę dni temu był chłodny cały czas, wiatraczków jeszcze nie słyszałem więc nie wiem czy to ich wina czy nie. Ja sam macbooka w żaden możliwy sposób nie uszkodziłem, nie mam pojęcia co się z nim dzieje, bo czytając wiele opinii na temat tego modelu byłem pewny że po jego kupnie skończą się problemy z brakiem stabilności na windowsie, tutaj na OSX nie widzę poprawy. Do tego teraz lecę szukać informacji jak można z systemu odinstalować cały ten bloatware, czyli programy do robienia muzyki albo filmów, nie jestem ani grafikiem ani muzykiem i nie potrzebuję tego, dla mnie to tylko zaśmiecający bloatware, a mam tego całkiem sporo na wejście, tak samo jak te interaktywne rogi ekranu, cały czas wyjeżdzają mi z boków jakieś rzeczy których przydatność jest lekko mówiąc wątpliwa, tylko utrudnia pracę, bo włączając film naturalnym jest że przesuwamy myszkę w prawy dolny róg ekranu żeby nie przeszkadzała a tutaj robiąc to wysuwa mi się z lewej strony ekranu jakaś tablica na której mogę dodać sobie parę programów, co też sensu raczej nie ma wielkiego a przeszkadza w oglądaniu filmów.. Chciałbym też wspomnieć że kiedy rozmawiałem z kolegą od którego kupiłem tego macbooka jego odpowiedzią było że "macbooki tak po prostu nie mają", więc jego zdanie na ten temat będzie także bardzo mile widziane. Pozdrawiam i czekam na opinie, lub informacje co się może dziać.

#2 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 13 sierpnia 2014 - 14:01

Sprawdź w monitorze aktywności (finder - idź - narzędzia - monitor aktywności) ile zajmuje proces karnel task (zakładka CPU - wszystkie procesy). Spowolnienie i grzanie się może być spowodowane uszkodzeniem jednego z czujników. W takim wypadku w/w proces wykazuje ponad 100%

Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

#3 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 13 sierpnia 2014 - 14:10

Poobserwowałem to kernel task przez moment i nie wzrasta powyżej 5%. Stabilnie trzyma się między 3% a 5%

#4 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 13 sierpnia 2014 - 15:13

Dodam jeszcze bardzo denerwujące zawieszanie się podczas pisania.. tak jak piszę ten tekst to widzę jak literki pojawiają się z opóźnieniem a czasem zatrzymują się i po chwili szybkim ciągiem się pojawiają i doganiają moje tempo pisania, o ile rozumiecie o co mi chodzi.

#5 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 13 sierpnia 2014 - 15:52

Jak dawno był konserwowany? To pierwsze co powinieneś zrobić. Jeśli konserwacja nie pomoże to masz problem z mostem, CPU lub heat-pipe (układ chłodzenia). Wybierz się do serwisu i niech Ci zdiagnozują. Będziesz miał jasność. Ten model nie powinien się zbytnio grzać, a już na pewno nie tak aby był problem z utrzymaniem go. Gdyby nie nadmierny wzrost temperatury, podejrzewałbym tez dysk...

#6 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 13 sierpnia 2014 - 16:06

Teraz już się uspokoiła temperatura, jest chłodny. Chyba to dlatego że od ładowania go odłączyłem, tak bardzo się nagrzał podczas ładowania i to w górnej lewej części patrząc od góry na klawiaturę. Ciepło było czuć na całej obudowie, ale parzyła lewa górna część oraz klawisze były dość gorące. Więc to może być od ładowania. Tylko że raczej miałem zamiar go zostawić na stałe pod ładowarką dopóki siedzę w domu, a odpinać jak potrzeba go gdzieś mobilnie .. A dysk.. pobierałem aktualizację League of legends przez internet LTE, pobieranie szło 1.5 MB a po paru sekundach się zawieszało, wydaje mi się że dysk nie wyrabiał i musiał sobie powoli zapisywać dane, więc tak myślę czy dysku na SSD już nie zmienić, choć miałem nadzieję że bez tego się obejdzie :/ I nie wiem kiedy był konserwowany, ale system był wgrywany dwa tygodnie temu przed sprzedażą laptopa. Powoli zaczyna mnie frustrować to wszechogarniające zamulenie, nawet przy pisaniu tego tekstu widzę jak literki pojawiają się z opóźnieniem..

#7 arvika

arvika
  • 1 501 postów

Napisano 13 sierpnia 2014 - 19:51

Odepnij baterię i sprawdź działanie Macbooka na samym zasilaczu.

#8 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 14 sierpnia 2014 - 04:36

Arvika - grzeje się przy lewym górnym rogu (czyli wchodzą w rachubę np. przebite tranzystory zasilające), ładowanie baterii masz mniej więcej po środku, poza tym przy zwartej baterii powinien ją "odciąć" charger. Coś nie tak jest z tym maciem. Obawiam się, że tu możemy tylko gdybać - bez porządnej diagnostyki nie obejdzie się.

#9 arvika

arvika
  • 1 501 postów

Napisano 14 sierpnia 2014 - 07:25

Nie przeczę, ale póki zaczniemy orać płytę warto sprawdzić najprostsze rzeczy. Kilkukrotnie miałem takie sytuacje gdy uszkodzona bateria powodowała podobne objawy.

#10 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 14 sierpnia 2014 - 09:27

Okej, poczytam jak odpiąć baterię i zrobię to dzisiaj i do wieczora dam znać o efektach. Ok poczytałem co i jak i wolałbym go na razie jeszcze nie rozkręcać :/ a może powiecie jakie mogą być przyczyny słabej wydajności macbooka? Bo grzanie się jest ciężko teraz ocenić, teraz bez ładowania i 45% baterii przy dwóch kartach jest lekko gorąca lewa górna część obudowy, reszta jest tylko lekko ciepła, ale jak naładuję baterię i odłączę to przez jakiś czas cały laptop jest chłodny.

#11 edwa

edwa
  • 880 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 14 sierpnia 2014 - 11:13

Czytam i moim zdaniem to "kolega" z forum sprzedał Ci komputer w momencie, kiedy jemu się pojawiły te problemy. Pozbył się kłopotu, a Ty się martw. Jak kupowałeś przez allegro to masz umowę i prawo reklamować towar, jak za pomocą forum to teoretycznie też, ale nie wiem jak prawo widzi taką formę umowy.

#12 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 14 sierpnia 2014 - 19:37

Nie no, kupowałem bez umowy bo człowiek z tego forum do tego facet konkretny i nie mam mu nic do zarzucenia, a laptop się sypie w przeciągu półtora tygodnia .. Nie wiem co się dzieje z tym sprzętem.

#13 pino22

pino22
  • 359 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 15 sierpnia 2014 - 16:57

edwa - "Czytam i moim zdaniem to "kolega" z forum sprzedał Ci komputer w momencie, kiedy jemu się pojawiły te problemy. Pozbył się kłopotu, a Ty się martw. Jak kupowałeś przez allegro to masz umowę i prawo reklamować towar, jak za pomocą forum to teoretycznie też, ale nie wiem jak prawo widzi taką formę umowy. "

edwa powiem szczerze ale bardzo wyraźnie......nie sprzedałem Maca przez jakieś problemy z nim. Wszystko chodziło w nim sprawnie. Nie było żadnych takich objawów i jestem w prawdziwym szoku co tu jest opisane. Zawsze był bardzo szybki, nigdy przy oglądaniu filmów...you tube i innych animacji nie miałem żadnych klatkowań czy zawiechy. Gdy miałem otworzonych kilka kart Safari i kilka dokumentów w Office to zawsze płynnie chodził.
Miałem zainstalowany program Memory Clean i to też pomagało w oczyszczaniu pamięci RAM. Naprawde mając 8GB RAM ( a nie grywam w gry ) zawsze MacBook był bardzo szybki.
Obecnie mam nowszy model MacBook MD101 PL/A który ma 4GB Ram i przyznaje, że piłeczka potrafi się pojawiać. Więc muszę dać mu zeby razem miał 8GB RAM i wiem, że będzie bardzo szybko.
Powtórzę: sprzedawałem w pełni sprawny sprzęt.
Nie mam zbyt dużego doświadczenia ale może Arkhan spróbuj zainstalować z płyty OSX Snow Leopard i zobacz jak na tym systemie będzie pracował. Może jak instalowałem Snow Leoparda i potem Mavericka coś żle zrobiłem ?? :(
Mi na Mavericku od początku jak system wszedł na rynek, to go zainstalowałem i było super.
Co do grzania to bywały chwile, że jak miałem wiele kart ( może z 8-10 ) + kilka dokumentów to w górnym lewym rogu było ciepło. Ale gdy przeszedłem z HP z Windowsem to porażało mnie (pozytywnie) że jest tak cichy i chłodny. Podczas gier pewnie będzie sie jakoś tam grzał....ja nie grałem więc trudno mi to ocenić.
Arkhan naprawdę mocno trzymam kciuki, że te bolączki się wyjaśnią. Ja naprawdę sprzedałem sprzęt sprawny!!
Spróbuj Snow Leoparda.

Mac OS X 10.6 Snow Leopard: przeprowadzanie instalacji metodą Wymaż i instaluj

#14 edwa

edwa
  • 880 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 15 sierpnia 2014 - 17:08

Wierzę, a może raczej spróbuję uwierzyć ;). Do HP nie porównuje się niczego bo na nich można jajka smażyć. Do autora: może po prostu postaw system całkiem od nowa?

#15 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 15 sierpnia 2014 - 19:09

@Arkhan Jak komputer pracował w momencie kiedy dostałeś komputer? Jeżeli napiszesz że działał poprawnie chociaż godzinę to sprzedawca jest czysty. @pino22 sprzedawca nie ma obowiązku dawać jakiej kolwiek gwarancji, ja jak sprzedawałem sprzęt dawałem kupującemu czas na zapoznanie się z sprzętem. Podpisywał mi że kupuje sprawny oraz że ja jako sprzedawca od momentu zakupu nie odpowiadam za sprzęt - i tyle. Polecam tą metodę na przyszłość i będziesz miał po problemie. Ja zawsze mówiłem że gwarancja jest do drzwi później odwołania nie ma :) Jest też inna sprawa ja nie rozumiem na co liczą ludzie kupujący 4 - 5 letni sprzęt, przecież szansa że padnie kilka dni po zakupie jest równa szansie że podziała jeszcze długo i bezawaryjnie. Jeżeli ktoś nie jest w stanie pozwolić sobie na apple (co jest zrozumiałe bo sprzęt jest drogi) może sobie kupić sprzęt innej firmy na gwarancji a nie wyciągać brudów na forum. Poza tym czytając ten temat nie doszukałem się podstawowej diagnostyki, uruchomić komputer z jakiegoś Linuksa Live i zobaczyć jak się komputer zachowuje - jeżeli dobrze to przeinstalować system, jeżeli nic to nie da to dysk do wymiany :)

#16 edwa

edwa
  • 880 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 15 sierpnia 2014 - 20:04

Radzę poczytać o rękojmi przy zakupach od osoby prywatnej ;). Nasze polskie prawo to reguluje. Zapis o "zapoznałem się ze stanem bla bla bla" w Polsce nie ma żadnego prawnego znaczenia.

#17 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 15 sierpnia 2014 - 20:20

Tylko na jakiej zasadzie sprzedający ma odpowiadać za sprzęt którego już nie jest właścicielem? Przecież w pół godziny można z nim zrobić co się chce.

#18 edwa

edwa
  • 880 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 15 sierpnia 2014 - 20:30

Można, ale ja mówię o tym co mówi prawo, a nie co można z nim zrobić. Przeżyłem to na własnej skórze więc wiem o czym mówię. Mi reklamowano baterię w Galaxy S3 bo ktoś ją włączył po całym dniu w aucie kuriera w zimę zaraz po odebraniu paczki i pretensja do mnie, że bateria umarła od razu. Reklamować można, co zrobi sprzedający to inna kwestia ;).

#19 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 15 sierpnia 2014 - 23:40

Od początku były problemy z wydajnością, nie było nawet godziny bez klatkowania. Dzisiaj padło wyjście słuchawkowe, a konkretnie lewy kanał, sprawdzałem w ustawieniach i wszystko jest jak powinno być, wyłączałem i włączałem maca do tego przedmuchałem wejście sprężonym powietrzem i nic to nie dało. Ciekawe co kolejne.. sprzęt się sypie w półtora tygodnia. Chyba będę musiał wgrać system od nowa, bo innej opcji już też sam nie widzę. ps. nawet to forum muli przy przewijaniu z góry na dół, albo czasem tylko przeskakuje z początku na koniec strony :/ ps2. jakieś 20 minut od włączenia maca który był wyłączony przez ostatnie 8 godzin i jest już ciepły w lewym górnym rogu i słychać wiatraczki .. ps3. nie wiem czy ktoś tu z obecnego grona gra w League of Legends, ale nie wierzę że na minimalnych detalach mam maksimum 45 klatek a w czasie bitwy spada do 5 albo wiesza obraz na sekundę-dwie. Moja dziewczyna na kompie z Intel pentium z bodaże 2010 roku (2 rdzenie i zintegrowana grafika intela) grała w LoLa na minimalnych, ale z lepszymi i stabilniejszymi fpsami.

#20 edwa

edwa
  • 880 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 16 sierpnia 2014 - 00:05

Wgraj system od nowa, ale pamiętaj, że na początku też mocno będzie spowalniał i się grzał póki spotlight się nie zindeksuje. Jak po tym wystąpią opisywane wyżej problemy to już niestety zostanie Ci tylko wizyta w serwisie i porządna diagnostyka co się dzieje z komputerem.

#21 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 16 sierpnia 2014 - 10:23

A ile to może trwać? ps. dzisiaj od rana mam szarą ikonkę wifi (wifi działa normalnie i jest podłączone), zamiast czarnej.. epicki ten macbook, mniej problemów miałem na windowsie ..

#22 edwa

edwa
  • 880 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 16 sierpnia 2014 - 10:28

Zrobiłeś już reinstall? Z tym indeksowaniem to nie pamiętam już niestety.

#23 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 16 sierpnia 2014 - 10:36

Współczuję takich problemów - musiałeś kupić uszkodzony sprzęt, ewentualnie miałeś pecha, że coś padło po zakupie...
Zainstaluj na czysto system - jedyna nadzieja.

- - - Połączono posty - - -

Współczuję takich problemów - musiałeś kupić uszkodzony sprzęt, ewentualnie miałeś pecha, że coś padło po zakupie...
Zainstaluj na czysto system - jedyna nadzieja.

Co do indeksowania to też CI nie powiem bo mam 2xssd, więc jest szybciej,

#24 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 16 sierpnia 2014 - 12:23

Nie robiłem jeszcze reinstall bo szkoda mi League of Legends.. trzy dni mi się ściągały aktualizacje.. Mam nadzieję że instalacja z płytki to wszystko co muszę zrobić, bez pobierania aktualizacji? Mój internet ma download 120 kb/s przy dobrej pogodzie i nie chcę pozbyć się kompa na parę dni bo będzie coś aktualizował .. Mam jeszcze pytanie, dlaczego macbook nie wykrywa żadnych pendrive?

#25 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 16 sierpnia 2014 - 12:45

Pendrive NTFS czy FAT? Jak fat to coś jest zepsute na 100%. Spróbuj zrobić diagnostykę systemu. Wyłącz komputer i podczas uruchamiania przytrzymaj cmd+r. Następnie zrób diagnostykę systemu. Tak poważne błędy być moze od razu wyjdą. NTFS trzeba doinstalować bo natywnie nie jest wspierany przez OSX.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych