Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook + Huawei e220 + blueconnect po raz kolejny

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
48 odpowiedzi w tym temacie

#1 Sopel

Sopel
  • 7 postów

Napisano 16 listopada 2007 - 12:40

Temat blueconnect i tego modemu wałkowany był na tym forum wiele razy, niemniej jednak nikt chyba nie miał jeszcze takiego problemu jak ja.

Komputer: MacBook na Intelu
System - OSX Tiger + Polska nakładka językowa
Modem - Huawei e220

- Zgodnie z instrukcją na stronie Ery zainstalowałem sterowniki do modemu.
- W ustawieniach sieci skonfigurowałem port Huawei Mobile do łączenia się z numerem *99# jako nazwę konta podając "erainternet" a jako hasło "erainternet".
- Wszystko, co jeszcze było do skonfigurowania, skonfigurowałem zgodnie z instrukcją ze strony Ery
- Karta SIM ma ściągnięte żądanie PIN

Kiedy jednak łączę się, korzystając z programu Połącz z Internetem Status, po kolei wygląda następująco:

- Kontaktuję się z serwerem PPP
- Ustanawianie połączenia
- Uwierzytelnianie użytkownika (trwa to bardzo długo)
- Rozłączam się

Po czym pojawia się komunikat, o tym, że nie udało się nawiązać połączenia z odległym serwerem PPP.

Wnioskuję, że problem pojawia się na etapie uwierzytelniania, co jednak robię źle? Może ktoś z was miał podobny problem?

---- Dodano 16-11-2007 o godzinie 14:55 ----
Nov 16 12:48:12 natalka kernel[0]: ::acquirePort: - Start read.!
Nov 16 12:48:14 natalka ccl[311]: Dialing without tone
Nov 16 12:48:14 natalka ccl[311]: Dialing *99#
Nov 16 12:48:17 natalka pppd[309]: Connect: ppp0 <--> /dev/cu.HUAWEIMobile-Modem
Nov 16 12:48:48 natalka pppd[309]: IPV6CP: timeout sending Config-Requests\n
Nov 16 12:48:49 natalka pppd[309]: IPCP: timeout sending Config-Requests\n
Nov 16 12:48:55 natalka pppd[309]: Connection terminated.
Nov 16 12:49:00 natalka kernel[0]: ::privateWatchState: Port is not active.
Nov 16 12:49:00 natalka kernel[0]: ::dequeueData: - Interrupted!
Nov 16 12:49:00 natalka kernel[0]: ::privateWatchState: Port is not active.
Nov 16 12:49:00 natalka kernel[0]: ::dataReadComplete: Read complete io error.

A oto log tego, co dzieje się podczas łączenia.

#2 ghart

ghart
  • 62 postów

Napisano 16 listopada 2007 - 14:38

Ja uruchomiłem usługę Blueconnect na modemie E220 dopiero po zainstalowaniu drive-rów innych aniżeli dostępne na stronach Ery (ale już nie pamiętam ze strony którego z operatorów je ściągnąłem)

#3 boski

boski
  • 130 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 listopada 2007 - 15:13

polecam sterowniki w wersji 2.7 mogę podesłać na mail. U mnie sterowniki ze strony ery wcale nie działają. Modem najlepiej wpinać zawsze po załadowaniu system. I wypinać jak ma być wyłączony komputer lub ponownie uruchomiony. I wtedy problem zniknie.

#4 Sopel

Sopel
  • 7 postów

Napisano 16 listopada 2007 - 16:45

polecam sterowniki w wersji 2.7 mogę podesłać na mail. U mnie sterowniki ze strony ery wcale nie działają. Modem najlepiej wpinać zawsze po załadowaniu system. I wypinać jak ma być wyłączony komputer lub ponownie uruchomiony. I wtedy problem zniknie.

Zgadza się! Sterowniki ze strony ery są do niczego. Zainstalowałem 2.7 i problem zniknął. Dzięki za pomoc.

#5 iMark

iMark
  • 1 249 postów
  • SkądGlobalna wioska

Napisano 16 listopada 2007 - 19:18

a u mnie działa na sterowniku ery - trzeba tylko oprócz tego co jest napisane w instrucji wejść w folder z aplikacjami i odnaleźć HuaweiApp - odpalić i w polu APN wpisać erainternet.

#6 boski

boski
  • 130 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 listopada 2007 - 19:34

a u mnie działa na sterowniku ery - trzeba tylko oprócz tego co jest napisane w instrucji wejść w folder z aplikacjami i odnaleźć HuaweiApp - odpalić i w polu APN wpisać erainternet.

ten program jest chyba wkazdej wersji sterownika ale tylko przy wersjiach sterownikow z ery trzeba go odpalac.

umnie sterownik z ery nawet nie chcial sie instalowac raz tylko udalo mi sie go uruchomic

#7 krzemien

krzemien
  • 1 038 postów
  • SkądRG21 7UQ

Napisano 16 listopada 2007 - 20:04

A na przyszłość wystarczy jedynie poprawnie skonfigurować połączenie internetowe wpisując jako numer telefonu właściwy APN.

#8 rodagon

rodagon
  • 89 postów
  • SkądWarszawa / Tarnobrzeg

Napisano 17 listopada 2007 - 14:00

Ja tak mialem, dokladnie tak samo, łączenie, logowanie i natychmiastowe rozlączanie. Po dlugiej awanturze w koncu połączyli mnie w pomocy ery z jakimś magikiem, który powiedział, aby to co ściągnąłem ze strony Ery rozpakowć (wtedy to byl .zip) na komputerze PC i dopiero wtedy przekopiować na maczka. O dziwo zadziałało, i od tamtej pory pracuję na tych sterownika z Ery bez problemów. Nie mam bladego pojęcia na czym to polegalo, ale efekt był taki, że faktycznie problem zniknął. A tak przy okazji zapytam się jak sobie radzicie z wymuszaniem połączenia w określonym trybie, czyli EDGE, 3G, HSDPA? - przełącza się automatycznie? Ja podróżując po Polsce pracuję na trybie preferencji 3G, ale czasem mimo obecności 3G i tak łączy się przez EDGE, i nie wiem jak sobie z tym poradzić na maczku, bo w PC ustawia się to w oprogramowaniu modemu.

#9 boski

boski
  • 130 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 17 listopada 2007 - 14:10

A tak przy okazji zapytam się jak sobie radzicie z wymuszaniem połączenia w określonym trybie, czyli EDGE, 3G, HSDPA? - przełącza się automatycznie? Ja podróżując po Polsce pracuję na trybie preferencji 3G, ale czasem mimo obecności 3G i tak łączy się przez EDGE, i nie wiem jak sobie z tym poradzić na maczku, bo w PC ustawia się to w oprogramowaniu modemu.

u mnie przełącza się automatycznie na pc i na mac może sterowniki 2.7 pomogą na twój problem

#10 Przesmyk

Przesmyk
  • 10 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 listopada 2007 - 14:13

Witam.
Mam identyczny problem z modemem Huawei e220 i Blueconnect'em.Kupiłem dziś taki modem dedykowany do sieci T-Mobile ale bez blokady simlock.Zrobiłem wszystko tak jak trzeba(nie będę tego dokładnie opisywał ale moje działania były identyczne jak te opisywane w pierwszym poście tego tematu) tzn. zainstalowałem sterowniki i wszystko poustawiałem.Niestety nie działa...Pokazuje się napis o tym, że nie udało się nawiązać połączenia z odległym serwerem PPP i aby jeszcze raz sprawdzić ustawienia. W związku z tym poczytałem dokładniej forum,zainstalowałem sterowniki 2.7 i nadal nic...W swoim Maczku szukałem aplikacji HuaweiAPP ale niestety nigdzie jej nie znalazłem.Czy istnieje możliwość ręcznej instalacji tej aplikacji?Czy brak tej aplikacji może być sprawcą tych wszystkich problemów???
Bardzo proszę Was o pomoc drodzy forumowicze bo sam już nie daję rady i brak mi pomysłów jak rozwiązać mój problem.

#11 krzemien

krzemien
  • 1 038 postów
  • SkądRG21 7UQ

Napisano 01 grudnia 2007 - 12:01

W polu telephone number wpisz erainternet.

#12 Przesmyk

Przesmyk
  • 10 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 grudnia 2007 - 14:40

Już wcześniej wpisałem te wszystkie rzeczy i nadal nic...

#13 krzemien

krzemien
  • 1 038 postów
  • SkądRG21 7UQ

Napisano 01 grudnia 2007 - 22:19

A możesz zrobić to dokładnie, od początku do końca tak, jak jest napisane tutaj:

http://www.era.pl/re...alacji_e220.pdf

#14 seba22

seba22
  • 421 postów
  • SkądKensington Beach

Napisano 01 grudnia 2007 - 23:30

Też mam MacBooka i najbardziej zainteresowała mnie oferta Ery. Planuję zakup modemu Huawei E220 w promocji za złotówkę, do tego abonament 39 zł netto miesięcznie na okres 24 miesięcy. Mam jednak pewne wątpliwości. Po pierwsze - do jakiej prędkości spada transfer po pobraniu 500MB? Po drugie - czy modem w momencie podpisania umowy staje się w 100% moją własnością? Z góry wielkie dzięki za informacje.

#15 Przesmyk

Przesmyk
  • 10 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 grudnia 2007 - 23:39

Długo głowiłem się nad swoim problemem i nadal nie znalazłem rozwiązania...Doszedłem do wniosku że Mac nie widzi modemu?Możliwa jest taka sytuacja gdy jest wpięty modem i miga na niebiesko?
Wniosek o niewykrytym modemie powstał w chwili gdy w ustawieniach sieci zobaczyłem napis: huawei modem jest skonfigurowany lecz nie jest podłączony.Huawei modem jest skonfigurowany do wybierania *99# oraz gdy wchodze w połączenia to widnieje napis: modem:nieaktywny

#16 rodagon

rodagon
  • 89 postów

Napisano 02 grudnia 2007 - 00:49

Sprawdź w ustawieniach czy masz w konfiguracji Huawei-a wybrany ten modem w zakładce Modem. ja walczyłem jakiś czas temu z tym i okazało się, że tam nie ustawiłem tego modemu. To drobnostka, ale bez tego faktycznie nie działa.

#17 Przesmyk

Przesmyk
  • 10 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 grudnia 2007 - 08:22

Sprawdź w ustawieniach czy masz w konfiguracji Huawei-a wybrany ten modem w zakładce Modem. ja walczyłem jakiś czas temu z tym i okazało się, że tam nie ustawiłem tego modemu. To drobnostka, ale bez tego faktycznie nie działa.

Jeśli chodzi o ustawienie tego tam gdzie są zakładki PPP,TCP/IP,Proxies,Modem to wszystko zrobiłem zgodnie z instrukcją Ery (czyli wybrałem ten modem w zakładce Modem).Nadal nic nie pomogło...
Pytanie kolejne jest takie gdzie jako numer APN trzeba wpisać erainternet?

#18 iMark

iMark
  • 1 249 postów
  • SkądGlobalna wioska

Napisano 02 grudnia 2007 - 13:08

a zdjąłeś żądanie hasła PIN z karty SIM ?

#19 Przesmyk

Przesmyk
  • 10 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 grudnia 2007 - 16:49

a zdjąłeś żądanie hasła PIN z karty SIM ?

Tak.Zrobiłem to na samym początku na telefonie.Później sprawdzałem dla pewności a PC i PIN jest zdjęty na 100%.

Okazało się że Mac jednak widzi i cały czas widział modem.Po wpisaniu w konfiguracji jako numer erainternet oraz jako hasło i nazwę pojawił sie kolejny problem.Przy połączeniu sprawa wygląda tak: łączę,kontaktuję się z serwerem PPP a po dłuższej chwili pojawia się komunikta: Nie wykryłem nośnej.Sprawdź połączenia linii i spróbuj jeszcze ponownie

#20 iMark

iMark
  • 1 249 postów
  • SkądGlobalna wioska

Napisano 02 grudnia 2007 - 17:06

to teraz użyj huaweiapp

#21 rodagon

rodagon
  • 89 postów

Napisano 02 grudnia 2007 - 18:53

Zakładam, że jesteś w warszawie i modem łączy Ci się z 3G, sprawdź, na wszelki wypadek jak są ustawione preferencje wybierania 3G/EDGE/GPRS - to na sterownikach pecetowych tylko da się zrobić. Wczoraj próbawałem sprawdzić proponowany tu na forum program firmy niemieckiej i jedyny efekt był taki, że przestało wszystko działać. Na Twoim miejscu wyciąłbym wszystko i zrobił instalacje od nowa, krok o kroku. Bo może jakiś drobiazg gdzieś został pominięty i stąd kłopoty. To co jest w instrukcji Ery powinno wystarczyć, ja jedynie zmieniłem ustawienia w zakładce Modem odnośnie dźwięków (off zamiast on) Modem połączaj jak już komputer jest uruchomiony, to bardzo ważne, i trzeba o tym pamiętać.

#22 Przesmyk

Przesmyk
  • 10 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 grudnia 2007 - 20:15

Instalacje od nowa robiłem już przynajmniej 7 razy.Zawsze krok po kroku i zawsze zgodnie z instrukcjią...Nic nie pomaga.W sieci znalazłem jeszcze coś takiego: [url]http://download.era.pl/portal/Instrukcja%20Instalacji%20Huawei%20E220_%20%20MacBook_ver1.1.pdf[/url] Tylko tam jest napisane aby pierwszy raz odpalać z poziomu aplikacji MobileConnect.Rzeczywiście pojawia się taka aplikacjia w Macu ale niestety nie można jej otworzyć...W instrukcji jest również napisane ze wszystko będzie działało tylko i wyłącznie na systemie Mac OSX w wersji angielskiej a ja mam zainstalowany Polonizator.Czy on może mieć jakiś wpływ?

#23 rodagon

rodagon
  • 89 postów

Napisano 02 grudnia 2007 - 20:35

nie mam polonizatora, więc nie potrafię na to odpowiedzieć. Ja walczyłem długo z tym modemem, aż pewnego razu zadziałał i tak to trwa do dziś i jestem zadowolony. już to kiedyś pisałem na forum, u mnie "zadziałało" rozpakowanie sterowników z zip na pc i dopiero przekopiowane stamtąd zainstalowałem i poszło. Dziwne to ale fakt jest taki, że działa. może podeślę Ci moje .dmg i to sobie zainstalujesz? to małe jest.

#24 Przesmyk

Przesmyk
  • 10 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 grudnia 2007 - 00:06

może podeślę Ci moje .dmg i to sobie zainstalujesz? to małe jest.

Możesz podesłać ale szczerze mówiąc to nie wiem czy to zadziała i czy w ogóle coś zadziała...Nie mam już siły walczyć z tym cholernym modemem...Zrobiłem już chyba wszystko co wiedziałem albo wyczytałem...I nadal nic.
Ciekawe jest to dlaczego tylko ja nie moge poradzić sobie z tym modemem...Wiem,że dużo osób miało z nim problemu ale w końcu sie z nimi uporali a ja nie moge.

#25 rodagon

rodagon
  • 89 postów

Napisano 03 grudnia 2007 - 00:37

Nie załamuj się :-) To tylko urządzenie, ktore bylo projektowane z myślą o pc-tach. W koncu się uda.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych