Leopard Mail i problem z wysłaniem poczty
Napisano 18 listopada 2007 - 18:02
Napisano 18 listopada 2007 - 23:54
Napisano 18 listopada 2007 - 23:55
Napisano 19 listopada 2007 - 00:05
Napisano 19 listopada 2007 - 00:22
Napisano 19 listopada 2007 - 08:38
sprawdź porty mail.app ma na początku ustawione inne niż*domyślne nasze 25 i 110, ale jeżeli to zmieniłeś, to może być jeszcze funkcja uwierzytelniania.
Funkcję uwierzytelnienia mam włączoną ... bez tego wogóle by poczty nie pobrał. Więc to co innego. Może i to wina portów. Ale z tego co widzę na wyświetlonym komunikacie "...przekroczona limit czasu z serwerem 'poczta.interia.pl' na porcie 25..." więc chyba jego wartość jest dobrze ustawiona?? A co z 110?? Gdzie to mozna sprawdzić i naprawić??
Napisano 19 listopada 2007 - 12:03
Napisano 19 listopada 2007 - 18:53
Mail/preferencje/konta/serwer poczty wychodzącej/wybierz edycja listy serwerów/zaawansowane
i już. Sprobuj dojść do tego miejsca i nic nie zmieniać, bo ja chciałem zobaczyć tylko jakim portem wysyła moje maile, bez zmieniania czegokolwiek a on tu mnie pyta czy zapisać zmiany, nic nie zmieniałem, ale niech tam potwierdziłem i działa.
Dzięki za pomoc ... ale niestety nie pomogło Dalej to samo .. to samo okno .... juz nie wiem co robic:(
Napisano 19 listopada 2007 - 19:19
Dzięki za pomoc ... ale niestety nie pomogło Dalej to samo .. to samo okno .... juz nie wiem co robic:(
Pokombinuj cos z uwierzytelnieniem konta bo tutaj lezy problem.
Glownie z kontami ''darmowymi''
Napisano 19 listopada 2007 - 19:42
Nie to raczej niezależne od kasy. Rzeczywiście kłopot jest z portami bo domyślnie ustawia na SLL (przeważnie 995 w każdym razie chyba powyżej 990) i o ile SMTP poczty pracuje na tym koncie to nie ma kłopotu.Głownie z kontami ''darmowymi''
Uwaga. Mam nadzieję, że przy pierwszym SMTP nie oznaczyłeś, że będziesz tylko tego serwera używał.
Udało mi się po wielu próbach zainstalować do każdej poczty jej właściwy serwer i nie wiem jak to zrobiłam, ale może - i to jestem skłonna sugerować, że zadziałało po wpisaniu całego konta bez żadnych poprawek. Zawsze z uwierzytelnieniem na hasło (a jak robiłam jakieś poprawki przy wpisywaniu hasła (a zwykle robię) przy opisywaniu skrzynki, to o działaniu SMTP mogłam zapomnieć. Lepiej od razu wykasować konto i powtarzać od początku
Napisano 19 listopada 2007 - 20:46
Nie to raczej niezależne od kasy. Rzeczywiście kłopot jest z portami bo domyślnie ustawia na SLL (przeważnie 995 w każdym razie chyba powyżej 990) i o ile SMTP poczty pracuje na tym koncie to nie ma kłopotu.
Uwaga. Mam nadzieję, że przy pierwszym SMTP nie oznaczyłeś, że będziesz tylko tego serwera używał.
Udało mi się po wielu próbach zainstalować do każdej poczty jej właściwy serwer i nie wiem jak to zrobiłam, ale może - i to jestem skłonna sugerować, że zadziałało po wpisaniu całego konta bez żadnych poprawek. Zawsze z uwierzytelnieniem na hasło (a jak robiłam jakieś poprawki przy wpisywaniu hasła (a zwykle robię) przy opisywaniu skrzynki, to o działaniu SMTP mogłam zapomnieć. Lepiej od razu wykasować konto i powtarzać od początku
No naprawde idzie sobie tylko żyły podciąć Ile ja się ukombinowałem i zero efektów. Zdenerwowany wywaliłem wszystkie poczty i sobie mówię. Skonfiguruję od początku całą pocztę. Jak pomyślałem tak zrobiłem. Pełen optymizmu .. czekałem az wszystko się z serwera ściągnie. I test .... wysyłam maila .... i co .... dupa ... to samo ... no przeciez zaraz mnie cholera weźmie. Zaczynam załować tych 499zł wydanych na system.:x:-x:-x:-x
Napisano 19 listopada 2007 - 21:10
I test .... wysyłam maila .... i co .... dupa ... to samo ... no przeciez zaraz mnie cholera weźmie.
Zrób jeszcze tak: jak będziesz miał wpisane poczty, to rozwiń Serwer poczty wychodzącej , aby dojść do listy serwerów i tam wpisz ręcznie hasła dla każdego serwera.
Powodzenia,
PS. Mam i inne kłopoty, a kupiłam droższą wersję (rodzinną).
Napisano 19 listopada 2007 - 21:35
Nie to raczej niezależne od kasy. Rzeczywiście kłopot jest z portami bo domyślnie ustawia na SLL (przeważnie 995 w każdym razie chyba powyżej 990) i o ile SMTP poczty pracuje na tym koncie to nie ma kłopotu.
Dokladnie trzeba wpisac pelne konto nazwa uzytownika np: nazwa@wp.pl a nie: nazwa
Uwierzytalnianie haslem i powinno byc ok.
Ja tak mam ustawione.
Wklej tutaj wszystki emozliwe ustawienia z maila to zobaczymy co masz nie tak.
---- Dodano 19-11-2007 o godzinie 22:14 ----
Zrób jeszcze tak: jak będziesz miał wpisane poczty, to rozwiń Serwer poczty wychodzącej , aby dojść do listy serwerów i tam wpisz ręcznie hasła dla każdego serwera.
Powodzenia,
PS. Mam i inne kłopoty, a kupiłam droższą wersję (rodzinną).
A duza masz rodzine ?
Napisano 19 listopada 2007 - 22:25
Dokladnie trzeba wpisac pelne konto nazwa uzytownika np: nazwa@wp.pl a nie: nazwa
Taaaa !!!! spróbuj to zrobić z kontem nazwa@mac.com. Nazwa użytkownika zależy od konta. Na Interii jest przecież nazwa+strefa itd. Nie maco udawać Mail został zrobiony pod konto nazwa@mac.com, którego zresztą się nie wypełnia tylko rejestruje na koncie .Mac. Zresztą w Leo jak jest dodana współpraca z iCal;em i porobione dodatkowo Notatki to z innymi kontami Mail jest dość niestabilny i jakoś mnie nawet nie dziwi kilka razy dziennie komunikat: że właśnie Mail był uprzejmy wyłączyć się co zresztą nie ma wpływu na pozostałe programy (, a to jest miłe,) choć nie dotyczy to nerwów siedzącego przy kompie. Ale jak chcesz to możesz nawet naskarżyć do Apple. (będą mieli uciechę) i to prawie automatycznie czyli kliknąć i już. Tłumaczę z francuskiego więc pewnie nie jest to wierne formalne tłumaczenie, ale merytorycznie bardzo.
Reszta to czarowanie nierzeczywistości. Zresztą sprawdziłam, jak zrezygnowałam z używaj tylko nazwa@mac.com to i inne serwery SMTP przestały być aktywne.
lepiej ściągnąć jakiś program pocztowy jak nie ma się konta na Mac-u, a jak ma się też poza Mac-em to skonfigurować komórkę. będzie OK.
Pozdrawiam
Napisano 19 listopada 2007 - 22:46
Napisano 19 listopada 2007 - 23:02
Napisano 19 listopada 2007 - 23:12
Nie wiele widzę niestety.
Z tego co wiem Interia nie ma SSL i to już jest błąd. ( porty)
Na Twoim miejscu ćwiczyłabym raczej przejęcie poczty z Interii na mac.com i przesyłanie do Maila. Chyba, że Ci zależy na wysyłanie z adresem Interii.
Jest opcja zoom. Przytrzymujemy ctrl i jeździmy scrolem na myszce lub dwoma paluszkami po gładziku. Konto na .mac mam wersje testową na 60 dni więc raczej to mi nie pomoże.
A teraz tak mi na głowę wpadło ... po co przesyłac zdjęcia jak mamy wspaniałą opcje w Leopradzie o nazwie "współdzielenie ekranu" może ktoś ma ochotę przetestować i przy okazji pomóc mi skonfigurować maila??
Napisano 19 listopada 2007 - 23:21
A to, że nie widzę to kwestia rozdzielczości. Nie potrafię umieścić zdjęcia na forum, ale po powiększeniu mam kwadraciki. Studiuję filozofię i etykę, a nie archeologię więc na piśmie obrazkowym (klinowym) się nie znam.
Napisano 20 listopada 2007 - 09:31
Oki ... zdjęcia w załączniku ... Ale teraz tak pokombinowałem za juz nawet poczta przychodząca nie działa. Wiec prosił bym o zweryfikowanie załączonych obrazków .. z gory wielkie dzięki :P
Wydaje mi sie ze masz zle:
Zrob tak:
w zakladce konta w informacjach o koncie:
PELNA NAZWA: NAPISZ TUTAJ PELNA NAZWE KONTA A NIE SWOJE NAZWISKO
w zakladce konta w zaawansowancyh w porcie wpisz 110
odfajkuj SSL
i daj znac czy teraz dziala
Napisano 20 listopada 2007 - 09:36
Napisano 20 listopada 2007 - 12:41
Ja miałem ten sam problem, ale okazało się, że mój ISP wspaniałomyślnie postanowił blokować port 25. Problem jest zapewne szerszy, ale warto to sprawdzić.
Niestety ale strawa jest powazniejsza niz mi (mam) sie wydaje. Wczoraj po nocy (dzisiaj w nocy po pólnocy :D:D) razem ze wspaniałym użytkownikiem Monika_M (niech jej bozia wynagrodzi w każdym kątku po dzieciątku ) testowalismy rózne ustawienia skrzynki. Nie wdając się w szczegóły doszliśmy do nastepujących wniasków:
1. Maile dochodza bez problemu.
2. Nie mozna wysłać żadnego maila.
3. Nie mozna wysłać maila nawet z konta .mac założonego przy instalacji leoparda.
4. Wszystkie te problemy wystąpiły po instalacji łatki 10.5.1
5. Przed instalacją poprawki wszystko działał.
Wniosek końcowy:
Tak mi sie wydaje że to nie ejst wina kont pocztowych. Testy przeprowadzono na kontach: poczta.interia.pl, google.pl, .mac .. i za każdym razem to samo.
Prowdopodobna przyczyna leży po stronie czegos w rodzaju firewala .. który blokuje porty
Niestety ale na tych sprawach się nie znam ... więc bede wdzieczny jesli ktos mi pomoze
Napisano 20 listopada 2007 - 12:44
- pioo lubi to
Napisano 20 listopada 2007 - 13:54
Niestety ale strawa jest powazniejsza niz mi (mam) sie wydaje. Wczoraj po nocy (dzisiaj w nocy po pólnocy :D:D) razem ze wspaniałym użytkownikiem Monika_M (niech jej bozia wynagrodzi w każdym kątku po dzieciątku ) testowalismy rózne ustawienia skrzynki. Nie wdając się w szczegóły doszliśmy do nastepujących wniasków:
1. Maile dochodza bez problemu.
2. Nie mozna wysłać żadnego maila.
3. Nie mozna wysłać maila nawet z konta .mac założonego przy instalacji leoparda.
4. Wszystkie te problemy wystąpiły po instalacji łatki 10.5.1
5. Przed instalacją poprawki wszystko działał.
Wniosek końcowy:
Tak mi sie wydaje że to nie ejst wina kont pocztowych. Testy przeprowadzono na kontach: poczta.interia.pl, google.pl, .mac .. i za każdym razem to samo.
Prowdopodobna przyczyna leży po stronie czegos w rodzaju firewala .. który blokuje porty
Niestety ale na tych sprawach się nie znam ... więc bede wdzieczny jesli ktos mi pomoze
Wiesz ja mam w mailu 3 konta - kazdy u innego providera w tym jedno darmowe na interii wszystko dziala.
Zrobiles tak jak ja pisalem pare postow wczesniej?
Napisano 20 listopada 2007 - 18:30
otwórz preferencje systemowe, security, firewall. Jeśli masz wybraną trzecią opcję z dopuszczaniem poszczególnych aplikacji, kliknij na plusik i dodaj maila.
Mam zaznaczoną 1 opcje ... "Pozwól na wszystkie przychodzące połączenia" ... a czy czasami czegoś w terminalu się nie zmienia?? jakieś magiczne polecenia??
---- Dodano 20-11-2007 o godzinie 20:32 ----
Wiesz ja mam w mailu 3 konta - kazdy u innego providera w tym jedno darmowe na interii wszystko dziala.
Zrobiles tak jak ja pisalem pare postow wczesniej?
Zrobiłem .... i zero reakcji .... chyba przeinstaluje leoparda albo tigera zainstaluje
Napisano 20 listopada 2007 - 18:37
Mam zaznaczoną 1 opcje ... "Pozwól na wszystkie przychodzące połączenia" ... a czy czasami czegoś w terminalu się nie zmienia?? jakieś magiczne polecenia??
---- Dodano 20-11-2007 o godzinie 20:32 ----
Zrobiłem .... i zero reakcji .... chyba przeinstaluje leoparda albo tigera zainstaluje
Caly czas cos zle robisz.
Ja zalozylem konto na interii i dziala wszystko, odbieranie i wysylanie.
Skasuj kont i zaloz od poczatku.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych