Witam.
Wiem że jest masa informacji na temat braku sieci, szukania i tak dalej na forum i w sieci.
Szukałem i dużo czytałem ale nie umiem sobie poradzić w mojej chyba dość dziwnej sytuacji.
Zacznę od tego że mam iPhone 3GS kupiony na aukcji w stanie dość styranym ale działającym w 100% bardzo dobrze. Szukałem fona który poradzi sobie w TESCO i innych w środku gdzie mój ZTE gubi zasięg. I znalazłem 3GS.
Telefon kupiłem ze zrobionym jailbreak i systemem 6.1.3. Wersja NA UWIĘZI czyli jak doprowadziłem do wyładowania baterii to musiałem podłączyć pod redsn0w wybrać EXTRAS gdzie wybierałem wsad 6.0 (ten co trzeba) a później JUST BOOT, kombinacja klawiszy 2 min i telefon uruchamiał się bez kłopotu, łapał sieć jakąkolwiek zależnie od wstawionej karty - działały wszystkie sieci.
Wczoraj wróciłem z wczasów i podłączyłem fona do laptopa. Zrobiłem w/w procedurę bo na wczasach wyładował się i połączenia zgubiłem ale potrzebne było NAVI bo miałem Google Map.
Postawiłem fona i iTunes zadało pytanie (po co ja to wogóle czytałem?!!!) czy zrobić upgrade systemu z 6.1.3 do 6.1.6 a ja nacisnąłem OK. :-(
No i się zaczęło... dobrze że choć zdjęcia skopiowałem do laptopa.
System się przeładował / zaktualizował i telefon wstał.
Pokazała się strona startowa, ustawiłem mu język i po kolei aż do połączenia przez wifi w celu aktywacji.
Aktywacji już nie przeszedł (WiFi działa OK) a wypisał wcześniej że karta jest nie tego operatora co trzeba.
Nie jestem obcykany aż tak aby się orientowac co i jak więc pomyślałem aby klasycznie na sofcie 6.0 (iPhone2,1_6.0_10A403_Restore) i redsn0w zrobić JUST BOOT. Zrobiłem... i NIC znaczy dalej TO SAMO.
Robiłem różne żeczy z fonem - nie będę opisywał bo szkoda miejsca i czasu a i część głupich już żeczy bo nic mi do głowy nie przychodziło ale do czego doszedłem?
Robiłem jailbreak przez redsn0w na soft 6.1.3, 6.1.6, 5.1.1 (głupie bo bez downgrade - ale co tam), robiłem według instrukcji z sieci poprzez redsn0w z opcjami instal Cydia (to wiadomo), oraz niebezpieczna opcja install iPad baseband a po nim downgrade iPad baseband - I NIC!!!?
Później zrobiłem jeszcze raz jailbreak na iPhone2,1_6.0_10A403_Restore a po nim zrobiłem JUST BOOT i wyobraźcie sobie że telefon uruchomił się ale przeszedł dalej i były ustawiania NAVI, ustawiania kont mailowych po czym telefon się odpalił i normalnie uruchomił ale bez sieci telefonicznej - brak sieci. Więc poprzez CYDIE wgrałem ultrasn0w i restart. Po tym zaczął szukać sieci ale i tak nie umie jes znaleźć i kończy się napisem BRAK SIECI. Ale widzi operatora i pojawiają się opcje dotyczące telefonu. Jak dam ustawianie ręczne sieci (OPERATOR) to dostaję że BRAK LISTY DOSTĘPNYCH SIECI czy coś takiego.
Lipa. Nie daję rady bo jest to OKROPNIE SKOMPLIKOWANE - fatalne rozwiązania. Mam też ZTE a w nim już miałem chyba wszystkie ROMy jakie są dostępne aby wybrać najlepszy i mam i wszystko działa i te zmiany są proste i nic się nie blokuje.
Teraz wypiszę dane z opcji OGÓLNE > TO URZĄDZENIE:
Sieć: niedostępna
Wersja: 6.1.6 (10B500)
Operator: Play 14.1
Model: MC637B/A
Firmware modemu: 05.16.08
Dodam że wersja ani firmware nie zmieniły się po wszelkich operacjach wykonanych na telefonie - jailbreak, install iPad baseband itd.
Za żadne skarby nie umiem uzyskać 6.1.3 czy jakoś przez downgrade 5.1.1
Teraz zainstalowałem nawigację z iStore przez iTunes i idę sprawdzić czy mi navi działa... heh.
Szkoda mi fona bo bardzo go lubię ale to jest tak skomplikowane przez Apple że buty spadają.
Prosze Was o pomoc w uruchomieniu urządzenia.
Pozdrawiam

iPhone 3GS i kłopot po kliknięciu na upgrade system
Rozpoczęty przez
folio
, 27 lip 2014 11:50
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 27 lipca 2014 - 11:50
Napisano 27 lipca 2014 - 12:12
http://myapple.pl/ip...ominiecia_.html
Tu masz odp.
Twojego BB nie wspiera ultrasnow. Musisz wgrać te ipadowe i je downgradować do ostatniego jakie wspiera US.
Tylko przeczytaj dokładnie i ze zrozumieniem temat do którego podałem link bo nie do wszystkie 3gs można wgrać ipadowe BB.
Co do problemów to radzę używać rożnych wersji Redsowna, i pamiętać że zawsze wskazujemy plik ipsw 6.0 nie ważne jaką wersję 6.x mamy.
Tu masz odp.
Twojego BB nie wspiera ultrasnow. Musisz wgrać te ipadowe i je downgradować do ostatniego jakie wspiera US.
Tylko przeczytaj dokładnie i ze zrozumieniem temat do którego podałem link bo nie do wszystkie 3gs można wgrać ipadowe BB.
Co do problemów to radzę używać rożnych wersji Redsowna, i pamiętać że zawsze wskazujemy plik ipsw 6.0 nie ważne jaką wersję 6.x mamy.
Napisano 27 lipca 2014 - 12:57
Dzięki za pomoc.
Nie znalazłem jednak swojego BB 05.16.08 pod iPhone 3GS?
Sprawdziłem czy działa mi navi pod mapą na podwórku przed chwilą. Działa idealnie :-)
Czytałem że jak BB damy z iPad to GPS padnie. Tak nie chcę bo działało mi wszystko.
- - - Połączono posty - - -
...żal mi jak diabli :-(
Telefon był po prostu IDEALNY i co mnie wzięło aby dawać ten upgrade??
:-(
Nie znalazłem jednak swojego BB 05.16.08 pod iPhone 3GS?
Sprawdziłem czy działa mi navi pod mapą na podwórku przed chwilą. Działa idealnie :-)
Czytałem że jak BB damy z iPad to GPS padnie. Tak nie chcę bo działało mi wszystko.
...żal mi jak diabli :-(
Telefon był po prostu IDEALNY i co mnie wzięło aby dawać ten upgrade??
:-(
Napisano 27 lipca 2014 - 13:12
Napisz po polsku bo nie rozumiem o co ci chodzi.
http://myapple.pl/ip...-5_13_04-a.html
Tu jest wszystko opisane robisz analogicznie tyle że z 6.1.6. Bo tego bełkotu co napisałeś nie mogę zrozumieć.
http://myapple.pl/ip...-5_13_04-a.html
Tu jest wszystko opisane robisz analogicznie tyle że z 6.1.6. Bo tego bełkotu co napisałeś nie mogę zrozumieć.
Napisano 27 lipca 2014 - 13:28
wynika że albo musiałbym mieć BB 06.15.00 i po nim downgrade albo BB obsługiwany przez Redsn0w ... czyli BB zmienił się u mnie podczas wykonanego pod iTunes upgrade? Że też wcześnie nie sprawdziłem
więc jak jeśli się da zmienić mój BB w dół?
więc jak jeśli się da zmienić mój BB w dół?
Napisano 27 lipca 2014 - 13:35
Dostałeś link z opisem, nie umiesz skorzystać ? twój ból.
Napisano 27 lipca 2014 - 14:00
link obczytałem i spróbuję tak zrobić. Dam info.
Dziękuję za pomoc.
Napisano 27 lipca 2014 - 16:02
WIELKIE DZIĘKI :-)
DZIAŁA JAK TRZEBA. Zrobiłem wg opisu z podanego linku. Działa.
Musiałem faktycznie wskoczyć na BB 6.15.00 a później w dół. Później CYDIA i ultrasn0w.
Teraz mam:
Wersja: 6.1.6 (10B500)
Firmware modemu: 05.13.04
Wynika że gwoździem w moim przypadku był nieszczęsny BB 05.16.08.
Szczęście że iPhona mam z 2010 roku.
Pozdrawiam serdecznie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych