Wiekszej bzudury to dziś nie czytałem...a może kolega mówi o tym że można wysłać maca jako "gift" i wtedy chyba nie płaci się cła. gdzieś to kiedyś wyczytałem na forum. Ale było też coś wspomniane że można wysłać (ale to musiałby ktoś wysłać albo osobiście sobie przywieź) sam komputer bez pudełka. Np przywozimy sobie komp ze Stanów osobiście a pudełko np wysyłamy pocztą. Mogę się mylić w tym co napisałem ale gdzieś ktoś na forum tak pisał.

MacBook z Japonii. Czym się różni?
Posted 31 January 2014 - 13:29
Posted 31 January 2014 - 13:32
Posted 31 January 2014 - 13:54
a może kolega mówi o tym że można wysłać maca jako "gift" i wtedy chyba nie płaci się cła. gdzieś to kiedyś wyczytałem na forum. Ale było też coś wspomniane że można wysłać (ale to musiałby ktoś wysłać albo osobiście sobie przywieź) sam komputer bez pudełka. Np przywozimy sobie komp ze Stanów osobiście a pudełko np wysyłamy pocztą. Mogę się mylić w tym co napisałem ale gdzieś ktoś na forum tak pisał.
Chyba na forum gospodyń wiejskich

Posted 31 January 2014 - 14:03
Posted 31 January 2014 - 14:06
Tak ktoś pisał na forum innym. Zresztą jak wejdziesz na AppleStore to masz możliwość zaznaczenia "This is a gift" więc o co tu chodzi?
Srsly?
No jak chesz komuś wysłać jako prezent to wybierasz tą opcję...
Posted 31 January 2014 - 14:07
Posted 31 January 2014 - 14:14
[url=http://forum.myiphone.com.pl/sciaganie-macbook-pro-ze-stanow-t9869.html]Ściąganie MacBook PRO z USA/UK • Dyskusja ogólna (Mac OS) • forum.myiPhone.com.pl • Forum iPhone, iPad, iOS, OS X, Apple[/url]
żeby nie było że to zmyśliłem sobie :roll:
Posted 31 January 2014 - 14:33
Posted 31 January 2014 - 14:38
Posted 31 January 2014 - 14:38
Jak dodasz 23% VAT+ opłatę obsługi celnej ta różnica zmaleje do kilkuset złotych.
Jaki VAT i cło? Pakujesz do torby podręcznej bez pudła, pudło do bagażu i tyle. Zreszta o jedna sztukę nikt nigdy nie pytał gdziekolwiek byłaby włożona. Jakbyś przewoził 5 to pewnie coś byłoby na rzeczy. Wtedy z pewnością potraktowaliby Cię jak handlarza. Przy jednej sztuce nigdy nie ma problemu. Cieżko jest udowodnić, czy to nowka przywieziona czy wraca wwieziona wcześniej. Wiem z doświadczenia mojego i znajomków

Posted 31 January 2014 - 14:41
Jaki VAT i cło? Pakujesz do torby podręcznej bez pudła, pudło do bagażu i tyle. Zreszta o jedna sztukę nikt nigdy nie pytał gdziekolwiek byłaby włożona. Jakbyś przewoził 5 to pewnie coś byłoby na rzeczy. Wtedy z pewnością potraktowaliby Cię jak handlarza. Przy jednej sztuce nigdy nie ma problemu. Cieżko jest udowodnić, czy to nowka przywieziona czy wraca wwieziona wcześniej. Wiem z doświadczenia mojego i znajomków
To,że w praktyce wygląda jak wygląda i nikt "mądry" tego nie zgłasza to nie znaczy,że to jest legalne... Prawnie musisz zapłacić,więc każde taki czyn jest łamaniem tego...
Posted 31 January 2014 - 14:43
a może kolega mówi o tym że można wysłać maca jako "gift" i wtedy chyba nie płaci się cła. gdzieś to kiedyś wyczytałem na forum. Ale było też coś wspomniane że można wysłać (ale to musiałby ktoś wysłać albo osobiście sobie przywieź) sam komputer bez pudełka. Np przywozimy sobie komp ze Stanów osobiście a pudełko np wysyłamy pocztą. Mogę się mylić w tym co napisałem ale gdzieś ktoś na forum tak pisał.
Oczywiście, ze tak jak piszą przedmówcy istnieje obowiązek oclenia oraz opłacenia podatku. Tym bardziej jak zamawiasz coś z poza unii jedna ze znanych firm kurierskich np fedex, DHL, męskie itp. Wtedy na bank zatrzymają Ci na cle. Jako gift bym nie ryzykował. Co jeśli nie otrzymasz paczki? Kto Ci zwróci kasę?
Z pojedynczymi sztukami przewozonymi własnoręcznie nie ma problemów
Posted 31 January 2014 - 14:46
Dobra - dosyć tego. To nie dyskusja o warunkach sprowadzania (legalnego lub nie) sprzętu do Polski. Zamykam
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users