Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Corel na Mac Os

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
35 odpowiedzi w tym temacie

#1 OloMac

OloMac
  • 796 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 17 listopada 2007 - 12:10

Czy istnieje Corel Draw na Maca? Konkretnie na Leoparda, najlepiej X3. Czy taki wyszedł? Jeśli nie, to czy ktoś zna jakąś alternatywę?

#2 joystick

joystick
  • 309 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 listopada 2007 - 12:53

Niestety nie. Nie ma wersji X3 pod Maca. Jest za to wersja 11.693 ale czy działa pod Leopardem tego nie wiem.

#3 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1 574 postów
  • SkądMars

Napisano 17 listopada 2007 - 14:08

11-stka źle działał nawet pod Tygrysem. Praktycznie nie dało się na nim pracować. Sprawdzałem na Jaguarze pracował trochę lepiej ale też się za często wywalał szczególnie jak próbowało się pracować z polskimi ogonkami. Gdzie niegdzie ściągniesz legalnie CorelDraw 8 LE za darmo. W sumie to 8-ka ale bez klipartów podręczników i takich pierdół no i chodzi tylko w Classicu :) Bardziej Tobie polecam program Deneba Canvas 8 który był dołączony w pełnej wersji do ComputerArts 1/2006. Program wielokrotnie wyprzedza funkcjonalnością CorelDraw i wszystkie jego moduły razem wzięte łącznie z PhotoPaintem i programem do Flasha. Na allegro widziałem ktoś sprzedaje 9-tkę w wersji Box za 190 zł. A jak co sciągnij trial najnowszej bodaj wersji 11 Canvas z tym że teraz produkuje go firma ACDsee. Nie myłić z modułem CANVAS od przeglądarki obrazków ACDsee to dwa różne programy

#4 OloMac

OloMac
  • 796 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 17 listopada 2007 - 21:14

Tak się składa, że mam akurat ten numer CA. Klucz seryjny otrzymałem. Nie udaje mi się jednak zainstalować programu. Wyskakuje okienko, iż program się zamknął. Co mam zrobić?

#5 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1 574 postów
  • SkądMars

Napisano 17 listopada 2007 - 23:01

Żaden problem. To normalne. Masz jako pierwszy ustawiony polski w international. Wybierz jako pierwszy angielski. Zrestartuj system. Zainstalujesz program bez problemu. Po instalacji programu możesz ustawić znowu polski. Plik który jest na płycie trzeba rozpakować na dysk i dopiero instalować. Dwa razy go spakowali pierw trzeba rozpakować Covermount.sitx a potem Canvas™ 8 Installer.sit. Ciekawostka: program pokazuje że mamy zainstalowany system 10.4.9 po mimo że naprawdę jest 10.4.10 czy 10.4.11

#6 hubiii

hubiii
  • 1 341 postów
  • Skądwroclaw

Napisano 17 listopada 2007 - 23:23

najlepszym rozwiazanem bedzie wirtualna maszyna i corel pctowy ... tak uzywam i nie bawie sie w 11 na mac bo to jakas pomylka .. byl tu temat walkowany poszukaj :D

#7 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1 574 postów
  • SkądMars

Napisano 17 listopada 2007 - 23:32

najlepszym rozwiazanem bedzie wirtualna maszyna i corel pctowy ... tak uzywam i nie bawie sie w 11 na mac bo to jakas pomylka .. byl tu temat walkowany poszukaj :D

No przestań. Ja próbowałem odpalić 9 na VPC i to na win98. Masakra. 11 by jeszcze wolniej chodziła bo ma większe wymagania. Nie da się w ten sposób pracować.
Kolega ma już rozwiązanie problemu instalacji Canvas więc problem chyba z głowy.

#8 PavelM

PavelM
  • 1 535 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 listopada 2007 - 11:06

Corel do pracy (nie testów - uda się uruchomić, nie uda) poprawnie działa jedynie na Win. Kwestią wyboru jest czy to będzie osobny PC czy BootCamp i Windows na osobnej partycji. Jedyny w pełni profesjonalny program do wektorów na Maka to Iiiustrator i nic tego nie zmieni. Sam biłem się z myślami gdy po wielu latach pracy w Corelu na Win szukałem odpowiednika (nie jest to dobre słowo) na Maka. Były różne Open Sources i shareware ale to tylko półprodukty, które w konkretnych zastosowaniach mogą się jednak sprawdzić.

#9 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1 574 postów
  • SkądMars

Napisano 18 listopada 2007 - 11:25

OK Illustrator jest Super. Ale po co wydawać kilka tysięcy złotych. Ja na Illustratorze pracowałem kilka lat. Na Corelu się wychowałem :) a w Deneba (ACDsee) Canvas się zakochalem ;) Wszystkie te programy zamknięto w jednym. I proszę nie gadać że rozwiązania kilka w jednym są do niczego. To ludzie są do niczego bo nie chce im się uczyć obsługi nowego programu. Często lenistwo jest wyznacznikiem jakości programu :( Kolega dostał przepis jak poradzić sobie z instalacją Canvas więc wydaje mi się żeby się najpierw zapoznał z tym programem i sam ocenił. Nie ma mu sensu mieszać w głowie kolejnymi propozycjami.
  • OloMac lubi to

#10 OloMac

OloMac
  • 796 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 18 listopada 2007 - 18:21

Instalacja przebiegła pomyślnie. Po uruchomieniu programu sprawił dobre wrażenie (liczbą narzędzi szczególnie). Czy jest taka funkcja jak autodopasowywanie, autoprzemieszczanie, np. czy dojedzie idealnie przemieszczanym obiektem do krawędzi, środka, ćwiartki następnego obiektu? Czy może jest to w nowych wersjach? Mam pytanie: czy działa on na Leopardzie (lub nowsze wersje)?

#11 hubiii

hubiii
  • 1 341 postów
  • Skądwroclaw

Napisano 18 listopada 2007 - 19:34

No przestań. Ja próbowałem odpalić 9 na VPC i to na win98. Masakra. 11 by jeszcze wolniej chodziła bo ma większe wymagania. Nie da się w ten sposób pracować.
Kolega ma już rozwiązanie problemu instalacji Canvas więc problem chyba z głowy.

nie wiem u mnie dziala 12 pod parrelsem i jakos nie widze problemow . .. zolw jest niestety na PPC pod intelem pieknie smiga :D

#12 tskisiu

tskisiu
  • 1 255 postów
  • SkądEnschede (NL)

Napisano 18 listopada 2007 - 20:43

mam Corel Draw 11 for mac na iBooku 1.33 i ładnie chodzi - może to kwestia ilości ramu?

#13 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1 574 postów
  • SkądMars

Napisano 18 listopada 2007 - 22:45

nie wiem u mnie dziala 12 pod parrelsem i jakos nie widze problemow . .. zolw jest niestety na PPC pod intelem pieknie smiga :D

To ty nie wiesz jaka jest różnica między Parrell a VPC. Ach... W pierwszym jest wirtualizacja a w drugim emulacja. W pierwszym szybkość praktycznie jest taka sama jak byś odpalił program pod MacOSX a w drugim każda czynność w windwsie jest kilkakrotnie obliczana dla samego windowsa i samego programu. A Jak nie ma się przynajmniej 1 GB pamięci to zwykłe wywołanie menu file trwa wieki.

---- Dodano 18-11-2007 o godzinie 22:48 ----

mam Corel Draw 11 for mac na iBooku 1.33 i ładnie chodzi - może to kwestia ilości ramu?

Nie jest problemem sprzęt ale system. Nie pochwaliłeś się którą masz wersję. Jak nie korzystasz z niczego co ma polskie ogonki CorelDraw jest znacznie stabilniejszy o czym już wspomniałem.

#14 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 18 listopada 2007 - 23:11

A propos Illustratora, nie muszisz wydawać kilku tysięcy zł. Wystarczy kupić starszą wersję, na przykład CS. Takie coś 2 lata temu kupiłem za ok 500 zł, teraz na pewno będzie taniej.

#15 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1 574 postów
  • SkądMars

Napisano 19 listopada 2007 - 00:20

Tylko trzeba mieć naprawdę szczęście żeby trafić. CS jedynka nigdy nie będzie kosztować 500 zł. A jak Polska to prawdziwy rarytas. Bo właśnie tylko w polskiej wersji przy CS1 nie było wymogu aktywacji. Na Allegro były jakiś czas temu takie wersje Photoshop 6 czy 7 Illustrator 10 za 500 - 600 zł okazało się że były to dobrze podrobione piraty. Tak dobrze że można było je dostać nawet w wielu sklepach. W takich cenach często też wpychają zestawy sprzedawane niezgodnie z licencją. Ten który taką wersje zakupi jest traktowany tak samo jak by sciągnął pirata z netu. Znajomy tak się nabrał . Kupił Photoshopa CS1 Pl upgrade plus Photoshop 6 ale jakiś Bundle od czegoś wydał 1000 zł. Musiał potem dokupić podstawe do upgradu za 700 zł. Wersje bundle można sprzedać wyłącznie ze sprzętem z którym została kupiona. W innym przypadku licencja jest nie ważna.

#16 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 19 listopada 2007 - 00:27

Bo z Allegro się nie kupuje, eBay jest najlepszy do tego. Swego czasu kupiłem PS 7 i Illustratora CS, każdy za około 500 zł, plus/minus 50 zł.

#17 Scroller

Scroller
  • 322 postów
  • Skądxxxxxx

Napisano 19 listopada 2007 - 00:58

Niestety nie. Nie ma wersji X3 pod Maca. Jest za to wersja [URL="http://www.macupdate.com/info.php/id/9882/coreldraw"]11.693[/URL] ale czy działa pod Leopardem tego nie wiem.

Niestety?!? Sorki, ale dobrze, że to wielkie g**** nie działa na Maku porządnie i nie ma nowszej wersji. Corel to wielka pomyłka. Ten program nigdy nie potrafił wypuścić poprawnego PDFa kompozytowego. ZAWSZE są jakieś błędy. Poza tym czasem chodzi jak chce, a wysypuje się w najmniej odpowiednim momencie. Corel to zmora naświetlarni i przygotowalni. Jak przyjmuję pracę do świecenia i są z nią problemy to ZAWSZE była wypuszczana spod Corela...

Odradzam Corela, jeśli chcesz pracować wygodnie i bez zbędnych nerwów.

#18 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1 574 postów
  • SkądMars

Napisano 19 listopada 2007 - 11:20

Niestety?!? Sorki, ale dobrze, że to wielkie g**** nie działa na Maku porządnie i nie ma nowszej wersji. Corel to wielka pomyłka. Ten program nigdy nie potrafił wypuścić poprawnego PDFa kompozytowego. ZAWSZE są jakieś błędy. Poza tym czasem chodzi jak chce, a wysypuje się w najmniej odpowiednim momencie. Corel to zmora naświetlarni i przygotowalni. Jak przyjmuję pracę do świecenia i są z nią problemy to ZAWSZE była wypuszczana spod Corela...

Odradzam Corela, jeśli chcesz pracować wygodnie i bez zbędnych nerwów.

Dziwne że tylko ty masz z tym problem ...

#19 Scroller

Scroller
  • 322 postów
  • Skądxxxxxx

Napisano 19 listopada 2007 - 11:41

Dziwne że tylko ty masz z tym problem ...

Raczysz sobie żartować? Pokaż mi profesjonaliste pracującego w Corelu. Przeskładaj katalog reklamowy (albo cokolwiek innego) z dużą ilością fotek CMYK i BW, pozakładaj im przeźroczystości, maski i całą resztę. Zrób cokolwiek w dokumencie A1, który ma ponad 1GB wielkości. Powodzenia :D

No chyba, że pracujesz w Zakładzie Produkcji Wizytówek :D Do wizytówek Kalafior jest bardzo dobry ;)

#20 macdesk

macdesk
  • 849 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 listopada 2007 - 12:02

Ale panowie po co te nerwy. Wątek o jednym, a już sie jakieś wojenki zaczynają.

#21 Scroller

Scroller
  • 322 postów
  • Skądxxxxxx

Napisano 19 listopada 2007 - 12:17

E tam zaraz wojenki. Po prostu uważam, że jak ktoś nie ma doświadczenia to nie powinien się wypowiadać raczej. Bo potem cierpi osoba, która dała nabić się w butelkę. Wyda te kilka setek niepotrzebnie zamiast zainwestować w lepsze (i troszkę, niestety, kosztowniejsze) rozwiązanie.

Nie lubię specjalistów-teoretyków ;)

PS. A mój post miał być raczej prześmiewczy (w stosunku do Corela na Maczku) niż ofensywny (do kolegi, który nie ma problemów z Corelem :D ) ;)

#22 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1 574 postów
  • SkądMars

Napisano 19 listopada 2007 - 12:18

Profesjonalista nie narzeka na oprogramowanie ale pracuje. Takie komentarze jak Twoje zachowuje dla siebie. Jeśli ktoś ma takie podejście do oprogramowania nie jest profesjonalistą. Co najwyżej może sprzedawać oprogramowanie :D :D :D Gdybyś dobrze znał CorelDraw nie miał byś problemów.
Owszem Corel ma swoje wady ale nie są one adekwatne do Twojej nieprofesjonalnej oceny.
Jeśli jednak chodzi Tobie o CorelDraw 11 dla Maka to się zgodzę bo to bardzo niedopracowana wersja. Jak dla mnie to była raczej beta. Nikt jej nie traktował poważnie dlatego Corel z niej zrezygnował.
Ja swoje najlepsze prace w życiu. Które dały mi "sławę" ;) zrobiłem na oprogramowaniu którego nienawidzę ale nie powiem o jakie chodzi ... :D Bo to naprawdę jest rzecz względna.

---- Dodano 19-11-2007 o godzinie 12:24 ----

O rany czy każdą dyskusję musicie nazywać wojną ??? Co to jakiś klasztor dla aniołów dziewic ...

#23 Scroller

Scroller
  • 322 postów
  • Skądxxxxxx

Napisano 19 listopada 2007 - 12:54

Profesjonalista nie narzeka na oprogramowanie ale pracuje. Takie komentarze jak Twoje zachowuje dla siebie. Jeśli ktoś ma takie podejście do oprogramowania nie jest profesjonalistą. Co najwyżej może sprzedawać oprogramowanie :D :D :D Gdybyś dobrze znał CorelDraw nie miał byś problemów.
Owszem Corel ma swoje wady ale nie są one adekwatne do Twojej nieprofesjonalnej oceny.
Jeśli jednak chodzi Tobie o CorelDraw 11 dla Maka to się zgodzę bo to bardzo niedopracowana wersja. Jak dla mnie to była raczej beta. Nikt jej nie traktował poważnie dlatego Corel z niej zrezygnował.
Ja swoje najlepsze prace w życiu. Które dały mi "sławę" ;) zrobiłem na oprogramowaniu którego nienawidzę ale nie powiem o jakie chodzi ... :D Bo to naprawdę jest rzecz względna.

Mylisz tematy. To, że Karola uważam za wielkie g**** wcale nie świadczy o tym, że go nie znam. Swoją przygodę z Corelem zacząłem od wersji 3 jeszcze pod Windows 95. Jedyne wersje na których szło pracować to właśnie 3, 6 i 9. Reszta to kibel niemiłosierny.

Wiem co robić, żeby omijać kłopoty. Wiem jak postępować z durnymi efektami, żeby mi potem ten PDF wyglądał w miarę normalnie. Ale to wcale nie usprawiedliwia tego programu. To program ma się do mnie dostosować a nie ja do programu. Dlaczego mam ograniczać się wadliwym oprogramowaniem? Corel mnie ograniczał. Dlatego zmieniłem "stajnię". Sorki, ale przy Adobe, Corel jest niedorobionym bublem. I nie twierdzę, że Adobe jest bez błędów. Ale w porównaniu z Corelem jest wręcz rewelacyjny.

A w całej sprawie chodzi mi tylko, żeby nie wciskać ludziom Corela, bo szkoda nerwów po prostu. Dla mnie Corel na Maku nie ma racji bytu. Mineło tyle lat, a w najnowszej wersji chłopaki z Corela nadal nie potrafią poprawnie zaimplementować boxów strony w PDFie, nie wspominając o innych upierdliwych błędach, które ciągną się już przez kilka wersji.

#24 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1 574 postów
  • SkądMars

Napisano 19 listopada 2007 - 13:50

Mineło tyle lat, a w najnowszej wersji chłopaki z Corela nadal nie potrafią poprawnie zaimplementować boxów strony w PDFie, nie wspominając o innych upierdliwych błędach, które ciągną się już przez kilka wersji.

A z tym to idź do Adobe które dobrze pilnuje żeby oprogramowanie konkurencji - której nie lubi - za dobrze nie chodziło.
Co do firmy Corel to nie te czasy i nie te chłopaki. Firma kilka lat temu została przejęta przez inną. Ci którzy rozwijali program do wersji 10 nie mają już wpływu na rozwój tej aplikacji. Ale to oni znali wszelkie tajemnice i sztuczki w kodzie. Sama dokumentacja pozostawiona przez nich nie starczy ich następcom żeby wszystko było idealnie. Programowanie czasem jest tak subtelną rzeczą że nie da się tego objąć ani słowami ani umysłem :)
Ja i tak wolę CorelDraw 9.

#25 edi15ta@gazeta.pl

edi15ta@gazeta.pl
  • 312 postów

Napisano 19 listopada 2007 - 21:31

11-stka źle działał nawet pod Tygrysem. Praktycznie nie dało się na nim pracować. Sprawdzałem na Jaguarze pracował trochę lepiej ale też się za często wywalał szczególnie jak próbowało się pracować z polskimi ogonkami. Gdzie niegdzie ściągniesz legalnie CorelDraw 8 LE za darmo. W sumie to 8-ka ale bez klipartów podręczników i takich pierdół no i chodzi tylko w Classicu :)
Bardziej Tobie polecam program Deneba Canvas 8 który był dołączony w pełnej wersji do ComputerArts 1/2006. Program wielokrotnie wyprzedza funkcjonalnością CorelDraw i wszystkie jego moduły razem wzięte łącznie z PhotoPaintem i programem do Flasha. Na allegro widziałem ktoś sprzedaje 9-tkę w wersji Box za 190 zł. A jak co sciągnij trial najnowszej bodaj wersji 11 Canvas z tym że teraz produkuje go firma ACDsee. Nie myłić z modułem CANVAS od przeglądarki obrazków ACDsee to dwa różne programy

Dobrze wiedziec ze jest jakas konkurencja dla Illustratora. Coraz bardziej bylem sklonny wydac 200euro na cs3 design standard (edu oczywiscie :P), jedynie dla Illustratora. Swoja droga czy Canvas 9 bedzie wspolgral z Leopardem?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych