Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Płynność, stabilność i niezawodność iOS - prawda, czy mit?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
62 odpowiedzi w tym temacie

#1 Damixs74

Damixs74
  • 252 postów
  • SkądPoznań/Cieszyn

Napisano 22 lipca 2014 - 18:28

Witam, chciałbym podyskutować z Wami na temat czegoś, co niegdyś było argumentem nr 1 przemawiającym za iPhone, gdy ktoś się zastanawiał, jakiego smartfona wybrać. Wydaje mi się, że wraz z wyjściem iOS 7 argument ten stanął pod znakiem zapytania. Tak, wiem, że iOS 7.1.x ma przyspieszone animacje i mniej bugów od iOS 7.0.x, ale to wciąż nie to, czym cechowały się poprzednie wersje mobilnego systemu giganta z Cupertino. Na przykład animacja zmiany orientacji ekranu z wysuniętą klawiaturą objawia się klatkowaniem (jak dobrze pamiętam, to tylko na iPhone 5S animacja ta jest płynna). Ponadto problem ten towarzyszy iOS 7 od jego pierwszej wersji. Myślę, że jest to celowy zabieg Apple mający na celu zmusić nas do kupna nowszego smartfona z ich stajni. O dziwo, taki problem nie występował na iOS 6 i niższych (wyjątkiem był iOS 4 na iPhone 3G). Taki iPhone 4/4S na iOS 6 działał tak samo płynnie, jak iPhone 5 na tym samym systemie, nie było żadnych lagujących animacji, jedynie niektóre operacje (np. różnie projekty w iMovie) mogły dłużej trwać niż na piątce, ale to za sprawą ograniczeń sprzętowych. Resetowanie się iUrządzeń praktycznie nie występowało, jak już, to przyczyną było jakieś uszkodzenie mechaniczne. Niestety iOS 7 nawet na iPhone 4S "obdarza" nas licznymi lagami, nie wspominając już, co może się dziać na iPhone 4... Oczywiście mam świadomość tego, że od zawsze Apple wraz z wypuszczaniem nowych wersji iOS "obcinało" niektóre funkcje starszym urządzeniom (np. brak Flyover czy dla iPhone 4, czy brak AirDrop dla iPhone 4S), lecz nie ten temat chcę poruszać. Czy waszym zdaniem płynność, stabilność i niezawodność iOS to nadal jedna z jego największych zalet, czy może znikła wraz z wypuszczeniem iOS 7?

#2 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 22 lipca 2014 - 18:34

Z tego co pamiętam to iOS4 na iPhone 3G działał tragicznie w porównaniu z 3.1.3. Nowe wersje iOS są dostosowywane głównie z myślą o nowym hardware więc stąd problemy, Apple też ma sporo za uszami bo optymalizacja starych urządzeń nie jest im na rękę.

#3 Damixs74

Damixs74
  • 252 postów
  • SkądPoznań/Cieszyn

Napisano 22 lipca 2014 - 18:41

@up W tekście wspomniałem o iOS 4 na iPhone 3G :) to był akurat jedyny wyjątek. Jestem ciekaw, czy finalna wersja iOS 8 będzie godna zalet iOS 6 i starszych wersji, czy może będzie "kontynuowała" to, czym cechuje się iOS 7...

#4 iPhone 4th

iPhone 4th
  • 540 postów

Napisano 22 lipca 2014 - 20:07

Poruszyłeś dobry temat. iOS 6 był systemem mega stabilnym, szybkim itd. Działał swietnie na iPhonie 4. Ale wiadomo optymalizacja, kolejna sprawa to ucinanie funkcji iOS. Na przykład iOS 8 wprowadza panoramę dla iPada ale ta funkcja działa tylko na iPad 4 Air i mini Retina. Ipad mini 1 nie dostał. OK. AirDrop wymaga trochę innej anteny Wi-Fi bodajże ale nie jestem pewny. Ogólnie masz racje jest to dziwne z ta optymalizacja. Może robią to specjalnie? Szkoda. A jestem zadowolony z iPada mini i iPhone 5

#5 HappyBlack

HappyBlack
  • 187 postów

Napisano 22 lipca 2014 - 20:55

Zgodzę się, że zalety, które wymieniłeś w temacie wątku, powoli przestają być domeną sprzętów Apple'a. Doświadczenie pewne mam; 2 lata temu używałem 3GSa na 5.1.1, po roku zmieniłem go na Xperię P tylko po to, by po 3 miesiącach przesiąść się na Lumię 800, a w końcu pół roku temu na 4Sa. Szamotałem się, wiem. Według mnie, zmieniło się to nie tylko wraz z nadejściem iOS7 (choć wersja ta pokazała, że są już iPhone'y równe i równiejsze), ale również dlatego, że konkurencja nie śpi. Android przestał być już ślamazarnym, wiecznie wywalającym się systemem, który odstrasza początkujących. Racja - wielki odsetek budżetowych telefonów nadal nie w pełni sobie z nim radzi i obsługa ich na co dzień to katorga w porównaniu do np. do tanich (choć lepiej użyć słowa 'tańszych', bo aż tak tanie jak niektóre Samsungi to one nie są..) Nokii na Windows Phone, których to system jest wspaniale zoptymalizowany do możliwości telefonów. Obecnie, patrząc chociażby na Nexusy, można mieć wspaniale działający sprzęt na Androidzie za nie aż tak dużą kasę. I to w pewien sposób kusi.. Na 7.1.2 zainstalowanej na 4S obserwuję czasem to, że przydałoby się gdzieniegdzie parę klatek animacji więcej - jednak jeśli chodzi o niezawodność, muszę oddać, iż nie mam na co narzekać (oczywiście, nie biorę pod uwagę jailbreaku i Cydii, tweaki mogą spowodować pewne problemy, ale tu już wkracza ingerencja użytkownika w to, w co praktycznie nie powinien wchodzić). 3GS tych parę lat temu działał jak marzenie, z tego, co pamiętam. Mój pierwszy smartfon. Poniekąd żałowałem później, że to od niego właśnie zacząłem, ponieważ bardzo wysoko podniósł poprzeczkę, jeśli chodzi o płynność, spójność, itd. Próbowałem znaleźć namiastkę tych rzeczy w innych telefonach - ale, jak widać, wróciłem do produktów Apple.

#6 Mercz

Mercz
  • 2 783 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 23 lipca 2014 - 17:06

Na moim obecnym iPhone 5 iOS 7.1.2 działa perfekcyjnie. Odkąd kupiłem piątkę każda wersja softu wydała mi się stabilna i wszystko działa do tej pory tak jak Apple mnie do tego przyzwyczaił. Pierwszy był 3gs z rodziny iPhone w moim przypadku. Działa on do dziś na sofcie 6.x.x i nie narzekam. Oczywiście, że starsze modele mają problem z nowym softem, ponieważ najnowsze oprogramowanie jest robione pod nowy model telefonu :) Proszę mi pokazać androida sprzed 4 lat i iPhone'a sprzed 4 lat. Jeden i drugi będzie mieć problemy, ale iPhone os dalej zostawi w tyle androida. Nie ma się co martwić, najnowszy 5s działa jak marzenie, 6'ka będzie rewelacyjna bez żadnego prawa do zacięcia się, a jednak nowe androidy potrafią przymulić.

#7 pawelnrg

pawelnrg
  • 525 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 23 lipca 2014 - 18:29

"Nowe androidy potrafią przymulić",tak, ale weś takiego nexusa i nie będziesz miał takich problemów.Każdy system przumuli i zatnie to tam, to tu.Niestety to tylko system i zdarzy sie wszedzie czy to ios,android,wp.A jeśli masz nakładkę na androidzie z touchwizem, od samosiepa to co innego. Co do ios,to faktycznie po ios 7,apple nie jest już tym czym było na starszych systemach.Sam przesiadłem sie z ios 7 bo miałem go dość,bo zwalniał bo kolorowo, ale po jakimś czasie sie do kolorów przyzwyczaiłem,a do prędkości systemu nie.Dlatego przesiadłem sie na Nexusa i nie kupie nigdy wiecj nic innego ,chyba ze wp urosnie w siłę i wszystkie aplikacje beda wychodziły jak na inne systemy,ale to czas pokaże.

#8 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 23 lipca 2014 - 18:56

Wkurzał mnie iOS7 na 4, potem wkurzał mnie na 4s co ciekawe wkurzał mnie nawet na 5s. Nie chodzi mi o wygląd ( bo nie jestem rozhisteryzowanym fanboyem czy estetą, dla mnie system ma działać i być szybki i stabilny) przez chwilę nawet myślałem o zmianie platformy, sprzedaniu 5s i MBP i powrotu do Winzgrozy oraz 3 podejścia do Androbadziewia. Postanowiłem wykupić konto deva, aby sprawdzić iOS8 i przy okazji OSX 10.10. I tu ku mojemu zaskoczeniu, same pozytywy. 1 beta 8 nie była dużo szybsza od iOS7 ale dała mi wszystko czego potrzebowałem i miałem dzięki JB. 2 Beta trochę poprawiła stabilność. 3 W sumie coś tam wniosła ale nie zauważyłem różnicy. 4 beta co tu dużo pisać, mój 5s żyje i ma się świetnie ! System jest stabilny, szybszy niż 7 co ciekawe mogę go śmiało porównać do iOS6 na 4s. Nie muszę robić JB bo 8 dała mi wszystkie potrzebne funkcje. Tak więc jak dla mnie iOS 8 przywrócił mi wiarę w Apple.

#9 iPhone 4th

iPhone 4th
  • 540 postów

Napisano 23 lipca 2014 - 20:48

,,Windozgroza i Androvadziewie'" Oj ktoś nie ma pojęcia jaka jest rzeczywistość.

#10 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2 064 postów
  • SkądRzym

Napisano 23 lipca 2014 - 21:28

Dobry temat. Powiem tak. Zawsze słyszałem jaki to iphone jest szybki, niezawodny. Mój 1 telefon od Apple to był Iphone 4 z ios 7. Jego zalety szybko zostały zamazane przez wolny ios 7, wiem, że telefon stary itp. Teraz mam 5 z 7.1.2 . Jest szybciej, ale dalej mi się wydaje, że to nie jest to. Zmiana pozycji telefonu z klawiaturą straszanie klatkuje. Przed Iphonem miałem telefon z Windowsem Phone 8. Byłem pełen podziwu jak telefon szybko chodzi, nic sie nie zacina, nie zamula, ale telefon był tani HTC8S. Dziwne, że Apple nie może wydać systemu jak Microsoft, gdzie jego system jest idealnie zoptymalizowany do każdego telefonu i jakoś się da ? a Apple ma dziwną praktykę. Gdy się sparzyłem to nie wiem czy kolejnym telefonem nie bedzie telefon na WP8.1

#11 iPhone 4th

iPhone 4th
  • 540 postów

Napisano 23 lipca 2014 - 21:35

Nie. To idzie tym ze trzeba uwalić iPhone np 4S by zmusić do kupna 5S. Za rok uwala wspomniany telefon itd. Trochę to słabe z ich strony tak jak ucinanie funkcji systemu

#12 davidose

davidose
  • 134 postów

Napisano 23 lipca 2014 - 21:55

Ja się długo nie męczyłem z iOS7. Po aktualizacji opchnąłem swojego I5 i kupiłem nówkę z iOS 6 którą mam do dziś. 6 to petarda którą iOS 7 niestety nigdy nie był. Może w 8 się to zmieni.

#13 Damixs74

Damixs74
  • 252 postów
  • SkądPoznań/Cieszyn

Napisano 24 lipca 2014 - 00:00

Ja aktualnie używam Nexusa 5 na Androidzie 4.4.4. Porównując do iPhone 5 na iOS 7.1.2 jest szybciej, jedynie minimalnie ustępuje iPhone 5 na iOS 6.1.4. Jak widać, konkurencja wre do przodu, więc iOS 8 może pozwoli nam na nowo zakochać się w szybkości i płynności iOS...

#14 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 24 lipca 2014 - 00:57

Google dobrze wzial sobie do serca zarty o 12 rdzeniach i lagowaniu i w 2 lata doprowadzili ten system do poziomu bliskiemu idealowi. Mowie bliskiemu bo tak pamietam wlasnie iOS6 na mojej 5 i teraz tak dziala Andek.

#15 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 24 lipca 2014 - 05:31

,,Windozgroza i Androvadziewie'" Oj ktoś nie ma pojęcia jaka jest rzeczywistość.

To moje zdanie nie musisz się z nim zgadzać. Na co dzień mam "wątpliwą przyjemność" użytkowania androida i windowsa, nie leżą mi te systemy tyle. Tak więc oszczędź sobie komentarzy.

Nie. To idzie tym ze trzeba uwalić iPhone np 4S by zmusić do kupna 5S. Za rok uwala wspomniany telefon itd. Trochę to słabe z ich strony tak jak ucinanie funkcji systemu

Brednie i tyle. Nikt cię nie zmusza ani do aktualizacji, ani do kupna nowego urządzenia.

#16 Mercz

Mercz
  • 2 783 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 24 lipca 2014 - 12:29

Brednie i tyle. Nikt cię nie zmusza ani do aktualizacji, ani do kupna nowego urządzenia.

Amen.

Co do tematu. Nexus z czystym androidem może działać lepiej bez nakładek, ale cała reszta androidów to zło. Zło z nakładkami. Czysty android działa dobrze, nawet bardzo, ale ja tu piszę o ogóle. Apple wydaje telefon raz do roku i jest on dopracowany z wyglądu, system działa na nim idealnie. Szkoda żeby model sprzed 2-3 lat działał tak jak najnowszy. W takiej sytuacji Apple nie zarobiłoby zbyt wiele.

#17 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 24 lipca 2014 - 12:45

Amen.

Co do tematu. Nexus z czystym androidem może działać lepiej bez nakładek, ale cała reszta androidów to zło. Zło z nakładkami. Czysty android działa dobrze, nawet bardzo, ale ja tu piszę o ogóle. Apple wydaje telefon raz do roku i jest on dopracowany z wyglądu, system działa na nim idealnie. Szkoda żeby model sprzed 2-3 lat działał tak jak najnowszy. W takiej sytuacji Apple nie zarobiłoby zbyt wiele.

Chyba nie miałeś nigdy do czynienia z telefonami LG seria G2, G3 i HTC ONE M8. LG z nakładką działa płynnie, szybko i stabilnie, można go porównać z iPhonem na iOS7 spokojnie.
Jednak jeśli mamy do czynienia z HTC ONE M8, to już sprawa wygląda lekko inaczej. Telefon jest zauważalnie szybszy od iPhone'a 5s. Wiem o czym piszę, ponieważ mam w domu iP 5s oraz HTC.
Mam nadzieję, że iP6 będzie jeszcze szybszy.
Polecam najpierw potestować różne androidy, a dopiero później pisać. Choć kiedyś sam byłem negatywnie nastawiony do androida, ale powodem głównie był, że testowałem tylko telefony Samsunga. W nich akurat android to katastrofa. Nakładka wszystko psuje.

#18 Mercz

Mercz
  • 2 783 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 24 lipca 2014 - 12:55

Tak się składa, że przez moje ręce przewinęło się kilka telefonów z androidem ;) Zaczynając od sgs, sgs2 (znajomego) kloc aż szkoda gadać, samsung galaxy s 3, którego sprzedałem po 2 miesiącach i zakupiłem iPhone'a 5. Sony xperia z podobno bardzo szybki, ale przy modelu, który mi udało się pobawić proste gry typu asphalt 7 tragicznie chodziły. Masz rację nigdy nie miałem doczynienia z LG G2, G3. Głównie dlatego, że o nich po prostu nie słyszałem. Bardzo możliwe, że te telefony, które wymieniłeś są szybkie nawet z producencką nakładką, ale chciałbym żebyś zauważył jedną rzecz. Low-endy androidowe bardzo często po kilku miesiącach (albo po kilku zainstalowanych aplikacjach) nie są wstanie w 5 sekund otworzyć odtwarzacza piosenek. Z kolei ''low-end Apple'a'' jakim jest iPhone 5c czyli generalnie plastikowy tańszy iPhone bije na głowę w benchmarkach wiele androidów ze swojej półki. Oczywiście ma on podzespoły takie jak iPhone 5, co nie zmienia faktu, że piątka ma już 2 lata. Ja za to i dalej z najnowszym systemem i płynnością chwalę sobie ten telefon. Przejdę na iPhone'a 6 z prostych powodów. Należy mi się upgrade u operatora i to wykorzystam. Nie płakałbym jednak gdybym musiał spędzić kolejny rok z piątką ;)

#19 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 24 lipca 2014 - 13:02

Nie mam pojęcia jak może zachowywać się telefon po roku czy po 2 latach użytkowania, bo w życiu tak długo telefonu nie miałem, nie licząc iPhone'a 4s, którego zakupiłem praktycznie w dniu premiery i jest ze mną do dzisiaj, tzn używa go obecnie żona od jakiś dwóch lat. Ciężko powiedzieć jak by się zachowywał taki HTC One M8 po np roku użytkowania. Mogę jedynie powiedzieć, że po ponad miesiącu, działa tak samo szybko jak na początku. Oczywiście posiadam zainstalowanych sporo programów i gier. Płynność w przełączaniu się po aplikacjach i szybkość ich otwierania jest wg mnie na najwyższym poziomie. Kliknę i jest, nie widzę ani ułamka sekundy zastanowienia. Wejście do głupiego dialera czy smsów, odbywa się błyskawicznie. Niestety nie można tego powiedzieć w przypadku iP5s i telefonów Samsunga z nakładką.

#20 Mercz

Mercz
  • 2 783 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 24 lipca 2014 - 13:07

Z ciekawości zapytam, co konkretnie dzieje się z Twoją 5ską, że nie jest błyskawiczna? To zupełnie nie powinno się dziać. Masz na niej JB, mieszałeś coś w sofcie..? Z tego co się orientuję znajomi sobie chwalą.

#21 Damixs74

Damixs74
  • 252 postów
  • SkądPoznań/Cieszyn

Napisano 24 lipca 2014 - 13:15

Na iOS 7 animacje długo trwają, po za tym po wyjściu z jakiejś aplikacji przyciskiem Home mamy opóźnienie - nie można momentalnie przewijać kart z aplikacjami, jak ma to miejsce np. na HTC M8 czy Xperii Z2.

#22 radkovski

radkovski
  • 88 postów

Napisano 24 lipca 2014 - 13:23

4s ma swoje lata - ciekawe jak by chodził galaxy S2 na androidzie 4.4 - wcale by nie chodził - więc Apple daje cały czas radę.

#23 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 24 lipca 2014 - 13:25

Oczywiście ja też sobie chwaliłem iP 5s do momentu jak obok nie pojawił się HTC ONE M8. Polecam porówbać te oba telefony. IP 5s przegrywa niestety. Nie mówię, że działa źle, jest tylko wolniejszy.

#24 Mercz

Mercz
  • 2 783 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 24 lipca 2014 - 14:00

Nie mam porównania na żywo, ale patrząc na testy z serwisu phone dog na youtube jestem mile zaskoczony. Model, który @effe konkretnie wskazałeś ze stajni htc bardzo przypadł mi do gustu. Jest to jeden z niewielu androidów, który konkuruje z iPhone.

#25 madhunt3r

madhunt3r
  • 2 530 postów

Napisano 24 lipca 2014 - 14:28

HTC One byłby idealny, gdyby nie jego średni aparat.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych