Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

OS X Yosemite - dyskusje przedpremierowe

• This topic is locked This topic is locked
1100 replies to this topic

#126 Mardok

Mardok
  • 252 posts

Posted 20 June 2014 - 13:45

Hym Panowie wyszło jakieś dodatkowe uaktualnienie po DP2? Bo właśnie zakończyłem instalacje DP2 i pisze że jest do pobrania kolejna aktualizacja "Uaktualnienie 10.10 1.0".

#127 Mardok

Mardok
  • 252 posts

Posted 21 June 2014 - 10:54

OS X Yosemite Downgrade

Dla osób które zainstalowały 10.10 i chcą wrócić od 10.9 BEZ utraty danych i programów:

Potrzebne:

- Pendrive przynajmniej 8GB.
- Instalator 10.9 (można pobrać z AppStore lub z innego źródła).
- Trochę czasu, z przygotowaniem i instalacją około 1h.

Działamy:

- Sporządzamy bootowalny pendrive z instalatorem zgodnie z tą instrukcją INSTRUKCJA (jedyna różnica iż aby na 10.10 zamontować ukryty plik dmg klikamy prawym i otwórz a nie jak w opisie dwuklikiem).
- Uruchamiamy ponownie komputer z wciśniętą kombinacją klawiszy Command + R.
- Wybieramy nasz świeżo przygotowany Penndrive jako dysk startowy i uruchamiamy ponownie.
- Przeprowadzamy standardowy proces instalacji OS X - czyli zgadzam się na licencję i czekamy.
- Po zakończonym procesie instalacji mam już naszego 10.9 wraz z danymi i programami ;)

PS. Teoretycznie można dokonać tego przez internet, czyli Command + R przy starcie komputera i wybór opcji "Instaluj ponownie OS X" niestety nie zawsze działa to jak należy. Po pierwsze jest to dość wolne (instalator musi pobrać wszystkie pliki z internetu) a po drugie bardzo często się zawiesza (czarny ekran i na nic nie reaguje).

#128 ftpd

ftpd

Nie.

• 24316 posts

Posted 21 June 2014 - 16:12

To tak w ramach porządku, przypomnę: - jeśli zainstalowałeś betę 10.10 - nie chwal się publicznie, że ją ukradłeś; - jeśli zainstalowałeś betę 10.10 i nie potrafisz sobie poradzić - to nie jest nasz problem. @Wojtek1989PL masz od tego momentu zakaz wypowiadania się w tym temacie. KAŻDY Twój post zostanie usunięty, a Ty będziesz karany ostrzeżeniami aż do skutku. Żenujące posty o podludziach skasowałem.

#129 niula

niula
  • 662 posts
  • SkądPoznań / Dublin

Posted 22 June 2014 - 12:58

Na przyszłość polecam zabawy z DP/Beta w taki sposób:

How to install OS X 10.10 Yosemite beta on a separate partition

Późniejsze całkowite pozbycie się DP/Beta to tylko kwestia wymazania partycji i zmiana rozmiaru tej głównej na domyślny ;)

Ok. Ale jak masz Bootcampa to nie ryzykowałbym. Dla tego ja zainstalowałem na zewnętrznym dysku USB i to jest najlepsza metoda na bezpieczne poklikanie w yosemite.

#130 Shrek

Shrek
  • 1329 posts

Posted 22 June 2014 - 13:23

Ja zaryzykowałem, mając pełnego klona CCC i dzisiaj go użyłem po 4 dniach, do tej pory wszystko mi działało świetnie, wczoraj zamknąłem klapę i dzisiaj już czarny ekran, nie dało się wybudzić, a po twardym resecie nie wstał, zawisał na połowie paska postępu i tyle więc radzę uważać :) Przywróciłem klona i mam spokój, 20 min jak pisałem wcześniej i mam wszystko z wczoraj wieczorem i Mavericks’a z przed nałożenia Yosemite bez najmniejszych błędów i problemu, polecam jak ktoś chce testować bez stresu, o utratę całości.

#131 smellar

smellar
  • 23 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 22 June 2014 - 15:15

Hej, czy ktoś jeszcze ma wrażenie, że w drugiej becie 10.10 bateria pochłania się zdecydowanie szybciej niż w pierwszej i w 10.9. Mój maczek jest z 2011 więc może czas już po prostu na nową baterię (muszę sprawdzić), ale może ktoś jeszcze to zauważył przy testowaniu?

#132 Frugoss

Frugoss
  • 5 posts

Posted 22 June 2014 - 19:58

Hej,
czy ktoś jeszcze ma wrażenie, że w drugiej becie 10.10 bateria pochłania się zdecydowanie szybciej niż w pierwszej i w 10.9.
Mój maczek jest z 2011 więc może czas już po prostu na nową baterię (muszę sprawdzić), ale może ktoś jeszcze to zauważył przy testowaniu?

Na MBA 2013 odczułem dużą różnicę - wróciłem na Mavericks'a ;)

#133 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 23 June 2014 - 10:31

Tak, bateria jest o około 50% mniej wydajna, normalne zachowanie w przypadku bety. W sumie po tygodniu testowania system jest stabilny, jeszcze nic mi się nie wysypało. Do poprawki opisana bateria, wydajność i inne małe bugi. Do października mają mnóstwo czasu na dopracowanie.

#134 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 25 June 2014 - 08:42

Pojawiła się ikonka iM na górnej belce, próbowałem ją wyłączyć ale bezskutecznie, w dodatku nie można ustawić statusu. Ikonka Wi-Fi jest lepiej widoczna ale po rozłączeniu sieci nie widać jej.

#135 GreaTskY

GreaTskY
  • 3303 posts
  • Skądtowni?

Posted 25 June 2014 - 13:59

Pojawiła się ikonka iM na górnej belce, próbowałem ją wyłączyć ale bezskutecznie, w dodatku nie można ustawić statusu. Ikonka Wi-Fi jest lepiej widoczna ale po rozłączeniu sieci nie widać jej.

Trzymasz CMD + klikasz na ikonę iM i ściągasz z belki na biurko :)

#136 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 25 June 2014 - 21:47

Dziękuję. ;)

#137 slaj

slaj
  • 254 posts

Posted 07 July 2014 - 08:58

Ciekawi mnie że nikt nie pisze o zmianie działania przycisku "+" po lewej na górze w okienkach, defaultowo "+" został zamieniony na "fullscreen". Trochę to denerwujące jest, zwłaszcza przy Finderze czy Safari, gdzie kliknięcie "+" po prostu dawniej powiększało do obszaru roboczego, bo fullscreen to całkiem inna bajka. Pamiętam jak Steve przeżywał tę opcję, że to nie jest fullscreen i jakie to jest ważne. Czyżby nagle Apple zrezygnowało? Ktoś wie może jak zrobić "powiększenie okna Finder do obszaru roboczego", może jakiś skrót klawiszowy?

#138 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 July 2014 - 09:10

Mam złe przeczucia, że iOS 6 i OS X 10.6-10.9 to były ostatnie dobre systemy (z naciskiem na 10.6 - był nie do zajechania).

#139 Gregory

Gregory

• 2734 posts
  • Skądᴧ̊

Posted 07 July 2014 - 12:08

Ktoś wie może jak zrobić "powiększenie okna Finder do obszaru roboczego", może jakiś skrót klawiszowy?

Kliknięcie w zielony przycisk z klawiszem Alt/Option powoduje poprzednie zachowanie, czyli dopasowanie rozmiaru okna do zawartości.

#140 slaj

slaj
  • 254 posts

Posted 07 July 2014 - 13:12

Kliknięcie w zielony przycisk z klawiszem Alt/Option powoduje poprzednie zachowanie, czyli dopasowanie rozmiaru okna do zawartości.

Wow, dzięki za szybką odpowiedź. Works like a charm! Dzięki.

#141 zakino

zakino

• 10510 posts

Posted 07 July 2014 - 18:09

No to OSXYosemiteDP3 też już jest :)

#142 kubsnmd

kubsnmd
  • 94 posts

Posted 07 July 2014 - 19:29

U mnie już się zaktualizowało. Dodali tryb "ciemny", oprócz tego widzę, że np ikona statusu Wiadomości na górnym pasku się "odchudziła" i wyglądem jest spójna z resztą. Problemy z WiFi po wybudzaniu też jakby ustąpiły. Coraz lepiej ;) ktoś coś jeszcze ciekawego zauważył?

Screen ciemnego motywu:
http://cl.ly/image/3... o 20.25.22.png

#143 zakino

zakino

• 10510 posts

Posted 07 July 2014 - 20:06

Działa dzwonienie z maca.

#144 lfemzwan

lfemzwan
  • 2166 posts
  • SkądPL

Posted 07 July 2014 - 20:15

Już się nie mogę weekendu doczekać... @kubsnmd - finder też się łapie w ciemny motyw? (na tym zależy mi...)

#145 GreaTskY

GreaTskY
  • 3303 posts
  • Skądtowni?

Posted 07 July 2014 - 20:32

Już się nie mogę weekendu doczekać...

@kubsnmd - finder też się łapie w ciemny motyw? (na tym zależy mi...)

Nie, nadal jest jasny.

#146 lfemzwan

lfemzwan
  • 2166 posts
  • SkądPL

Posted 07 July 2014 - 20:36

No jak nie zrobią ciemnego to nie przeboleję, stoję po ciemnej stronie mocy ;) Trudno - trzeba będzie wrócić do zabawy z nakładkami...

#147 GreaTskY

GreaTskY
  • 3303 posts
  • Skądtowni?

Posted 07 July 2014 - 20:57

Działa dzwonienie z maca.

I pisanie, odczytywanie smsów ;)

#148 czarekpl

czarekpl

• 245 posts
  • SkądCiechanów, Poland

Posted 07 July 2014 - 21:05

a jak bateria na pierwszy rzut oka?

#149 zakino

zakino

• 10510 posts

Posted 07 July 2014 - 21:08

I pisanie, odczytywanie smsów ;)

Ja mam z tym problem.

#150 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 08 July 2014 - 10:55

Aktualizacja programów w iTunes powoduje jak w DP 2 przeniesienie aplikacji do kosza. Ogólnie nie widzę aby coś niedobrego działo się z systemem. Minimalnie znowu polepszona płynność. Finalna wersja postawiona od zera i system będzie śmigał.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users