Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

OS X Yosemite - dyskusje przedpremierowe

• Zamkni臋ty Temat jest zamkni臋ty
1100 odpowiedzi w tym temacie

#151 Molimo

Molimo
  • 3聽695 post贸w
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 08 lipca 2014 - 13:31

Bateria: wczoraj ze stoperem DP 2 - 10% w ci膮gu 1h. DP 3 przy tych samych czynno艣ciach i programach 10% w ci膮gu 1h 12min. Tym samym je艣li licznik % nie k艂amie to na 9-10h spokojnie starczy przy przegl膮daniu sieci, s艂uchaniu muzyki itp.

#152 GreaTskY

GreaTskY
  • 3聽303 post贸w
  • Sk膮dtowni?

Napisano 08 lipca 2014 - 20:34

Ja mam z tym problem.

Nie mam z tym 偶adnego problemu, zaktualizowa艂em do 3 bety, odpali艂em iMessage na Yosemite i pokaza艂y mi si臋 smsy, kt贸re mia艂em na telefonie, napisa艂em do kogo艣 z Wiadomo艣ci i bez problemu dosz艂o, znaczam 偶e mia艂em w艂膮czone tylko 3G. Podobno rozmowy b臋d膮 si臋 opiera膰 na AppleID i nie b臋dzie konieczno艣ci mie膰 w艂膮czone wi-fi i bluetooth'a.

#153 zakino

zakino

• 10聽510 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅/Inowroc艂aw

Napisano 08 lipca 2014 - 20:39

Nie mam z tym 偶adnego problemu, zaktualizowa艂em do 3 bety, odpali艂em iMessage na Yosemite i pokaza艂y mi si臋 smsy, kt贸re mia艂em na telefonie, napisa艂em do kogo艣 z Wiadomo艣ci i bez problemu dosz艂o, znaczam 偶e mia艂em w艂膮czone tylko 3G. Podobno rozmowy b臋d膮 si臋 opiera膰 na AppleID i nie b臋dzie konieczno艣ci mie膰 w艂膮czone wi-fi i bluetooth'a.

U mnie nie dzia艂aj膮 sms.

#154 loopez

loopez
  • 250 post贸w

Napisano 08 lipca 2014 - 20:43

odbieranie SMS dziala bez problemow, tryb ciemny fajny ( ale czcionki w liscie sieci WIFI tez ciemne - wiec wyglada jak czarna dziura), dziala: - poprawiona obsluga kalendarzy exchange - vmware fusion nie dziala: - Mail z Exchange ( dostal takiego mula ze Airmail odpalilem znowu ) - dzwonienie z maka (2012 MBP Retina, GSM: PLAY)

#155 Shrek

Shrek
  • 1聽337 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 08 lipca 2014 - 20:52

Jak z tym dzwonieniem i SMS jest, nie mog臋 znale藕膰 tych opcji.

#156 loopez

loopez
  • 250 post贸w

Napisano 09 lipca 2014 - 02:06

SMS zadzialal sam. nic nie trzeba bylo wlaczac. zadnych dodatkowych opcji w "phone" nie mam :(

#157 Marcin Mikey B

Marcin Mikey B
  • 42 post贸w

Napisano 09 lipca 2014 - 07:39

Poprawili juz problem z wyswietlaniem GUI przy niestandardowych profilach koloru? Wczesniej objawialo sie to, glitchami w okienkach.

Mozna bylo zaobserwowac punkty o innych odcieniach gdzie obraz renderowany nie uwzglednial profilu koloru, wybranego w systemie. Malo tego, czesto w ustawieniach systemowych okienka zawieraly glitche w postaci smieci z okienek poprzednich.

Safari? dalej jest nieu偶ywalne? No i co wazne czy GUI zyskalo jakas sensowna predkosc dzialania bo porownujac do 10.9.3 to roznica byla spora. Ponad 5x wolniej w przypadku 10.10 VS 10.9.3.

https://scontent-a-f...851485982_n.png

- - - Po艂膮czono posty - - -

System w chwili obecnej nic nie kosztuje a i spekulujemy jakoby po premierze sytuacja nie miala sie zmienic.

Dev Acc =/= oplata za system. Tak w ramach mojego wkladu w wasza edukacje. Zawarcie slowa "kosztuje" w cudzyslowiu nie zmienia w zaden sposob sytuacji.

Panowie koniec OT. Temat dotyczy 10.10 to tego si臋 trzymajcie.

Co do systemu zauwa偶y艂em, 偶e czasem ma problemu z budzeniem. Po "wybudzeniu" nie wraca pod艣wietlenie. Trzeba zamkn膮膰 klap臋, poczeka膰 par臋 sek i otworzy膰.

- - - Po艂膮czono posty - - -

No w艂asnie... B臋dzie. Jak na razie "kosztuje" 99$.

#158 qura12

qura12
  • 467 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw, PL

Napisano 09 lipca 2014 - 12:45

Je偶eli jest tak jak m贸wicie, 偶e telefon i Mak nie musz膮聽by膰聽w jednej sieci wifi/po艂膮czone przez BT to chyba powsta艂 genialny spos贸b na omijanie roamingu ;) Zostawiamy telefon w Polsce i maj膮c wifi za granic膮 dzwonimy normalnie :D Oczywi艣cie to tylko teoretyczna mo偶liwo艣膰 bo s膮聽lepsze rozwi膮zania jak Skype no ale fakt, 偶e tak si臋聽da jest wart zauwa偶enia :)

#159 Molimo

Molimo
  • 3聽695 post贸w
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 09 lipca 2014 - 12:53

Za rok w EU nie b臋dzie roamingu. :)

#160 zakino

zakino

• 10聽510 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅/Inowroc艂aw

Napisano 09 lipca 2014 - 12:57

Za rok w EU nie b臋dzie roamingu. :)

Nie m贸wi膮c ju偶 o tym, 偶e ceny za po艂膮czenia s膮 艣mieszne i nie ma powodu, 偶eby nie dzwoni膰.

#161 qura12

qura12
  • 467 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw, PL

Napisano 09 lipca 2014 - 13:02

No ale jeszcze z rok temu tygodniowy wyjazd do Niemiec w moim przypadku skutkowa艂 przynajmniej podwojeniem rachunku, a tak mo偶na korzysta膰 z darmowych minut :P Oczywi艣cie teraz jest lepiej, a za rok takie rozwi膮zanie b臋dzie ca艂kowicie bezu偶yteczne.

#162 stealth1947

stealth1947
  • 591 post贸w

Napisano 09 lipca 2014 - 15:30

Mysle ze za 2-3 lata wiekszosc rozmow bedzie opierala sie na internecie niz gsm.

#163 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 post贸w
  • Sk膮dWarszawa, PL

Napisano 11 lipca 2014 - 00:13

Zainstalowa艂em sobie na drugiej partycji i szczerze kompletnie nie widz臋 sensu przechodzi膰 na Yosemite je偶eli nie mamy iOS8. Ficzery OSX 10.10: Notificatiom Center Konwerter w Spotlight iCloud Drive Du偶e za艂膮czniki (do 5GB) Rysowanie w mailu (usprawnia strza艂ki i inne :) ) Podpisywanie Przewijanie zak艂adek w safarii Widok zak艂adek w safari Airdrop pomi臋dzy iOS i Mac Szybkie przechodzenie z Maca na iOS i odwrotnie Hotspot SMS w Macu telefon w macu Wi臋kszo艣膰 ficzer贸w wymaga iOS8 aby w og贸le dzia艂a艂y, a w ka偶dym razie te najfajniejsze. Najwi臋kszym problemem jest jednak niekompatybilno艣膰 z iOS7 (przynajmniej dla mnie). Tracimy kompatybilno艣膰 maili (dla mnie najwa偶niejsza rzecz), oraz dokument贸w iWork, a tak偶e p臋ku kluczy (te偶 bardzo wa偶ne) i te trzy rzeczy sprawiaj膮 偶e system jest dla mnie niemal偶e bezu偶yteczny, a偶 do wyj艣cia iOS8. W efekcie zostaj膮 nam jedynie bonusy w safari jako plus. Do powy偶szych minus贸w dochodz膮 jeszcze wszelakie bugi. App store 艣rednio dzia艂a. Design 艣rednio mi si臋 podoba. Wola艂em poprzedni, ale to raczej kwestia przyzwyczajenia. Troch臋 si臋 gryzie fakt 偶e cz臋艣膰 interface jest p艂aska, a cz臋艣膰 3D. Dark mode mi si臋 podoba, ale na razie istat jest na nim kompletnie niewidoczny. Przezroczysto艣膰, jako koncepcja, mi si臋 bardzo podoba, ale w tym wydaniu jest ledwo widoczna. Powinno to zdecydowanie bardziej prze艣witywa膰. Katalogi mi si臋 nie podobaj膮. Szczeg贸lnie jak cz臋艣膰 jest nowa, a cz臋艣膰 stara. Troch臋 mnie wkurza guzik od trybu pe艂noekranowego. Sam fakt 偶e jest to zielona kropka, a nie oddzielny guzik mi pasuje, ale z drugiej strony wymusza to pojawienie si臋 tych guzik贸w w trybie pe艂noekranowym i jak pojedziemy myszk膮 na g贸r臋 to si臋 nam wysuwa du偶o wi臋cej i to tylko dlatego aby si臋 te guziki pojawi艂y. Bez sensu. Za to bardzo podoba mi si臋 ekran wczytywania systemu. W dodatku na Yosemite DP3 komputer mi si臋 w ko艅cu wy艂膮cza tak szybko jak powinien. Rzadko go wy艂膮czam, ale jednak jak mi si臋 zdarza to mnie wkurza艂 fakt 偶e 13tka mojego brata wy艂膮cza si臋 kilkakrotnie szybciej. PS Wie kto艣 mo偶e co jest zmienione pod mask膮? W 10.9 chwalili si臋 kompresowaniem RAMu itp. A tutaj co艣 wrzucili?

#164 Molimo

Molimo
  • 3聽695 post贸w
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 11 lipca 2014 - 06:38

Ja po tylu dniach tylko 2 bugi widz臋, jeden to iTunes o kt贸rym pisa艂em, a drugi to czasami w Safari pojawia si臋 w trybie pe艂noekranowym pasek menu itp i trzeba wyj艣膰 i ponownie wej艣膰 do trybu aby go nie by艂o. Og贸lnie wszystko dzia艂a, stabilnie i szybko. Najlepsza poprawka to czas dzia艂ania na baterii, rewelacja. Czekam na nowy iTunes kt贸ry b臋dzie wygl膮da艂 odpowiednio do nowego UI.

#165 Shrek

Shrek
  • 1聽337 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 11 lipca 2014 - 08:53

Ja zauwa偶y艂em pierdo艂y w sumie, po u艣pieniu i wybudzeniu, w iTunes znika ikona do przekierowania strumienia do ATV i innych medi贸w (ja mam jeszcze panasonic), Adium nie ma d藕wi臋ku, po wy艂膮czeniu tych program贸w i w艂膮czeniu wszystko wraca i tak za ka偶dym u艣pieniem. Wywala si臋 jeszcze BetterTouchTool, trzeba w艂膮cza膰 ponownie, 偶eby gesty dodatkowe dzia艂a艂y w Finderze, bo oczywi艣cie znowu nie dzia艂aj膮 3 palce w prz贸d i wstecz, ale to szczeg贸艂. Poza tym wszystko 艣miga, mo偶na uzna膰, 偶e powoli daj膮 rad臋, zobaczymy kolejne B i finalnie, co wyknuj膮 i uwal膮 :)

#166 666

666

Mac Pro doctor

• 2聽401 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 11 lipca 2014 - 09:46

Zaczyna to powoli przypomina膰 dzia艂aj膮cy system (poza wygl膮dem rzecz jasna, ale tu brak nadziei). Pogrzebali przy driverach do GPU i ju偶 OpenCL i OpenGL dzia艂aj膮 ca艂kiem przyzwoicie. Wci膮偶 wolniej ni偶 w 10.9 ale ju偶 tylko nieznacznie. W pierwszej becie to by艂a przepa艣膰. Znikn膮艂 te偶 problem z vsync w OGL.

#167 dzikipl

dzikipl
  • 533 post贸w

Napisano 12 lipca 2014 - 08:38

Ma pro艣b臋 do testuj膮cych, czy mo偶ecie sprawdzi膰 jak wygl膮da activity monitor posortowany po "cpu time"? Prosi艂bym o wynik z retiny, mam swoje podejrzenia 偶e skalowanie jest zasobo偶erne.

#168 Molimo

Molimo
  • 3聽695 post贸w
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 13 lipca 2014 - 08:34

Dok艂adnie kt贸r膮 warto艣膰 chcia艂by艣聽wiedzie膰?

Je艣li o to Ci chodzi: https://www.dropbox.... o 09.35.09.png

#169 dzikipl

dzikipl
  • 533 post贸w

Napisano 13 lipca 2014 - 10:50

Dok艂adnie kt贸r膮 warto艣膰 chcia艂by艣聽wiedzie膰?

Je艣li o to Ci chodzi: https://www.dropbox.... o 09.35.09.png

To co w艂a艣nie pokaza艂e艣, dzi臋ki. Czyli niestety nie poprawili :(
Centrum powiadomie艅 pewnie do poprawki, nie wiem co tam mo偶e tyle CPU wcina膰.

#170 Molimo

Molimo
  • 3聽695 post贸w
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 13 lipca 2014 - 11:13

Opr贸cz wiadomo艣ci, 偶e co艣 jest zasobo偶erne w System Monitor da si臋 to jako艣 odczu膰? :)

#171 tomciopaluch123

tomciopaluch123
  • 988 post贸w
  • Sk膮dEarth

Napisano 13 lipca 2014 - 11:16

Ja mam pytanie do os贸b z rMBP 13 late 2013, czy system chodzi p艂ynnej ( chodzi mi o animacje, przewijania stron, zdje膰, bo w iPhoto np. na 10.9.4 i ca艂ej reszcie retina nie daje rady bo mavericks nie umie irisem zarz膮dza膰 dobrze).

#172 Molimo

Molimo
  • 3聽695 post贸w
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 13 lipca 2014 - 11:21

Jest lepiej ni偶 w Mavericks. U mnie Yosemite jest jako "nak艂adka" na Mavericks wi臋c my艣l臋, 偶e na "czysto" do premiery powinno by膰 znakomicie.

#173 dzikipl

dzikipl
  • 533 post贸w

Napisano 13 lipca 2014 - 14:05

Opr贸cz wiadomo艣ci, 偶e co艣 jest zasobo偶erne w System Monitor da si臋 to jako艣 odczu膰? :)

G艂贸wnie czas 偶ycia na baterii.

#174 Molimo

Molimo
  • 3聽695 post贸w
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 13 lipca 2014 - 17:30

10.10 da艂 mi dodatkow膮 godzin臋 pracy na baterii wi臋c nie martwi臋 si臋.

#175 zakino

zakino

• 10聽510 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅/Inowroc艂aw

Napisano 13 lipca 2014 - 18:42

Nie wiem czy tylko ja tak mam ale gdy nie odbior臋 po艂膮czenia na telefonie to na maku potrafi "dwoni膰" nawet kilka godzin do momentu, kiedy na osx nie odrzuc臋.

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych