Witam,
Od jakiegoś czasu myślę nad wypuszczeniem jakiejś aplikacji na systemy mobilne (na początek na iOS) i mam parę pytań, na które mam nadzieję otrzymam tutaj satysfakcjonujące odpowiedzi

Ogólnie w wolnych chwilach często szukam różnych pomysłów na aplikację, która nie będzie kolejną apką podobną aplikacją do innych, których jest już tysiące w App Store.
Pomysłu wiadomo nie wyjawię teraz wszystkim od tak, być może jest słaby, być może dobry, jeszcze dobrze go nie dopracowałem, ale myślę, że ma potencjał. Chciałbym, żeby wstępnie prace nad aplikacją zaczęły się gdzieś w połowie 2014, a jako że sam niestety nie umiem programować (próbowałem kiedyś, ale to nie dla mnie) to muszę znaleźć kogoś, kto zrobi to za mnie

Tak więc parę pytań:
1. Podczas szukania programisty, który to wykona, o jakie jego umiejętności powinienem zwrócić uwagę, aby aplikacja była zrobiona perfekcyjnie.
2. W jakim języku powinna być zrobiona aplikacja? Objective-C?
3. Cena... Tutaj wiem, że wszystko zależy zarówno od skomplikowania aplikacji, jak i od tego, jak się cenią firmy lub ludzie, którzy tworzą aplikację, jednak czy ktoś obeznany w temacie mógłby powiedzieć mocno orientacyjnie, jaki byłby koszt stworzenia aplikacji takiej jak Instagram (zdjęcia, filmiki, hashtagi, profile, wszystko co zawarte w instagramie) oraz ile czasu to trwa? Przykład aplikacji Instagram mniej więcej uświadomiłby mi ceny aplikacji, bo wiedziałbym, że bardziej skomplikowane będą raczej droższe, a te mniej skomplikowane tańsze.
4. Czy praca zdalna to dobry pomysł przy tworzeniu aplikacji, czy lepiej szukać kogoś w pobliżu, żeby zawsze można było przetestować aplikacje wspólnie?
5. Jak wygląda temat akceptacji aplikacji przez Apple? Czego unikać, żeby nie było problemów z akceptacją?
Doświadczenia w temacie aplikacji mobilnych nie mam żadnego, także proszę o wyrozumiałość i z góry dziękuję za odpowiedzi