Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro VS Zwykły Laptop

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
43 odpowiedzi w tym temacie

#1 CyCu91

CyCu91
  • 59 postów

Napisano 29 stycznia 2014 - 00:25

Witam otóż chciałem się zapytać co się bardziej opłaca. Napiszę oczywiście najpierw do czego będzie mi służyć sprzęt: 1. Oczywiście korzystanie z stron internetowych. 2. Potrzebowałbym pakiet biurowy coś po dobie Office jak w Wind. 3. Słuchanie muzyki na sprzęcie muzycznym. 4. Granie czasami w gierki oczywiście najnowsze. 5. Oglądanie filmów. 6. Rozmowy przez Skype. Mam promocję żeby zakupić go za 8200 zł. Nowego na gwarancji itp. Czy nie warto wydawać takich pieniędzy i zainwestować w zwykłego PC lub Laptopa za 1/4 ceny. No i niestety będzie to mój ostatni komputer który będę chciał kupić i użytkować.

#2 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 29 stycznia 2014 - 00:36

Witam otóż chciałem się zapytać co się bardziej opłaca. Napiszę oczywiście najpierw do czego będzie mi służyć sprzęt:

1. Oczywiście korzystanie z stron internetowych.
2. Potrzebowałbym pakiet biurowy coś po dobie Office jak w Wind.
3. Słuchanie muzyki na sprzęcie muzycznym.
4. Granie czasami w gierki oczywiście najnowsze.
5. Oglądanie filmów.
6. Rozmowy przez Skype.

Mam promocję żeby zakupić go za 8200 zł. Nowego na gwarancji itp.

Czy nie warto wydawać takich pieniędzy i zainwestować w zwykłego PC lub Laptopa za 1/4 ceny. No i niestety będzie to mój ostatni komputer który będę chciał kupić i użytkować.

Kup konsole do gier i maca jakiegoś :) Do takiego użytkowania to 4/5 koła za nowego.

#3 vrack2

vrack2
  • 291 postów
  • SkądBirmingham/Nottingham

Napisano 29 stycznia 2014 - 01:03

Nie są to komputery do grania z dwóch powodów: 1. Wiele gier nie jest obsługiwanych na OS X (można zawsze wgrać windę) 2. Chłodzenie i podzespoły nie są projektowane pod graczy Choć większość starszych gier chodzi bez problemu na średnich-wysokich ustawieniach Na moim starym MBP 13 z 2009r portowana FIFA13 chodziła mi bez zarzutów na średnich.

#4 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 29 stycznia 2014 - 01:03

4. Granie czasami w gierki oczywiście najnowsze.
Czy (...) zainwestować w zwykłego PC lub Laptopa za 1/4 ceny.

Jedno wyklucza drugie. Za 1/4 ceny Maca kupisz badziewnego laptopa z PC, który ledwo Internet będzie poganiał

#5 pawel090

pawel090
  • 41 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 29 stycznia 2014 - 03:57

Zależy pewnie jakie gry, ale w większości konsola będzie lepsza. W tym budżecie kupisz nowego PS4 i do tego jeszcze laptopa i jeszcze zostanie na inne przyjemności. A odnośnie maca czy nie-maca. Na tym forum większość będzie Ci doradzała komputer apple - włącznie ze mną. Tak na prawdę to zależy preferencji. Powszechnie znane są zalety komputerów z jabłkiem. Polecam macbooka aira, któr spokojnie zaspokoi Twoje oczekiwania. Do tego zawsze możesz go ze sobą wszędzie zabrać - waga jest znikoma. Dodatkowo nie znam laptopa, na którym wygodniej się pisze - ale to kolejne subiektywne odczucie. Na koniec dodam - żeby każdy miał takie ograniczenia budżetowe i problemy ;)

#6 Ewan_McTeagle

Ewan_McTeagle
  • 21 postów

Napisano 29 stycznia 2014 - 06:47

Muszę zgodzić się z JerryEvo. Za 1/4 ceny, czyli circa 2000 złotych kupisz kompa, który w czymś będzie jednak odstawał - jak nie w podzespołach, to w jakości wykonania, baterii itp. Za takie pieniądze dostaniesz sensowną kartę graficzną, ale powyżej procka i3 raczej nie podskoczysz. Do tego dochodzi serwis - nie ma u nas sklepów samego Apple, ergo nie jest on niestety na takim poziomie jak w USA czy w Zachodniej Europie, ale i tak bije na głowę dziadowski serwis i podejście do klienta innych producentów, np. Sony czy Toshiby, z którymi sam mam kiepskie doświadczenia. Niemniej, jeśli potrzebujesz kompa do gier, to mac może faktycznie nie być najlepszym rozwiązaniem. Wadą i/lub zaletą jest to, że możesz spokojnie zainstalować Windowsa na drugiej partycji i cieszyć się grami. Na AppStore gier też nie brakuje, ale nie są to najnowsze tytuły. Jeśli nie potrzebujesz "przenośnego" laptopa możesz wybrać Alienware - circa 6 tysięcy PLN, choć 17", ważąca ponad 4kg bestia, co czyni z niego komputer w zasadzie stacjonarny. Gdyby nie gry, to wystarczył by ci Macbook Air - ale do gier raczej nie za bardzo się nadaje. Może zatem lepiej kupić sobie Aira i do tego Playstation. Będziesz miał świetny, szybki i lekki komputer do netowo-Officeowych zadań, o których wspomniałeś + świetne urządzenie do gier:)

#7 gogoartur

gogoartur
  • 128 postów

Napisano 29 stycznia 2014 - 08:36

Popieram poprzedników. Zainwestuje w macbooka, np. pro 13 z retiną 2013 z 8gb ramu i 256gb ssd, można go na allegro znaleźć za niecałe 6000zł. Do tego ps4, na którym sobie spokojnie pograsz.
MacBook Pro Retina 13 ME865 i5 2.4 8GB 256SSD Inte (3860964050) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.. Link do aukcji z przykładowym macbookiem

#8 pawel090

pawel090
  • 41 postów

Napisano 29 stycznia 2014 - 11:54

Zdecydowanie wystarczy mu macbook air. Nie ma sensu polecać każdemu macbooka pro;) Osobiście moge dodać, że Air to bardzo dobra konstrukcja;)

#9 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 29 stycznia 2014 - 12:43

Macbooka Pro to może i nie ale MacbokaPro z retiną i owszem. Air 13 w stosunku do retiny 13 cali ma tylko dwie zalety: mniejszą cenę i różnicę w wadze (retina jest cięższa o 220g). Poza tym jest jedną wielką wadą: dużo gorszy procesor, dużo gorszy ekran, gorszą kartę graficzną, mniej wygodny w użyciu kształt

#10 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 29 stycznia 2014 - 15:08

Ja podobnie jak wszyscy uważam że lepsze będzie PS4/Xbox1 (nie jestem fanem PS'a wole Xboxa :) ) + laptop od apple. Bądźmy szczerzy. Żaden laptop się nie bardzo nadaje do gier. Nawet jak będzie miał odpowiednio wydajny hardware to będzie wielki, ciężki, drogi i bateria będzie trzymać tyle co nic, a na dodatek żeby pograć i tak musisz usiąść przy biurku, wpiąć się do prądu i podłączyć myszkę bo inaczej zbytnio nie pograsz. Mobilność i gry się zwyczajnie wykluczają chyba że masz jedną z tych przenośnych konsol, ale wówczas ciężko mówić o nowych tytułach. Przynajmniej porównując do wersji na PC czy konsole :) W takim razie gry tylko stacjonarnie, czyli PC albo konsola. Ja osobiście preferuję drugą opcje gdyż wszystko chodzi bez najmniejszego problemu, ale wówczas trzeba za gry trochę płacić. Chociaż podobno jest jakaś opcja gier używanych, zwrotów itp. Gram bardzo mało i się nie interesowałem. I dochodzi jeszcze kwestia ceny. PC do gier będzie zwyczajnie droższy od konsoli. Jeżeli nie zdecydowałeś się na PC, albo jest ci potrzebny do tego sprzęt mobilny to warto rozważyć mac'a. Ostatnio robiłe research dla brata, który robi na komputerze tylko podstawowe, normalne rzeczy (żadnej obróbki wideo, grafiki itp.). I okazuje się (przynajmniej tak było jak sprawdzałem) że "normalne" laptopy są nie tak dużo tańsze, a dużo gorsze, albo niedużo lepsze a sporo droższe. W laptopie do normalnego użytku moc obliczeniowa nie jest specjalnie istotna. Aktualnie prawie każdy nowy procesor spokojnie wystarcza. Aktualnie software jest do tyłu i nie bardzo korzysta z hardware, nawet takiego średniego. W laptopie ważne są takie rzeczy jak np. czas budzenia, czas na baterii, dokładność track pada itp. I tutaj Maci są zwyczajnie ciekawsze, do tego OSX naprawdę robi robotę. Z maców to moim zdaniem air 11 jest zwyczajnie za mały. MBP15tka już bardzo droga. Porównując obydwie 13tki to air jest lepszy jedynie pod kątem czasu pracy na baterii i masą. Jednak rMBP w praktyce trzyma co najmniej 5h normalnego użytkowania, a chyba mało kto spędza więcej czasu bez dostępu do prądu i w dodatku szybko się ładuje, więc nie jest to wielki plus air'a. Air jest trochę lżejszy, pro ma z drugiej strony mniejszą powierzchnię co przy pakowaniu może mieć znaczenie. Kwestia grubości zależy od zastosowań. Air jest cieniutki z jednej strony, a z drugiej grubszy od pro którego grubość jest stała. Wszystko inne jest na korzyść pro: ekran jest o niebo lepszy. Rozdzielczość to jedno, ale dla mnie największą robotę robią kolory które na matowym ekranie aira są słabe a na błyszczącym ekranie pro świetne. W dodatku ta konstrukcja ekranu naprawdę działa i nie odbija dużo światła. Spokojnie można go używać prawie wszędzie. Do tego dochodzi lepsza grafika i więcej złączy. A najciekawsze jest to że albo mamy lepszy procesor, albo porównywalny i tańszy komputer. Do tego mamy opcję 16GB RAMu, czego w Air nie uświadczymy.

#11 bartoszp98

bartoszp98
  • 95 postów

Napisano 29 stycznia 2014 - 22:18

MBP retina vs samsung ativ book 9 lite Siema! Który komputer będzie lepszy? Macbook 13: 5800zł i5 turboboost- 2,9ghz 4gb ddr3 128gb ssd Procesor graficzny Intel Iris Graphics Samsung 13: 2400zł Samsung quad core turbocore 1,4ghz 4gb ram ddr3 128gb ssd Amd radeon hd 8250 Który komputer będzie lepszy? Za samsungiem przemawia przede wszystkim cena: połowę tańszy od maca. Samsung posiada także lepszy procesor,kartę graficzną (chociaż o grach można zapomnieć)...no i kosztuje połowę mbp. Proszę o udzielenie mi rady, który komputer i dlaczego. :D-Pozdrawiam

#12 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 29 stycznia 2014 - 22:30

Pytanie powinno być - który będzie gorszy - oba z racji wielkości pamięci nie nadają się do użytku w obecnych czasach. Jakbyś chciał uzyskać konkretniejszą odpowiedź to uzupełnij dane MacBooka o dokładny model - by nie trzeba było się doszukiwać. Dopisz także jak Ty chcesz wykorzystywać komputer - bo wspominałeś tylko o grach.

#13 Tymon71

Tymon71
  • 242 postów

Napisano 29 stycznia 2014 - 23:58

Jeżeli porównujesz te dwa komputery to żaden nie jest lepszy ani gorszy, to różne światy.

#14 kruku93

kruku93
  • 245 postów

Napisano 30 stycznia 2014 - 00:23

Na podstawie danych Intel i5 > Samsung quad Core ( czy co to jest )... 4gb ramu, wystarczy do normalnych zadań, nic bardziej "pro" nie zrobisz...

#15 CyCu91

CyCu91
  • 59 postów

Napisano 30 stycznia 2014 - 00:33

Rozumiem to mam teraz inne pytanie z innej beczki. Konsolę już mam :) , teraz proszę mi odpowiedzieć właśnie czy opłaca się kupić PRO i jak co po nie którzy mówią przepłacić czy kupić Air. Wielkość w żaden sposób jak to można powiedzieć mnie nie interesuje. Mam teraz Toshibę która jest duża a tak na prawdę nie odczuwałem jakiegoś dyskomfortu związanego z jego gabaretami. Zadam kilka pytań związanych z Air VS Pro Retina : 1. Jeżeli chodzi o ekran jest jakaś ogromna różnica czy znikoma ? 2. Praca bez podłączenia prądu przeciętnie, nie chodzą mi statystyki pokazane przez firmę tylko z waszego doświadczenia. 3. Komfort pisania na klawiaturze. 4. Jakość słuchania muzyki po podłączeniu go do jakiegoś sprzętu audio. Powiem szczerze w Toshib jest do du... 5. Jakość wykonania związana z tym czy potrzeba do nich jakiś "case" tak jak w Ipad lub iPhonie. 6. Na czym lepiej się pracuję tworząc jakieś tabele itp rzeczy. Pytanie związane z Pro 13` a Pro 15` 1. Widać bardzo dużą różnicę między rozmiarem ?? 2. Jeżeli chodzi o wielkość ogólnie laptopa zmienia to jego mobilość w sensie takim czy widać wielką różnicę w jego ogólny gabaretach i w jakiś sposób może mnie to ograniczać ?

#16 kruku93

kruku93
  • 245 postów

Napisano 30 stycznia 2014 - 00:42

Witam, Mój air wytrzymuje ~10h, normalnego użytkowania. Najwięcej wykręciłem 14h50min. To jest rekord przy włączonym tylko iWork, i sporadycznie internecie. Air to pomyłka? Moim zdaniem, jest odwrotnie. Przeprowadziłem z kolegą Michael-s test wydajności, oczywiście na łamach tego forum. Macbook'ów na Haswellu: Air vs Pro '13, i Air minimalnie wygrał... Air to sprawdzona konstrukcja, a Retina to awaryjna zabawka ( na dzień dzisiejszy). Retina, bez AppleCare, to jak gra w rosyjską ruletkę... Pozdrawiam

#17 Tymon71

Tymon71
  • 242 postów

Napisano 30 stycznia 2014 - 00:46

1. Między Pro Retiną a Air jakość ekranu to przepaść. 2. Air ciągnie dłużej, ale Pro też daje radę, kilka godzin spokojnego używania masz na bank. 3. Mnie lepiej się pisze na Pro. 4. Jak masz gówniany sprzęt to cudów z niego nie wyciągniesz. Pomyśl nad kupowaniem płyt. Różnice między 15 a 13 sam oceń w sklepie. Pomacaj i zobacz czy Ci pasuje. Dla mnie 15 jest za duża do codziennego noszenia.

#18 bartoszp98

bartoszp98
  • 95 postów

Napisano 30 stycznia 2014 - 11:55

Co do mojego postu #11 to na komputerze nie grałbym wogóle. Komputer ma być na studia. Internet,filmy hd, word, jakies prezentacje. Totalnie nie wiem czy jest sens doplacac 4k do macbooka pro retina ( Konfigurowanie - Apple Store (Polska) ). A może w mojej sytuacji lepiej kupić za mniejsze pieniądze, najmocniejszego air'a? Pozdrawiam

#19 sthEn

sthEn
  • 318 postów
  • SkądGdynia

Napisano 30 stycznia 2014 - 12:44

Naprawdę nie rozumiem, po co zadawać pytanie "kupić Maca czy PC" na forum Apple, gdzie i tak się sensownej odpowiedzi nie dostanie.

Wybór jest prosty - chcesz laptopa do gier, to nawet nie patrz w stronę Macbooka. Nie wiem po co więcej dyskutować. Jeżeli nie chcesz grać, to dopiero rozważasz własne za i przeciw na podstawie indywidualnych preferencji. Nie ma odpowiedzi, że laptop A jest lepszy/gorszy od MB Pro. Laptop A będzie po prostu inny.
W znakomitej większości przypadków Macbook parametrowo będzie gorszy od laptopa A (a i tak sporo droższy), jednak system rekompensuje dużo.

Jedno wyklucza drugie. Za 1/4 ceny Maca kupisz badziewnego laptopa z PC, który ledwo Internet będzie poganiał

Za 2000zł spokojnie można kupić laptopa wydajnościowo lepszego, niż 2x droższy MacBook.

P.S. Czym jest "laptop z PC"?

#20 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 30 stycznia 2014 - 13:11

Za 2000zł spokojnie można kupić laptopa wydajnościowo lepszego, niż 2x droższy MacBook.

P.S. Czym jest "laptop z PC"?

Jeśli już to parametrowo a nie wydajnościowo. Zainstalujesz na nim Windows, dodasz antywirus i kilka aplikacji budząc się, że wydajność poszła sobie na spacer.

"laptop z PC" czyli "laptop ze stajni PC" (Apple to w sumie też PC z tym, że dość powszechnym jest używanie PC w odniesieniu do świata "Windows")

#21 pawel090

pawel090
  • 41 postów

Napisano 30 stycznia 2014 - 19:44

Czytając niektóre posty na temat Air i Pro Retina można się zasmucić. Po pierwsze są to dwa różne laptopy. Ekran nie dla każdego stanowi najważniejszą rzecz. Uwierzcie mi, że przy pracy z pakietem biurowym nie jest to nic koniecznego. Rozważałem zakup retiny ale jakoś wybrałem air i czynnikiem nie była cena. Do oglądania filmów mam telewizor a do czytania prasy iPada - więc laptop służy mi do pracy. Nie jestem grafikiem wiec nie potrzebuje detali, nasycenia kolorów itd. Wydajnościowo jak wspomniał ktoś wyżej wcale nie jest tak jakby się wydawało - i7 8GB (w air) jest szybsza niż i5 8gb (w pro retina). Wygoda pisania jednak jest większa na Air - odnośnie tej grubości i tego, że air w jednym miejscu cieńszy w innym grubszy to właśnie po to żeby się wygodnie pisało (przynajmniej ja znajduje takie wytłumaczenie. Oba komputery są fantastyczne. Popadnie jednak w szał retiny (bo ja mam i dlatego musi być sto razy lepsza) jest przesadne. Nie każdemu retina jest potrzebna.

#22 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 30 stycznia 2014 - 19:59

Uwierzcie mi, że przy pracy z pakietem biurowym nie jest to nic koniecznego.

Skąd mamy wiedzieć, że nie chcesz nas oszukać?

#23 vrack2

vrack2
  • 291 postów
  • SkądBirmingham/Nottingham

Napisano 30 stycznia 2014 - 20:04

Czytając niektóre posty na temat Air i Pro Retina można się zasmucić. Po pierwsze są to dwa różne laptopy. Ekran nie dla każdego stanowi najważniejszą rzecz. Uwierzcie mi, że przy pracy z pakietem biurowym nie jest to nic koniecznego. Rozważałem zakup retiny ale jakoś wybrałem air i czynnikiem nie była cena. Do oglądania filmów mam telewizor a do czytania prasy iPada - więc laptop służy mi do pracy. Nie jestem grafikiem wiec nie potrzebuje detali, nasycenia kolorów itd. Wydajnościowo jak wspomniał ktoś wyżej wcale nie jest tak jakby się wydawało - i7 8GB (w air) jest szybsza niż i5 8gb (w pro retina). Wygoda pisania jednak jest większa na Air - odnośnie tej grubości i tego, że air w jednym miejscu cieńszy w innym grubszy to właśnie po to żeby się wygodnie pisało (przynajmniej ja znajduje takie wytłumaczenie. Oba komputery są fantastyczne. Popadnie jednak w szał retiny (bo ja mam i dlatego musi być sto razy lepsza) jest przesadne. Nie każdemu retina jest potrzebna.

To prawda.
Jak zmieniałem maca 3 tyg. temu to byłem na 90% pewny że wezmę Air bo używałem przez 5 lat PS i Ai na nie-retinie i nie było problemu
Przekonała mnie zniżka studencka no i jednak trochę ta rozdzielczość.

#24 Janusz MB

Janusz MB
  • 851 postów

Napisano 30 stycznia 2014 - 20:27

Po co polecać komuś laptopa PC bez ekranu retina za 4 tysiące złotych? Tym bardziej komuś kto myśli o graniu? W tej cenie będzie miał konsolę i nowego laptopa na którym postawi sobie BSD jeżeli bardzo mu zależy na systemie z tej rodziny lub zostanie przy Windows. MB bez retiny to jak iPad mini pierwszej generacji. Ma logo Apple i.. na tym koniec. Gdyby były MB Air z retiną TO CO INNEGO... Kto raz siądzie na dłużej przed retiną nie będzie ju∑ chciał innego laptopa. Tak mnie mówiono. Nie wierzyłem, póki nie kupiłem MB z retiną. I porównuję bynajmniej nie do budżetowych laptopów za 2500 zł.

#25 pawel090

pawel090
  • 41 postów

Napisano 30 stycznia 2014 - 21:44

Jednak ludzie to są nierozsądni. Kupowali te iPady mini pierwszej generacji teraz kupują macbooki Air. Pisząc do Was z Macbooka Air nie czuje, że widzę Wasze komentarz mniej wyraźnie;). Może inaczej - ja wiem, że kolory nie te i ostrość nie ta, ale da się rozczytać. Każdy potrzebuje innego komputera. Nie wiem jak Wy, ale ja ograniczam korzystanie z laptopa tylko do pracy. Inne rzeczy robię już jednak na iPadzie bo wygodniej - chociaż pewnie część z Was twierdzi, że to przez retine;p. Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych