Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro VS Zwykły Laptop

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
43 odpowiedzi w tym temacie

#26 kruku93

kruku93
  • 245 postów

Napisano 30 stycznia 2014 - 21:57

Witam, Wybrałem Air'a, ponieważ Retina to nie sprawdzona konstrukcja. Sugerowanie, że jestem "głupi", czy nieświadomy jest wysocy nietaktowane. Retina, będzie "sprawna"za rok, może dwa - jak dopracują konstrukcje. Jak wspomniałem Retina, jest awaryjna. Chcecie przykładów? odwiedźcie dział "serwis", czy inne forum o laptopach z Apple'a. pozdrawiam

#27 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 30 stycznia 2014 - 22:09

Nie jesteś głupi. Ja używam retiny od prawie 2 lat i jakoś nie mam wrażenia, że nie jest sprawna.

#28 kruku93

kruku93
  • 245 postów

Napisano 30 stycznia 2014 - 22:19

Niestety moim bliskim znajomym trafiają się "padaczki"...

#29 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 31 stycznia 2014 - 00:28

Niestety moim bliskim znajomym trafiają się "padaczki"...

Zależy kto jakie ma szczęscie :P Mam znajomego,który co produkt to ma jakiś problem .... :D

#30 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 31 stycznia 2014 - 01:13

Bo produkty się zmieniają a problem pozostaje.

#31 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 31 stycznia 2014 - 02:01

Pawel090, ale czy właśnie nie po to są takie tematy, aby ludzie wypowiadali swoje zdanie, a osoba to czytająca z owych różnorodnych opinii podjęła własną decyzję? Oczywiście można się czepiać tego, że nikt nie piszę "moim zdaniem", "do mojego zastosowania", tylko po co skoro wszyscy to wiemy? ;) Ekran w retinie jest zdecydowanie lepszy od tego w air. Oczywiście nie jest niezbędny, a dla co po niektórych wręcz zbędny. Oczywiście jest też awaryjny, albo raczej warto napisać że dużo egzemplarzy jest wadliwych. Moja 15tka na dzień dobry przyszła w pełni sprawna, a już u brata są problemy z tym całym ghostiniem/image retention czy jak to się nie zwie. Nie wiem tylko dlaczego wszyscy twierdzą, że air jest tańszy, a retina droższa. Przecież wesja 13 cali, dysk 256GB, 8GB RAMu i mocniejszy procesor w air (porównywalny do pro, a podobno nawet minimalnie lepszy) jest droższy od pro. W takim wypadku ja zdecydowanie wolę w tej samej cenie mieć lepszy ekran, więcej złączy i mniejszą powierzchnię komputera (łatwiej zapakować w pewnych warunkach), niż dłużej trzymającą baterię i mniejszą masę, oraz kształt trapezu (łatwiej zapakować w innych warunkach). Tylko że do mnie osobiście iPad nie przemawia, wolę laptopa. Mogę też się czepiać że moje rozwiązanie jest lepsze bo tańsze, w końcu iPad tani nie jest :) Prawda jest jednak taka że jest lepsze dla mnie, a jak kolega zwyczajnie woli używać iPada prywatnie, a laptopa tylko służbowo i mu się lepiej pisze na air, ekran nie robi najmniejszej różnicy, a bateria to fajny bonus… cieszę się iż kolega znalazł swój zestaw i jest z niego szczęśliwy :)

#32 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 31 stycznia 2014 - 10:00

Jak masz budżet 4x większy na apple to trudno docenić, ale do excela retiny odradzam: mała powierzchnia robocza. Za 4kPLN kupisz PC'ta z ekranem FHD który do takiej pracy nadaje się lepiej, cyferki nie są tak gładkie ale jest ich więcej. A w tej cenie można kupic lapka z lepszą grafiką niż intel. Gry + office to na dłuższą metę kończy się zakupem windowsa którego dostaniesz w cenie PC'towego lapka.

#33 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 31 stycznia 2014 - 10:23

Mała powierzchnia robocza, mało cyferek: [ATTACH=CONFIG]20094[/ATTACH]

#34 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 31 stycznia 2014 - 13:09

Mała powierzchnia robocza, mało cyferek:
[ATTACH=CONFIG]20094[/ATTACH]

No popatrz, mam rmbp i nie wiedziałem. Szkoda że jest to spieprzone.

https://discussions....art=15&tstart=0

"Reducing the display resolution has worked for me. I do not have any noticeable/immediate signs of eye strain after switching to lower res.

Currently my display is set at the resolution setting between "Larger Text" and "Best (Retina)", reachable from System Preferences > displays > (Scaled)."

#35 pawel090

pawel090
  • 41 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 31 stycznia 2014 - 13:16

Zgadzam się. Oba komputery mają swoje plusy na co zwracam uwagę od początku. Sam uważam, że retina to wspaniały ekran. iPad pozbawiony retiny sporo traci. Zwracam raczej uwagę, że każdy wybór jest dość indywidualną decyzją. Jeśli ktoś potrzebuje mocnego laptopa do pracy z programami graficznym, obróbki zdjęć czy filmów to retina będzie lepszym wyborem. Warto jednak zdać sobie sprawę że 90% użytkowników jednak nie ma tej specjalności "pro" i oni rzeczywiście mają dylemat.

#36 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 31 stycznia 2014 - 13:18

Używam po naście godzin dziennie i nie mam żadnego "eye strain" - może mam jakieś dziwne oczy bo przy 3D też nie miałem "headache".

#37 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 31 stycznia 2014 - 13:30

Nie każdemu to przeszkadza. Ale tajemnicą nie jest że rozdzielczości pośrednie nie są w OSX'ie budowane w sposób najszczęśliwszy. Ja kupowałem 15-tkę z nadzieją na pracę w odpowiedniku rozdzielczości 1920x1080 i musiałem skończyć na 1440x900. Mój kolega z tego właśnie powodu bierze MBA zamiast MBPr13, potestował przez pół dnia retinę przy skalowaniu i też go męczyło. Tak jak nie każdemu przeszkadza praca przy zwykłym LCD w skalowanej rozdzielczości. To skalowanie OSX'owe blokuje pewnie nowe monitory Apple. Nie ma obecnie komputera w ofercie który by obsłużył 5120x2880

#38 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 31 stycznia 2014 - 13:55

Przed Retiną czegoś takiego jak skalowanie LCD nie było - z racji małej gęstości matryc pracowało się w rozdzielczościach tzw. natywnych, które nie były owiane tajemnicą. Nie ma obowiązku kupowania laptopa w ciemno. Można iść do sklepu pobawić się rozdzielczościami, potestować. Jak komuś mało opcji rozdzielczości w retinie to można użyć aplikacji, np. Display Menu, która daje szerszy wybór. I zdradzę pewną tajemnicę... Można sobie zmieniać rozdzielczość zależnie od zadań jakie chce się wykonywać, np. jak muszę mieć masę danych to zwiększam a jak chcę bardziej komfortowo to zmniejszam.

#39 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 31 stycznia 2014 - 14:52

Przed Retiną czegoś takiego jak skalowanie LCD nie było - z racji małej gęstości matryc pracowało się w rozdzielczościach tzw. natywnych, które nie były owiane tajemnicą.

Nie ma obowiązku kupowania laptopa w ciemno. Można iść do sklepu pobawić się rozdzielczościami, potestować. Jak komuś mało opcji rozdzielczości w retinie to można użyć aplikacji, np. Display Menu, która daje szerszy wybór.

I zdradzę pewną tajemnicę... Można sobie zmieniać rozdzielczość zależnie od zadań jakie chce się wykonywać, np. jak muszę mieć masę danych to zwiększam a jak chcę bardziej komfortowo to zmniejszam.

Skalowanie LCD było i jest, jak podasz na monitor fhd niższą rozdzielczość to monitor to załatwi. A ostatni akapit to istna rewolucja, szkoda że nie działa. Zdradzę ci inną tajemnicę a może dojdziesz do tego sam, dlaczego screenshot przy "more space" ma 3840x2400 a nie rozdzielczość natywną ekranu?

#40 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 31 stycznia 2014 - 15:06

Owszem załatwi... wyświetlając podaną treść wycentrowaną za pomocą mniejszej ilości pikseli. Co Ci nie działa? Przełączanie skalowania? Pytaniem mnie zagiąłeś. Powiem szczerze, że się nie spodziewałem tak zakamuflowanego ataku na moją wiedzę...

#41 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 31 stycznia 2014 - 15:17

Większość LCD ma umiejętność skalowania by wykorzystać całą powierzchnię. Cudowna technologia skalowania w OSX na pewno w trosce o użytkownika fonty najpierw rastruje przy rozdzielczości X by później przeskalować już rastrowy obraz do rozdzielczości Y zamiast od razu rastrować w Y.

#42 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 31 stycznia 2014 - 15:29

Większość LCD ma umiejętność skalowania by wykorzystać całą powierzchnię.

Tak? Przytocz badania statystyczne.

A co do technologii - przecież nikt nie zabrania Ci napisać własnego systemu operacyjnego, który zrobi lepiej to co Apple w swojej ignorancji sknociło.

#43 Janusz MB

Janusz MB
  • 851 postów

Napisano 31 stycznia 2014 - 22:01

Tylko, że... Retina to coś, czy Apple wyróżnia się i to bardzo na plus. MB bez retiny jest moim zdanie stanowczo za drogi. Porównuję sytuację do pierwszego iPada mini i nowego z retiną. Z retiną nei ma czego wybierać, jest tylko Apple. Bez retiny laptopów od groma, lepszych, tańszych, mocniejszych, z Windows, z Linux. Jest w czym wybierać o ile mac nie ma być obiektem kultu religijnego.

#44 _Artek_

_Artek_
  • 1 048 postów

Napisano 20 lutego 2014 - 10:31

kup maca i konsole wystarczy Ci na lata a wymagania gier tak szybko rosną że po roku ten laptop będzie do niczego a w pc będziesz musiał wymieniać części ,jak masz konsole to kwestia optymalizacji gry to juz problem dewelopera a nie Twój na pc to tak piszą gry żeby im wygodniej było a to ze ktos po roku musi wymieniać części żeby płynnie pograć to już inna kwestia:D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych