Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Płynność, stabilność i niezawodność iOS - prawda, czy mit?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
62 odpowiedzi w tym temacie

#26 iPrime

iPrime
  • 3 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 24 lipca 2014 - 22:48

Może ja się wypowiem. iPhone'y to smartfony niezwykle stabilne i płynne. Trzeba się niemiłosiernie postarać by przymulić iP5 na iOS 7.1. Większość pracowników firm,pracowników biznesowych, graczy na giełdzie w większości wybierają produkty Apple'a. Potrzebna jest im płynność oraz niezawodność. Brak lagów. iOS to minimalizm i prostota. Wirusów praktycznie nie ma. Na dzień dzisiejszy, gdzie wydany jest iOS 7 ( za niedługo już 8 ), to stwierdzam że minimum jest iPhone 4s/5. iPhone'y są wspierane 2,3 lata. Jeżeli chodzi o iPad'y no to minimum iPad 2/3, chociaż dwójka zaczyna mieć problemy wydajnościowe z 7.1.

#27 Mercz

Mercz
  • 2 783 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 24 lipca 2014 - 22:52

Póki co 5 sprawuje się świetnie, do tematu wrócimy jak wyjdzie iOS 8 :) I nowy iPhone oczywiście i kilka kolejnych high endów. Trzeba świeżości na rynku. Póki co dla mnie same nudy :P

#28 Nevetny

Nevetny
  • 30 postów

Napisano 24 lipca 2014 - 23:46

Może ja się wypowiem. iPhone'y to smartfony niezwykle stabilne i płynne. Trzeba się niemiłosiernie postarać by przymulić iP5 na iOS 7.1.
Większość pracowników firm,pracowników biznesowych, graczy na giełdzie w większości wybierają produkty Apple'a. Potrzebna jest im płynność oraz niezawodność. Brak lagów. iOS to minimalizm i prostota. Wirusów praktycznie nie ma. Na dzień dzisiejszy, gdzie wydany jest iOS 7 ( za niedługo już 8 ), to stwierdzam że minimum jest iPhone 4s/5. iPhone'y są wspierane 2,3 lata. Jeżeli chodzi o iPad'y no to minimum iPad 2/3, chociaż dwójka zaczyna mieć problemy wydajnościowe z 7.1.

Wreszcie jakaś obiektywna wypowiedź na temat wydajności i stabilności systemu. Sam niedawno przesiadłem się z Androida (co prawda telefon średnia półka) i różnica jest kolosalna, oczywiście na plus dla iOSa. Obecnie korzystam z 5C i telefon jest doskonały zarówno pod względem wizualnym, jak i sprzętowym.

#29 aerO^

aerO^
  • 894 postów

Napisano 25 lipca 2014 - 02:27

Przyznam, że animacje w 7.0, były po prostu tragiczne(używając nowego 5s prosto z pudełka, wtedy jeszcze bez JB), ale po aktualizacji do 7.1, wszystkie moje problemy zniknęły, a jeżeli mówimy już o samej stabilności to...system według mnie(oczywiście jest to spowodowane także modelem, bo będę porównywał 5s do syfiastej 4) jest naprawdę super stabilny, od kiedy mam 5s(pół roku) to crashe safari mogę policzyć na palcach jednej ręki i to posiadając jailbreak i dogranego Adblocka z Cydii, który o te 0.5-1 s zmula jednak. Na 4, którą mam na 6.1.2(na innych iOS też bardzo często to się zdarzało) to crash Safari zdarzał mi się przynajmniej raz na 2 dni jeżeli mało go używałem, a jeżeli częściej to nawet po 3-4 razy dziennie i to wcale nie z powodu braku ramu/siły sprzętu(a raczej jej braku :D) bo najczęściej miałem max 2-4 karty otwarte, a i tak potrafił się wykrzaczyć, to samo działo się na iPadzie 3, który miał A5X i 1GB ramu, także uważam, że spokojnie wystarczająco aby utrzymać 2-4 strony bez crasha.(z 6.1.2 także, teraz to już go sprzedałem dawno temu) System był bardzo szybki i uważam, że już 4 szybciej nie może działać niż na 6.1.x, ale jednak według mnie iOS 7 wniósł naprawdę bardzo dużo stabilności. Do tego jeszcze dochodzą gesty(np przewracanie stron w Settings/Safari/gdziekolwiek) po prostu je uwielbiam, 5/5s może jest mały na dzisiejsze standardy, ale jednak nadal ciężko było dosięgnąć w przycisk "back" który był w wersjach od iPhoneOS 1 do iOS6 i znajdował się w lewym górnym rogu najczęściej(i nadal tam jest, ale można użyć prostego gestu) Do tego jeszcze, spójność i unifikacja większości aplikacji, każda appka, jest robiona w podobny sposób np. w aplikacji Genius będę mógł użyć tych samych gestów co w Safari, aby cofnąć się o stronę, w andro, każda apka jest pisana jak kto chce, są świetne apki, są gorsze, są lepsze, każdy system jakieś ma, ale każda będzie po prostu inna i będzie się wiele różniła od "zestawu Google'a" Teraz w iOS 8, będzie tylko lepiej, lekko przyśpieszona animacja multitasku, nowe klawiatury(swype to moja ulubiona funkcja z andro), otwartośc na widgety i naprawdę bardzo fajne, nowe rozwiązania, które nareszcie pokazują prawdziwą spójność sprzętu(zawsze się tak mówiło o Apple, ale widzę że teraz tak naprawdę Apple co może "applowy ekosystem", najbardziej się cieszę z funkcji wysyłania SMSów z komputera(ta...mozna po jb, wiem, używałem, też bardzo fajnie) i automatycznego hotspota, do tego jeszcze tradycyjne przemodelowanie Ustawień, na bardziej czytelne i mniej chaotyczne(tak, mówię o zakładce Użycie w iOS7 i sporym postępie na rzecz iOS8, tak wiem, że jest to ściągnięte z andro...)

#30 voytach

voytach
  • 226 postów

Napisano 25 lipca 2014 - 07:58

Z ciekawości zapytam, co konkretnie dzieje się z Twoją 5ską, że nie jest błyskawiczna? To zupełnie nie powinno się dziać. Masz na niej JB, mieszałeś coś w sofcie..? Z tego co się orientuję znajomi sobie chwalą.

Dokładnie. Nie wiem co trzeba robić, żeby iP zamulał czy się zacinał. Jeśli się nie będzie grzebać, "udoskonalać" itd to musi być ok. Problemy sprawiają wszystkie jailbreaki, Cydie.

#31 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 25 lipca 2014 - 08:08

Nie napisałem, że iP5s zamula. Napisałem tylko, że widać zauważalną różnice płynności, jak obok postawi się HTC ONE M8. Telefon HTC jest zauważalnie płynniejszy, oczywiście nigdy nie napiszę, że iPhone jest zły. Gdyby nie HTC nigdy w życiu bym nie uwierzył komuś, że iPhone 5s jest wolniejszy od jakiegokolwiek Androidowca. Dzisiaj wiem jak jest, bo przez jakiś czas miałem dostęp w tym samym czasie iP5s i HTC ONE M8. Nigdy nic nie grzebałem w systemie. Zawsze był to czysty soft.

#32 Mercz

Mercz
  • 2 783 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 25 lipca 2014 - 08:59

W takim razie HTC po prostu zrobiło bardzo dobry produkt i trzeba się tylko cieszyć. Dobra konkurencja oznacza tylko poprawę w produktach Apple'a :)

#33 SebastianP

SebastianP
  • 2 postów
  • SkądKuznica Nowa, Częstochowa, Poland, Poland

Napisano 01 sierpnia 2014 - 16:05

Jestem w posiadaniu iPhone 5s od trzech dni, wcześniej posiadałem kilka telefonów z Androidem ii... W porównaniu do mojego ostatniego Samsung'a S4 to CUD. Płynność, płynność i jeszcze raz płynność. Jestem niesamowicie zadowolony z przesiadki na iOS. Podsumowując mitem jest to, że Android działa bardzo dobrze!

#34 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 01 sierpnia 2014 - 16:10

Sebastian, takie masz zdanie ponieważ używałeś Samsunga. Nic dziwnego, że myślisz, że Android to zło. Kiedyś też miałem takie zdanie, do momentu kiedy nie wziąłem w swoje ręce LG G2, a później jeszcze lepszego Androida HTC ONE M8, który jest jeszcze bardziej płynniejszy od iPhone'a 5s. Ostatnio HTC sprzedałem, ale uważam, że to w tej chwili najlepszy telefon na Androidzie.

#35 premislausg

premislausg
  • 314 postów

Napisano 01 sierpnia 2014 - 16:20

effe Sprzedales HTC i kupujesz teraz 5s?

#36 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 01 sierpnia 2014 - 16:36

Sprzedałem HTC i już zakupiłem iPhone'a 5s.

#37 premislausg

premislausg
  • 314 postów

Napisano 01 sierpnia 2014 - 17:37

Jaki był powód tej zmiany? :)

#38 SebastianP

SebastianP
  • 2 postów
  • SkądKuznica Nowa, Częstochowa, Poland, Poland

Napisano 01 sierpnia 2014 - 17:53

Nie miałem jeszcze HTC ONE M8, ale np. Samsungi: Note 1, Note 2, S4, S3, S2, HTC: ONE V, DESIRE, DESIRE HD, EVO 3D, 300, ONE, LG: L5II,L9, I INNE... Z tych wszystkich najlepiej wypadł Note 2. Ostatni S4 to ciągłe zwiechy, wizyty w serwisie, zamulanie itd. Jedyna rzecz, która mi się podobała to : aplikacje płatne za free(wgraj i zainstaluj), bez modyfikacji oprogramowania. (AUTOMAPA PL ponad 90zł w App Store -nieporozumienie)

#39 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 01 sierpnia 2014 - 19:55

Jaki był powód tej zmiany? :)

Testuje różne telefony, ale zawsze i tak wracam do iOS, który dla mnie osobiście jest najwygodniejszy.

Nie miałem jeszcze HTC ONE M8, ale np. Samsungi: Note 1, Note 2, S4, S3, S2, HTC: ONE V, DESIRE, DESIRE HD, EVO 3D, 300, ONE, LG: L5II,L9, I INNE...
Z tych wszystkich najlepiej wypadł Note 2. Ostatni S4 to ciągłe zwiechy, wizyty w serwisie, zamulanie itd.

Jedyna rzecz, która mi się podobała to : aplikacje płatne za free(wgraj i zainstaluj), bez modyfikacji oprogramowania. (AUTOMAPA PL ponad 90zł w App Store -nieporozumienie)

Wygląda na to, że jeszcze nie miałeś porządnego androida tylko jakieś popierdółki.

#40 premislausg

premislausg
  • 314 postów

Napisano 01 sierpnia 2014 - 20:13

[QUOTE=effe;2324959]Testuje różne telefony, ale zawsze i tak wracam do iOS, który dla mnie osobiście jest najwygodniejszy.

Nie brakuje Ci większego ekranu po powrocie do iPhona 5s? :)

#41 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 01 sierpnia 2014 - 20:15

Nie, to nigdy nie było dla mnie najważniejsze.

#42 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 01 sierpnia 2014 - 21:45

Jakby tak bylo to by sie nie dalo uzywac jednoczesnie iPad i iPhone :D

#43 Ernest05

Ernest05
  • 829 postów
Napisano 03 sierpnia 2014 - 12:42

Effe sadzać po filmiku poniżej różnicy za bardzo miedzy m8 a 5s nie ma, a trzeba pod uwagę wziac ze na 5s sa włączone slamazarne animacje które mozna przyspieszyć po jb i wtedy mysle ze 5s byłby szybszy chociaż sam nie wiem. Iphone 5s Vs Htc One M8 Opening Apps Speed - YouTube

#44 boqler

boqler
  • 5 postów

Napisano 05 sierpnia 2014 - 10:17

I trzeba wziąć pod uwagę że M8 wyszedł dość niedawno a 5s już ma trochę na karku ;) Druga rzecz to hardware, M8 ma 4 rdzenie, upakowane pamięcią itd itd a róznica z 5s nie jest tak samo wielka jak różnica w HW :)

#45 Aquo

Aquo
  • 507 postów

Napisano 05 sierpnia 2014 - 13:10

Wydajność M8 i 5S jest niemal identyczna, kiedy ludzie w końcu zrozumieją, że wydajność to nie jest iloczyn rdzeni i wątków... 5S bez animacji/z bardzo przyśpieszonymi animacjami działa niemal identycznie, point jednak jest taki, że liczy się tu to jak telefon jest szybki sam z siebie, bez modyfikacji :) Przy czym w praktyce iP otwiera aplikacje po sekundzie od kliknięcia w pełni gotową do działania, M8 - po pół sekundy, ale jeszcze pół ładuje nim będzie w pełni gotowa i wychodzi na jedno. Oba telefony są niesamowicie szybkie, bezwzględnie najlepsze na obecnym rynku pod tym względem.

#46 Ernest05

Ernest05
  • 829 postów
Napisano 05 sierpnia 2014 - 13:50

Tak tylko na filmiku ktory wstawilem w wielu momentach 5s jest jednak minimalnie szybszy :) ciekawe jak bedzie na iOS 8...

#47 ec1940c406

ec1940c406
  • 893 postów
Napisano 05 sierpnia 2014 - 16:15

Tak tylko na filmiku ktory wstawilem w wielu momentach 5s jest jednak minimalnie szybszy :) ciekawe jak bedzie na iOS 8...

Mój egzemplarz IP5S jest tak samo szybki jak Sony Xperia V z 1GB RAMu, nie wiem więc jakim cudem IP5S może być szybszy od M8.

#48 Aquo

Aquo
  • 507 postów

Napisano 05 sierpnia 2014 - 16:44

Mój egzemplarz IP5S jest tak samo szybki jak Sony Xperia V z 1GB RAMu, nie wiem więc jakim cudem IP5S może być szybszy od M8.

Twój telefon to nie iPhone 5S, Twój telefon jest w jakiś sposób uszkodzony, Twoja Xperia jest tak naprawdę prototypem Z3, jesteś hejterem, albo coś sobie wmawiasz (...) Tak, czy inaczej, coś jest nie tak, bo to niemożliwe.

#49 ec1940c406

ec1940c406
  • 893 postów
Napisano 05 sierpnia 2014 - 17:26

Twój telefon to nie iPhone 5S, Twój telefon jest w jakiś sposób uszkodzony, Twoja Xperia jest tak naprawdę prototypem Z3, jesteś hejterem, albo coś sobie wmawiasz (...) Tak, czy inaczej, coś jest nie tak, bo to niemożliwe.

Niemożliwe, bo Ty tak uważasz? Przestań pisać bzdury, bo mity o iOS można włożyć między bajki. Mój pięciomiesięczny IP5S przycina animacje ikon pokazujących się po odblokowaniu telefonu. To jest super iOS Twoim zdaniem. Nie jestem hejterem, tylko użytkownikiem iOS i Androida i oba telefony używane na co dzień działają dokładnie tak samo. Wolę IP5S bo robi lepsze zdjęcia i jest świetny jako odtwarzacz muzyczny, ale te dwa plus jakość wykonania to jego jedyne zalety względem SXV. Udowadniać Ci nie mam zamiaru, bo mnie to nie bawi. Nie musisz to w to wierzyć i nadal możesz sobie ślepo myśleć, że iOS jest najlepszym, najszybszym i najsprawniej działającym systemem mobilnym. Niestety żyjesz w świecie bajek.

#50 Aquo

Aquo
  • 507 postów

Napisano 05 sierpnia 2014 - 17:56

iOS jest daleki od ideału, a ja nie jestem fanboyem. Ale jeżeli ktoś mi mówi, ze Xperia V jest w ogóle porównywalna do 5S, to chyba żartuje.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych