Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

OS X Yosemite - dyskusje przedpremierowe

• This topic is locked This topic is locked
1100 replies to this topic

#426 cortes

cortes
  • 7 posts

Posted 12 August 2014 - 15:57

Z tego co zauważyłem sam użytkując betę: Safari: -Przyjemnie wygląda przeglądarka -Lepszy pomysł na zakładki -Tragiczne jest to że wybierając cmd+t nie można od razu wpisać adresu strony (jeżeli tego nie poprawią to pewnie wybiorę chrome'a mogło by to pracować że przy otworzeniu nowej zakładki od razu jest się w pasku wpisywania a po wpisaniu litery wysuwałoby się coś albo jakoś tak) Finder: -Praktycznie bez zmian -Czasami nie wyświetlają mi się z prawej strony otwarte obrazy dmg Adobe CS6: -Połowa programów nie działa, lub wiesza się przy otwieraniu nowego pliku, lepiej poczekać na odpowiedź ze strony adobe przed przeniesieniem się na ten system Ogólne co działa a co nie: -Sprawdźcie jak wygląda system w trybie "Dark Mode" u mnie np nie wyświetlają się wszystkie ikonki na pasku u góry -Aperture nie działa, apple zapowiedziało rezygnację całkowicie z Aperture :o -Pare problemów z iWorkiem było, musiałem odinstalować i zainstalować, bo otwierało mi cały czas ten sam plik na wstępie -Czekamy na kolejną wersję MathType - nie działa Ogólnie cała zmiana interfejsu na plus, wiadomo że to beta i że trzeba poczekać na finalny update. Szkoda tylko coraz bardziej makówki tracą zastosowania prof ze względu na rezygnację firmy z aperture i prawdopodobnie niedługo CutToolsów oraz Logic'a, na rzecz przeglądania internetu.

#427 GreaTskY

GreaTskY
  • 3303 posts
  • Skądtowni?

Posted 12 August 2014 - 17:01

-Tragiczne jest to że wybierając cmd+t nie można od razu wpisać adresu strony

(jeżeli tego nie poprawią to pewnie wybiorę chrome'a mogło by to pracować że przy otworzeniu nowej zakładki od razu jest się w pasku wpisywania a po wpisaniu litery wysuwałoby się coś albo jakoś tak)

Ogólne co działa a co nie:

-Aperture nie działa, apple zapowiedziało rezygnację całkowicie z Aperture :o

Beta 5 dla Developerów

- Safari - Preferencje - Szukaj - Pokaż Ulubione - odznacz, po wciśnięciu CMD+T będziesz mógł od razu wpisać adres.
- Aperture działa bez najmniejszego problemu.

#428 Shrek

Shrek
  • 1329 posts

Posted 12 August 2014 - 17:15

Beta 5 dla Developerów
- Safari - Preferencje - Szukaj - Pokaż Ulubione - odznacz, po wciśnięciu CMD+T będziesz mógł od razu wpisać adres

Guw....zik prawda.

#429 GreaTskY

GreaTskY
  • 3303 posts
  • Skądtowni?

Posted 12 August 2014 - 17:33

Guw....zik prawda.

To jakim cudem u mnie działa?

#430 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3838 posts

Posted 12 August 2014 - 17:45

To jakim cudem u mnie działa?

Nie wiem, jak na piątej deweloperskiej, ale przed chwilką sprawdziłem na publicznej, tak z czystej ciekawskości, i też nie pomaga. Póki co, zgłosiłem Cupertyńczykom.

O! I zaraz poleci kolejne zgłoszenie, bo pomimo odznaczenia tej opcji, to kiedy kliknę w pole wyszukiwania, Ulubione nadal się w swego rodzaju „szufladce” pokazują.

#431 Shrek

Shrek
  • 1329 posts

Posted 12 August 2014 - 17:50

Nie wiem, jak wiele innych, u jednych działa, u innych nie. Też zgłosiłem, od 1 jest ta wada.

#432 cichy70

cichy70
  • 8 posts

Posted 13 August 2014 - 06:58

coś wiadomo kiedy kolejna public beta ?

#433 sex_adams

sex_adams
  • 22 posts

Posted 13 August 2014 - 16:14

Beta 5 dla Developerów

- Safari - Preferencje - Szukaj - Pokaż Ulubione - odznacz, po wciśnięciu CMD+T będziesz mógł od razu wpisać adres.

U mnie też to nic nie dało...

#434 Shrek

Shrek
  • 1329 posts

Posted 13 August 2014 - 16:58

Do tego zaktualizowali dzisiaj TotalFindera do bety 1.66 i znowu przestał działać, kilka dni na 1.65 było dobrze, nawet kolorowe ikonki w pasku wyświetlał, a teraz wysypka i nawet się nie uruchamia, tak nagrzebali.

#435 wojnest

wojnest
  • 102 posts

Posted 13 August 2014 - 21:30

Public Beta, MacBook Air 2011. Proces MDS - zużywa ponad 250 % mocy CPU (według monitora aktywności, nie wiem jak mam to rozumieć :roll: ) co skutkuje bardzo wysoką temperaturą a w konsekwencji bardzo głośną pracą komputera. Kilka dni temu po odłączeniu Facebooka od systemu, pojawił się GSOD (nie wiem jak BSOD nazywa się w OS X, więc jest to moja radosna twórczość) ale poza tym Yosemite działa troszeczkę lepiej niż Maverics. PS. Nagle część stron zaczęła się otwierać w wersji mobilnej.

#436 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 posts

Posted 13 August 2014 - 22:08

Ja musiałem wrócić do Mavericksa ze względu na potrzebny soft, który nie działał na Yosemite. Po powrocie kilka przemyśleń. - Prędkość Yosemite public beta to raczej było "placebo". Mavericks jest też szybki. - Mavericks deklasuje Yosemite (na razie) jeśli chodzi o baterię - Yosemite dużo bardziej mi odpowiada graficznie - Safari w Mavericks póki co ma większą wydajność. Ciężkie strony (ostatnio gazeta.pl ) mniej tnie na Mavericks. - Wifi działa lepiej na Mavericks (pracuję na 5GHz na 802.11ac i osiągam na M 1300 a na Y ~700) Przywrócenie z Yosemite do Mavericks odbywa się poprzez Option + CMD + R podczas startu. Mavericks jest wówczas ciągnięty z serwerów Apple. Oczywiście przywracane jest również recovery do Mavericksowego.

#437 hmersky

hmersky
  • 59 posts

Posted 14 August 2014 - 18:51

mi ogólnie już się nie chce wypisywać po kolei tych wszystkich bugów... no w końcu jest to BETA więc czego się spodziewać... mam nadzieje że za niedługo wyjdą jakieś poprawki bo u mnie z dnia na dzień coraz gorzej, safari się wiecha już nie tylko na filmwebie, ale i na innych stronach, ogólnie wszystko zaczyna jakoś bardziej zamulać :( musimy być cierpliwi ;)

#438 mikimoto

mikimoto
  • 140 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 14 August 2014 - 22:00

generalnie to ja safari na Yosemite odstawiłem już jakiś czas temu przez zawiechy i mulenie. Chrome chodzi bardzo przyjemnie za to.

#439 zakino

zakino

• 10510 posts

Posted 14 August 2014 - 22:06

CZemu ten temat wygląda już jak ios8 beta... :/

#440 pawelcosh

pawelcosh
  • 28 posts

Posted 15 August 2014 - 14:08

Witam, czy mozna juz skonfigurować smsy i połączenia na Yosemite? Trzeba najpierw zaktualizować ios do wersji 8? Prosze o pomoc

#441 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 posts

Posted 15 August 2014 - 20:17

Panowie, trzymajcie się tematu… please. Wracając do Yosemite vs Mavericks… na razie jest 0:1. Bardzo mocno kibicuję Yosemite, ale jego jakość jest jeszcze bardzo niezadowalająca. Zdecydowanie odradzam instalacje osobom, które mogą mieć problem z "ogarnięciem' w jaki sposób ewentualnie powrócić do Mavericksa.

#442 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3838 posts

Posted 16 August 2014 - 13:38

Panowie, trzymajcie się tematu… please.

Wracając do Yosemite vs Mavericks… na razie jest 0:1.
Bardzo mocno kibicuję Yosemite, ale jego jakość jest jeszcze bardzo niezadowalająca. Zdecydowanie odradzam instalacje osobom, które mogą mieć problem z "ogarnięciem' w jaki sposób ewentualnie powrócić do Mavericksa.

Ewentualnie, co było już wspomniane, ale zapewne warto powtórzyć: testowe sprawy instalujcie/instalujmy sobie na dyskach zewnętrznych czy też partycjach. Wtedy system używany na co dzień do osobistych, lub, nie daj boże, zawodowych, celów pozostanie nietknięty.

#443 Opoya

Opoya
  • 63 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 August 2014 - 02:57

Ewentualnie, co było już wspomniane, ale zapewne warto powtórzyć: testowe sprawy instalujcie/instalujmy sobie na dyskach zewnętrznych czy też partycjach. Wtedy system używany na co dzień do osobistych, lub, nie daj boże, zawodowych, celów pozostanie nietknięty.

I to jest dobre wyjście z sytuacji. Mam dysk z Yosemite (zwykle instaluję kolejny system na poprzednim, tym razem Yosemite "postawiłam' na nowo) i partycję ze "starym" 10.9. W razie potrzeby wystarczy zrestartować komputer. :twisted:

Ale ja nie tylko o tym.
Wygląd pominę, jak dla mnie jest okropny, ale to nie tyczy się działania systemu jako takiego.

Mam trochę błędów (część opisywana powyżej), które oczywiście zgłosiłam. Inne u mnie nie występują (choćby ten z kalkulatorem, ale używam angielskojęzycznej wersji systemu).

Jednak mam problem, który chyba nie był tu opisywany, albo przeoczyłam.
Otóż - komputer się budzi (MacPro). Co 109 minut, na kilkadziesiąt sekund i znów zasypia.
Sprawdzane było już własciwie wszystko, począwszy od resetu PRAM i SMC, przez odłączanie poszczególnych urządzeń (łacznie z BT i ethernetem). Wi-Fi wyłączone, "wake for ethernet..." wyłączony, sharing wyłączony itd.
Console pyskuje przy budzeniu:
"RTC: PowerByCalendarDate setting ignored"
"AppleSMC::smcPublishSleepCause Previous sleep cause: 5"
jednak nie podaje dalej powodu budzenia. W przypadku budzenia komputera myszką, klawiaturą czy przyciskiem poprawnie opisuje co spowodowało obudzenie. Jak sam się budzi nie wypisuje nic.

Ma ktoś podobny problem?

#444 Edzio1903

Edzio1903
  • 191 posts
  • SkądTrójmiasto

Posted 17 August 2014 - 05:25

U mnie to samo

#445 ftpd

ftpd

Nie.

• 24324 posts

Posted 17 August 2014 - 17:24

Witam, czy mozna juz skonfigurować smsy i połączenia na Yosemite? Trzeba najpierw zaktualizować ios do wersji 8?
Prosze o pomoc

Ile razy mam powtarzać, że w tym wątku NIE MA pytań/próśb o pomoc?
(A Waszą głupią dyskusję skasowałem, bo aż smutno było czytać.)

#446 Opoya

Opoya
  • 63 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 August 2014 - 19:25

U mnie to samo

Dzięki za info, wygląda więc na to, że to wina Yosemite, skoro mój komp nie jest odosobniony w takim działaniu :roll:

#447 czarekpl

czarekpl

• 245 posts
  • SkądCiechanów, Poland

Posted 18 August 2014 - 08:10

Witam, czy mozna juz skonfigurować smsy i połączenia na Yosemite? Trzeba najpierw zaktualizować ios do wersji 8?
Prosze o pomoc

Czytać się nie chce co :cool:
Było wiele razy żeby połączenia z Iphona działały musisz mieć zainstalowany Ios 8

#448 Ament

Ament
  • 506 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 18 August 2014 - 18:00

Wlasnie DP 6 wyszlo. 898MB.

#449 666

666

Mac Pro doctor

• 2401 posts

Posted 18 August 2014 - 18:46

Wlasnie DP 6 wyszlo. 898MB.

Warszawa.

#450 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 18 August 2014 - 19:14

Nie ma aktualizacji dla publicznej wersji. Przydał by się link paczki w .dmg jak dwa tygodnie temu.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users