Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zalacznik do Regulaminu Forum

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
57 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Zalacznik do Regulaminu Forum (0 użytkowników oddało głos)

1. Jestem za wprowadzeniem ,,taryfikatora,, kar. (61 głosów [45.86%])

Procent z głosów: 45.86%

2. Jestem przeciw wprowadzenia ,,taryfikatora,, kar. (13 głosów [9.77%])

Procent z głosów: 9.77%

3. Jestem za dowolnoscia przyznawania rodzaju kary. (14 głosów [10.53%])

Procent z głosów: 10.53%

4. Jestem przeciw dowolnosci przyznawania rodzaju kary. (45 głosów [33.83%])

Procent z głosów: 33.83%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3 327 postów
  • SkądPółnoc

Napisano 15 listopada 2007 - 21:22

1. Czy jestes za wprowadzeniem do nowego Regulaminu Forum zalacznika ktory zawieralby szczegolowy ,,taryfikator,, kar, ktorym podlegalby User lamiacy ten Regulamin? 2. Czy w/g Ciebie Moderator lub Supermoderator powinien miec mozliwosc decydowania jaki rodzaj kary chce zastosowac w stosunku do Usera lamiacego Regulamin a nie za dane przewinienie musial stosowac taka sama kare w stosunku do wszystkich Userow ?
  • grzegor lubi to

#2 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 15 listopada 2007 - 21:36

Pytanie jest sugerujące odpowiedź:

oczywiście, że za te samo przewinienie każdy powinien "oberwać" tak samo, ale nie ma takich samych przewinień - każda kara powinna być dostosowana do sytuacji, więc a ich żaden regulamin nie jest w stanie przewidzieć.

Taryfikator zresztą już istnieje - za odpowiednie przewinienia można otrzymać bana. Więc zanim będziemy głosować nad "taryfikatorem", należy wpierw mieć do niego wgląd.

#3 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3 327 postów
  • SkądPółnoc

Napisano 15 listopada 2007 - 21:42

Uwaga !!! W sondzie mozna wybrac dwie odpowiedzi !!!
Ta sonda sluzyc ma tylko uzyskaniu informacji, jak na takie rozwiazania zapatruja sie sami Userz. Oczywiscie jesli taki taryfikator powstanie nalezaloby go wczesniej udostepnic do wgladu wszystkim.

#4 _krzysiek

_krzysiek
  • 1 971 postów
  • SkądŁódź

Napisano 15 listopada 2007 - 22:00

witam! jawny taryfikator: nie tak jak milo jest chodzi z orderem przypietym do marynarki, tak niezbyt milo z przypietym pietnem "idioty". Na forum nalezy trzymac kulture, a nie rozdawac komus punkty za jej brak. Co do powtarzania non stop tematow, proponowalbym wprowadzic funkcje dwustopniowego wprowadzania tematu i odpowiedzi - gdzie na drugim kroku bylyby automatycznie znalezione slowa kluczowe zgodnie z wprowadzonym tematem w poprzednich watkach. a co do odpowiedzi w celu wyeliminowanie szybkich odpowiedzi dwoch kolejnych osob i zaraz edycja - wyprzedziles mnie o 2 minuty. Nie wiem czy kara w postaci okreslonej ilosci godzin bana cos zmienia, lepiej np. brak mozliwosci pisania prez okreslona ilosc godzin, jako ostatecznosc.

#5 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3 327 postów
  • SkądPółnoc

Napisano 15 listopada 2007 - 22:01

Oczywiscie taryfikator zawieralby zapis ktory stopniowalby dana kare np.: pierwszy wulgaryzm - upomnienie; drugi - ostrzezenie; kolejne - pkt. karne np. nie mniej niz1 ale nie wiecej niz 2. Ewidentne oszustwo np. w dziale ,,SPRZEDAM,, - obigatoryjnie 8pkt. karnych. Uzbieranie 10pkt. karnych - ban na miesiac czy dwa itd.
kazdy User bedzie mial przejrzystosc swojego ,,dorobku,, punktowego i swiadomosc co mu grozi jak zbierze kolejne.....
_krzysiek - ciekaw jestem czy jesli ktos cie oszuka np. na 3000PLN sprzedajac Ci sprzet za ktory zaplacisz (nawet jesli tranzakcja odbedzie sie przez Allegro) a go nie dostaniesz - bedziesz zadowolony i usatysfakcjonowany tym, ze ten User nie bedzie mogl przez miesiac czy dwa pisac postow ale dalej bedzie uzytkownikiem Forum ???

---- Dodano 15-11-2007 o godzinie 22:10 ----
Aha, przypomne ci tylko, ze jawnosc juz jest - wystarczy wejsc w profil Uzytkownika i widac czy dostal jakas kare i za co. Taryfikator mowilby tylko jaki wymiar kary sie nalezy - i do tego administracja musialaby sie stosowac.

#6 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1 574 postów
  • SkądMars

Napisano 16 listopada 2007 - 07:22

I co z tego że będzie taryfikator jak nie będzie prawidłowo wykorzystywany przez moderatorów. Czasem może dojść do sytuacji która nie będzie odnosić się do taryfikatora wtedy moderator czy admin będzie musiał na siłę podpiąć przewinienie pod któryś punkt taryfikatora i mamy sytuację wyjściową i jest jeszcze gorzej. Jak widać i tak źle i tak nie dobrze. Nie o to chodzi. Szukacie problemu nie w tym miejscu gdzie on jest. Problem jest w tych którzy prawo wprowadzają w życie. To ich trzeba nauczyć jak wprowadzać w życie ten tratyfikator a nie tworzyć prawo od nowa !!!

#7 _krzysiek

_krzysiek
  • 1 971 postów
  • SkądŁódź

Napisano 16 listopada 2007 - 07:26

_krzysiek - ciekaw jestem czy jesli ktos cie oszuka np. na 3000PLN sprzedajac Ci sprzet za ktory zaplacisz (nawet jesli tranzakcja odbedzie sie przez Allegro) a go nie dostaniesz - bedziesz zadowolony i usatysfakcjonowany tym, ze ten User nie bedzie mogl przez miesiac czy dwa pisac postow ale dalej bedzie uzytkownikiem Forum ???[/QUOTE]

w takim przypadku, należy uwzględnić w regulaminie, że forum giełda to jest umowa kupna-sprzedaży (tak jak jest na allegro) i, ktoś kto na forum oszuka, podlega konsekwecjom bardziej srogim (prawnym), a nie punktom.

chyba szybko skonczyłaby się przygoda takiego użytkownika, poprzez jego usuniecie.

#8 robbie

robbie
  • 475 postów
  • SkądGdynia, PL

Napisano 16 listopada 2007 - 10:12

Nie wiem na ile jest to możliwe, ale zastanawiałem się nad następującym pomysłem: Podstawą wiarygodności forumowicza na tym forum jest jego reputacja. Stety/niestety można tę reputację tylko zwiększać. Proponuję, aby można było zarówno dodawać jak i odejmować punkty. Możliwość taką miałby każdy uczestnik tego forum. Po niedługim czasie okazało by się kto na forum "cieszy się" marną reputacją. Moderatorzy również podlegaliby tej ocenie. Wnioski co z tym fantem zrobić (czy chcemy, czy nie użytkowników, którzy łamią zasady) powinny być umieszczone w Regulaminie. Uważam, że sam pomysł taryfikatora kar nie będzie nadążał za kolejnymi "wybrykami". Skoro jak napisał code, forum to tworzymy wszyscy, to może ocenę tego czy kogoś tu chcemy czy nie zostawmy właśnie użytkownikom.

#9 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 16 listopada 2007 - 10:52

Nie wiem na ile jest to możliwe, ale zastanawiałem się nad następującym pomysłem:
Podstawą wiarygodności forumowicza na tym forum jest jego reputacja. Stety/niestety można tę reputację tylko zwiększać.
Proponuję, aby można było zarówno dodawać jak i odejmować punkty. Możliwość taką miałby każdy uczestnik tego forum. Po niedługim czasie okazało by się kto na forum "cieszy się" marną reputacją. Moderatorzy również podlegaliby tej ocenie. Wnioski co z tym fantem zrobić (czy chcemy, czy nie użytkowników, którzy łamią zasady) powinny być umieszczone w Regulaminie.
Uważam, że sam pomysł taryfikatora kar nie będzie nadążał za kolejnymi "wybrykami". Skoro jak napisał code, forum to tworzymy wszyscy, to może ocenę tego czy kogoś tu chcemy czy nie zostawmy właśnie użytkownikom.

Była już taka możliwość. Niestety szybko zaczęły się "odwetowe" punkty i taka możliwość została zablokowana.

#10 robbie

robbie
  • 475 postów
  • SkądGdynia, PL

Napisano 16 listopada 2007 - 11:09

Była już taka możliwość. Niestety szybko zaczęły się "odwetowe" punkty i taka możliwość została zablokowana.

Rozumiem, że to może być problem. A co opcją (w celu wyeliminowania odwetu) aby zablokować opcję "odbijania punktów ujemnych" musiał być spełniony warunek zdobycia minimum xxx punktów dodatnich przez osobę, której reputacja została pomniejszona.
W takim przypadku, każdy cwaniaczek doszedłby do jakiegoś minimum przy którym nie wykopie się ze swojej "złej" reputacji i pożegna się z aktywnym istnieniem na forum.
Jestem zdania, że zdecydowana większość forumowiczów do uczciwi ludzie i szybko "cwaniaki" zostaną wyeliminowani.

#11 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 16 listopada 2007 - 11:35

Jestem jednak zdania że reputacja powinna tylko rosnąć poprzez punkty przyznawane przez forumowiczów. Zmniejszenie reputacji powinno następować jako kara za przewinienia.

#12 robbie

robbie
  • 475 postów
  • SkądGdynia, PL

Napisano 16 listopada 2007 - 11:45

Jeśli decydować o zmniejszeniu reputacji będzie większe grono (adminów/modów) to nie mam nic przeciwko. Nie chciałbym, aby jedna osoba działała autorytarnie i wlepiała ujemne punkty według własnego "widzimisię".

#13 Marcin_G

Marcin_G
  • 892 postów

Napisano 16 listopada 2007 - 12:27

Taryfikator kar? To może jeszcze mandaty? Zaczyna się chyba tworzyć jakieś policyjne forum. Kurcze, udzielam się na różnych forach i jeszcze nie spotkałem się z czymś takim. Przecież mamy regulamin. Nie wystarczy go przestrzegać i pilnować żeby był respektowany przez wszystkich użytkowników? Z tego co pamiętam to jest w nim wyraźnie napisane czego nie wolno i do czego może doprowadzić łamanie regulaminu. Przecież i teraz moderatorzy mogą karać użytkowników za nie przestrzeganie zasad panujących na forum. Inna sprawa jak to robią i czy sami przestrzegają, ale tego to już nie rozwiąże nawet taryfikator. Naprawdę tęsknię do czasów gdy za pojawienie się wątku łamiącego punkt 4e regulaminu wątek wylatywał w kosmos.

#14 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3 327 postów
  • SkądPółnoc

Napisano 16 listopada 2007 - 16:36

Nie chciałbym, aby jedna osoba działała autorytarnie i wlepiała ujemne punkty według własnego "widzimisię".

robbie - ja tez tego bym nie chcial, jak rowniez nie chcialbym aby Administracja byla posadzana nieslusznie o takie dzialania. Taryfikator w polaczeniu z Regulaminem takie watpliwosci by rozwial.

Marcin_G - ktos kto dziala na forum zgodnie z Regulaminem, bedzie mial w nosie taryfikator ... idea takiego rozwiazania jest zakonczenie dyskusji ktore ciagle powracaja co jakis czas a dotycza sposobu karania Userow lamiacych Regulamin przez Moderatorow. Wiele osob wypomina Nam, ze nie traktujemy wszystkich w rowny sposob czyli ze sa lepsi i gorsi Userzy. Taryfikator to reguluje - to ze na innych forach nic takiego nie instnieje nie znaczy, ze jesli nie mozemy byc nowatorscy i tego nie wprowadzic.

#15 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 listopada 2007 - 16:44

Nie, taryfikator tego nie reguluje. Chyba, ze osobnym dekretem ktos wprowadzi NAKAZ jego stosowania w kazdym przypadku.

#16 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3 327 postów
  • SkądPółnoc

Napisano 16 listopada 2007 - 17:31

Czemu ??? Jesli taryfikator bedzie np. mowil: Za uzywanie wulgaryzmow w postach : incydentalne - upomnienie na PW wielokrotne - 1 pkt. karny notoryczne - 3pkt. karne czy to nie jest regulacja ??? Wiadomo, czesci Regulaminu nie da sie zaszufladkowac i tam trzeba byc elastycznym ale jakies granice powinny byc wytyczone. Zawsze mozna wprowadzic czas na zapoznanie sie Userow z taryfikatorem a nastepnie wprowadzic go na okres probny. Jesli sie nie sprawdzi to do kosza. Podobno Forum jest demokratyczne albo inaczej ... wszyscy sie podpisuja pod tym aby takie bylo(kazdy o tym mowi, pisze itd). Dlatego jest ta sonda, aby mozna bylo sie zapoznac jakie jest zdanie Uzytkownikow w tej kwesti. Puki co malo osob wzielo w niej udzial ale mam nadzieje, ze to sie zmieni. ciekaw jestem co wtedy powiedza ci, ktorzy na chwile obecna sa przeciwni ... a ich glownym haslem sa idee demokracji.

#17 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 listopada 2007 - 17:46

Przyczyna dysfunkcjonalnosci tego regulaminu jest prosta: bedziemy musieli przeczesywac kazdy post napisany na forum pod katem wystepowania wykroczen opisanych przez taryfikator, zeby wszystkich traktowac sprawiedliwie. A nad rozstrzasaniem kwestii roznic jezykowych ( czyli tez skali karnej) pomiedzy zdaniem "Ale niezla d..a" a "wsadz sobie to w d..e" bedziemy spedzac godziny.

#18 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3 327 postów
  • SkądPółnoc

Napisano 16 listopada 2007 - 18:15

insider - nie masz racji. Taryfikator jest tylko po to, aby w przypadku karania jasne bylo ile za co. Na dzien dzisiejszy jest tak, ze jesli jest raport wyslany przez Usera czy kogos z administracji to jest tez wyciagana konsekfencja ... i tu na dzien dzisiejszy jest dowolnosc w wymiarze kary jaka lamiacy Regulamin dostaje. Taryfikator to ogranicza. Daje dodatkowo mozliwos zapoznania sie Userom z zasadami karania. jesli sam wylapiesz posty gdzie bedzie ,, ty ch......u,, to sam wiesz co trzeba zrobic. Problemem bedzie na poczatku tylko zapamietanie ile za dany pkt. regulaminu. Z czasem jednak nie powinno byc z tym problemu

#19 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 listopada 2007 - 18:27

insider - nie masz racji. Taryfikator jest tylko po to, aby w przypadku karania jasne bylo ile za co.

Tylko jesli narzucisz przymus i obowiazek karania wg tego taryfikatora. Co powoduje paradoks: jesli odstapie od tego taryfikatora to zostane posadzony o nierowne traktowanie. I wrocimy do punktu wyjscia. A ja srednio sie zapatruje na taryfikatory. Bo moze sie okazac, ze gorlaskie ( slaskie, kaszubskie) mysli ludowe typu: "prawda, tyz prawda i gowno prawda" podane ze swada bedziemy musieli karac ( bo przeciez obowiazek nalozy taryfikator), w dodatku na rowni z " gowno jestes wart".

#20 banan

banan
  • 765 postów
  • SkądChi-Town, Rëmiô, Gotenhafen

Napisano 16 listopada 2007 - 18:38

Jezeli chodzi o kary dla "cwaniaczkow - handlarzy" i mozliwosc im odjecia punktow przez userow uwazam ze nie jest to najlepszy pomysl. Jest juz cos takiego jak czarna lista handlarzy. W tej kwestii Administracja sprawuje sie na 5+ - zglaszasz dzisiaj - dzisiaj reakcja. Mozna by bylo tylko jakos wytluscic (zabarwic na czerwono) ten temat w dziale gielda i zrobic tak aby w kazdym poscie w tym dziale byl link do niego.

#21 MacGyver

MacGyver
  • 1 263 postów

Napisano 16 listopada 2007 - 18:39

...Bo moze sie okazac, ze gorlaskie ( slaskie, kaszubskie) mysli ludowe typu: "prawda, tyz prawda i gowno prawda" podane ze swada bedziemy musieli karac ( bo przeciez obowiazek nalozy taryfikator), w dodatku na rowni z " gowno jestes wart".

insider, pokornie błagam;)
Nie myl folklor i Cepelię z wyrazem powszechnie uznawanym za obraźliwy.

#22 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 listopada 2007 - 18:45

insider, pokornie błagam;)
Nie myl folklor i Cepelię z wyrazem powszechnie uznawanym za obraźliwy.

Ja nie myle. Ale wskazesz, prosze, rozroznienie okreslone w taryfikatorze? Jesli odrzesz owo slowo "gowno" z otoczki swojej wiedzy i kultury to zostanie Ci sam zapis literowy. A regulamin wlasnie tego dotyczy.

#23 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1 639 postów
  • SkądPlewiska

Napisano 16 listopada 2007 - 18:50

Jakby nie patrzeć i tak dupa z tyłu...

#24 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 listopada 2007 - 18:51

Jakby nie patrzeć i tak dupa z tyłu...

Chcesz ostrzezenie? :D

#25 MacGyver

MacGyver
  • 1 263 postów

Napisano 16 listopada 2007 - 19:09

Ja nie myle. Ale wskazesz, prosze, rozroznienie okreslone w taryfikatorze? Jesli odrzesz owo slowo "gowno" z otoczki swojej wiedzy i kultury to zostanie Ci sam zapis literowy. A regulamin wlasnie tego dotyczy.

Ważny też jest kontekst wypowiedzi.
Ufam, że moderatorzy potrafią odróżnić obelgę od regionalizmu.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych