Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Pro Retina 13' czy 15'?

• Please log in to reply
41 replies to this topic

#26 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 posts

Posted 02 July 2014 - 08:12

tego nikt nie wie. Na pewno będą nowsze procesory. Obecnie pewnie warto się wstrzymać, chyba, że potrzebujesz komputera na teraz.

- - - Połączono posty - - -

Nie czekaj

Akurat mówimy o perspektywie 2-3 mc, więc warto to rozważyć.
Inna sprawa, to zasadność samego upgrade'u. Wzrost wydajności o 5%. Nie spodziewam się, aby apple dodało jakieś rewolucyjne feature'y do komputerów :)

#27 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 02 July 2014 - 18:49

Jakby to powiedzieć... Iris i Iris Pro 2, czyli Intel HD 6100 i 6200 będą od poprzedników szybsze o 40 do 80% w zależności od zadań na nie narzuconych. Intel HD 5600 będzie mieć wydajność w okolicach 2700 pkt w 3dMark11. Iris Pro z obecnej generacji osiąga 2000 pkt. Najciekawsze jest to, że jest bardzo duża szansa, że zobaczymy 4 rdzeniowe procesory o TDP 28W czyli idealnie pasujące do rMBP13. Dlatego warto poczekać.

#28 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 02 July 2014 - 21:24

&koyoot Ah te Twoje teorie. Watpię aby sie sprawdziły ;)

#29 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 02 July 2014 - 21:30

Problem polega na tym, że bazuję na tym co Intel zapowiada ;). Jest już sporo wiadomo odnośnie wydajności nowych układów. Procesory to nic ciekawego, poza możliwością 4 rdzeni upakowanych w 28W TDP. GPU - tutaj już jest troszkę ciekawiej. Intel BARDZO chce konkurować swoimi układami przynajmniej z segmentem Mid-End. Dlatego, nie zdziwię się jeśli HD6200 będzie osiągać w okolicach 4500 pkt w 3dMark11, co jest już poziomem GTX850M.

#30 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 02 July 2014 - 22:03

Śmiem w to wątpić, co roku atmosfera jest podgrzewana by na koniec otrzymać 10% wydajniejszy produkt :) PS. quad core + mocne GPU w 13'' moim zdaniem jest niemożliwe, ukatrupią 15'' którego większość kupuje ze względu na dużo mocniejsze parametry.

#31 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 02 July 2014 - 22:14

Dlatego nie ma szans, na to by w tym roku w podstawie był Quad Core. Jako upgrade - owszem. Kosztujący nawet 300 dolców. Piszę w tym roku, bo od przyszłej generacji procesorów - Skylake, wszystkie procesory będą oferowane w wariantach 4 rdzeniowych. Wszystkie od 28W w górę. Aczkolwiek, Skylake wciąż jest trochę... mirażem na horyzoncie, ponieważ, z wielu przecieków wynika, że TDP procesorów może się od przyszłego roku znacząco zmienić w line-up'ie Intela.

#32 iRobert

iRobert
  • 51 posts

Posted 03 July 2014 - 07:59

Ok, dzięki za odpowiedzi. Załóżmy, że nowe MacBooki będą zaprezentowane w październiku. Jak długo wcześniej czekaliśmy na ich premierę w Polsce, bo ostatnio z iPhone to spory poślizg nam Apple funduje?

#33 Usul

Usul
  • 28 posts
  • SkądBiałystok

Posted 04 July 2014 - 09:46

Ja również zdecydowałem się poczekać, mimo, że jestem w tej chwili gotowy na zakup (pracuje na starym lapku). W nowej generacji liczę przede wszystkim na lepiej wycenione pamięci - zarówno RAM, jak i SSD, czyli więcej za mniej.

#34 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 05 July 2014 - 00:02

W nowej generacji liczę przede wszystkim na lepiej wycenione pamięci - zarówno RAM, jak i SSD, czyli więcej za mniej.

Obniżkę dostałeś wraz z late 2013, nie licz na kolejne.
Apple również nie da więcej Ram czy SSD, spójrz na nowego iMac'a bądź rMBP 13''.

#35 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 05 July 2014 - 00:11

Przy następnym refreshu Apple wywali w kosmos zwykłą 13 i pewnie Retina zajmie jego miejsce, również cenowe. Pozostałe komputery też pewnie polecą o 100 dolarów w dół a high-end'owa Retina o 200 dolarów. Mimo tego, że specyfikacją można tłumaczyć tak wysoką cenę topowej Retiny, ale... już coraz mniej, nawet jeśli dostanie update do najnowszych układów. Muszą też obniżyć cenę, by stała się bardziej przystępna.

#36 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 05 July 2014 - 11:18

Przy następnym refreshu Apple wywali w kosmos zwykłą 13 i pewnie Retina zajmie jego miejsce, również cenowe. Pozostałe komputery też pewnie polecą o 100 dolarów w dół a high-end'owa Retina o 200 dolarów.

Mimo tego, że specyfikacją można tłumaczyć tak wysoką cenę topowej Retiny, ale... już coraz mniej, nawet jeśli dostanie update do najnowszych układów. Muszą też obniżyć cenę, by stała się bardziej przystępna.

Nie zapominaj że wraz z late 2013 retina dosyć mocno potaniała.
Komputer jest owszem drogi ale nie zapominajmy że patrząc na parametry ta cena wcale nie jest taka kosmiczna.

PS. Moim zdanie obniżki nie będzie, dodadzą nowe CPU + GPU i koniec.
Nie zdziwię się jak zwykła 13'' zostanie, to bardzo popularny komputer.

#37 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 05 July 2014 - 12:50

Apple ciągle obniża ceny na swoje komputery przy update'ach. To że pod koniec zeszłego roku potaniała, nie oznacza, że teraz cena Retiny nie będzie jeszcze niższa. Cena topowej 15 nadal jest trochę za wysoka. Nawet jak na Apple.

#38 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 08 July 2014 - 00:35

Jako użytkownik 15 i przelotinie 13tki: Zalety 15tki: - większy ekran, po chwili pracy na jednym i drugim widzimy tak samo, jedynie w niektórych programach brakuje przestrzeni roboczej w natywnej rozdzielczości na 13tce, a na 15tce mamy niezbędne minimum. Mówię tutaj o FCPX i Motion - większa wydajność procesora (szybciej renderuje, w FCPX w praktyce nie robi to większej różnicy gdyż i tak robi to w tle) - większa wydajność grafiki (w praktyce jedynie w Motion robi to dużą różnicę (porównuję Iris do GT750M)) - nie wpada między kolana jak 13tka (przynajmniej mnie to wkurza w 13tce) - Optycznie wydaje się cieńszy i dzięki temu robi lepsze WOW. Mi się przyjemniej na niego patrzy. 13 wygląda przy nim trochę klockowata. Zalety 13tki: - zdecydowanie cichsza (wiatraki nigdy nie rozkręcają się na maxa. w 15 wystarczy chwila średniego obciążenia i wyje. 13 musi chodzić długo na maksa aby były ją porządnie słychać, a dalej jest cichsza od 15 przy średnim obciążeniu) - dłużej trzyma bateria (nie jakoś dużo ale zauważalnie) - jest dużo lżejsza i poręczniejsza (może cyferki na to nie wskazują, ale zamknięta 13 jest już niemalże tak poręczna jak tablet, a 15tka już porządnie czuć w ręku) Gdyby nie to że potrzebuje dysku 1TB i wówczas różnica w cenie między 13 a 15 nie jest już tak znacząca, a 15 jednak dużo mocniejsze co czasami wykorzystuje to bym się z wielu przyczyn bardziej skłaniał ku 13tce. Z drugiej strony to wpadanie między kolana i za mała przestrzeń robocza w FCPX na natywnej rozdzielczości przy moim użytkowaniu jednak ją dla mnie przekreśla. Jak ktoś nie używa FCPX i motion to bardzo polecam 13tkę. Świetny komputer.

#39 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 08 July 2014 - 00:54

Wielka zaleta wersji 15'' - nie potrzebujemy zewnętrznego ekranu, nawet filmy przyjemnie się ogląda :) rMBP 13'' jest jednak zdecydowanie mniej "wygodny" w stacjonarnych warunkach, pomijam już kwestię wydajności (trudno porównywać quad vs dual core…).

#40 Usul

Usul
  • 28 posts
  • SkądBiałystok

Posted 10 July 2014 - 22:26

Kurcze, przykra wiadomość z tymi Broadwellami, tak czekałem na nową wersję, a teraz... cóż dalej poczekam, liczę, że w jakikolwiek znaczący sposób odświeżą linię i że jak tak będzie to niedługo, bo sprzedałem swojego lapka, został mi jakiś mały piździur Acer'a i stacjonarka. Swoją drogą wpadłem w swoistą pętlę paraliżu decyzyjnego co kupić - myślałem o wersji rozsądnej, czyli 13" 8GB/256 - to ok. 5800 zł. Z drugiej strony jednak chciałoby się 16GB Ramu, a jak tak przyszłościowo to i 512GB dysk, a tu już jesteśmy niebezpiecznie blisko półki 8-8,5k zł, gdzie za 9,5 już można łyknąć wypaśną 15"stkę.. Ehh..

#41 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 11 July 2014 - 01:06

Kurcze, przykra wiadomość z tymi Broadwellami, tak czekałem na nową wersję, a teraz... cóż dalej poczekam

Powiedz czego brakuje dla obecnej wersji że tak cierpliwie czekasz?

Nie rozumiem takiego podejścia…

#42 Usul

Usul
  • 28 posts
  • SkądBiałystok

Posted 11 July 2014 - 09:05

Tak naprawdę niczego mi w nim nie brakuje, ale... 1. to jest trochę jak z samochodem - kupujesz model przedliftingowy - jest ladny, wszystko w nim pasuje, jednak miesiac pozniej jest model "po", który jednak pod jakimiś względami jest lepszy (np. ma jakieś rozwiązanie którego nie miał model przed) 2. Komputery Apple mają taką dziwną właściwość, że nie tanieją w czasie gdy są oferowane na rynku. I jak ten sam komputer był rok temu w tej samej cenie co teraz to jest "jakby droższy", bo jednak koszt zastosowanej technologii poszedł w dół. A przy późniejszej odsprzedaży podobnie - "starszy model Panie". Jestem gotów na kupno nawet w tej chwili late'a 2013 (tego co jest za 11400), ale pod warunkiem naprawdę dobrej ceny , którą np. dla mnie jest 9000 zł brutto lub ok. 7 000 bez faktury. Ewentualnie z 500 zł czy nawet 750 zł więcej z apple carem (na ebayu jest po 250$) Swoją drogą ceny apple care w PL to jest żart - 1500 zł za 2 lata więcej gwarancji ? Każda konkurencja - Vobis, komputronik, x-com - daje własne gwarancje 30-60% taniej.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users