bee3, dnia 16 Maj 2016 - 22:18, napisał:
bee3, dnia 17 Maj 2016 - 00:18, napisał:bee3, dnia 17 Maj 2016 - 00:18, napisał:bee3, dnia 17 Maj 2016 - 00:18, napisał:bee3, dnia 17 Maj 2016 - 00:18, napisał:bee3, dnia 17 Maj 2016 - 00:18, napisał:bee3, dnia 17 Maj 2016 - 00:18, napisał:bee3, dnia 17 Maj 2016 - 00:18, napisał:Porównując gwarancje warto doczytać, że poza ilością lat brana jest pod uwagę ilość zapisów. To tak jak np. w niektórych samochodach: gwarancja 5 lat albo 50tys. km w zależności od tego co zostanie osiągnięte pierwsze.
Czasem intensywnie wykorzystywany dysk zrobi w 3 lata "10-letni" limit zapisów.
Żaden producent nie daje w ogólnym rozrachunku tyle co Samsung. W praktyce, mimo tych 75TB jest to pułap nie do uzyskania w domowych warunkach przez typowego użytkownika. Podam na moim przykładzie
SSD w PC na system. Przez miesiąc "nabiłem" 250GB transferu. Ale komp działa u mnie po 10-12 godz na dobę. Rocznie daje to zatem ....3TB
Pułap 75TB osiągnę zatem po ok 20 latach
75 TB limit dotyczy jednak tylko dysków 128 i 256GB. W modelu 500GB i 1TB mamy już 150TB limit gwarancyjny!.
Druga sprawa - limit oznacza jedynie utratę gwarancji a nie to ze dysk wkrótce padnie. W praktyce, dyski z limitem 75TB wytrzymują minimum 200TB zanim zaczynają mieć niestabilne sektory
Czyli realnie dysk jest lifetime. Oczywiście- może zdechnąć wcześniej, losowo - jak wszystko inne. Nic nie jest wieczne. Nie mniej jednak 5 letnia gwarancja pozwala spać na prawde spokojnie i jest potwierdzeniem ze strony producenta że jest on pewny swojego produktu
Inni producenci daja gwarancje na 3 lata - bez limitu danych ale tylko dlatego że doskonale zdają sobie sprawę z tego że realnie w tak krótkim czasie (prawie) nikt nie jest w stanie zajechać dysku
Uzasadnienie wyżej na moim przykładzie. Wyjątek mogą stanowić osoby które kupią komputer ze zbyt małą ilością pamięci RAM i wykorzystują komputer w taki sposób że system przerzuca procesy normalnie wykonywane w pamięci RAM na dysk SSD Innymi słowy - montują video lub wykonują inne obciążające system czynności oraz korzystają z Multitaskingu (cytat "mam otwarte 10 kart w safari, pages, maila, słucham muzy, używam facetime i mimo 4GB RAM, nic się nie zacina")
Wtedy dysk jest eksploatowany intensywnie co skraca jego żywotność. Dlatego wg mnie oszczędzanie na pamięci RAM nie jest najlepszym pomysłem gdy wybiera się komputer z dyskiem SSD
Poza tym, zwrócę Ci uwagę że baterie w urządzeniach Apple też mają gwarancję ograniczoną do "cykli" więc to nie jest kwestia tylko tego jednego, odosobnionego przypadku Samsunga
Użytkownik michobo edytował ten post 17 maja 2016 - 05:24