Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

OS X Yosemite - dyskusje przedpremierowe

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1100 odpowiedzi w tym temacie

#151 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 lipca 2014 - 13:31

Bateria: wczoraj ze stoperem DP 2 - 10% w ciągu 1h. DP 3 przy tych samych czynnościach i programach 10% w ciągu 1h 12min. Tym samym jeśli licznik % nie kłamie to na 9-10h spokojnie starczy przy przeglądaniu sieci, słuchaniu muzyki itp.

#152 GreaTskY

GreaTskY
  • 3 303 postów
  • Skądtowni?

Napisano 08 lipca 2014 - 20:34

Ja mam z tym problem.

Nie mam z tym żadnego problemu, zaktualizowałem do 3 bety, odpaliłem iMessage na Yosemite i pokazały mi się smsy, które miałem na telefonie, napisałem do kogoś z Wiadomości i bez problemu doszło, znaczam że miałem włączone tylko 3G. Podobno rozmowy będą się opierać na AppleID i nie będzie konieczności mieć włączone wi-fi i bluetooth'a.

#153 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 08 lipca 2014 - 20:39

Nie mam z tym żadnego problemu, zaktualizowałem do 3 bety, odpaliłem iMessage na Yosemite i pokazały mi się smsy, które miałem na telefonie, napisałem do kogoś z Wiadomości i bez problemu doszło, znaczam że miałem włączone tylko 3G. Podobno rozmowy będą się opierać na AppleID i nie będzie konieczności mieć włączone wi-fi i bluetooth'a.

U mnie nie działają sms.

#154 loopez

loopez
  • 250 postów

Napisano 08 lipca 2014 - 20:43

odbieranie SMS dziala bez problemow, tryb ciemny fajny ( ale czcionki w liscie sieci WIFI tez ciemne - wiec wyglada jak czarna dziura), dziala: - poprawiona obsluga kalendarzy exchange - vmware fusion nie dziala: - Mail z Exchange ( dostal takiego mula ze Airmail odpalilem znowu ) - dzwonienie z maka (2012 MBP Retina, GSM: PLAY)

#155 Shrek

Shrek
  • 1 329 postów

Napisano 08 lipca 2014 - 20:52

Jak z tym dzwonieniem i SMS jest, nie mogę znaleźć tych opcji.

#156 loopez

loopez
  • 250 postów

Napisano 09 lipca 2014 - 02:06

SMS zadzialal sam. nic nie trzeba bylo wlaczac. zadnych dodatkowych opcji w "phone" nie mam :(

#157 Marcin Mikey B

Marcin Mikey B
  • 42 postów

Napisano 09 lipca 2014 - 07:39

Poprawili juz problem z wyswietlaniem GUI przy niestandardowych profilach koloru? Wczesniej objawialo sie to, glitchami w okienkach.

Mozna bylo zaobserwowac punkty o innych odcieniach gdzie obraz renderowany nie uwzglednial profilu koloru, wybranego w systemie. Malo tego, czesto w ustawieniach systemowych okienka zawieraly glitche w postaci smieci z okienek poprzednich.

Safari? dalej jest nieużywalne? No i co wazne czy GUI zyskalo jakas sensowna predkosc dzialania bo porownujac do 10.9.3 to roznica byla spora. Ponad 5x wolniej w przypadku 10.10 VS 10.9.3.

https://scontent-a-f...851485982_n.png

- - - Połączono posty - - -

System w chwili obecnej nic nie kosztuje a i spekulujemy jakoby po premierze sytuacja nie miala sie zmienic.

Dev Acc =/= oplata za system. Tak w ramach mojego wkladu w wasza edukacje. Zawarcie slowa "kosztuje" w cudzyslowiu nie zmienia w zaden sposob sytuacji.

Panowie koniec OT. Temat dotyczy 10.10 to tego się trzymajcie.

Co do systemu zauważyłem, że czasem ma problemu z budzeniem. Po "wybudzeniu" nie wraca podświetlenie. Trzeba zamknąć klapę, poczekać parę sek i otworzyć.

- - - Połączono posty - - -

No własnie... Będzie. Jak na razie "kosztuje" 99$.

#158 qura12

qura12
  • 467 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 09 lipca 2014 - 12:45

Jeżeli jest tak jak mówicie, że telefon i Mak nie muszą być w jednej sieci wifi/połączone przez BT to chyba powstał genialny sposób na omijanie roamingu ;) Zostawiamy telefon w Polsce i mając wifi za granicą dzwonimy normalnie :D Oczywiście to tylko teoretyczna możliwość bo są lepsze rozwiązania jak Skype no ale fakt, że tak się da jest wart zauważenia :)

#159 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 lipca 2014 - 12:53

Za rok w EU nie będzie roamingu. :)

#160 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 09 lipca 2014 - 12:57

Za rok w EU nie będzie roamingu. :)

Nie mówiąc już o tym, że ceny za połączenia są śmieszne i nie ma powodu, żeby nie dzwonić.

#161 qura12

qura12
  • 467 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 09 lipca 2014 - 13:02

No ale jeszcze z rok temu tygodniowy wyjazd do Niemiec w moim przypadku skutkował przynajmniej podwojeniem rachunku, a tak można korzystać z darmowych minut :P Oczywiście teraz jest lepiej, a za rok takie rozwiązanie będzie całkowicie bezużyteczne.

#162 stealth1947

stealth1947
  • 591 postów

Napisano 09 lipca 2014 - 15:30

Mysle ze za 2-3 lata wiekszosc rozmow bedzie opierala sie na internecie niz gsm.

#163 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 11 lipca 2014 - 00:13

Zainstalowałem sobie na drugiej partycji i szczerze kompletnie nie widzę sensu przechodzić na Yosemite jeżeli nie mamy iOS8. Ficzery OSX 10.10: Notificatiom Center Konwerter w Spotlight iCloud Drive Duże załączniki (do 5GB) Rysowanie w mailu (usprawnia strzałki i inne :) ) Podpisywanie Przewijanie zakładek w safarii Widok zakładek w safari Airdrop pomiędzy iOS i Mac Szybkie przechodzenie z Maca na iOS i odwrotnie Hotspot SMS w Macu telefon w macu Większość ficzerów wymaga iOS8 aby w ogóle działały, a w każdym razie te najfajniejsze. Największym problemem jest jednak niekompatybilność z iOS7 (przynajmniej dla mnie). Tracimy kompatybilność maili (dla mnie najważniejsza rzecz), oraz dokumentów iWork, a także pęku kluczy (też bardzo ważne) i te trzy rzeczy sprawiają że system jest dla mnie niemalże bezużyteczny, aż do wyjścia iOS8. W efekcie zostają nam jedynie bonusy w safari jako plus. Do powyższych minusów dochodzą jeszcze wszelakie bugi. App store średnio działa. Design średnio mi się podoba. Wolałem poprzedni, ale to raczej kwestia przyzwyczajenia. Trochę się gryzie fakt że część interface jest płaska, a część 3D. Dark mode mi się podoba, ale na razie istat jest na nim kompletnie niewidoczny. Przezroczystość, jako koncepcja, mi się bardzo podoba, ale w tym wydaniu jest ledwo widoczna. Powinno to zdecydowanie bardziej prześwitywać. Katalogi mi się nie podobają. Szczególnie jak część jest nowa, a część stara. Trochę mnie wkurza guzik od trybu pełnoekranowego. Sam fakt że jest to zielona kropka, a nie oddzielny guzik mi pasuje, ale z drugiej strony wymusza to pojawienie się tych guzików w trybie pełnoekranowym i jak pojedziemy myszką na górę to się nam wysuwa dużo więcej i to tylko dlatego aby się te guziki pojawiły. Bez sensu. Za to bardzo podoba mi się ekran wczytywania systemu. W dodatku na Yosemite DP3 komputer mi się w końcu wyłącza tak szybko jak powinien. Rzadko go wyłączam, ale jednak jak mi się zdarza to mnie wkurzał fakt że 13tka mojego brata wyłącza się kilkakrotnie szybciej. PS Wie ktoś może co jest zmienione pod maską? W 10.9 chwalili się kompresowaniem RAMu itp. A tutaj coś wrzucili?

#164 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 lipca 2014 - 06:38

Ja po tylu dniach tylko 2 bugi widzę, jeden to iTunes o którym pisałem, a drugi to czasami w Safari pojawia się w trybie pełnoekranowym pasek menu itp i trzeba wyjść i ponownie wejść do trybu aby go nie było. Ogólnie wszystko działa, stabilnie i szybko. Najlepsza poprawka to czas działania na baterii, rewelacja. Czekam na nowy iTunes który będzie wyglądał odpowiednio do nowego UI.

#165 Shrek

Shrek
  • 1 329 postów

Napisano 11 lipca 2014 - 08:53

Ja zauważyłem pierdoły w sumie, po uśpieniu i wybudzeniu, w iTunes znika ikona do przekierowania strumienia do ATV i innych mediów (ja mam jeszcze panasonic), Adium nie ma dźwięku, po wyłączeniu tych programów i włączeniu wszystko wraca i tak za każdym uśpieniem. Wywala się jeszcze BetterTouchTool, trzeba włączać ponownie, żeby gesty dodatkowe działały w Finderze, bo oczywiście znowu nie działają 3 palce w przód i wstecz, ale to szczegół. Poza tym wszystko śmiga, można uznać, że powoli dają radę, zobaczymy kolejne B i finalnie, co wyknują i uwalą :)

#166 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 11 lipca 2014 - 09:46

Zaczyna to powoli przypominać działający system (poza wyglądem rzecz jasna, ale tu brak nadziei). Pogrzebali przy driverach do GPU i już OpenCL i OpenGL działają całkiem przyzwoicie. Wciąż wolniej niż w 10.9 ale już tylko nieznacznie. W pierwszej becie to była przepaść. Zniknął też problem z vsync w OGL.

#167 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 12 lipca 2014 - 08:38

Ma prośbę do testujących, czy możecie sprawdzić jak wygląda activity monitor posortowany po "cpu time"? Prosiłbym o wynik z retiny, mam swoje podejrzenia że skalowanie jest zasobożerne.

#168 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 lipca 2014 - 08:34

Dokładnie którą wartość chciałbyś wiedzieć?

Jeśli o to Ci chodzi: https://www.dropbox.... o 09.35.09.png

#169 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 13 lipca 2014 - 10:50

Dokładnie którą wartość chciałbyś wiedzieć?

Jeśli o to Ci chodzi: https://www.dropbox.... o 09.35.09.png

To co właśnie pokazałeś, dzięki. Czyli niestety nie poprawili :(
Centrum powiadomień pewnie do poprawki, nie wiem co tam może tyle CPU wcinać.

#170 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 lipca 2014 - 11:13

Oprócz wiadomości, że coś jest zasobożerne w System Monitor da się to jakoś odczuć? :)

#171 tomciopaluch123

tomciopaluch123
  • 988 postów
  • SkądEarth

Napisano 13 lipca 2014 - 11:16

Ja mam pytanie do osób z rMBP 13 late 2013, czy system chodzi płynnej ( chodzi mi o animacje, przewijania stron, zdjeć, bo w iPhoto np. na 10.9.4 i całej reszcie retina nie daje rady bo mavericks nie umie irisem zarządzać dobrze).

#172 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 lipca 2014 - 11:21

Jest lepiej niż w Mavericks. U mnie Yosemite jest jako "nakładka" na Mavericks więc myślę, że na "czysto" do premiery powinno być znakomicie.

#173 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 13 lipca 2014 - 14:05

Oprócz wiadomości, że coś jest zasobożerne w System Monitor da się to jakoś odczuć? :)

Głównie czas życia na baterii.

#174 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 lipca 2014 - 17:30

10.10 dał mi dodatkową godzinę pracy na baterii więc nie martwię się.

#175 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 13 lipca 2014 - 18:42

Nie wiem czy tylko ja tak mam ale gdy nie odbiorę połączenia na telefonie to na maku potrafi "dwonić" nawet kilka godzin do momentu, kiedy na osx nie odrzucę.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych