Zalacznik do Regulaminu Forum
Napisano 15 listopada 2007 - 21:22
- grzegor lubi to
Napisano 15 listopada 2007 - 21:36
oczywiście, że za te samo przewinienie każdy powinien "oberwać" tak samo, ale nie ma takich samych przewinień - każda kara powinna być dostosowana do sytuacji, więc a ich żaden regulamin nie jest w stanie przewidzieć.
Taryfikator zresztą już istnieje - za odpowiednie przewinienia można otrzymać bana. Więc zanim będziemy głosować nad "taryfikatorem", należy wpierw mieć do niego wgląd.
Napisano 15 listopada 2007 - 21:42
Ta sonda sluzyc ma tylko uzyskaniu informacji, jak na takie rozwiazania zapatruja sie sami Userz. Oczywiscie jesli taki taryfikator powstanie nalezaloby go wczesniej udostepnic do wgladu wszystkim.
Napisano 15 listopada 2007 - 22:00
Napisano 15 listopada 2007 - 22:01
kazdy User bedzie mial przejrzystosc swojego ,,dorobku,, punktowego i swiadomosc co mu grozi jak zbierze kolejne.....
_krzysiek - ciekaw jestem czy jesli ktos cie oszuka np. na 3000PLN sprzedajac Ci sprzet za ktory zaplacisz (nawet jesli tranzakcja odbedzie sie przez Allegro) a go nie dostaniesz - bedziesz zadowolony i usatysfakcjonowany tym, ze ten User nie bedzie mogl przez miesiac czy dwa pisac postow ale dalej bedzie uzytkownikiem Forum ???
---- Dodano 15-11-2007 o godzinie 22:10 ----
Aha, przypomne ci tylko, ze jawnosc juz jest - wystarczy wejsc w profil Uzytkownika i widac czy dostal jakas kare i za co. Taryfikator mowilby tylko jaki wymiar kary sie nalezy - i do tego administracja musialaby sie stosowac.
Napisano 16 listopada 2007 - 07:22
Napisano 16 listopada 2007 - 07:26
w takim przypadku, należy uwzględnić w regulaminie, że forum giełda to jest umowa kupna-sprzedaży (tak jak jest na allegro) i, ktoś kto na forum oszuka, podlega konsekwecjom bardziej srogim (prawnym), a nie punktom.
chyba szybko skonczyłaby się przygoda takiego użytkownika, poprzez jego usuniecie.
Napisano 16 listopada 2007 - 10:12
Napisano 16 listopada 2007 - 10:52
Nie wiem na ile jest to możliwe, ale zastanawiałem się nad następującym pomysłem:
Podstawą wiarygodności forumowicza na tym forum jest jego reputacja. Stety/niestety można tę reputację tylko zwiększać.
Proponuję, aby można było zarówno dodawać jak i odejmować punkty. Możliwość taką miałby każdy uczestnik tego forum. Po niedługim czasie okazało by się kto na forum "cieszy się" marną reputacją. Moderatorzy również podlegaliby tej ocenie. Wnioski co z tym fantem zrobić (czy chcemy, czy nie użytkowników, którzy łamią zasady) powinny być umieszczone w Regulaminie.
Uważam, że sam pomysł taryfikatora kar nie będzie nadążał za kolejnymi "wybrykami". Skoro jak napisał code, forum to tworzymy wszyscy, to może ocenę tego czy kogoś tu chcemy czy nie zostawmy właśnie użytkownikom.
Była już taka możliwość. Niestety szybko zaczęły się "odwetowe" punkty i taka możliwość została zablokowana.
Napisano 16 listopada 2007 - 11:09
Była już taka możliwość. Niestety szybko zaczęły się "odwetowe" punkty i taka możliwość została zablokowana.
Rozumiem, że to może być problem. A co opcją (w celu wyeliminowania odwetu) aby zablokować opcję "odbijania punktów ujemnych" musiał być spełniony warunek zdobycia minimum xxx punktów dodatnich przez osobę, której reputacja została pomniejszona.
W takim przypadku, każdy cwaniaczek doszedłby do jakiegoś minimum przy którym nie wykopie się ze swojej "złej" reputacji i pożegna się z aktywnym istnieniem na forum.
Jestem zdania, że zdecydowana większość forumowiczów do uczciwi ludzie i szybko "cwaniaki" zostaną wyeliminowani.
Napisano 16 listopada 2007 - 11:35
Napisano 16 listopada 2007 - 11:45
Napisano 16 listopada 2007 - 12:27
Napisano 16 listopada 2007 - 16:36
Nie chciałbym, aby jedna osoba działała autorytarnie i wlepiała ujemne punkty według własnego "widzimisię".
robbie - ja tez tego bym nie chcial, jak rowniez nie chcialbym aby Administracja byla posadzana nieslusznie o takie dzialania. Taryfikator w polaczeniu z Regulaminem takie watpliwosci by rozwial.
Marcin_G - ktos kto dziala na forum zgodnie z Regulaminem, bedzie mial w nosie taryfikator ... idea takiego rozwiazania jest zakonczenie dyskusji ktore ciagle powracaja co jakis czas a dotycza sposobu karania Userow lamiacych Regulamin przez Moderatorow. Wiele osob wypomina Nam, ze nie traktujemy wszystkich w rowny sposob czyli ze sa lepsi i gorsi Userzy. Taryfikator to reguluje - to ze na innych forach nic takiego nie instnieje nie znaczy, ze jesli nie mozemy byc nowatorscy i tego nie wprowadzic.
Napisano 16 listopada 2007 - 16:44
Napisano 16 listopada 2007 - 17:31
Napisano 16 listopada 2007 - 17:46
Napisano 16 listopada 2007 - 18:15
Napisano 16 listopada 2007 - 18:27
insider - nie masz racji. Taryfikator jest tylko po to, aby w przypadku karania jasne bylo ile za co.
Tylko jesli narzucisz przymus i obowiazek karania wg tego taryfikatora. Co powoduje paradoks: jesli odstapie od tego taryfikatora to zostane posadzony o nierowne traktowanie. I wrocimy do punktu wyjscia. A ja srednio sie zapatruje na taryfikatory. Bo moze sie okazac, ze gorlaskie ( slaskie, kaszubskie) mysli ludowe typu: "prawda, tyz prawda i gowno prawda" podane ze swada bedziemy musieli karac ( bo przeciez obowiazek nalozy taryfikator), w dodatku na rowni z " gowno jestes wart".
Napisano 16 listopada 2007 - 18:38
Napisano 16 listopada 2007 - 18:39
...Bo moze sie okazac, ze gorlaskie ( slaskie, kaszubskie) mysli ludowe typu: "prawda, tyz prawda i gowno prawda" podane ze swada bedziemy musieli karac ( bo przeciez obowiazek nalozy taryfikator), w dodatku na rowni z " gowno jestes wart".
insider, pokornie błagam;)
Nie myl folklor i Cepelię z wyrazem powszechnie uznawanym za obraźliwy.
Napisano 16 listopada 2007 - 18:45
insider, pokornie błagam;)
Nie myl folklor i Cepelię z wyrazem powszechnie uznawanym za obraźliwy.
Ja nie myle. Ale wskazesz, prosze, rozroznienie okreslone w taryfikatorze? Jesli odrzesz owo slowo "gowno" z otoczki swojej wiedzy i kultury to zostanie Ci sam zapis literowy. A regulamin wlasnie tego dotyczy.
Napisano 16 listopada 2007 - 18:50
Napisano 16 listopada 2007 - 18:51
Jakby nie patrzeć i tak dupa z tyłu...
Chcesz ostrzezenie?

Napisano 16 listopada 2007 - 19:09
Ja nie myle. Ale wskazesz, prosze, rozroznienie okreslone w taryfikatorze? Jesli odrzesz owo slowo "gowno" z otoczki swojej wiedzy i kultury to zostanie Ci sam zapis literowy. A regulamin wlasnie tego dotyczy.
Ważny też jest kontekst wypowiedzi.
Ufam, że moderatorzy potrafią odróżnić obelgę od regionalizmu.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych