Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook + Huawei e220 + blueconnect po raz kolejny

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
48 odpowiedzi w tym temacie

#26 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 03 grudnia 2007 - 01:16

a może mieć coś do tego firewall? - nie wiem nie znam się ale może coś blokować. jest późno i nie myśle :P

#27 aldek

aldek
  • 793 postów
  • SkądGrodzisk Maz. Wieś: Reczyce

Napisano 03 grudnia 2007 - 13:24

A jaki APN podać w tym nieszczęsnym HuaweiCardApp, gdy kupiło się modem w sieci iPlusa?
www.plusgsm.pl, internet nie działają...
Zrobiliśmy tak:
1. Sterowników ery w ogóle się nie dało uruchomić
2. Idąc za którąś z porad na myapple, ściągneliśmy je z vodafone
3. Uruchamiając ten HuaweiCardApp pyta o APN, i odrzuca wszystkie znane mi APNy plusa...
Co tam wpisać, by zdjąć to cholerne żądanie PIN?

#28 rodagon

rodagon
  • 89 postów
  • SkądWarszawa / Tarnobrzeg

Napisano 03 grudnia 2007 - 13:40

PIN ściągasz pod PC lub w telefonie, choć to pierwsze rozwiązanie jest chyba pewniejsze. Dopóki tego nie zrobisz nic nie zdziałasz.

#29 aldek

aldek
  • 793 postów
  • SkądGrodzisk Maz. Wieś: Reczyce

Napisano 03 grudnia 2007 - 18:48

No dobra, teraz powiemy Wam, jak tego huaweja w iplusie okiełznaliśmy. Bo się udało :D
1. Najpierw sprawdźcie, czy karta jest dobrze włożona. Huawei nie ma występu na ząbek simkarty, i można te kartę włożyć nawet stykami do gory, i też się klapka zamknie.
2. Sterowniki w wersji 2.7 weźcie sobie stąd. Jeśli wcześniej instalowaliście jakieś inne nie robiące, wywalcie je. Uwaga, w tym celu odszukajcie teczkę Modem Scripts i stamtąd wywalcie plik Huawei coś tam. No i konfiguracje sieciowe tego Huaweja też.
3. Zainstalujcie ten najnowszy drajwer, i po wszystkim podepnijcie modem
4. Wskakujemy do SystemPreferencesów, i tam klikamy siną kulkę Network, by z menu Networkkonfiturejszons tego hujaweja na nowych drajwerach wybrać.
5. Tam zostawiamy wszystko puste, poza telefon number. Tam piszemy: *99# albo *99***1#. Do wyboru.
6. Teraz, uwaga, odpalamy program HuaweiApp z teczki Applications. Tylko z niej. Niektóre pakiety drajwerów (np. 2.6 z vodafona) zawierają tajemniczy program HuaweiCardApp, który nie działa i lepiej go nie uruchamiać.
7. Podajemy PIN. Potem leziemy do menu tego programu, i tam, w menu zarządzania PINem deaktywujemy żądanie tegoż PIN-u.
8. W oknie programu HuaweiApp naduszamy Connect.
U nas działa :D

---- Dodano 03-12-2007 o godzinie 21:00 ----
Aha, zapomniałem o jednym punkcie :D
7A. W programie HuaweiApp, w polu APN wpisujemy: internet

#30 yfer

yfer
  • 1 postów

Napisano 08 grudnia 2007 - 02:40

przed paroma dniami zakupiłem Macbooka z blueconnect... i już 2 noce walczę z tymi połączeniami :-) rozumiem, że można się załamać. Do czego doszedłem: Po zainstalowaniu Nakładki polskiej nic nie działa.. modem nie łączy i co chwila jakieś dziwne komunikaty wyskakują (ze przeglądarka zamknięta, że jakaś płyta nie czytana). Gdy zmieniam na EN wszystko działa jak strzała. Po zainstalowaniu sterownika 2.7 w końcu podskoczył mi tez kb/s i w porywach dochodzi nawet do 160 kb/s a to mnie najbardziej wkurzało... bo ten sam modem działa mi na PC 200kb/s a w macu działał ok 30 kb/s (przy ściąganiu jednego określonego pliku z tego samego serwera) w każdym razie po zainstalowaniu 2.7 modem połączył się też w wersji PL.. ale inne problemy nadal wystepowaly.. tak więc podsumowując: - 2.7 sterownik to podstawa. - Polska nakładka to niestety jakiś śmieć. (choć nie próbowałem tego reinstalować).. do rozwiązania mi zostaje gdzie te 7.2 mb/s :-D i zastanawia mnie po przeczytaniu postów gdzie szukać HuaweiApp bo tego u siebie nie widzę...

#31 rodagon

rodagon
  • 89 postów

Napisano 08 grudnia 2007 - 20:39

Ja w ostatnie dni instalowałem Blueconnect Huaweia 220 na pięciu maczkach, każdy inny. Na wszystkich był Tygrys. Procedura: 1. ściągnięcie sterowników ze strony Ery 2. rozpakowanie i instalacja 3. restart komputera 4. podłączenie modemu 5. wykonanie ustawień w System preferences/Network 6. wybranie połączenia Za każdym razem bez pudla zadziałało

#32 jasiek13

jasiek13
  • 329 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 grudnia 2007 - 22:17

proponuje zrobic jakies FAQ dla kazdej z sieci i podkleci ... bedzie mniej podobnych tematow i ulatwi nam to wszystkim zycie :) tak mi sie przynajmniej wydaje ;)

#33 rodagon

rodagon
  • 89 postów

Napisano 11 grudnia 2007 - 02:14

Temat robi się coraz bardziej popularny. Faktycznie przydałoby się uporządkować wiadomości na ten temat.

#34 bremen

bremen
  • 32 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 18 grudnia 2007 - 16:38

Chciałbym tylko dopowiedzieć że aktywacja modemu po podpisaniu umowy trwa kilka dni, może właśnie dlatego u niektórych internet zaczął działać dopiero po jakimś czasie.

#35 aplapress

aplapress
  • 12 postów

Napisano 27 grudnia 2007 - 16:23

PROBLEM po wielkich bojach w erze rozwiazany 4 godziny gadanie i trzy salony, pierwszy raz trzeba modem odpalic na PC pod XP, aby polaczyl sie z siecia!!!!, ja tez odrazu zrobilem aktualizacjie do 7.2 i najlepiej uzywac sterownikow sciagnietych huawei.com pod maca i wszystko gra.

---- Dodano 27-12-2007 o godzinie 21:04 ----
dziwna sprawa ale dziala a wczesniej mialem rowniez problemy opisane jak powyzej wywalalo mnie przy polaczniu i blad pokazywal cos tam serwer ppp. Z karty sim trzeba zdjac PIN.
I polecam fajny program do pomiaru sygnalu specjalnie pod modem huawei
[url]http://m.ac.nz/cheetahwatch/[/url]

#36 ajfik

ajfik
  • 263 postów

Napisano 29 grudnia 2007 - 00:47

Ja nie wiem z czym Wy macie problemy, kupiłem ten modem i czekając na kuriera poczytałem sobie o problemach jakie macie. Aż się przeraziłem że to będzie koszmar. Modem przyszedł, spokojnie bez stresów, 10 minut zabawy i wszystko śmiga. sterowniki ze strony Ery, iMac 2007, leopard, zero problemów.

#37 woocash

woocash
  • 1 627 postów

Napisano 29 grudnia 2007 - 01:37

U mnie wszystko ok.... mam ten modem w iPlusi-ie w SimData, czyli w PrePaidzie. Czy jest jakiś sposób na sprawdzenie stanu konta? Albo jeszcze ciekawiej - jak wysyłać i odbierać smsy korzystając z modemu pod OS X ?

#38 ajfik

ajfik
  • 263 postów

Napisano 29 grudnia 2007 - 03:43

Poszukaj aplikacji do obsługi telefonów komórkowych, pod linuxem to działało.

#39 aplapress

aplapress
  • 12 postów

Napisano 29 grudnia 2007 - 15:17

U mnie wszystko ok.... mam ten modem w iPlusi-ie w SimData, czyli w PrePaidzie. Czy jest jakiś sposób na sprawdzenie stanu konta? Albo jeszcze ciekawiej - jak wysyłać i odbierać smsy korzystając z modemu pod OS X ?

fajny programik do wysylania sms na wszystkie sieci [url]http://www.hakore.com/HakoreSMS/index.html[/url]
a do sprawdzania stanu konta to chyba czegos takiego nie ma

#40 woocash

woocash
  • 1 627 postów

Napisano 29 grudnia 2007 - 20:12

Zależałoby mi na czymś, co potrafi odebrać SMSa, bo w tej postaci przychodzą np. kody sesji dla każdego zalogowania się do E-BOK'u :/

#41 Skudli

Skudli
  • 4 postów

Napisano 30 grudnia 2007 - 19:35

?

[QUOTE=aplapress;455519]PROBLEM po wielkich bojach w erze rozwiazany 4 godziny gadanie i trzy salony, pierwszy raz trzeba modem odpalic na PC pod XP, aby polaczyl sie z siecia!!!!, ja tez odrazu zrobilem aktualizacjie do 7.2 i najlepiej uzywac sterownikow sciagnietych huawei.com pod maca i wszystko gra.

Czy jak zrobię aktualizację na PC do 7.2 to po podłączeniu modemu do maca też będę miał taką prędkość jak złapie HSDPA?

#42 ajfik

ajfik
  • 263 postów

Napisano 31 grudnia 2007 - 09:16

[QUOTE=Skudli;458292][QUOTE=aplapress;455519]PROBLEM po wielkich bojach w erze rozwiazany 4 godziny gadanie i trzy salony, pierwszy raz trzeba modem odpalic na PC pod XP, aby polaczyl sie z siecia!!!!, ja tez odrazu zrobilem aktualizacjie do 7.2 i najlepiej uzywac sterownikow sciagnietych huawei.com pod maca i wszystko gra.

Czy jak zrobię aktualizację na PC do 7.2 to po podłączeniu modemu do maca też będę miał taką prędkość jak złapie HSDPA?[/QUOTE]

Wcale nie trzeba odpalać pod windowsem, po prostu trzeba wpisać APN, było o tym wiele razy pisane.
Tak, będziesz miał 7,2 teorytycznie, bo na przykład ja wyciągam max 2M, ale to już wina sieci i zasięgu.

#43 nanemusha

nanemusha
  • 3 postów

Napisano 29 lutego 2008 - 08:38

mam huaweia e220 modem niemieckiego vodafonu...podlaczylam i nie dzialal niestety podminialam dashboard...musze miec vodafon(zabawka nie nalezy do mnie)zainstalowalam wszystko co sie dalo...teraz podobno mam polaczenie z internetem tylko jakos nie moge stron przegladac...czego mi brakuje?aha korzystam z niemieckiego vodafonu i jestem w niemczech...HILFE!!co mam skad wziac i powgrywac?

#44 spoco

spoco
  • 1 035 postów
  • SkądWawa

Napisano 11 czerwca 2008 - 12:51

lol a mi ta aplikacja cheetahwatch zaczela obslugiwac stare polaczenie hsdpa po blutku przez komorke a nie modem usb :( na szczescie huawei dziala bez niej wiec pol biedy..

#45 helenska

helenska
  • 11 postów

Napisano 16 czerwca 2008 - 07:48

sukces

No dobra, teraz powiemy Wam, jak tego huaweja w iplusie okiełznaliśmy. Bo się udało :D
1. Najpierw sprawdźcie, czy karta jest dobrze włożona. Huawei nie ma występu na ząbek simkarty, i można te kartę włożyć nawet stykami do gory, i też się klapka zamknie.
2. Sterowniki w wersji 2.7 weźcie sobie [URL="http://www.mfaclub.com/file-lib/picmanage/PDA/download/E220%20Mac%20OS%20Driver%202.7.rar"]stąd[/URL]. Jeśli wcześniej instalowaliście jakieś inne nie robiące, wywalcie je. Uwaga, w tym celu odszukajcie teczkę Modem Scripts i stamtąd wywalcie plik Huawei coś tam. No i konfiguracje sieciowe tego Huaweja też.
3. Zainstalujcie ten najnowszy drajwer, i po wszystkim podepnijcie modem
4. Wskakujemy do SystemPreferencesów, i tam klikamy siną kulkę Network, by z menu Networkkonfiturejszons tego hujaweja na nowych drajwerach wybrać.
5. Tam zostawiamy wszystko puste, poza telefon number. Tam piszemy: *99# albo *99***1#. Do wyboru.
6. Teraz, uwaga, odpalamy program HuaweiApp z teczki Applications. Tylko z niej. Niektóre pakiety drajwerów (np. 2.6 z vodafona) zawierają tajemniczy program HuaweiCardApp, który nie działa i lepiej go nie uruchamiać.
7. Podajemy PIN. Potem leziemy do menu tego programu, i tam, w menu zarządzania PINem deaktywujemy żądanie tegoż PIN-u.
8. W oknie programu HuaweiApp naduszamy Connect.
U nas działa :D

---- Dodano 03-12-2007 o godzinie 21:00 ----
Aha, zapomniałem o jednym punkcie :D
7A. W programie HuaweiApp, w polu APN wpisujemy: internet

Aldek -bardzo dziękuję za pomoc!

Dzięki zamieszczonej przez Ciebie instrukcji udało nam się zainstalować iPlusa na Macku.

Szkoda, że nie mogę dać Ci pkt reputacji.

Ale za to jeszcze raz bardzo dziękuję.

P.S. Ściągnęliśmy tylko dodatkowy program - huwaeiapp - bo ten, do którego linka zamieściłeś nie instalował u mnie aplikacji app

Ten program ściągnęliśmy ze strony huwaeii:

[url=http://www.huawei.com/mobileweb/en/doc/list.do?type=-1&id=736]Huawei Terminal[/url]

#46 parasol

parasol
  • 1 postów

Napisano 28 października 2008 - 12:08

Witam, mam Huawei e220 z Ery od kilku miesiecy na McBooku, wszystko dzialalo bez zarzutow, jednak od kilku dni diosa modemu swieci na niebiesko (do tej pory wylacznie na zielono) i nie moge w ogole polaczyc sie z internetem. Wiem juz, ze ta niebieska dioda to 3G. nastepuje polaczenie...uwierzytelnienie i rozlacza sie. na PC dziala. prosze o pomoc, niestety nie jestm komputerowym specem i wybaczcie jesli pytam o banaly, ale nie umiem sobie poradzic. dziekuje, pozdrawiam

#47 Sajmon_szy

Sajmon_szy
  • 110 postów

Napisano 11 czerwca 2011 - 16:42

A ja mam inny problem. Mi cały czas wyskakuje komunikat : "Nie wykryto usługi telefonicznej. Sprawdź linię telefoniczną i spróbuj połączyć się ponownie". Walczę już z tym 3h i nic nie pomaga. Proszę o poradę. Mam skonfigurowane połączenie następująco : Nr telefonu : *99***1# Nazwa: nic hasło: nic ustawiony modem : HUAWEI Mobile Connnect - 3G Modem /System/Library/Modem Scripts/HUAWEI Mobile Connect 3G Modem. a urządzenie to : HUAWEI E180. Wersja systemu: Mac OS X 10.6.4 (10F569)

#48 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 348 postów

Napisano 12 czerwca 2011 - 16:31

Jeszcze w pięciu wątkach to napisz.

#49 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 12 czerwca 2011 - 17:07

Mam skonfigurowane połączenie następująco :
Nr telefonu : *99***1#
Nazwa: nic
hasło: nic

Po pierwsze zaktualizuj system operacyjny.
Po drugie źle masz ustawione połączenie: http://download.era....Book_ver1.1.pdf

Profile Name: blueconnect
Access point Name: erainternet
Telephone number: *99#
Account Name: erainternet
Password: erainternet

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych