Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook z Japonii. Czym się różni?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
37 odpowiedzi w tym temacie

#26 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 31 stycznia 2014 - 13:29

a może kolega mówi o tym że można wysłać maca jako "gift" i wtedy chyba nie płaci się cła. gdzieś to kiedyś wyczytałem na forum. Ale było też coś wspomniane że można wysłać (ale to musiałby ktoś wysłać albo osobiście sobie przywieź) sam komputer bez pudełka. Np przywozimy sobie komp ze Stanów osobiście a pudełko np wysyłamy pocztą. Mogę się mylić w tym co napisałem ale gdzieś ktoś na forum tak pisał.

Wiekszej bzudury to dziś nie czytałem...

#27 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2 630 postów

Napisano 31 stycznia 2014 - 13:32

Co jeden to dorabia chyba na boku jako rzecznik skarbowki itp.zlodziejskich instytucji.

#28 vrack2

vrack2
  • 291 postów
  • SkądBirmingham/Nottingham

Napisano 31 stycznia 2014 - 13:54

a może kolega mówi o tym że można wysłać maca jako "gift" i wtedy chyba nie płaci się cła. gdzieś to kiedyś wyczytałem na forum. Ale było też coś wspomniane że można wysłać (ale to musiałby ktoś wysłać albo osobiście sobie przywieź) sam komputer bez pudełka. Np przywozimy sobie komp ze Stanów osobiście a pudełko np wysyłamy pocztą. Mogę się mylić w tym co napisałem ale gdzieś ktoś na forum tak pisał.

Chyba na forum gospodyń wiejskich :P

#29 sinuss

sinuss
  • 14 postów

Napisano 31 stycznia 2014 - 14:03

Tak ktoś pisał na forum innym. Zresztą jak wejdziesz na AppleStore to masz możliwość zaznaczenia "This is a gift" więc o co tu chodzi?

#30 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 31 stycznia 2014 - 14:06

Tak ktoś pisał na forum innym. Zresztą jak wejdziesz na AppleStore to masz możliwość zaznaczenia "This is a gift" więc o co tu chodzi?

Srsly?

No jak chesz komuś wysłać jako prezent to wybierasz tą opcję...

#31 szkodnikPL

szkodnikPL
  • 747 postów
  • SkądBiała Podlaska

Napisano 31 stycznia 2014 - 14:07

Znaczy to, że sprzęt zostanie ładnie zapakowany. Można też dorzucić bilecik. @tumpio ma całkowitą rację.

#32 sinuss

sinuss
  • 14 postów

Napisano 31 stycznia 2014 - 14:14

znalazłem forum gdzie ktoś to właśnie opisywał odnośnie ściągania maca ze Stanów. To jest właśnie to o czym ja pisałem powyżej tyle że to jest post stary z 2010 roku więc mogło się już coś pozmieniać

[url=http://forum.myiphone.com.pl/sciaganie-macbook-pro-ze-stanow-t9869.html]Ściąganie MacBook PRO z USA/UK • Dyskusja ogólna (Mac OS) • forum.myiPhone.com.pl • Forum iPhone, iPad, iOS, OS X, Apple[/url]

żeby nie było że to zmyśliłem sobie :roll:

#33 McTom

McTom

All work and no play...

• 3 827 postów

Napisano 31 stycznia 2014 - 14:33

Powtarzam. Bzdury.

#34 steo

steo
  • 278 postów
  • SkądWrocław / Wałbrzych

Napisano 31 stycznia 2014 - 14:38

Pokopałem trochę i wychodzi na to że: Rzeczy nabyte poza terytorium UE przywożone w bagażu osoby podróżującej samolotem lub statkiem morskim są zwolnione z cła i VAT, jeżeli ich wartość nie przekroczy 430 euro. Natomiast jeżeli turysta przekracza granicę z UE transportem lądowym, wówczas może mieć w swoim bagażu osobistym rzeczy, których wartość nie przekracza 300 euro

#35 radzion

radzion

master of disaster

• 1 193 postów

Napisano 31 stycznia 2014 - 14:38

Jak dodasz 23% VAT+ opłatę obsługi celnej ta różnica zmaleje do kilkuset złotych.

Jaki VAT i cło? Pakujesz do torby podręcznej bez pudła, pudło do bagażu i tyle. Zreszta o jedna sztukę nikt nigdy nie pytał gdziekolwiek byłaby włożona. Jakbyś przewoził 5 to pewnie coś byłoby na rzeczy. Wtedy z pewnością potraktowaliby Cię jak handlarza. Przy jednej sztuce nigdy nie ma problemu. Cieżko jest udowodnić, czy to nowka przywieziona czy wraca wwieziona wcześniej. Wiem z doświadczenia mojego i znajomków :)

#36 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 31 stycznia 2014 - 14:41

Jaki VAT i cło? Pakujesz do torby podręcznej bez pudła, pudło do bagażu i tyle. Zreszta o jedna sztukę nikt nigdy nie pytał gdziekolwiek byłaby włożona. Jakbyś przewoził 5 to pewnie coś byłoby na rzeczy. Wtedy z pewnością potraktowaliby Cię jak handlarza. Przy jednej sztuce nigdy nie ma problemu. Cieżko jest udowodnić, czy to nowka przywieziona czy wraca wwieziona wcześniej. Wiem z doświadczenia mojego i znajomków :)

To,że w praktyce wygląda jak wygląda i nikt "mądry" tego nie zgłasza to nie znaczy,że to jest legalne... Prawnie musisz zapłacić,więc każde taki czyn jest łamaniem tego...

#37 radzion

radzion

master of disaster

• 1 193 postów

Napisano 31 stycznia 2014 - 14:43

Oczywiście, ze tak jak piszą przedmówcy istnieje obowiązek oclenia oraz opłacenia podatku. Tym bardziej jak zamawiasz coś z poza unii jedna ze znanych firm kurierskich np fedex, DHL, męskie itp. Wtedy na bank zatrzymają Ci na cle. Jako gift bym nie ryzykował. Co jeśli nie otrzymasz paczki? Kto Ci zwróci kasę?
Z pojedynczymi sztukami przewozonymi własnoręcznie nie ma problemów

#38 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 31 stycznia 2014 - 14:46

Dobra - dosyć tego. To nie dyskusja o warunkach sprowadzania (legalnego lub nie) sprzętu do Polski. Zamykam

Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych